Iklan! Iklan! Sila Click!

23 November 2012

ParaBella Umbrella IceCream

Assalamualaikum... kum apa kombat. Bat apa Batman..

Saya sepatutnya takleh makan pedas. Tapi semalam saya byk makan makanan pedas. Pastu mula la rasa cam ada kebakaran dalam perut. Tu la kesannya kalo dah ada gastrik. Huuu...

Balik ofis petang semalam, singgah kedai sebab nak beli tempe dgn halia.
Tempe yang telah siap dipotong sebelum disira pedas. Sukaaaa sangat tempe...

Ternampak peti eskem. Gi ushar dekat-dekat. Ternampak plak eskem jagung. Ahahhhh!! Ini la koko yang dicari-cari. Saya sebenarnya dah lama teringin nak makan eskem perisa jagung. Tapi eskem jagung susah plak nak ditemui. *yang sebenarnya tak cari pun.* Tetiba semalam bila nampak eskem jagung, terus menggelupur nak beli.



Aiskrim ni tajuk dia ParaBella - Umbrella. Nama yang tak biasa didengari. Nampak packaging nya agak comel. Saya amik saiz kecik. Beratnya 473ml. Bila bayar, tengok-tengok harganya RM6.50. Mahallll... [Mahal bagi kategori yang sama la. Cuma eskem biasa je. Bukannya ada kacang pun atau coklat sauce ke, caramel ke.] Huhu. Sebab eskem Nestle yang 1 liter yg seumpama itu pun lebih kurang harga cenggitu. Tapi takpe la. Dah beli. Jangan nak mengungkit. Yang penting sedap jugak eskemni walaupun nama dia macam nak dekat dengan parabola. Kalau pasang kat umah boleh dapat siaran Indonesia, Thailand dan Singapore.





ParaBella Ni Keluaran Mana?
Kalau nak tau, ini adalah produk keluaran bumiputera rockers 100%. Malaysia punya. Of cos la Malaysia kan. Dah nama pun bumiputera. Takkan bumiputera Ostolia plak. Buat masa ni, mereka baru mengeluarkan 3 produk;

Untuk maklumat lanjut, kalau nak tau siapa CEO dan Pengarah syarikat, silalah ke EsEsEm untuk membeli maklumat syarikat website rasmi mereka : ParaBella IceCream


*jangan mu kata aku kedekut sebab aku kata eskem ni mahal, sedangkan tutti frutti bleh plak beli. Tutti frutti tu lain. Dia ada topping yg macam-macam dan boleh taruk sendiri.*

38 comments:

  1. tgk ice cream pagi2 rasa sejuk gigi hehehehe kalo time thari kecur air liur pulak..xpernah dgr brand nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs lurve : sy pun baru pestaim dgr, jumpa dan beli eskem ni.

      Farahdeeb : Takpe, ku tau mu bkn kedekut tp jimat. Ku mmg cari eskem nestle atau walls perisa jagung. Tapi xjmpa *lg skali aku tipu sbb sbnrnya aku xcari sungguh2 pun.

      Ujie : ha, mahal kan? Tp mgkn kos pmbuatan dan packaging kt malaysia ni mahal. Ha ah. Nama macam telenovela.

      Jassnani : awk, sy pun teringin eskem stoberi ciskek tu. Dan kuat mkn manis. Keke.

      Kakcik : tempe tu mesin yg potong. Sbb tu sekata. *yg benar, org yg bajet robot.

      Nafisa81 : itu la problemnye bisnes melayu ni. Harga tu yg takleh beat jenama tkenal.

      Ummuaidan : takde eskem jagung, tp ada jagung yg tanam sendiri pun dh best. Bleh buat bubur jagung letak dlm fridge.

      Delete
  2. Pestaim ku dengar eskrem parabola ni. Tapi harga leh tahan gak la ek? Kalau rasa dia sesedap gituh je lepaih ni gi beli eskrem cap lain yg lebih murah ye! (Tutti Fruitty pun ku tak sanggup nak beli sebab mahei no! Kedekut kan? Har har...)

    ReplyDelete
  3. Samalah kita..suka sgt kat tempe sambal kering tu. mkn gitu je pun sdp, mkn dgn nasi pun sdp!

    Eskrim tu saya rasa mahal sbb jenama dia yg blm terkenal. Tapi oklah..ada halal malaysia. Tapi nama dia mmg lawak2 sikit. ^__^

    ReplyDelete
  4. haaaaa.. sama cam saya gak.. skrg ni kalau bab makan, suka yg manis, suka makan eskrem.. suka makan kopok2... hmm pemawakan kali ni betul2 lain dgn sblmnya.. :) eskrem plak saya suka durian.. sbb wangi dan suka rasa durian tu.. walaupun dlm eskrem cuma letak PERISA.. bukan durian betul pun kan..
    >> kalau dah keluaran bumiputra ni.. di tanggung ke HALAL lan nye.. so tak rugi kalau kita melabor sket utk keberkatan.. kan kan.. nak cari gak.. cam sedap je.. tapi teringin plak nak cari strawberi cheesecake eskrem walls tu.. :D

    ReplyDelete
  5. Cantiknya potongan tempe tu, sekata je. :)

    Hmmm... balik nanti nak beli eskrem la juga... hehehe...

    ReplyDelete
  6. hehe...tulah dia..nukan taknak support buatan malaysia...tapi harga dan rasa kadang tak seiring..heheh

    ReplyDelete
  7. wah aiskrim lah makyong nie ..dahla kat sini panas sgt..dapat aiskrim jagung tuhkan maunya sebekas sekali hadap...eloklah yg bumi nyer at least leh support kaum sndiri kan...

    ReplyDelete
  8. HHmm.. Mata mamavogue pun sehala ngan Kakcik Nur kat atas tu..
    Nampak tempe yg dipotong sekata elok je berbaris :)

    Tempe + askem.. Dan dua2 pun faveret mamavogue..hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mamavogue : sama la taste kita. Part tempe yg sama tu hanya camera angle je. Sbnrnye tak la sama sgt. Hekhek.

      Salya : suka nk support tp itulah. Harga tu mcm tak hengat sket.

      Cheryna : oo, penggemar tempe juga ye. Hehe. Sedapkan tempe, sha?

      Lya : rasanye mmg product ni bru lg. Sbb tu blum femes. Kalo kuar iklan kt tv bru femes.

      Jna marcello : ei kanak2 riang ni. Sukanye coklat. Nnt kalo jumpa, akak banje na eskem coklat ye.

      Aswadz : bgs. Ada sikap nk support local brand. Bleh la ko try beli eskem ni nanti.

      Kesuma angsana : nanti KA try la cari. Mesti ada.

      Vanilla : sy tau. Kalo awk nk mkn eskem mesti awk pilih eskem vanilla kan?

      Izzah : hehe. Lawak ke? Sy tgh sirius tau waktu taip pesanan penaja tu. Kehkeh.

      Maszull : time2 ujan mmg sejuk mama. Tp kalo time terik matahari, syok tau mkn eskem.

      Ema : slain main kombat tu, ingat lg tak pmainan 'di malam yg sepi'? Hehe. Lagu tu smpai skrg budak2 main. Sape la genius yg cipta lagu tu. Kan??

      JR : haha. Lawak je jr. Kalo eskrim pedas takleh panggil 'krim' lg. Kena panggil ice-hot. Manis la sedap jr.

      Khairul : sedap jgk abg khairul. Nanti try la.

      Ain alien

      Delete
  9. Walaupon Lyd sibuk kata aiskrim...Sha masih pandang tempeh. Haaiii....

    ReplyDelete
  10. OWH..BRAND MALAYSIA... ok la.. tp x pnh jumpa lg kt sini la..atau lya x perasan kot..maybe mahal sikit sbb kandungan dia kot,,,

    ReplyDelete
  11. nakk yg cekelatt tu kak lyd,..
    CEKELAT~!!!! ;D

    ReplyDelete
  12. 1st time dgr nama aiksrim ni. aku pun sker gak mkn aiskrim jagung. bole la try beli. konon2 nak support produk melayu. hehehe...

    ReplyDelete
  13. Tak pernah pula cuba produk eskrem yg ni!

    ReplyDelete
  14. xminat sgt aiskrim...tp kdg2 teringin blh gak mkn..comel je nama aiskrim nih..hihih

    ReplyDelete
  15. lawak la lyd ni..leh plk bg pesanan penaja kt bwh skali tu yek...hehe...tergoda plk tgk aiskrim tu...hehe..

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum lyd...wah sedapnya tapi sejuk la nak makan ais krim..;)

    ReplyDelete
  17. ingat dulu-dulu selau main kum apa kombat..bat apa..batman..man apa..mentol..camtulah...

    ReplyDelete
  18. Saya peminat tempe tapi kurang minat ais krim...tak boleh tahan dgn rasa manisnya. Kalau ada ais krim pedas saya akan baham hari2...

    ReplyDelete
  19. pestime dengar eskem jenama ni...sedap x? maksudnya tekstur eskem tu? banyak tanya lak..try la kan baru tahu. hehe.


    #hantu tempe jugak ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aien alien : tekstur dia agak creamy macam eskem walls jgk, tp eskem nestle lagi halus la tekstur dia. Oohoho lari! Lari! Aien hantu! Tp xpe. Hantu tempe xseram.

      Liya hanif : confirm la. Kalo qalesya tgk ni mesti nk. pastu kalo dia suka mesti nanti dia slalu mintak. Ekeke.

      Wahida idris : kalo teringin, time2 ujan pun saya ngap jugak eskem tau. Hehe. Saiko kan?

      Ahlam mira : patut la slim. Eskem pun jarang2 mkn. Akak jgk le yg gemuk sbb suka eskem.

      Diana : skali skala produk bumiputera muncul, kita rasa hepi kan?
      Awk, nnt la sy nk tanya pasal tuam bayi tu. Sbb sy xpenah tgk kakak2 sy buat. So, mmg tak tau.

      Qasehnya rania : salam ciksu. Sy sihat alhamdulillah. Ciksu sihat kew?

      C'jai : kekeke. Cjai ni buat sy tersipu2 la. ada time je saya kelakar.
      Sedap kan tempe? Sy pun xtau cemana bleh suka sgt tempe. Kalo goreng sblum sira tu, separuh sy dh ngap dulu yg goreng kosong punya.

      Sy asal kuantan cjai. Sg lembing kampung sy. Tp keja kt kl. Sbulan skali je blk ktn.

      Delete
  20. tak pernah lak jumpa aiskrim nie.. tp yg pastinya qalesya nampak ni mesti sibuk nak gak...

    ReplyDelete
  21. sedapnyaaaa ! tp, mood nak makan ice cream time hujan cenggini kelaut laaa. sejukkk! hehe

    ReplyDelete
  22. sedappppppnya tgok aisrim 2... dh lama xmkn nih...hehehehehe siap la esk psti p carinya...hehehe

    ReplyDelete
  23. produk bumiputra pun mahal..
    aiskrim jagung memang kegemaran saya,,..:)
    ###########
    eh!!jangan lupa buat tuam baby..kalau yang beli tu tak bagus sebab kain tebal.jadi baik buat sendiri je..

    ReplyDelete
  24. Salam..
    Lyd sihat?

    1st time dgr nama es kerim ni.
    Ciksu pminat tempe juga..

    ReplyDelete
  25. akak ni sokmo gelok sniri bila bace n3 Lyd..Lucu ngat oghangnya Lyd ni ye...Bab assalamualaikum..kom apa..kombat tu yg tak bleh blah tu...

    Akak pun gemo ngat ke tempe ni walau pun \setitik takde darah jawa...pohpaleh minat...

    nok tanye sket boleh..Lyd pahang kat mana..? heheee..tak jawab pun takpe.. tapi kalu tak jawab salam baru bedose..

    ReplyDelete
  26. hwaaaa... tempe... lama dah tak makan... eskrem tu takpe laaa mahal sket kan... support keluaran bumiputra... nestle kena boikot...hehe

    ReplyDelete
  27. Lyd...moh ke blog akak jap..akak tag lyd..tu pun kalau lyd larat..tak larat takpe...maklumlah akak pun dulu pernah jg jadi mak buyung..hehee....

    ReplyDelete
  28. sedapnya eskrim.. sejuk je bila lalu kot tekak.. nyum nyum

    ReplyDelete
  29. bekas puding tu beli kat daiso. boleh masauk oven, rm 5 satu heheh

    ReplyDelete
  30. ehhh.. tak pernah jumpa pon eskrem nie.. baru punyeee... XD

    ReplyDelete
  31. okay lebih berminat dengan tempe...haha

    ReplyDelete
  32. sy dah rasa aiskrim ni..sedap .klu mahal sikit pun sy tetap beli krn serronok dn bangga tengk bumiputra brniaga.smoga brtmbah ramai bumiptra mnjadi jutaan..

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...