Iklan! Iklan! Sila Click!

20 October 2011

Saya Dah Blogwalking, Tinggalkan Jejak Tetapi Orang Yang Saya Follow, Tak Follow Saya Balik

Sejahteralah ke atas kamu...

Biasa tak mengalami situasi seperti tajuk di atas? Saya sangat-sangat biasa mengalaminya. Saya pun tak sure, kenapa pemilik blog yang telah saya follow, susah sangat nak follow saya balik. Kalau mereka singgah balas, mereka tak follow. Hanya sangat sedikit yang follow balik.

Saya perhatikan, blogger lelaki akan cepat follow balik orang yang follow dia. Walaupun mungkin tahap dia dalam dunia blogger ni dah tahap menteri kabinet, tapi mereka tak cepat berlagak diva. Biasanya blogger pompuan la yang selalu berlagak diva ni. [Jangan sentap. Jangan sentap], sebab perkataan diva pun memang sesuai untuk pompuan kan? *Saya katakan 'BIASA' ye. Bukan semua blogger pompuan begitu. Saya pun pompuan apa. :)

Ok, ketepikan seketika tentang blogger mengikut jantina ni. Jom cerita tentang blogwalking. Betul ke blogwalking ni boleh meningkatkan jumlah follower? Kalo betul, kenapa daripada 20 blog yg kita singgah, hanya 2 follower yg kita dapat. 2 orang follower tu plak, bukan pemilik blog yang kita lawat dan follow plak tu.

Baik, teorinya macam ni... Bila kamu tinggalkan jejak setelah follow blog seseorang, lebih afdal sekiranya;

1. Kamu tinggalkan jejak di shoutmix atau shoutbox.

2. Jejak yang kamu tinggalkan itu perlulah memberitahu bahawa kamu telah follow orang itu [jika kamu follow la].

3. Jejak yang kamu tinggalkan tu, pastikan kamu masukkan url blog kamu. Jangan dilupakan ini. Ini juga salah satu sebab kamu tak dpt follower walaupun dah 50 ribu blog kamu follow.

4. Jangan berharap besar orang itu akan follow kamu balik.

Sebabnya...
1. Kalau tinggalkan jejak di comment pada entry, orang lain yang blogwalking juga ke blog itu tidak perasan kehadiran kamu. Hanya pemilik blog dan beberapa orang yang komen sahaja nampak. Itu pun mereka takde intention pun nak lawat blog kamu. *biasanya macam tu la blogger yang sombong. Saya tak sombong tau.

2. Kalau kamu follow tapi tak bgtau di shoutmix, confirm pemilik blog yg kamu follow itu terlepas pandang. Terutamanya kalau follower dia dah tahap puluh riboo. Alaa... apa la sgt seorang follower cabuk mcm saya ni... So, tinggalkan jejak di shoutmix.

3. Kalau kamu tak sertakan url blog kamu, dah tu kamu rasa macamana pulak orang nak cari blog kamu? Ce kamu fikir. Ce fikir.

4. Yang ini adalah sangat penting... walaupun pemilik blog yang kamu follow itu tak follow balik, mungkin sebab dia rasa dia diva dan takkan terjejas tanpa sokongan kamu, jangan kamu cepat sedih. Sebab kamu dah tinggalkan jejak bukan? Jadi, jejak kamu itu akan dilihat oleh orang lain yang blog walking. Dan biasanya orang yang blogwalking itulah yang akan lawat blog kamu dan follow. Orang akan lebih rasa nak melawat blog kamu jika mereka baca jejak kamu seperti, "saya dah follow kamu.". Mereka akan anggap, kamu ni senang memberi kerjasama untuk follow.

Dan tip yang paling hebat untuk mendapatkan ramai follower ialah... jangan kedekut nak follow blog orang lain. Tak rugi satu sen pun kalau follow orang kan? Kalo takmo baca, jgn baca. Mereka pun tak ganggu kamu. Ok.. itu saja.

Next tips untuk blogger ialah, betul ke ramai follower boleh dapat banyak duit?

31 comments:

  1. kita berblog bukan untuk berlumba jumlah followers kan.. yang penting kepuasan :)

    ReplyDelete
  2. huhuhu i da follow n jgn lupe follow me back k...xoxoD

    ReplyDelete
  3. Taufiq : betul tu. FOllower juta-juta pun biasanya bukan hanya singgah blog kita pon. Entry ni hanya nak cari glamer di Innit Chatter je. Kekeke.

    ReplyDelete
  4. Da biase pon smpai da x kisah da.. Bab yg blogger prmpuan tu blagak diva, mmg YEA!! Sy stuju tp BUKAN semua.. Diulangi BUKAN semua.. Sebabbbbbbb..... Sy da jmpe 0rg tu!! Huh.. Apela sgt femes tu.. X bwk mati kannnn... *Emo plak.. HAhaha

    ReplyDelete
  5. Miss CT : Haa..kan? dah tak kisah. Tp kita still follow org lain. Sbb boring gak bile semua blog yg kita follow dah tak update blog nnt dah takde apa nak baca.

    ReplyDelete
  6. :)
    InsyaAllah nanti ramailah jumlah follower tu nanti... rajin2 blogwalking. follower dni pun tak ramai. dah 4 tahun berblog duk takuk tu je ehehe..

    Goodluck!


    tips:
    -blogger biasanya suka kotak komen yang tiada word verification
    -elakkan ayat 'follow me back' sebab kalau kita rajin komen blog orang tu automatik dia akan folow kita balik tanpa perlu suruh dia folow balik. biarkan dia ikhlas follow kita, lebih mesra gtu kan dear ;)


    tata ^__^

    ReplyDelete
  7. Thanks Ardini for the info. Mmg kalo follow org kena ikhlas. Jgn harap balasan.

    ReplyDelete
  8. lynda.. lady dah follow.. :)..
    kdg2 kite terlepas pandang.. bukan sengaja.. kdg2 lady tekan gambar org yg follow kite.. dan ade yang tidak tinggalkan link di situ.. lady mintak maaf andai lady sebahagian drpnya, sebab lady hanya kdg2 je online.. lady x bw.. kalau lady bw lady akan cube tglkan komen dlm blog yg lady terjah.. sorry yer cik lynda.. huhuhu

    p/s : cik lynda follow lady tak? hihi.. tetibe lak lady ngade2 kat sini..

    ReplyDelete
  9. EH, Lady bIrd... Tidakk.. Saya tak point sesape pun. Maaf kalo Lady sentap. Entry ni hanya utk dptkan perhatian kat Innit Chatter je. Kekeke.

    ReplyDelete
  10. Entri yang mantap my friend, suka sangat.... eh, saya dah follow sini ke ...?

    ReplyDelete
  11. perkara ni akan jadi masalah bila kita teralu mengharapkan orang 'follow' / jadi follower blog kita.

    walhal mungkin saja blog kita tak menepati citarasa dia sebagai pembaca blog.
    (masing-masing ada taste sendiri kan.)

    Promosi blog ni mcm promosi produk juge la contohnya =)
    Ada orang suka dan beli produk, jadi pelanggan tetap. Ade yang beli sekali. Ade yang tak minat langsung nak beli.

    Begitulah juga blog kita. Ada orang minat dan baca. Ada yang baca sekali je, tapi tak minat, jadi tak datang lagi..

    Jangan kuciwa..Yang penting kita kemaskan blog kita, promosi banyak-banyak pada orang.

    ReplyDelete
  12. Thanks fauzi. Pendapat yg sgt bernas. Saya berusahan nak tambahkan follower sbb nak tingkatkan traffic dan tambahkan Bufferred Earning. Tapi, tidaklah sampai terdesak. Cuma rasa seronok bila tengok ada duit masuk dalam akaun walaupun sikit.

    ReplyDelete
  13. biasanya sesapa yg bg komen kat koi...koi follow...takpun blog yg koi rasa seronok di baca koi folo la...taknak ketinggalan cerita dia..

    ReplyDelete
  14. Even when you feel like chin-ups are way over and above your physical fitness degree,
    when you development while using the course and particularly for those who do more than one round you can undoubtedly reach a position exactly where you will desire a chin-up bar.
    Visit my homepage http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/bowflex-selecttech-dumbbells-ultimate-home-exercising/

    ReplyDelete
  15. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am encountering problems with your RSS.
    I don't know the reason why I can't subscribe to it.
    Is there anybody having similar RSS issues?
    Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanx!
    !

    Also visit my site :: bmi index chart
    my website > bmi chart female

    ReplyDelete
  16. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it
    up! I'll go ahead and bookmark your website to come back later on. Cheers

    Also visit my webpage :: premium magazine themes wordpress

    ReplyDelete
  17. My spouse and I stumbled over here by a different website and
    thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you.

    Look forward to finding out about your web page yet again.


    Review my site; Diät ohne Gluten

    ReplyDelete
  18. Appreciate the recommendation. Let me try it out.

    Feel free to visit my website ... I Knew You Were Trouble - Taylor Swift (Kim Viera Cover)

    ReplyDelete
  19. Hi there to every body, it's my first pay a visit of this blog; this webpage consists of amazing and really fine stuff in favor of readers.

    my homepage - Kim Viera - I Knew You Were Trouble (Taylor Swift Cover)

    ReplyDelete
  20. trust- These onlіne gameѕ Accesѕіοn youг Address of hours in playіng thesе games, attested to by thе incгеаsіng popularіty drift of theѕe voguish gаmes.
    Examples of sοme trаԁіtiοnal
    gameѕ inсlude bаsketball hoop pellet officе anԁ tip will be
    shown so that yоu can alіne acсοrdingly.


    Αlsο visit my webрage - valkry.com

    ReplyDelete
  21. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend
    your web site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me
    a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

    Feel free to visit my blog post: raspberry ketone diet

    ReplyDelete
  22. Hello mates, nice piece of writing and fastidious urging commented at this place,
    I am in fact enjoying by these.

    Here is my web site ... Mulberry Outlet

    ReplyDelete
  23. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether
    this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble.
    You are wonderful! Thanks!

    Here is my blog post: Solde Air Max

    ReplyDelete
  24. We stumbled over here different web address and thought I might check things out.

    I like what I see so i am just following
    you. Look forward to looking over your web page for a second time.


    Feel free to surf to my blog post: Solde Air Jordan

    ReplyDelete
  25. The reappearancе of Gοogle Maps it now offers frеe, voice-promрted, turn-by-turn navigation.

    Apaгt fгom the chrοme power button and vοlume rockеr on оnе sidе, there
    are severаl iphone apps availаblе to put onto уour device.
    Lots οf Androіd phonеs. Αftеr a few seсonds lateг.

    Thе iphone aрps havе alѕo
    served сountless businesѕ enterprises woгld over.
    From this ρoint, it's more complicated.

    ReplyDelete
  26. I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up? I'm assuming having a
    blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very web smart so I'm not 100% certain.
    Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
    Many thanks

    Here is my weblog :: Discover More Here

    ReplyDelete
  27. Everyone loves it when people get together and share opinions.
    Great site, keep it up!

    Review my blog :: Chaussures De Foot Pas Cher

    ReplyDelete
  28. You are so cool! I do not believe I have read something like that before.

    So nice to find somebody with a few original thoughts on this
    subject matter. Seriously.. thank you for starting this up.
    This site is one thing that is required on the
    internet, someone with a bit of originality!

    Feel free to surf to my web-site: visit this link

    ReplyDelete
  29. Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually realize what
    you're speaking about! Bookmarked. Please also seek advice from my site =). We can have a hyperlink trade contract among us

    Feel free to visit my web page: More Help

    ReplyDelete
  30. I'm really enjoying the design and layout of your blog. It's
    a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come
    here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
    Outstanding work!

    Also visit my web site - Where Can i buy snoring mouthpiece

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...