Iklan! Iklan! Sila Click!

26 May 2015

Email Untuk Awak

Awak.....

Saya ada masalah..... Nak cerita at awak ni.....

Masalah 1.
Ini.
Hand bag saya.

Sampai macam tu sekali reputnya. Bag murah. Gitu la kaedahnya. 


Penyelesaian 1.
Beli beg baru. Tengok ni. Saya suka beg ni. Senang nak bawak gi shopping atau keluar bersantai.


Boleh beli kat sini....



Masalah 2.

Saya memang sentiasa nak sediakan makanan sihat untuk keluarga kecik kita. Tapi selalu je ter babas, ter linggam, ter alagapas... Bulan lepas kan saya dah beli meat grinder. Yang murahan punya je. Impian nak buat burger sendiri. 

Sekali tak sempat nak buat apa pun, dah cair bahagian pemegang blade dia, sebab diperbuat drpd plastik. Sebab terlalu panas. Padahal itu saya baru guna untuk kisar tomato. Belum kisar daging pun lagi. Aduii......





Penyelesaian 2.
Beli meat grinder baru. Actually lagi bagus kalau dapat food processor ni. Saya pilih yang pling murah dah ni. Sebab kita kan nak jimat. Teeheee....




Boleh beli kat sini pulak....






Majalah Masalah 3.

Ayat-ayat seperti, "Luth ni baik". "Luth duduk diam je". "Senang jaga Luth ni" dah selalu saya dengar. Maaf, saya bukan berniat nak berlagak bongkak takbur bangga diri ke apa. Bukan. Cuma saya rasa berbesar hati sebab orang suka anak saya. Saya ni kan mak. Mak mana yang tak kembang kuncup perasaan dia bila orang puji anak dia baik? Kannn? Minggu lepas, bila ambil Luth dari rumah pengasuh, pengasuh Luth puji Luth lagi. Walaupun sebenarnya saya dah tahu, tapi hari tu, saya macam touching terlebih. Terus je saya bawak dia pegi Petronas yang sebelah rumah tu dan bagi dia pilih mainan. Heheh... 3 mainan yang saya beli untuk dia. Kereta, motor dan keretapi. Tapi semuanya yang murah punya je. Mana la mampu nak beli yang mahal. Akibatnya, yang motor tu dah tercabut handle. Keretapi pulak tayar dia dah tercabut sebab patah tengah. Sabar je la. Tinggal kereta je lagi.


Penyelesaian 3.

Apakata kita beli mainan yang lebih canggih sikit untuk anak kita? Dia nak sangat cabut-cabut tayar dan body part kan? So, bagi dia mainan pasang siap terus macam ni. Biar fine motor skill dia bertambah giteww... Yang ni macam cool huh?



Apa lagi, yang ini pulak boleh beli kat sini......



Masalah 4.

Hobi menjahit saya masih lagi 'ON'. Tapi ada time, saya susah nak potong kain yang tebal-tebal dengan cantik. Mesti herot berot sekali edges dia. Haihhhh..... Nanti kalau potong tu tak cantik, hasil jahitan pon boleh effected awak tau? Awak tau kan?


Penyelesaian 4.

Sebenarnya dah lama saya teringin nak miliki Rotary Cutter ni. Heheheheheh..... Takpe jangan risau, saya dah tolong surveykan tempat untuk membelinya... 



Boleh pergi ke sini....





Masalah yang bukan masalah at all no 5.

Saya suka sangat movie The Hobbit ni. Rasa nak tengok ulang-ulang kali dan nak simpan collection trilogy filem ni. Huhu...



Last but not least.

Saya terus terang je la. Saya nak DVD ni.... Sebab awak kan memang tahu saya suka sangat cerita ni. Tapi tanak yang versi download kat internet. Nak yang ni jugak. Kalau boleh la.



boleh beli di Sini...



Jadi, sebelum awak pening kepala nak fikir jalan penyelesaiannya.... Saya dah ada cadangan penyelesaian bagi setiap masalah-masalah ni.....




.................................

Gimik je ni.

Anda boleh mendapat produk-produk tersenarai di Rakuten Malaysia Post ini merupakan entry untuk Peraduan Blogger ShopCoupons X Rakuten. Anjuran ShopCoupons. Rakuten Voucher tajaan Rakuten Malaysia. 




Siapa yang belum join, boleh la join sekarang.


25 May 2015

Resepi Chocolate Cheese Cracker Oreo. Gitu.

Sejahteralah ke atas kamu...


Petua untuk mendapatkan cheesekut yang sedap dan rasa yang mewah, sila hindarkan daripada menggunakan susu pekat manis dan serbuk Milo. Kalau tidak nanti, rasanya macam air milo je la. Huhu. Lagi satu, guna cream cracker Hup Seng Cap Ping Pong. Baru la sedakkk.
 
Ini bahan-bahan yang aku guna. (Semua gambar diambil melalui Google).


Cream cheese yang dalam bekas bulas tu yang aku gunakan. Yang jenis ni memang dah sedia untuk disapukan pada roti. Jadi texture dia tak begitu pekat. Jadi, kena guna sikit je susu, actually kalau tak letak susu langsung pun takpe.



Susu boleh guna susu jenis apa-apa pun. Asalkan biskut tu boleh direndam. Anggap je macam ni, rendam biskut dengan minuman yagg sedap

Bagi yang tak tahu, gula caster ni ialah gula biasa je. Cuma dia halus lagi. Tapi tak la sehalus macam tepung. Yang macam tepung tu dipanggil gula icing.

19 May 2015

Semua Orang Nak Sihat, Tapi Tak Rajin Nak Sediakan Makanan Sihat

Sejahteralah ke atas kamu...

Aku bukan tak tahu petua-petua untuk kurus. Aku tau banyak petua. Salah satu daripadanya ialah dengan meminum jus epal hijau setiap hari. Memang terbukti, sebab abang aku yang amalkan dan ternyata dia jadi makin selim. (Tapi dia pun taklah gemuk mana pun dulu, cuma boleh nampak la perubahan susut berat badan tu). 

Ok, bila namanya 'abang', maknanya..... kalau dia nk minum jus apa sekalipun setiap hari, memang takkan menjadi masalah. Sebab walaupun epal tu dia yang belikan, tapi yang mem'blend'kan buah epal tu dan menjadikannya jus ialah orang lain. Dan pastilah orang itu ialah kakak ipar aku. So, kira untunggggg la.... Ada orang tolong sediakan. Cuba kalau aku yang nak amalkan macam tu. Daripada memotong buah, (sambil potong sambil makan), blend, tapis. Lepas tu minum. Lepas tu kena basuh semua. Aishhh... Buat sekali je sebulan boleh la sabar. Nak buat tiap-tiap hari? Ermmm, mmg aku takde kerajinan tu.

Bagi aku, aku memang tak kisah nak makan makanan kesihatan atau makanan berpantang tiap2-tiap hari. Asalkan, ada orang tolong sediakan. Yang menjadikan kita susah nak konsisten makan makanan yang mensihatkan, ialah sebab kita kena sediakan sendiri. Betul tak? Untuk aku, aku rasa boleh je tahan makan menu yang sama je setiap hari masa berpantang dulu. Macam tak kisah pun nak makan ikan bakar cicah air asam, dengan nasi putih je tiap2 hari. Sebab mak mentua yg baik hati tolong sediakan. Aku hanya telan je. Tapi lepas je balik umah sendiri, aku dah tak makan macam tu, pertama sebab aku cari menu yg senang nak prepare dan yang sedap ikut pilihan aku. Heheh. Tu yg rosak program diet tu.

Allahu, panjangnya la mukadimah aku nih. Yang sebenarnya aku ni nak show off je. Pasal menu hidangan aku baru-baru ni. Pernah dengar Dietliciouss? Kalau rajin, cuba la search kat Facebook. Mereka ni menyediakan makanan yang menyihatkan untuk insan-insan bertuah seperti aku, iaitu yang teringin nak amalkan makanan sihat tapi tak rajin nak sediakan dan kalau nak beli kat kedai pulak, memang susah nak jumpa.

Ni contoh menu dia. Yang aku paling suka, ialah harga makanan tu dah included skali dengan delivery charge. Ohh yeahhh!








Haaa, canggis kan menu lunch aku hari ni. Tapi aku yakin sikit lagi bila petang menjelma, aku akan kelaparan. Hahahah... Yang seperti di dalam gambar ni ialah menu untuk hari Selasa minggu ni. Tajuk dia ialah Quinoa (sejenis bijirin yang boleh menggantikan beras), bersama carrot dan cauliflower, lepas tu ikan tilapia masak 3 rasa. Ikan tu tak digoreng tapi dibakar. Less salt dan no oil. Katanya la. Sedap juga untuk spesis gemuk macam aku ni. Cuma agak kecik portionnya. Macam tak cukup je. Hahah.

Oohh... Lupa. Air Detox tu pula ialah Strawberry + Lemon + Mint Leaves + Cherry. Sangat refreshing. Menu makanan ni tiap2 minggu bertukar-tukar. Siapa yang berminat boleh cuba emailkan kepada email address yang diberikan kat atas tu. 

Lepas ni cun melecun la aku bila aku dah kurus. Tu pun kalau kurus la. 

14 May 2015

Bertukar Rutin Itu Bukan Masalah

Sejahteralah ke atas kamu...

Kita biasa berdepan dengan masalah. Bila munculnya masalah, jalan penyelesaian yang kita ada selalunya kita tak suka. Mungkin tak suka sebab banyak benda yang kita kena ubah, terutamanya rutin harian. Jadi, sama ada suka atau tak suka, kita perlu mengubah kebiasaan kita dalam melakukan sesuatu perkara, demi menyelesaikan masalah kita.

Contoh ye aku bagi. Bila Luth takde pengasuh satu masa dulu, papa dia akan bawa dia berniaga. Oleh sebab kereta kami hanya ada satu, jadi aku yang selalunya drive kereta pergi dan balik ofis, kena naik tren bila balik dari ofis. Bukan itu je. Aku perlu bersilat tiap2 hari menyediakan bekal untuk Luth makan, sama ada masak bubur, nasik dengan sup, bihun atau sebagainya. Kalau masa arwah Nenek Zah yang jaga Luth dulu, aku tak perlu pun memasak bekal untuk Luth (maa dia masih sihat wal afiat). Nenek Zah kata tak perlu bekalkan apa-apa. Biar dia yg masak untuk Luth makan. Tapi bila dia dah jatuh sakit, aku perlu sediakan bekal sebab Nek Zah dah tak larat nak sediakan makanan lagi untuk anak-anak jagaan dia.

Sekarang, Luth dah ada pengasuh baru. Aku bersyukur sebab Nek Yam ni pun sebagus pengasuh lama. Memang kasih dan berlembut dengan budak-budak. Makanan pun aku dah tak perlu bekalkan lagi untuk Luth. Lagipun Luth dah makan nasik macam manusia biasa. Perut melayu sejati budak tu. Sebab suka makan nasik.

Buntu. Takde idea dah nak taip apa. Bye.


07 May 2015

Kisah Luth Yang Tak Menarik Pun

Sejahteralah ke atas kamu...

Kalau ada sesiapa yang terlupa, aku cerita sekali lagi, nenek pengasuh Luth yang selama ni mengasuh Luth, dah meninggal dunia kerana cancer. Owh, begitu cepat tiba ajalnya. Aku masih terasa macam mimpi. Masih teringat-ingat dia pegang bahu aku untuk tenangkan aku bila aku risau pedooh masa mula-mula aku hantar Luth ke rumah dia dulu. Masih ingat dia kata, "Jangan risau, takde apa-apanya".

Semalam, hari pertama aku hantar Luth ke rumah pengasuh baru. Aku risau pedooh lagi sekali. Memang rasa jiwa kacau juga sehari dua sebelum hantar tu. Sebelum ni, aku ada bawa Luth menziarah rumah pengasuh baru ni untuk suai kenal sesi pertama. Chey wah, macam masuk skolah plak siap ada bersesi-sesi suai kenal tu. Pengasuh baru ni namanya Makcik Yam. Luth panggil nenek Ayam. Pun boleh la Luth. Asal ada bunyi je sudah. Lepas lawatan pertama tu, aku balik kampung seminggu. Lama la spend time dengan Luth. So, bila nak hantar Luth ke pengasuh selepas bercuti panjang, memang buatkan aku tak tenteram hati dan prasaan. Sedangkan nak hantar ke pangasuh yang dia dah biasa pun tercebik-cebik muka. Ini pulak dengan pengasuh baru.

Aku dah ambil cuti halfday belah pagi. Demi nak hantar Luth sebab memang dah tau drama swasta akan berlaku. Mula-mula aku mandikan dia. Dia macam excited ingat aku nak bawak dia gi jalan. Sekali aku bawak pergi umah pengasuh. Masa nak tinggalkan dia tu, dia punya menangis, masyaAllah... Sebak hati kalau dengar. Macam gayanya nak berpisah dengan mak yang kena masuk penjara seumur hidup. Menangis dengan keras sambil panggil, "Mamaaaa, mamaaa"... Sedih gila aku rase. Agak lama juga aku tunggu kat tangga make sure dia berenti menangis dulu then baru aku nak pergi. Last-last tak tahan plak duk kat tangga sebab bau air kencing kucing kuat sangat kat situ, lagipun semalam aku pakai tudung ustajah. Panas le jugek. Sepatutnya nak ambil cuti halfday petang, tapi petang ada meeting. Jadi, sebagai pekerja yang berkaliber  [berkaki dan badan lebar hakhak], aku halfday pagi le.

Dah sampai ofis, ko ingat senang hati aku nak buat kerja? Tetibe dapat sawan tenung jam je sepanjang masa kat ofis. Sejam tu rasa macam sepuluh jam. Gila lambat masa berlalu. Dalam masa dunia akhir zaman yang selalu je rasa waktu begitu pantas berlalu ni pun aku masih lagi rasa masa berjalan begitu siput. Semuanya sebab aku tringatkan budok kenit tu la.

Petang, bila balik ofis, aku ambil Luth daripada rumah Nek Yam, aku bagi salam.... Pastu aku dengar suara Luth dalam rumah, sebut, "Mamaaaaa". Dia kenal suara aku. Bila aku tengok Luth ceria, perasaan risau aku yang dah setinggi langit tu tiba-tiba hilang secara misteri. Lega rasanya. Nek Yam kata dia elok je lepas bangun tidur, makan dan main. Syukur alhamdulillah. 

Oleh sebab nak gembirakan Luth lagi, aku ajak dia pergi taman petang tu. Kehkeh. Taman je pun... Main buaian je ponnn.. Tu pun nak kecoh. Dah tu, nak bawak gi iCity tak mampu nak bayar tiket mahal. Ceh, tetibe buat cerita sedih, aku ni dah kenapa?!! So, okay la dia nampak dah hepi semula.

Bila dah balik rumah tu, aku menyusukan dia [eh, budak 2 tahun ni tak berenti lagi isap nenen], aku slow talk dengan dia. Kan memang ada petuanya.. Kalau nak slow talk dengan anak, paling sesuai ialah waktu bonding time macam tu la. Aku pun start la ceramah ustajah pilihan aku... Aku kata kat Luth, walaupun aku hantar dia ke rumah Nek Yam, bukan bermakna aku tak sayang dia. Aku cakap la, "Luth anak mama, mama sayang Luth, jadi tak mungkin mama akan tinggalkan Luth lama-lama kat rumah orang. Mama hantar Luth ke rumah Nek Yam, sebab mama kena pergi kerja. Mama kerja sebab nak dapatkan duit. Duit tu nanti mama nak guna untuk beli susu Luth, beli baju Luth, beli diaper Luth. Semua tu kena beli. bla..bla..bla...bla...". Nampak gaye macam dia faham. Aku rasa je macam dia faham.

Pagi tadi masa aku dah siap nak gi kerja, eh tetibe budak kenit tu nak dukung, nangis-nangis hulur tangan nak dukung. Ahhh sudah kerja la, aku ni dah la muka lambat je memanjang. Karang jadi drama samarinda kang lambat lagi aku sampai ofis ni. Tapi oleh sebab aku seorang mama yg professional, aku dukung dia, peluk dia, gosok belakang dia, dannnnn aku bagi sekali lagi ceramah kat dia. Kali ni versi Tanyalah Ustazah plak. Sekejap je.... Lepas aku ceramahkan dia tu, dia terus nak dukung dengan papa dan redho je la mama dia nak gi kerja. Alhamdulillah Allah permudahkan. So, menurut papa dia, bila hantar dia pagi tadi ke rumah Nek Yam, dia nangis juga tapi tak seteruk semalam dan sambil nangis, tangan sambil main bulldozer kecik, cucu Nek Yam punye. Comel plak bila terbayang. Teringat video budak yang dekat Gaza yang terkena runtuhan batu dan tersepit, tapi tangan sempat main pasir walaupun tengah nangis. Heheh.

So, itu je la kisahnya. Sekian. 


Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...