Iklan! Iklan! Sila Click!

08 March 2013

Macamana Rasa Sakit Bersalin?

Sejahteralah ke atas kamu....

Menanti Tibanya Contraction.
Masih menunggu. Hari ini adalah 38 minggu 4 hari usia kandungan saya. Saya baru mula bercuti hari ini. Cuti bersalin awal 10 hari daripada tarikh due [18 Mac]. Setakat ini belum ada tanda-tanda nak bersalin lagi. Takde tanda darah. Air ketuban tak turun lagi begitu juga rasa sakit contraction. Kalau nak ikut sejarah keturunan [kakak-kakak], semuanya berbeza. Ada yang hanya sakit-sakit, ada yang turun darah dan ada yang pecah ketuban terus. Arwah mak je saya tak sempat tanya. Huhu.. Sedis pulaks.

Sebenarnya cemana rasa sakit bersalin tu? Sapa yang dah ada pengalaman tu cuba cerita skit. Kawan-kawan yang saya tanya; Shida kata sakit mencucuk-cucuk sampai ke belakang pinggang. Ila kata, sakit yang tak dapat nak dijelaskan sebab terlampau sakit. Ijan kata pun sakit yang tak tergambar tapi sakit dia memang lain macam dan tak pernah ko rasa sebelum ni. Semalam bila doktor tanya saya, ada sakit-sakit tak? Saya kata la ada tapi rasanya bukan contraction kot, sebab saya pun tak tau contraction tu rasa cemana. Then doktor kata rasa macam sakit senggugut, tapi lagi sakit pastu doktor tanya saya, "pernah sakit senggugut?". Memang la pernah senggugut, tapi tak la teruk sangat sebab senggugut saya hanya rasa perut mcm penat je. Takde memulas2 pun. Ummi Arissa kata, sakit macam nak u'uk. So, hanya tunggu je la. Berdebornya la ....

Budak 2 orang ni memang takde kerjaan. Sesaje nak amik test untuk rasa sakit bersalin. Saiko.


Saya ni, rasa baby mengeras pun sampai sekarang tak reti lagi nak detect. Kadang2 suami saya yang pegang perut saya dan rasa perut saya keras. Tapi saya sendiri tak rasa apa-apa pun. Agaknya mungkin sebelum pregnant dulu perut saya selalu sangat mengeras sebab selalu makan banyak kot. Kekekeke. So, skrg bila dah pregnant, tak dapat nak bezakan perut keras sebab baby mengeras atau keras sebab makan banyak. Melampau sungguh. 

Panas.
Sekarang ni musim panas ke? Ya Tuhan. Panas sungguh saya rasa setiap hari. Yang saya tahu, wanita mengandung memang akan rasa panas di minggu-minggu terakhir kehamilan, sebab suhu badan baby juga sudah meningkat. Tapi ini saya tengok, suami saya sendiri pun panas berpeluh-peluh. Kat ofis, dalam aircond pun saya boleh berpeluh-peluh, inikan pulak kat rumah yang takde ekon. Pasang 2 kipas pun masih berpeluh. Dugaan betul. Adakah hanya saya je yang panas atau sekarang memang musim panas?

57 comments:

  1. lyd..memg tgh pregnant panas badan,...huhu

    ReplyDelete
  2. hmmm..sakit bersalin yed...lyd..hanya dtg pd wanita2 bertuah yg bergelar ibu shj..special kan..seingat sy, mulanya ketupan pecah..boleh terdengar dr luar..air mula turun (cpt2 pakai pad)..siapkan beg seme ade..dlm 30min kemudian sakit beransur meningkat..cam dtg menyucuk2 seolah2 nak berak pun ade gak(tp 100 kali lagi sakitlah)..makin besar bukaaan makin cepat contraction tuh..yg menolak bayi kuar...aaaahhh sy pun takut jgk nie bak banak nie..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo... ramai jugak yg kata sakit mencucuk2 dan rasa nak berak. So, saya boleh imagine la skit.

      Delete
  3. Replies
    1. Poyo en nizam. Pernah buat test macam mamat 2 org kt gmbr tu ke? Hehe.

      Delete
  4. xde pengalaman jgk, tp pengalaman sakit masa bersalin gugur dulu adala, memg sakit yg amat apatah lg kena induce dgn ubat. teruk lg dr senggugut. rasa tegang sgt dkt part ari2 tue..pingang jgn ckplah..punyala sakit mcm nak patah..tp pe2 pun semoga dipermudahkan utk kita semua nti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gugur pun kena induce ye awak? Induce tu sakit tak? Ada org pun kena induce masa nk bsalin kan? Ngeri je dgr.

      Delete
  5. masa lapan bulan ke atas gitu lah memang panas. aku tidur kipas pasang aircond pasang, tetaplah jugak berkemban.. haaa.. lepas tu duk melawat toilet tetengah malam sampai rasa nak ambik tilam tidur dalam toilet..

    rasa sakit pulak.. dia atas sket dari period pain... sakitnye hoihhhh!! macam aku duk ulang, aku tengok suami aku masa sakit tu aku rasa nak tumbuk dia.. lalu aku pun mengada - nak epidural... mwahahhaahhahahahaaa..

    good luck kat ko ok. sila berselawat banyak2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owoh, ekon dgn kipas skali pasang pun ko bkemban. Suhu bdn ya mmg panas la tu. So aku rasa aku pun dpt anak pmpuan la nnt. *tetibe*.

      Ko rasa nk tumbuk laki ko wp dia tak buat salah ke? Erm. Itu btl2 sakit namanya. Aku hrp nnt aku tak tgoda dgn epidural. Tak sggup je aku bygkan kesan jangka panjang dia. Tq qutaq for the tips and the wishes.

      Delete
    2. 'salah' sebab mengandungkan aku..mihmihmihmih..good luck tau kat kau.. Ina banyak tips.. aku belajar dengan dia..ada lah satu dua yg berguna dr banyak2 tu..hahhahahaha...

      Delete
  6. Lyd bacalah pengalaman bersalin saya kat entry saya dulu-dulu...sebab sakit bersalin ni berbeza-beza..ada sakit lama,ada tu sakit sekejap dah nak bersalin,dia tengok jugak kat bukaan kita,setakat 1cm baru buka,tu sakit main-main lagi tu...saya 6 orang,6 rasa sakitnya,ada cepat ada lambat...ish tak leh bayanglah sakitnya...menahan je lah Lyd...waktu tu baca le ayat2 yang dah hafal tu..bukan niat nak takutkan Lyd ni tau...sekadar berkongsi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah kak. Nnt saya selongkar entry lama2 akak. Akak lg la byk experience kan? 6 kali bsalin. Kuatnye semangat.

      Delete
  7. saya dulupun macam awak juga tak tahu beza perut mengeras ke tidak hingga doktor kata saya jenis kuat boleh tahan sakit..hehehe tapi orang kata kalau perut dah nampak cam jatuh ke bawah tu dah kira dah nak bersalin lah tu dan awak akan rasa perut tu mengeras setiap 2 minit kot... dan rasa cam nak buang air besar mencucuk-cucuk tapi sakitnya berganda-ganda. Macam ummuaidan cakap kita akan rasa camtu lepas ketuban pecah.. cuma masa nak bersalinkan aishah dulu rasanya tak lama kot lepas je rasa perut dok mengeras setiap 2 minit terus air ketuban pecah... cam meletop jer bunyi, nurse pun terperanjat pastu dia suruh saya jalan kaki sendiri kat satu bilik memang rasa jauhlah sebab sakit tu datang pastu reda pastu datang balik cam lawak pun ada.. pastu doktor akan cek bukaan then suh tunggu utk ke labour room...then kat labour room after 30min selamatlah bersalin cuma ada prob sebab tak reti nak teran jadi parah lak luka 30min utk jahitan la pulak... awak tahu tak cara nak teran??? jgn angkat punggung...

    percayalah sakit tu akan hilang bila anak dah keluar... dah 6 tahun beb, sayapun berdebar jugak nih... :P

    cuaca sekarang memang panas Lyd..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa baby mgeras tu sakit ke? Mmg xde rasa apa2 pun. Tebal betul perut saya ni kot. Huhu.

      Wah, 30 je dah bjaya lahirkan aisyah. That's fast. Nnt awk akan alaminye lg utk kali ke 3 kan? Good luck utk awk jgk.

      Delete
  8. lyd darling, cikgu masa nak bersalin bb kedua hari tu tetiba darah naik..padahal sebelum2 tu ok je..dah anak dua pun susah nak tentukan sakit kontraksi tu..tapi klu cikgu, sakit yang dtg kerap2 tu tandanya dah makin dekatla nak bersalin..berhati2 dgn amaran palsu,kang naya je kena tahan wad lama2..huhu..apa2 pun, cikgu doakan lyd dan baby selamat..tak sabar nak tgk muke 'orang baru' dalam blog nnt..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owhoho. Terharunye cikgu panggil sy darling. Keke.

      Sakit yg kerap2 tu la yg sedang sy tggu2 ni. Yg paling sy risau kalau contraction tu dtg masa sy tgh tdo. Sbb sy ni kalo tgh tdo, sakit pun sy bleh abaikan je. Keke. Amaran palsu pun tak rasa lg ni. Harap2 jgk semuanya selamat.

      Delete
  9. Lyd, mcm saya pengalaman bersalin untuk ketiga² anak adalah berbeza. Rasa sakit nak beranak pon berbeza.

    Anak 1st: Keluar tanda² darah. Memang lah sgt perit klo org kata kembar darah nih. Pastu sskit perut yg memulas...mcm nak berak sgt. Gi spital dah buka 3cm.

    Anak 2nd: Tak der tanda2. Cuma sakit mencucuk² kat ari² tu. DI ikuti dgn sakit yg memulas tu. Dah buka 5cm.

    Anak 3rd: Yg ni perut asyik mengeras jer...non stop. Tak der rasa memulas mcm nak berak tu. Sekali hamik ko...jln dah bukak 6 cm. Klo lewat memang bley terbesalin dlm keta ☺☺

    Memang dah hujung² ni badan akan rasa panas semacam. Rasa mcm tak nak pakai baju ☺☺. Good luck yer lyd. Amalkan doa nabi yunus tu. Insya'allah...smoga dipermudahkan olehNYA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berbezanye tanda2 fiza lahirkan setiap anak. Yg ketiga yg paling senang kan? Tp yg ketiga tu apa yg buatkan awk tgerak hati nk g spital? Kan dia hanya rasa baby mgeras?

      Delete
    2. ye laaa lyd ..tanda pon berbeza2 jugak ..kalau lyd nak tau pengalaman saya, leh bukak kat http://shazrina08.blogspot.com/2012/03/satu-kelahiran-nur-adriana-sumayyah.html ...sedikit sebyk lyd tau laa pengalaman saye mase bersalin dulu ..oh ye, mase mengandung dulu, since 7 bulan, perut saye all the tyme mengeras ..nurse pon konfius igt tu contraction ke ..tp sbnrnye bukan .. :) semoga allah permudahkan semuanye lyd ..

      Delete
    3. InsyaAllah Shazrina. Kalau sempat saya skodeng entry pengalaman tu. Terima kasih di atas doa awk.

      Delete
  10. Insya Allah semuanya dipermudahkan untuk Lyd.
    Saya mmg ade sakit yang tak bole nak dicakapkan tu. Tapi adik saya sangat tenang tak sakit pun, tetiba pecah ketuban ketika beliau sedang masak pastu gi hospital dan doktor kata dah ada bukaan. Terus kena tahan wad. Sakitnya masa dalam proses meneran je. So Lyd jangan risau. Memang ada wanita2 terpilih yang takkan rasa sakit sangattt2 tuh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beruntungnye adik awk. Semoga sy juga tmasuk dalam kalangan org2 btuah mcm adik awk tu. Keke. Thanks for the wishes ye.

      Delete
  11. diberi peluang merasai saat bersalin rasanya adalah spy kt tidak lupa diri... memanglah sakit.. tp dah tgk anak lupa semua tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu awk. Supaya kita ingat pngorbanan mak kita then bru kita tau betapa susahnya dia lahirkan kita. Skrg apa yg jadi kekuatan sy ialah tak sbr nk tgk anak sy ni.

      Delete
  12. salam kenal..

    susah nak cakap perasaan masa melahirkan..tapi tu la pengalaman yang cukup indah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal.

      Semua org yg dh lalui akan kata mcm tu. Semoga sy pun akan rasa keindahan tu wp bdebar sgt ni.

      Delete
  13. memang mengandung ... rasa panas. Kata orang air ketuban tu panass.....
    sakit tu ... berbeza antara org ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo. Rasa panas tu sbb air ketuban ke? Ingatkan sbb baby.

      Delete
  14. Nanti2 bolehla lyd citer ikut pglmn sndiri...camne rasa sakitnya tu.

    Skrg tgh panas pun. Sbb peralihan monsun. Awan kurang, jd kepanasan terus ke bumi. Ni saya cari kat intenet, saje aritu nk tau nape panas amat.
    Ruang tamu saya ni takde aircond, mmg seksa jugakla. Hari2 doa hujan lebat, tapi blm diperkenan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... insyaAllah boleh citer. Harap2 tak lupa cemana rasa sakit tu.

      Thanks ujie di atas maklumat ni.. hari ni ujan kat umah saya. Tapi still tak dpt menyejukkan pun. Tempat ujie dah ujan ke?

      Delete
  15. skang mmg panas...anak2 baru pas mandi pun berpeluh balik..sebelum tido nak mandi lagi kalau tak, tak nyenyak tido. dua kali beranak tapi still tak dapat nak describe macam mana sakit contraction tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa. Kan? Memang panas kan? Kalau mandi sebelum tido pun saya still panas jugak. Awk dah 2 kali pun tak dpt nak describe. Ini pulak saya yang belum pernah rasa, lagi la tak dpt imagine.

      Delete
  16. nk besalin kt adik dulu saya rasa sakit tu tak la sangat..cuma perut rasa berat dan mengeras..lama2 baru rasa sakit sampai tarik nafas macam makan pedas tu..hgehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lagi konfuse. Habis tu cemana awk tergerak hati nak pergi hospital?

      Delete
  17. I pernah citer pasal menahan nak berak tu kan, haa masa I nak bersalin dulu lebih kurang la rasa dia, not too bad kan. Rasa nak berak manjang siap few nites before deliver I tdo dalam jamban lagi. Air ketuban pun doktor pecahkan, I pergi hospital awal paksa doctor tarik baby kuar sebab penat tahan nak berak hahaha. Baby mengeras tu I tak pernah tau pulak, tak tau pun babu patut mengeras hoho.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau rasa mcm nak berak, so mintak-mintak la saya mampu bertahan. Boleh ke mintak doktor kuarkan awal? Kalau private bleh la kot. Kt gov confirm nak suruh usaha sampai jaya gak ni.

      Delete
    2. I dah pergi cek few days before due date sbb rasa tak selesa.. dah minta doctor buat admission letter siap2. so I beranak one day early jer, even private, doctor kasi ubat berak then tunggu jer..
      Insya Allah, u boleh. I yg badan kecik baby besar pun boleh buat normal tak ambil epidural pun, so I yakin u mampu.

      Delete
  18. JR tak boleh jawab soalan tu sebab tak ada pengalaman bersalin...isteri ada pengalaman 6 kali bersalin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh.. of cos la JR tak penah rasa sakit bersalin. Kalo JR tau tu yang pelik. Hehe,

      Delete
  19. inshaa Allah moga segalanya selamat..amin

    *xsabar nak tgok anak akak.. ^-^v kawan saya dah selamat melahirkan baby...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah Ahlam. Sabar..sabar... Akak sendiri pun tgh tahan sabar ni nak tgk anak sendiri. Ekeke.

      Delete
  20. maaf, aku xde pengalaman sakit bersalin. kih3... moga2 segala proses bersalin utk lyd nnt mudah2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... takpe2. Aku faham. Thanks for the wishes.

      Delete
  21. assalamualaikum lyd...susah juga nak cerita sakit bersalin mcm mana tapi bila dah melaluinya hanya kita sendiri je yg dpt merasainya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Itu jugak la yang ramai org kata mama. Kena alami sendiri baru tau.

      Delete
  22. Akak, bila due nya? eeee, tak sabar. cepat cepat. nanti upload gambar baby. sorry lama tak jenguk. terlalu busy ni kak. rinduuu akak ! :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Due 18 Mac Jannah. It's okay. Akak faham zaman2 muda ni la waktu yang bz. Kekeke. Owh.. akak pun rindu awk jgk. Lama awk tak update blog kan?

      Delete
  23. Salam.. bru 1st singgah sini :)

    Teruk jugak ya bila mengandung nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... Thanks singgah. Sebenarnya tak la teruk sangat. Sebab ramai yang mampu hadapinya. :)

      Delete
  24. sakit mcm mana ye? ms Azfar je lain skt sebab start rs skt tu around pkl 3 pg kot. tp kejap2 je. bila dah pg tu br bgtau husben. dia ckp nape tk ckp awal2 skt. blh thn je. tp pg tu mcm dah tak brp nak thn lg dah. called ambulans, smp dan checked bukaan dah 8cm. tk lama lps tu delivered. alhamdulillah. tp atas og jgk rs skt tu mcm mana. skt tk sama.

    ReplyDelete
  25. lepas kau bersalin nanti baru aku komen entry ni..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa..aku nak komen nih..

      adik perempuan aku kata, dia ada baca kat mana ntah, sakit org bersalin ni macam bertarung dgn maut..kalau macam aku adik beradik ada 7 org, means 7 kali la arwah mak aku bertarung dgn maut utk kitorang semua tengok dunia..

      alhamdulillah..kau dah selamat bersalin pun..tahniah weh..:)

      Delete
    2. Thanks weh. baru aku perasan ada komen ni.

      Delete
  26. saje goggle terjupe entry ni.hihi

    hri ni patutnya tarikh due.tp xda tanda darah atau air ketuban pecah.
    yang ada hnya perut asyik mengeras.
    pastu asyik le dok terkentut n nk terbuang aje.

    syiokknya kalau mcm kak fiza utk ank no 3 tu.
    org dh ada jaln lain la kan.ini anak sulung.

    doakan saya ye.smga dipermudahkan.
    kalau 2,3 hri xda tanda jga.. 11/8 kena masuk wad.. hukhuk.

    seriau juga takut kena induce..

    ReplyDelete
    Replies
    1. fikir positif ciksu. insyaAllah semuanya akan selamat. ciksu kena tahu teknik teran tau. teran masa contraction je. waktu tak contraction jangan teran, kumpul tenaga. pastu masa teran tu, teran macam nak berak. bukan teran kat muka. good luck ciksu. tenang2 ye.

      Delete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...