Iklan! Iklan! Sila Click!

29 December 2011

Tentang Dhia - Episod Terakhir Review

Sejahteralah ke atas kamu...

Patut la dalam live chat dengan Zikir dan Dhia petang tadi, Zikir cakap dia harap takkan ada orang yang mengamuk dengan ending cerita ni. Sad ending tak semestinya tak bagus. Kalau demi untuk kebahagiaan sad ending pun ok. Kalau tak bahagia kat dunia, mungkin bahagia kat akhirat.

Saya masa dengar tu saya dah agak sad ending. Pastu macam dah agak ada yang mati. Mesti la Dhia. Tapi tak sangka plak si Zikir tu pun mati right after Dhia mati. Dan-dan je kena sakit stroke kat situ juga. Diam-diam je stroke. Tapi takpelah... Biar la 2-2 mati. Puas skit hati saya. Kalau Zikir hidup kang, mummy monster dia paksa dia terus hidup dengan Rose. Ada tak yang tak sempat tengok Tentang Dhia episode akhir tadi?? Kalau tak sempat, boleh la lawat blog Tentang Dhia untuk tengok episod tersebut di sana. Sape la yang rajin siap buat blog ni semata-mata untuk drama ni. Kekeke...

Untuk sesape yang tak dapat tengok, meh saya citer meh. Dok diam-diam ek. Baca ni. Pokus, pokus.

Sakit barah rahim peringkat ke-3 Dhia semakin teruk. Tapi Dhia tetap tak beritahu Zikir. Pastu Dhia tanak buat pembedahan untuk buang rahim dia. Sebab nak juga berusaha untuk dapatkan anak untuk Zikir. Zikir yang dah lama lepak kat Penang, finally balik KL. Tapi Zikir dingin gila dgn Dhia. Saya plak yang lebih sedih drpd Dhia. Zikir siap tidur kat bilik tetamu lagi. Ish.Ish..ish... saya punya la menangis selok bila tengok scene tu. Sedih gila rasanya. Dhia cuma nangis je lepas Zikir kuar bilik. Dhia takleh nak halang, sebab takut kantoi yang kepala dia botak sebab chemotherapy. So, dia keras je kat katil. Sedih sangat tau. HUhuhu...

Masa kat KL tu, nenek dengan Mummy pun datang jugak umah dierang kat KL. Isu yang menyebabkan Zikir tu dingin dengan Dhia, sebab Zikir dah termakan hasutan Mummy dia yang kata Dhia ada scandal dengan Azmi[ex-tunang Dhia]. So, nenet Zikir suruh Dhia buat keputusan sama ada nak bercerai dengan Zikir atau bermadu dengan Rose. Dem you nenet! Pastu Dhia tanya Zikir apa yg dia patut buat, tapi Zikir pun keras je lagi. Rasa nak tunjal plak pala Zikir time tu. Dia boleh jadi keras jeeeee memanjang. Eeii...

Pastu Dhia buat keputusan untuk dimadukan. Sebab Dhia kata "Dhia sayang sangat pada abang. Tak ada lelaki lain dalam hidup Dhia selain abang, demi Allah. Hanya maut sahaja yang dapat pisahkan kita. Jadi, Dhia rela bermadu.". Lepas Dhia cakap yg dia sanggup bermadu tu, terus Dhia mintak diri nak gi solat. Bila Dhia masuk je bilik, terus Dhia dengan saya nangis sama-sama. Hahahah... Cengeng gila aku. Dalam nangis-nangis tu, terpaksa jugak sekali sekala jenguk ke dapur sebab tengah goreng ikan. Sambil goreng ikan nangis ni. Hancho betul.

Lepas tu, Zikir pon solat gak. Waktu tu Zikir macam terngiang-ngiang kata-kata Dhia pasal keputusan nak bermadu tu. Tetiba Zikir tersedar, yang Dhia memang setia dengan dia, memang takde nak scandal-scandal dengan orang lain. Hah, mula lah. Malu setepet mu Zikir! Bila Zikir dah macam nak tersedar-sedar kesalahan dia, dia baru nak bersemuka dengan Dhia. Dia tanya semua yang dia tak puas hati, kenapa Dhia tak jaga dia masa dia sakit, kenapa Dhia tak datang pun walaupun dia dah sedar dan kenapa Azmi dtg rumah masa takde orang. Ololo... Zikir ni merajuk rupanya. kehkeh... Owh manja tomei-tomei. Dhia pun pertahankan diri dia, Dhia cakap semua pasal mummy monster tak kasi Dhia melawat Zikir, pastu mummy kata Zikir tanak jumpa Dhia pasal Zikir masih marah Dhia ada scandal dengan Azmi dan semua yg berunsurkan fitnah mummy terhadap Dhia tu. Zikir pun terkedu la kejap. Baru dia tau dia bersalah sbb buat Dhia macam tu. Tu la nko Zikir. Ko kata ko cinta sangat. Tapi isteri ko sendiri pon ko tak kenal. Dengar lagi cakap orang. haa.. dengar la lagi, pergi la dengar lagi.

Lepas Zikir bersemuka dengan Dhia, dia turun pergi sarapan. Tapi Dhia tak turun. Sebab Dhia tengah sedih lagi pasal kena bermadu tu. Bila turun je, Zikir bergaduh lagi dgn mummy monster sebab mummy monster tuduh Dhia pemalas kuat tido masa nenet tanya ngape Dhia tak turun lagi. Ntah macamana, si Zetty terlepas cakap kat nenet yang mummy monster dah mandrem Zikir 'baek punya'. Time tu kebetulan Zikir ada kat belakang dierang. Apa lagi... tak sempat nak berzikir lagi dah Zikir. Terus je ngamuk. Masa tengah gaduh-gaduh anak beranak tu, mummy monster mati-mati tak mengaku yang dia dah guna bomoh. Nenet pun marah kat Mummy monster sebab guna cara kotor. masa mummy tak ngaku tu, tetiba... *tetiba je ok*.... Melly masuk rumah dierang. Pastu Melly cakap, mummy monster tipu tak guna bomoh. Azmi dengan Raffi Husin pun ada sekali. Memang bergaduh gila sarkas ah dierang semua. Dhia masa tu kat atas, dengar kecoh2 kat bawah pun turun. Meleraikan ketegangan semua orang. Pastu abih scene tu.

Zikir plak terpaksa jugak kawen dengan ROse sebab mummy monster dah paksa dia. Lagipun Dhia yang relakan Zikir kawen jgk. Supaya dapat puaskan hati mummy monster. Sebab Dhia kata, cinta tanpa restu ibarat jasad tanpa roh. Kot. Saya dah tak ingat ayat sebenar. Tapi cenggitu la maksud Dhia. Lepas je Zikir kawen dengan Rose, Zikir terus tinggalkan Rose dan balik umah Dhia. Esok pagi2 buta, Rose datang mengamuk kat umah Zikir depan mummy monster dengan nenet. Rose marah la sebab tinggalkan dia pada malam pertama. Dah tu. What do you expect la Rose? Rose pun kesian gak, sebab dia pun kena mandrem gak oleh mummy monster supaya terus tunggu Zikir. Masa tengah ngamuk-ngamuk tu, Dhia datang dengan telekung sembahyang untuk tenangkan Rose, tetiba Rose tolak Dhia sampai berdarah. So, motif Dhia pakai telekung tu untuk memudahkan nampak darah tu. Hehe.

Lepas tu Dhia masuk spital. Nazak. Zikir pun dah bacakan Yasin untuk Dhia dan Dhia pun meninggei dunia. Zikir sedih tapi muka nampak cam redha je, so dia baring sebelah Dhia sampai ke sudah. Pastu bila nurse datang, kejutkan Zikir, rupanya Zikir pun dah takleh berzikir lagi dah. Dah meninggal sebab stroke. Tu je la. Abih dah.

Mummy dengan nenet pulak balik penang. Dengan Zetty jugak. Pastu nenet plak tak berenti-henti marah kat mummy monster. MUmmy bengang la. So, kejahatan dia tak habis kat situ. Dia bomohkan mak dia sendiri plak. Sebab nak amik alih kekayaan nenet. Zetty ni ikut je. Sbb Zetty kan bimbo-bimbo skit. Nenet pun kena santau sampai mati. 2,3 hari lepas nenet mati, mummy monster kena halau daripada rumah nenet kat penang tu. Harta-harta nenet rupanya semua dah diwasiatkan untuk rumah kebajikan. So, mummy monster terpaksa merempat. Tapi dia tak biasa hidup susah. BIasanya dia mengampu si Rose tu utk dapat barang2 mewah. Pastu tumpang harta nenet. Now dia dah jatuh miskin sampai tahap nak makan pun terpaksa kutip nasik sisa-sisa yang dah 2,3 hari yang stok-stok basi punya. Dengan ulat-ulat sekali dia telan. Zetty plak, oleh sebab dia muda, dia dpt jgk cari boyfriend tapi boyfriend dia plak, muka innesen tapi sebenarnya pengedar dadah yang kawan Melly lama dulu.

Boyfriend Zetty ni pergunakan Zetty untuk jadi pelacur, duit semua dia peras. Pastu mummy plak dia dpt tangkap sekali dan jadikan pengemis. Kalau jadi pengemis je takpe, ini siap kena potong tangan dengan kaki lagi. Tinggal badan je. Pastu lidah dia plak kena potong, mata pun kena cucuk sebelah dengan lidi tayar basikal. Dia mengemis pun kena ada orang usungkan ke tempat mengemis tu. Masa tu mummy monster dah rasa cukup menderita. Tiap2 hari boyfren zetty sepak mummy. Sampai luka-luka. Dah tu, luka tu plak tak diubati. Last-last buruk cenggitu je badan dia. Bila badan dia dah memburuk macam tu, boyfren zetty tu dah tak perlukan lagi mummy utk pengemis. Dah la tua. Sakit sana sini. Tak berguna dah. So, boyfren zetty masukkan mummy dalam kotak dan tinggalkan dalam hutan. Yang pentingnya umur mummy still panjang. Dia lambat mati. Payah nak mati. Memang derita gila la. Masa tu la satu-persatu kejahatan dia terbayang. Dia bunuh suami dia, bunuh mak dia sendiri, besan dia 2-2 orang pun dia bunuh. Pastu mandrem anak dia sendiri, menantu dan Rose. Dia mati dengan penuh hina. Takde sape kebumikan dia. Mayat dia reput gitu je. Babi pun tak sudi makan. Kehkeh. Marahnya aku kat Mummy monster. Hahahaha.

Zetty plak takleh nak buat apa bila boyfren dia buat macam tu kat mummy. Sebab dia hanya nak lepaskan diri sendiri je. Hidup dia memang dah rosak habis dah. HIsap dadah. Sakit Aids, herpes, sifilis semua ada. Dia pun last-last mati sia-sia kat bawah jambatan lepas kena buang dengan boyfren dia.

Pakcik Mahfiz plak, kawen dengan mak Raffi. So, Raffi dapat ayah tiri la. Raffi plak kawen dengan Kak Ita. Hahahah.. Merepek.

Cerita bertulisan merah hanyalah rekaan semata-mata. Hahahah.. Sian korang kena tipu.

8 comments:

  1. hahahaha..terbaik lah episok selepas yg tayang kt tv 2...hahaha tpi rafi ke luar negara la...

    ReplyDelete
  2. terbaik ahh review nih , haha . tulisan merah tu kalau btol2 bez jgk kn . biar pdn muka si mommy monster tuh ! balasan ats apa yg dy buat .

    ReplyDelete
  3. kena saman ngan mummy monster baru tau....pepandai je reka review tambahan sendiri...^__^

    ReplyDelete
  4. amvoiii...
    sedap mengarang..
    boleh buat cite 'tentang ku salmi'
    pasti takde org nk tengok
    sbb menyampah...hahaha

    ReplyDelete
  5. kalau cerita bertulisan merah tu btol2 jadik memang terbaekkk lah.br puas hati! haha

    ReplyDelete
  6. hebat betul. zikir dah xleh berzikir dah -.-'

    ReplyDelete
  7. ya lah..mujur 2,2 mati..kalau zikir tak mati mesti tiba2 hidup bahagia dengan rose terus tak best ah..heehe..

    apa2 pun citer vanilla coklat paling best tengok sekarang..hhehe

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...