Iklan! Iklan! Sila Click!

16 May 2011

Guru

Sejahteralah ke atas kamu..

Hari ni Hari Guru kan? 16 Mei. Juga adalah tarikh lahir ibu saya.

Saya nak cerita sikit tentang zaman sekolah rendah saya dulu. Sekolah saya ni kecik je. Sampaikan boleh dikatakan semua murid kat sekolah tu dapat RMT [Rancangan Makanan Tambahan]. Alaa... yang makan2 free kat kantin tu. Hebat..hebat...

Seingat saya, semasa skolah rendah dulu saya cerdik jugak walaupun tak belajar. Mungkin sebab takde benda nak fikir. Time cikgu mengajar, saya fokus. Tapi masuk je skolah menengah, kena dok hostel pada waktu yang mental saya sendiri tidak bersedia, hati memberontak, tak pandai manage time, maka saya telah menjadi bodoh. Sbnrnya bukan bodoh, tapi tak fokus. Pelajaran memang out. Kalo outstanding takpe. Ini out of range. Chey.. memandai je.

Sewaktu saya bersekolah di sekolah rendah, yang saya perasan, cikgu-cikgu suka buli saya. Ada cikgu tu, bila dia jumpa saya je dia akan kutuk... 'Laa... budak mangkuk ni pun ada..'. Apa ntah salah saya kat dia. Saya dah la buat hal sendiri je. Lain la kawan saya pada waktu tiu. Mari kita namakan dia Wan. Wan ni adik angkat cikgu tu. Apa-apa hal, selalunya Wan yg akan rajin pegi jumpa cikgu. Apa-apa skit, jumpa cikgu. Saya plak selalunya tak join kalo perkara-perkara yg melibatkan 'bertenggek' atau 'mengendeng' di bilik guru. Saya lagi suka buat hal saya. Main lukis2 gambar tikus dengan strawberry dan main bergalok dgn kawan-kawan lain dlm kelas. Pastu ada sorang cikgu lagi, dia selalu gelakkan saya. Sebab dia kata saya kelakar. Padahal, saya tak buat lawak pon. Sumpah!!!! [Aipp.. Jgn main sumpah2. Nanti kena sumpah laknat. Hahah].

Waktu saya selalu kena buli dgn cikgu tu.. saya selalu tak faham.. kenapa saya? Apa salah yg saya dah buat? Cam sedih pun ada jgk. Mentang2 le saya ni tak peramah, tak pandai amik hati cikgu. Cikgu mempersendakan saya yer? Takper cikgu. Ada ubi ada batas... Ada hari, nnt saya plak yg buli cikgu. [Pdhal bukan jumpa dah cikgu-cikgu tu].

Sampai la ke satu ketika, saya pula yang menjadi cikgu. Rupa-rupanya saya pun suka membuli. Hahahahah... Tu yang tak tahannya. Saya suka tanya banyak-banyak kepada murid-murid saya saya yang tak banyak cakap, yang memang jenis suka bermain dengan rakan-rakan sebaya. Murid-murid yang selalu banyak cakap dan selalu nak bertenggek kat meja saya plak saya tak berkenan. Then saya juga selalu mengutuk murid-murid yang pada pandangan mata saya sangat comel. Maksud saya, yg memang betul-betul kanak-kanak riang. Sebabnya... Mereka sangat suci dan comel. Lebih-lebih lagi kalau murid-murid tu rajin buat latihan dalam kelas. Mmg saya suka mengusik. Kadang-kadang, saje je suruh yg comel-comel tu buat task yang susah-susah. Sebab bila tgk mereka terkial-kial tu sungguh comel. Owhh.. Adakah diriku ini seorang pedophile? Huhu. Tidakkk.. Aku bukan...

Then sekarang, akhirnya... baru saya faham kenapa cikgu-cikgu saya dulu, suka mengusik saya. Kamu faham tak kenapa? Tak faham? Ahaha.. Maksud saya... saya nak cakap yang saya ni comel. Hahahahaha... Peace..

No comments:

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...