Iklan! Iklan! Sila Click!

31 December 2012

Wordless Monday : Rupa Paras Cantik Belum Tentu Baik

Sejahteralah ke atas kamu...

Oklah.. Saya tipu je. Entry ni bukan wordless pun. Saya tak reti nak buat entry dengan gambar semata-mata tanpa penjelasan. Bekas guru Bahse Melesia Tahun 2 kat skolah kebangsaan cenggini la gayenya. 




Epal daripada USA ni saya beli di pasaraya. Beli sebijik je sebab terpesona sangat tengok warnanya yang bersinar-sinar macam gigi atuk dalam iklan ubat gigi Safi. Warna pun merah cantik je. Nampak cam manis giler. Masa nak beli tu dapat bayangkan rasanya yang juicy, crunchy and full of apple taste. Wahh... Over plak.

Bila balik umah, nasib baik tergerak hati nak kikis kulit epal ni. Kalo tidak, saya cuma nak belah 2, sebelah bagi suami, sebelah saya makan. Sebab selama ni memang saya tau pada kulit epal atau buah-buahan biasa disaluti dengan lilin. Cuma biasanya kalo saya kikis, takde la setebal ni. Ini paling tebal lilin yang saya penah jumpa setakat ni. Kalau tak silap, fungsi lilin yang membaluti buah ni adalah untuk memberi rupa yang berkilau dan nampak fresh. Lagi satu untuk menghalang lalat buah daripada menyengat buah tu. Kalo lalat buah dah sengat buah itu yang buah jadi buruk.Jadi kalo ada lilin ni akan terpelihara la buah tu daripada sengatan lalat buah durjana itu.

Ini kalo termakan ni, dah sama macam ko makan mee segera tapi tak buang air rebusan pertama mee segera tu. Lilin jugaklah yang terkandung pada mee segera tu supaya mee tu tak melekat-lekat. Nanti bila dah masuk dalam perut, korang ingat tak kesian ke kat buah pinggang korang nak proses lilin tu? Kesian hokey. Kesian. Bleh rosak buah pinggang mu itew.  So, next time, kalo beli buah-buahan, silalah rajin kupaskan kulitnya ye. Walaupun macam saya ni, saya suka rasa kulit buah tu, tapi demi kesihatan, let go je la kulit tu. Apa la sangat.

52 comments:

  1. lilin nak bagi tahan lama dan cantik..kalau tak, masa proses penghantaran lagi udah tak cantik epal itu..

    ReplyDelete
  2. Nur Fauzi : Ha ah.. betul tu. Cuma org yg nak makan tu kena la kupas kulitnya.

    ReplyDelete
  3. Huh.... tebal gila lilin tu.
    Tapi itu memang lilin ek? Aku ingatkan itu lapisan luar kulit epal...

    ReplyDelete
  4. xpe2. mkn je lilin tuh. kalo lpr lg, sila hadap lilin sbnr.

    ReplyDelete
  5. erkk..ada lilin ke? kenapa selama ni aku xtau? hahaha..biasa aku ngap macam tu jer..xde nak kupas2 kulit..

    banyak makan apple, banyak makan maggi, means banyak jugak la aku makan lilin selama ni..-_-"

    ReplyDelete
  6. Nizam Ariff : Ye en nizam. Itu mmg lilin. Bukan main2 punya. Lapisan kulit epal takde la keluar putih2 gitu.

    Aswadz : Nak lagi best, ko bakar lilin tu titik kat lidah. Hehehehe..

    En H : Haaaaa... habis la ko H. Buah pinggang ko apa jadi skrg? Baik ko insaf cepat. Kalo makan megi sila la buang air rendaman pertama tu. Makan epal kena kupas kulit.

    ReplyDelete
  7. sya slalu abaikan psl bnda ni tp ble bca entry nih,ttba rse mcm trsedar jap..

    ReplyDelete
  8. ha'ah... kulilt epal sangat sedap.... mungkin jugak ke lilin adalah penyumbang kepada kesedapan ittew?????....

    ReplyDelete
  9. AksaraFendi : Bagus la kalo sedar dari sekarang. Nanti kalo kidney dah makin teruk, bahye.

    Desperate mama : Kalau lah lilin sesedap itu.....

    ReplyDelete
  10. samada sy baru tau atau pun inat2 lupa psl lilin nie..apapun thanks atas peringatan nie yer lyd..

    ReplyDelete
  11. maksud ko kene rebus meegi dulu la tanpa letak perasa..pastu buang dulu air tu..

    kemudian jerang air lagi than masak kuah meggi tu balik dengan perasa dan baru masukkan megi balik..leceh gila..haha..

    ReplyDelete
  12. Tau ada lilin pada mee segera...tapi tak kuasa pulak nak membuang air rebusan pertama tu...tapi memang tak galak anak2 memakannya.

    ReplyDelete
  13. UmmuAidan : No problem sis. Hal kecik je.

    YMBundle : Ye.. begitu la kaedahnya. Tapi kalo mu malas sudoh. Buoh pinggang mu.

    Norhaizan Hakim : Kalo anak2 boleh terima takpe. Mmg tak elok pun makan mee segera. Lilin tu satu hal. MSG pun satu hal.

    ReplyDelete
  14. gile tebal lilin..
    apip ngn ayiq mkn buah apa pun..mesti suh buang kulit..temasuklah anggur..

    ReplyDelete
  15. Ina : kalo epal tu aku rajin la lagi nak kupas. Tapi anggur... huhu... aku rela tak beli la utk apip dgn ayiq. Hahaha.

    ReplyDelete
  16. Kalau rumah blackout agaknya boleh panaskan lilin atas epal tu utk cerahkan rumah....

    ReplyDelete
  17. la mula2 tgk tadi ingatkan ukiran lilin..

    rupa2nya epal!

    ce akak try kikis pipi encik abang..mana tau ada lilin gak tu hikhikhik

    ReplyDelete
  18. kakak cuba akak check balik blog yang akak folo..err salah satu blog tu..blog porno

    mungkin akak tak perasan @ link blog tu dah diguna oleh orang lain.sebelum orang fikir bukan2 baik saya bagitau dulu :)

    err seraaamm *ececeh seram la sangat :D

    ReplyDelete
  19. kat jepun ni kami dok mkn epal jepun je laaaa...sedap dan rangup...nnt balik msia...wajib kena kupas kulit kulit buah2an import kan...

    ReplyDelete
  20. nasib baik saya xsuke sgt mkn buah2 import nih...kalo mkn pun mmg slalu buang kulitnya...yg megi tuh mmg leceh...jd kesimpulan, xyah la mkn megi..hehe

    ReplyDelete
  21. mmakanya makan je la lilin yg kita spare utk blackout tu kan? sama je. hahaha...

    ReplyDelete
  22. rajin2.. tuler sebabnyer akak buang kulit kalau makan.. esp dah makin berumurni kalau makan ngan kulit rasa tersekat kat tekak... insaf kejap sebab makan meggi malam semalam malas nak buang air rebusan pertama itu..

    ReplyDelete
  23. kalau kumpul2 lilin nya boleh buat stok lilin time takde letrik ni..heheh

    ReplyDelete
  24. Kak Lyd! Na 1st time taw pasal lilin kat kulit buah ni....Na laa org yg paling suka mkn buah dgn kulit..bukan Na malas nk kopek kulit tu..tp mmg fevret mkn buah dgn kulit lg2 buah mangga..seriously lepas da taw kisah ni tamau da Na makan kulit buah!tq for this info kak Lyd

    #hpy nuyer!

    ReplyDelete
  25. Sebab tu bila nak makan selalu buang kulit, orang cakap kat kulit khasiat banyak, tp sekarang dah tak sama..
    Khasiat lilin la kot ;D

    ReplyDelete
  26. serius... lya bru tahu..rupanya epal pon salut lilin.. ya ampun..berbiji-biji epal dh makan.. tp main bsuh bodo & x pnh pon kikis2 gni. ishhh bahye2.. kalo maggi mm thu..mee dia tu bsalut lilin...

    ** lyd.. td mmg awk dh komen kat entri.. just blum publish.. sbb lya publish smbil bw... bru x tlps pndang..

    psl towel asya tu, awk pegi je kat barangan baby brand FIFFY.. dia packing dlm plastik.. seplastik ade 2 lai.. harga dlm RM15.. kain mm lembut & myerap air

    ReplyDelete
  27. suka kupas kulit kalau beli buah epal ;)

    selamat tahun baru lyd..
    take care

    ReplyDelete
  28. Tak perasan pulak ada lilin kat epal yg saya beli. biasa mmg buang kulit sbb mcm keras je.

    ReplyDelete
  29. agak2 dh berapa btg lilin kita dh telan sepanjang hidop kita ni kan

    ReplyDelete
  30. Nasib baik sy dr dlu lg xberapa suka mkn epal ni...hehe...tau dah xberapa elok...:-)

    ReplyDelete
  31. Dah lama tak jenggah blog lydsunshine...
    thanks kak dapat info baru..
    patotla epal berkilat semacam je...hahaha..disaluti lilin rupanya...
    Tapi saya tak minat makan buah, tp kena amik tau untuk my future wife..hahaha

    ReplyDelete
  32. Lyd, aku sebenarnya dah lama nak cadangkan kau buang 1 double dot kat sebelah kanan and 1 double dot kat sebelah kiri..biar tulisan kat header kau tu nampak lagi cantik and kemas..:D

    ReplyDelete
  33. disebabkan saya baru hidup 23 tahun kak.. sy baru tahu info nih. duh. -.-

    ReplyDelete
  34. Tapi masa kat wad hari tu, diorang jamu epal x buang kulit pon huhu dan akak belasah begitu sahaja hahahaha.

    pasni akan lebih rajin!

    ReplyDelete
  35. ouchhhh ada tips rendam 1:4 cuka : air...tapi i buang terus kulit....

    ReplyDelete
  36. Sebab tu saya buang dulu kulit epal tu sebelum makan.

    ReplyDelete
  37. jarang makan epal. tapi kalau makan mana ingat pasal lilin lilin semua tu..juz basuh dan ngap je. kesian betul usus kita ni...hehe

    ReplyDelete
  38. pernah dpt email sal nie dulu, memg skrg nie kalo nak mkn epal akan kupas dulu kulitnya..wajib!

    ReplyDelete
  39. Salam, nak tanya pasal Global Test Market tu macam mana nak register? :D

    ReplyDelete
  40. tq share, KA mmg dah tau benda ni lama dah

    ReplyDelete
  41. assalamualaikum lyd...betul la kena basuh n kupas dulu baru makan...;)

    ReplyDelete
  42. nasib baik aku x minat epal hehehee

    untuk tune tali 4 dan 3 mmg begitu....bukan tertukar....heheee

    ReplyDelete
  43. haaaa. amek. biasalah manusia. akan tengok dari luaran dulu baru menilai dalaman. hiks.

    akak, letak nama anak akak nanti Nurril tau kalau laki. hiks. ni arwah abah yang bagi. :)

    ReplyDelete
  44. Ahlam pn terpesona tgok kaler merah dia 2.. terus rasa nk lari ke dapur buka peti ais ambik epal.. tapi epal dlm peti ais dkt umah ni xlah semerah 2...huhuhu

    du;u prnah jgk kikis cam 2...hoho pastu skrg klu nk makn msti kupas kulit dia jrg ar makan dgn kulit..

    ReplyDelete
  45. sy tak bape nak gemar ngan epal..klu ada kt umah ni pon orang bagi..tu pon akan tumbuh pokok kalau biarkan hehe..

    ReplyDelete
  46. Asking questions are truly fastidious thing if you are not understanding something completely, but this
    piece of writing offers pleasant understanding even.


    Feel free to surf to my webpage Www.musicjunkeys.com

    ReplyDelete
  47. That is very interesting, You're a very skilled blogger. I've joined your feed and look forward to
    in search of more of your wonderful post.
    Additionally, I have shared your site in my social networks

    my web page :: http://www.mycandylove.com

    ReplyDelete
  48. Hi! I know this is kinda off topic nevertheless I'd figured I'd ask.
    Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
    My website addresses a lot of the same subjects as yours and I think we could
    greatly benefit from each other. If you might be interested feel free
    to send me an email. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!



    Also visit my homepage :: www.mycandylove.com

    ReplyDelete
  49. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason
    seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of.
    I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries
    that they plainly do not know about. You managed to hit
    the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal.

    Will probably be back to get more. Thanks

    Here is my site Random Cam Chat

    ReplyDelete
  50. constantly i used to read smaller content which as well clear their
    motive, and that is also happening with this article which
    I am reading now.

    Have a look at my weblog; mofos sex cams ()

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...