Iklan! Iklan! Sila Click!

29 December 2012

Kepala Angin : Episode 1 - Offer

Sejahteralah ke atas kamu....

Beberapa puluh tahun dulu, saya ke Kuantan Parade. Niatnya nak tukar kanta speck mata saya. Kanta lama dah makin tak nampak bila pakai. Masa tu saya nak survey dari kedai ke kedai bersama sorang ofismate. 

Kami hampir tiba di satu kedai cermin mata ni.... Dari jauh kami dah nampak ada sorang pekerja kedai tu berdiri di depan kedai dia untuk welcome orang yang lalu lalang depan kedai tu, mungkin juga untuk tarik minat pelanggan supaya masuk ke kedainya. Saya dan kawan saya dah berkira-kira nak masuk kedai tu..




Bila kami baru nak masuk kedai tu, pekerja yang tunggu kat luar tadi terus cakap kepada kami, "Ada offer". Pastu kan.... Saya dengan kawan saya boleh plak rasa sakit hati sebab dia cakap ayat 'ada offer' tu. Apa dia ingat kiterang ni nak masuk kedai yang ada offer je ke? Dia ingat kita takde duit ke nak beli speck mata tu sampai nak bagitau awal-awal yang kedai dia ada offer?? Pastu terus kiterang tak jadi masuk kedai tu. Hahaha.. Melampau tak saya punya kepala angin zaman dulu-dulu? Kekeke.

Seriously bila saya fikir balik, apa masalahnya mamat tu nak bgtau kedai dia ada offer. Dan apa salahnya kedai dia buat offer kan? Memang sangat-sangat bagus sebenarnya. Tapi oleh sebab masa tu saya dengan kawan saya memang kepala angin, poyo tak bertempat, sanggup kiterang tak beli kat situ. Itu kenangan la. Sekarang dah takde la sikap berlagak tak tentu pasal tu.


21 comments:

  1. semalam aku tengok Primadona, isu pasal gila shopping ke apa entah..si Hanis Zalikha tu kata, dia tak suka tawar menawar sebab nampak macam orang tua..

    Kau pulak taknak masuk kedai yang ada offer..ni mesti masa muda2 kau rasa macam anak orang kaya kan? hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Encik H : ada sikit la prasaan mcm anak org kaya tu wp sbnrnye tak kaya lgsung hahaha.

      Amalina : tu la. Melampau je moksu rasa bila kenang blk peristiwa tu.

      Hans : really awk pun mcm tu? Hahaha. Saya ingat sy dgn kawan sy je mcm tu.

      Ummu aidan : tu ego je smata2 awk. Kalo skrg org kata ada offer, sy terus terkam masuk.

      Jassnani : kan? Masa blum matang mmg kelakar perangai manusia ni. Malu sndiri bila ingat.

      Ina : dulu aku mmg poyo nk mampuih. Aku pn bsyukur sbb masa aku kawen ni umur aku dh matang sket je. Kalo tak, mesti aku slalu cari pasei dgn org tanpa sebab. Huhu.

      Delete
  2. haha..ape la mok su ni xD kesian org tu lepas ni terus die xmau ckp dah agaknye

    ReplyDelete
  3. hahahaa...
    tapi saya pun sekarang macam tu lagi
    cuma tgok pada wajah orang tu
    kalau dia sebut ada offer n muka dia nampak ikhlas saya okay jer
    tapi kalau cara dia cakap offer macam saya nih sengkek sangat memang saya gi tempat lain
    hahahaha

    ReplyDelete
  4. tercabar ego kan..hehehe...
    sepatutnya rs tertarik kerana tentunya harga yg ditawarkan menarik ngan offer..

    ReplyDelete
  5. macam2 perangai kalau blom matang kan.. bila kita ingat balik... mmg tak kuasa... kenapa jadi camtu... tapi tu lah.. belajar dari kesilapan itu lebih baik... kan...

    ReplyDelete
  6. hahaaaa..poyo sgt kau kak..
    seb baik dh tua ni tak buat perangai gitu lagi :)

    ReplyDelete
  7. Sampai sekarang JR tak selesa jika jurujualnya terlalu peramah hingga kita nak pilih pun susah sbb dia akan mempengaruhi pilihan kita. Sebab tu jika masuk kedai dan jurujualnya terlalu peramah, JR akan blah...

    ReplyDelete
  8. koi tak pandai tawar menawar..justeru itu kedai 'ada offer' mmg jadi pilihan

    ReplyDelete
  9. ish3... rugi la kalo x masuk. ego tolak tepi. janji bole jimat duit. ekekeke...

    ReplyDelete
  10. hehe..betul la tu. kdg2 terbawa emosi sendiri. dah tentu org tu nak meniaga, kenala bgtau bila ada promosi kan..

    ReplyDelete
  11. biaselah peniaga akan cuba sedaya upaya market barangan mereka.
    orang tak tanya pun dia cakap jugak ade 'offer' menarik.
    (pernah kerja kuli dulu....)

    ReplyDelete
  12. pastu akak beli cermin mata kat kedai yg tak offer lah..

    ReplyDelete
  13. tuler sebab jadi sales person kena ada caranya.. kena tengok orang dulu baru boleh bersuara..
    yang penting akakpun kalu ditegur begitu terusik gak perasaan... maalumler orangnyer selekeh kena tegur gitu isyh tak patut222222.. tapi sound dia balik boleh...

    ReplyDelete
  14. Hheheee, itula kan, kadang persepsi tak sama..
    Mungkin niat dia baik nak bgtau ada offer, konon buat orang teruja, tp rupanya dia tersilap :D

    ReplyDelete
  15. hihi..tak bagitau salah dah bagitau pon salah..
    sabaq je la kan ;)

    ReplyDelete
  16. Hehehe...biasa la...masa zaman muda2 dlu mmg kita dgn angin kita je...pntang org slh ckp skit kita nk melenting...skrg kn dh berubah...lyd pn bkl jd mak xlama lg...emosi kna kawal tau...dugaan byk nnti:-)

    ReplyDelete
  17. he he he .. angin gus2 dtg lah tu.. epy new year ye

    ReplyDelete
  18. memeg kepala angin.. klu Ahlam terus jer masuk tgok2 klu ada ofer....hehehe

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...