Iklan! Iklan! Sila Click!

18 May 2011

Cara-cara Saya Diet Untuk Kurus

Sejahteralah ke atas kamu..

Biasanya kalau saya kata saya gemuk, mesti orang marah dan akan kata "eh, ko mana ada gemuk la.", atau "ko nak kurus mcmn lagi? Dah elok dah ni." atau "eleh... badan mcm papan lapis, perasan gemuk..". Tapi, oleh sebab itu badan saya, dan saya tahu badan saya macamana pertumbuhannya, maka tak kisah la apa orang nak kata. Walaupun tak nampak badan saya gemuk sgt, tp jika berbanding dulu, jauh la bezanya. Bila berjalan, peha berlaga-laga. Bila duduk plak, perut dah setambun. Dagu pun ada 3 layer. Dan yang paling penting, semua seluar atau kain dah ketat + sendat. So, nak nafikan mcmn lagi kan?

Kenapa, orang yang mempunyai berat badan berlebihan, apabila dia berdiet dgn mengawal makan, tapi badan masih tidak susut? Padahal kita sendiri menjadi saksi, bahawa setiap hari dia tak makan banyak pun.

Setahu saya, masalah kegemukan atau naik berat badan ni boleh diturunkan dengan bersenam [tu mmg perkataan standard utk kuruskan badan] dan juga jaga pemakanan [ni pun ayat standard juga]. Maksudnya 2 perkara ni perlu seiring. Kalo exercise sampai tercabut tangan pun, tapi time makan ko bantai melantak makanan untuk stock seminggu, takde la juga pekdahnya. Atau pun, kalau ko kontrol makan, tiap2 hari minum air kosong je selama sebulan, tapi kalo tak bersenam pun takdokk pekdah nya juga. Jadi, 2-2 perlu.


Saya, kalau nak turunkan berat badan, saya memang tak makan nasik. Kemudian bila lapar, saya hanya makan yogurt. Sebarang aktiviti mentekedarah, saya akan pastikan selesai sebelum jam 7 mlm. Pastu saya akan sit up atau lompat bintang. Kalau dulu saya suka aerobic sorang-sorang kat umah. Beli video CD, pasang kat TV kat umah dan ikut mereka buat. Lagi, saya memang tak nampak coklat dan kek. Yang paling penting perlu ada dalam diri orang-orang yang ingin menurunkan berat badan adalah... jeng..jeng.. jeng.. AZAM yang bersungguh-sungguh.

Tapi sejak usia dah makin meningkat ni, effort untuk kuruskan badan ni perlu lebih. Sebab lemak saya dah tepu. Huhu.. Nak pakai baju pengantin ni canner? Owhh.. Risaunya saya...

No comments:

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...