Iklan! Iklan! Sila Click!

20 September 2011

Lagi Kisah Tentang Televisyen

:) Smile.... Sejahteralah ke atas kamu..

Nampak tu.. awal-awal lagi dah senyum dulu sebelum greeting. Sebab nak cerita pasal TV lagi. Saya ni insan yang berjiwa seperti insan seni. Kurang sikit je daripada taraf hamba seni tanahair.

Nak review pasal TV Al Hijrah[ko ingat review ko ni penting sangat ke? Heheh.. ]. Ye, saya tau.. Tanpa review daripada saya juga rating TV Al Hijrah ni bleh meningkat. Perkataan review tu mungkin tak sesuai skit la kot. Tapi cuma nak kongsi apa yang saya rasa je.

Biasanya channel TV yang saya tonton ialah Discovery Channel, NatGeo, History dan Animal Planet. Kadang-kadang singgah juga di channel lain. Seperti MTV, StarWorld pastu Oasis dan lain-lain. [Semua channel org dewasa je aku tengok kan? kekeke.. Dah makin berusia ni dah makin nak mencari information je dan kurangkan hiburan.]

Baru-baru ni je saya mula singgah di TV Al Hijrah. Apa yang saya tengok, kebanyakan rancangan di channel ini sangat menarik, boleh dikatakan semuanya menarik. Channel ni percuma. Sapa yg ada Astro, sila ke saluran 114 untuk mendapatkan TV Al Hijrah ini.

Antara rancangan yang menarik perhatian seperti; 1. One Month Ramadhan In Kuala Lumpur. Dokumentari ni tentang sorang yang bukan Islam, diberi cabaran berpuasa dan tinggal di KL pada bulan Ramadhan. Tengok le dia tolong org berniaga kat bazar ramadhan, dia pergi kat ofis kawan dia, rasa suasana berbuka puasa di situ. Dan banyak lagi la pengalaman minah saleh tu. Dpt la kita tau pendapat dia tentang agama kita.

Lagi satu rancangan yang saya cukup suka iaitu tajuknya saya langsung tak ingat sbb di dalam bahasa arab. Rancangan ini tentang pengacara rancangan ni yang mengajak kita bayangkan jika Rasulullah masih hidup dan baginda amalkan sunnah yg biasa baginda buat. Seperti memberi salam bila bertemu dengan orang lain walaupun orang yang tidak dikenali. Kemudian berniaga. Erm, apa lagi ye, dah lupa la. Huhu. Sungguh pelupa diriku ini.

Kalau kamu ada masa, cuba la tgk TV Al Hijrah ni. Bagus tau. Mendekatkan diri dengan agama. Tapi dengan cara yang sangat tidak menensenkan.

Website TV Al Hijrah

4 comments:

  1. haaa rancangan arab yang 'apa yang Rasullullah buat kalau baginda hidup pada zaman kita ni?' suka rancangan tu..

    ReplyDelete
  2. ni mesti kes tgk er ni.. tp tatau nama.
    lau kana bainana la :).next time, drop a note ;p

    ReplyDelete
  3. Alamak.. kan dah kena sedas. Hehehe., Thanks anon. Yer, betul la itu tajuknya. Lau Kana Bainana.

    ReplyDelete
  4. salam lyd, tak dapat nak tengok tv msia. channel baru ye?

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...