Iklan! Iklan! Sila Click!

15 December 2011

Gold. White Gold. Platinum. Yang Mana Paling Bagus.

Sejahteralah ke atas kamu...

Selama ni, saya sangkakan emas putih [white gold] itu sama saja dengan platinum. Sebab masa sekolah dulu belajar kimia, cikgu kimia kata "platinum itu sama sifatnya dengan aurum [emas atau gold], tapi warnanya adalah putih". Cikgu saya kata jugak, platinum tu adalah emas putih. Saya masa tu dah start kagum dengan emas putih. Dalam banyak-banyak ilmu dalam subjek kimia masa form 5 dulu, part platinum dengan aurum ni je yang masuk dalam kepala otak saya. Yang lain semua terhumban ke dalam sungai. Yeahhh... right... unsur-unsur materialistic diriku sudah terserlah sejak di bangku sekolah.

Tapi sekarang baru saya tau rupa-rupanya 2 ekor tu tak sama. Bahan yang dipanggil 'white gold' itu adalah berbeza dengan platinum. Tetapi menurut pembacaan saya di internet, platinum memang sifatnya sama dengan emas kuning. Dalam jadual berkala pun, kedudukan Aurum dgn platinum ni pun jiran seblah katil je. Aurum no 79, platinum no 78. Kalau nak tengok jadual berkala [periodic table of element], sila skodeng di sini Periodic Table

Emas putih atau yang orang panggil white gold yang ada di pasaran sekarang adalah campuran beberapa jenis aloi dan disadur dengan rhodium untuk menjadikannya berwarna putih. Sedangkan platinum pula memang berwarna putih asli. Jadi, sesape yang beli white gold, perlu sekali sekala pergi servis barang kemas dia untuk gilap balik warna putih tu.

White gold lebih murah daripada platinum. Platinum pulak cepat bercalar, tapi platinum tidak akan menyebabkan alergi, sama seperti emas kuning. Haaaa.. See? Sama sifat platinum ni dengan emas kuning.

Sumber rujukan : Wikipedia, PriceSope dan Diamond ring.com

6 comments:

  1. saya dulu time subjek kimia yg buat pala otak jd tepu..formula oh formula!!! antara ketiga2 ni saya pilih EMAS!! sebab harga pasaran emas tu sentiasa tinggi..

    ReplyDelete
  2. dulu belajar perdagangan jadi tak lah tau hal ini

    ReplyDelete
  3. tetap pilih emas. ehehe..
    *asal sy lupa lngsung kimia. muahaha.. nmpk sgt last belajar spm dulu, masuk U terus tukar bidang. hihi..

    ReplyDelete
  4. saya kimia dulu agak kurang memberansang resultnye.. so, xtau nak ulas cm ne... haha.. sy caya kn aje :)

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...