Skip to main content

Wordless Wednesday : Santapan Jasmani

Sejahteralah ke atas kamu...

Nasi Yemeni Mendi. 










Tapi lauk ikan kembong. Kuheh...kuheh.


Ikan ini belum digoreng.

Ini Harath Sos.

Nak buat guane. Kito Arab Pata Timmo. Mujo la tok cicoh nge buddu. Sekian.





Comments

  1. Nasi Arab edisi banjir kenalah sesuaikan dengan musim dan negaranya.... Nasi Yemeni Mendi tu asal dari Yaman ke..? Lauknya sepatutnya apa - kambing, unta atau kibas??

    ReplyDelete
  2. sedap plak tengok ikan kembung tu..

    hehe.

    ReplyDelete
  3. Nasi Arab makan dengan budu - hahaha...kawen campur namanya... :)

    ReplyDelete
  4. aduhai lyd...
    lapo sangat dah nih...
    belum lunch lagi nih..huhuu

    rin sebagai guru hanya dibenarkan ambik cuti CRK (cuti rehat khas) hanya 7 hari je setahun..selebihnya guna masa cuti sekolah..tapi tula cuti sekolah ni tiket ke hotel ke semua melambung mahal..huhuhu

    ReplyDelete
  5. hahhahaha ;p layannnn bleh plak tang lauk jdi ikan ek siap smbal belacan ye..

    ReplyDelete
  6. jelas nampak nasi tu panjaaaang...
    org melayu punya nasi arab, makan dgn ikan kembong lah ya.. :D

    ReplyDelete
  7. kalau suami saya wajib ada daging nih..heheh...

    ReplyDelete
  8. Dah lama tak buat nasi arab. Terliur plak nengok.

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum lyd...sedapnya kalau mama mesti nak lauk daging atau ayamnya...:)

    ReplyDelete
  10. Hhahahaha...tak pernah saya terbayang selama ni makan nasi arab dengan lauk ikan!

    ReplyDelete
  11. hahaha.
    janji sedap dimakan hingga habis
    alhamdulillah ;)

    ReplyDelete
  12. uish.. tgok gmbar nasi nya aja dh terliur.. kalau lauk kambing golek ni mesti habis seperiuk sorang..hehehe

    ReplyDelete
  13. oklah tu janji ada nasik mendi,kita nasik mendi pun tak ponah raso.hakhak

    ReplyDelete
  14. walaupun lauknya ikan kang kembung tapi nampak sedap... hehehe

    ReplyDelete
  15. ha.. ha... dimana bumi dipijakkan...
    tak kisah ler janji kena ngan tekak..

    ReplyDelete
  16. Pergh....penuh dengan rempah ratus tu Lyd....confirm sedap, secukup rasa tu....Alah boleh jer Nasi Arab dgn ikang goreng hihi

    ReplyDelete
  17. Ehemmm... I ada lagi kat sini ni, Lyd! Belum balik rumah nak sambung mengomen sampai you pitam approve komen :)

    Ini dah kira special ni. Rare spesies lah Arab cakap loghat kelantan. Eh, yakan loghat Kelantan? See, I yang Malaysian pun tak leh detect ni loghat apa. Melampau tau...

    By the way, back to the topic - nampak sungguh menyelerakan Yemeni Mendi ni walaupun bercouplekan ikan kembung sahaja :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Saper komen, dia best!

Popular posts from this blog

Bolehkah Wanita Hamil Menggunakan Minyak Panas Atau Minyak Angin?

Sejahteralah ke atas kamu.. Pernah sewaktu mengandungkan Luth dulu, aku minta minyak panas di klinik untuk sapu pada pinggang aku yang sakit kerana dah semakin sarat. Semasa aku ingin mengambil minyak tersebut di kaunter ubat, nurse yang bertugas tu pesan kepada aku, pompuan mengandung tak boleh pakai minyak panas terutamanya yang berwarna hijau. Takut nanti anak jadi hijau. Aku tak sure dia cakap betul-betul ke memain. Tapi muka dia serius dan katanya lagi, itu mak dia yang pesan. Aku dah take note la kat situ pasal minyak panas ni. Tapi pasal warna hijau tu, ada kena mengena ke? Heheh. Tak pernah pulak aku jumpa manusia berkulit hijau melainkan Incredible Hulk. Wanita mengandung memang selalu la akan rasa sakit-sakit pinggang, sakit tulang punggung, bisa-bisa kaki, rasa lenguh badan dan rasa tidak selesa pada perut mungkin sebab perut bergas atau kita biasa panggil angin. Itu sebahagian je aku bagi contoh penyakit yang ibu mengandung alami.  Biasanya bila rasa sakit

Pasal Ayam Pun Nak Berkira

Sejahteralah ke atas kamu... Saya ni banyak kerenah. Ada benda-benda yang saya memang sangat berkira padahal benda tu benda remeh je. Contohnya kalau makan ayam goreng di KFC,  saya mesti akan request bahagian ayam ' wing ' dan 'rib ' kat kaunter KFC tu. Sebab part ayam yang saya suka hanya part dada dan ke atas je. Wing tu semua tau la adalah kepak ayam bukan kepak biri-biri . Rib plak saya tau ramai yang tak biasa guna perkataan rusuk tu. Saya ni, kalau dapat bahagian ayam yang saya tak suka, saya boleh badmood 44 hari. Sama jugak kalau makan kat restoren biasa. Kalau mula-mula saya nak makan ayam, tetiba tengok ketul-ketul ayam yang tinggal tu semua part yang daging lembik, saya sanggup tukar makan ikan. Saya tau ramai yang suka part pinggul ayam sebab dagingnya lembut dan rasa ayam lebih terasa kat bahagian situ. Bukan la takleh makan terus. Cuma kurang suka je. Yang penting ayam tetap ayam. Ye tak.  Korang jangan le kata saya berlagak + memilih + cerewet w

Panggilan Manja Geli-geli Sewaktu Bercinta

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini... Pernah bercinta kan? Bleh tanya skit? Kamu panggil pasangan kamu dengan panggilan apa? Nama dia? Atau nick name mcm 'Bunny', 'Cutie', atau 'si comel' atau 'handsome'? Hehehe... Best kan bercinta ni. Sebab boleh tergedik-gedik dan ada orang layan. [Owhh..miang nya statement ku ini....] Ada banyak panggilan-panggilan manja untuk pasangan-pasangan bercinta. Dan semuanya terpulang la kepada tahap gedik dan miang masing-masing kan? Ok, meh la baca apa benda yang aku merepek tentang panggilan-panggilan manja ni; 1. Sayang - Panggilan yang paling tipikal dan paling banyak orang guna utk panggil pasangan mereka. Kadang2 kalo orang melatah pun, panggil kita sayang gak kalo kita dah buat dia terkejut. Kehkeh... Tapi best je kalo org panggil kita sayang. Rasa mcm lembut dan disayangi... Tahap gedik : 80% 2. Ayang - Ni lebih kurang mcm panggilan 'sayang' gak, cuma dlm versi pelat dan lebih manja lagi. Saya