Iklan! Iklan! Sila Click!

08 January 2015

Niat Aku Memang Nak Menunjuk Hakhak

Sejahteralah ke atas kamu....


Aku register dengan MPH Online. Padahal MPH di Nu Sentral tu macam 60 langkah je daripada ofis aku. [Eh, ke lebih? Ke kurang? Tak sure la aku]. Mula-mula dah pergi MPH Nu Sentral nak beli buku-buku ni. Tapi buku Jerry D Gray tu tak ada di MPH Nu Sentral, kena beli di Mid Valley. So, aku letak balik semua buku yang aku dah ambil tu, then aku decided untuk beli online je la semua buku-buku tu. First time beli online akan dapat diskaun 20%  bagi setiap buku tau? Lepas tu kalau beli lebih daripada RM50, akan dapat free delivery. So, lagi untung la aku beli online.


Giler kentang sangat minat cerita Hobbit. Aku beli novel dia. Senang sikit aku nak tenggelam dalam dunia khayalan Middle Earth. Wah gitu. 

Sekarang aku tengah baca Catatan Mat Luthfi. Bagi aku personally, buku dia tu mcm baca blog tapi dalam versi buku. Isunya random dan kebanyakannya cerita-cerita kosong je. 

Tapi bagi aku, buku apa sekalipun, pasti ada sedikit ilmu yang boleh kita dapat daripada sesebuah buku tu. Begitu juga buku Catatan Mat Luthfi iteww. Ada la juga ilmu baru yang boleh aku belajar daripada catatan dia tu. 

Ada juga la benda yang buat aku tergelak, tapi tak la gelak beriya sangat. Belum cukup lawak untuk level makcik-makcik macam aku ni. Apapun, kudos Mat Luthfi!

.................

Tahun 2014, aku rasa aku baca lebih banyak buku berbanding tahun 2013. Tapi tetap tak sebanyak yang sepatutnya aku baca. 

Tahun ni azam aku nak baca buku banyak-banyak. Biar penuh ilmu di dada. Biar terlepas dari perangkap kedunguan. Biar jadi contoh untuk anak supaya minat baca buku. InsyaAllah. InsyaAllah. 

Target lepas ni nak beli The Silmarilion dan The Lord Of The Cincin plak, karya lain penulis The Hobbit, J.R.R. Tolkien.

Owh, ada satu buku lain aku tengah baca tapi tak habis-habis sebelum aku start baca buku Catatan Mat Luthfi ni, iaitu buku Mustafa Kamal Attaturk. Aku baca sikit-sikit je sebab macam banyak sakit hati je mengenangkan kejahatan dia. Heh  heh. Alasan je kan. 

Sebenarnya otak aku kurang cekap mencerna cerita sejarah dan tentang ketenteraan Turki Uthmaniyah. (Part yang aku tengah baca tu banyak berkisarkan tentang pengkhianatan Mustafa Kamal terhadap tentera dan Sultan serta pakatan dengan tentera British. Jadi aku rasa macam tepu otak nak faham nama-nama yang dia sebut dalam tu.).

 ...........


Aku suka berterus terang, dulu masa sekolah aku sangat malas baca buku. Dan sekarang aku menyesal sebab banyak buang masa memuja kumpulan reggae, Big Mountain je dulu. Padahalnya seposen pun tak memberi keuntungan untuk aku. Dulu, bahan bacaan aku hanyalah majalah Galaxie. Memang seposen pun tak beri pekdah. Aku rasa kalo aku lekuk kepala aku 20 kali pun sekarang, takkan dapat menebus balik kebodohan aku yang telah aku guna habis 'reng' pada zaman dahulu. Bak kata orang, bodoh tu jangan le guna habis. Simpan le sikit untuk masa depan. So, takpe la. Bersyukur juga la aku dah habiskan kebodohan tu, so sekarang yang tinggal dalam otak aku hanya kecerdikan. Takbur betul ayat aku ini. Hahah. Sian kat korang sebab terpaksa telan kata-kata merepek aku ni.  Baiiiiiiiii.

26 comments:

  1. Oooooh..banyak jugak diskaun kalau beli online..camtu better beli online! hahaha
    Selamat mengembara ke alam LOTR ya..novel nya wife saya aja yg baca sampai habis, khatam..saya baca tak sampai 10 pages, dah malas baca...tapi suka tgk movie nya...hahaha

    ReplyDelete
  2. hahaa..baca tajuk je pun dah rasa lawak Lyd!
    wah..mmg lagi untung beli online tu, boleh try.

    jom kita membaca, saya ni pun berderet dah tunggu. tapi sume BM je. hehee

    ReplyDelete
  3. hahaha... biasalah dulu2 dok minat majalah ja lebih...

    ReplyDelete
  4. salam kenal lyd...yan minta membaca juga..tapi lebih kepada novel melayu...bahasa inggeris hancus :-))

    iryantyahamad.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. sy suka membaca tapi dulu suka baca novel yg xdop pekdoh jgk... hehehe tapi skrg suka baca buku2 jenis ilmiah... hehehe mgkin dh tua kot...hehehe

    ReplyDelete
  6. saya pula jenis susah betul baca buku
    padahal dulu hantu juga baca buku
    buku novel pasal mustafa kamal atartuk saya dah baca
    lyd buat saya teringat adik saya yang memang suka beli buku online
    buku kat rumah mak dah macam library

    ReplyDelete
  7. Rin pun suka buku..sgt suka..buku dh byk sgt ni tp xthu nk letak mana sbb umh keckk je.nk tggu dok umh sndiri nti br blh beli rak buku yg besar.klu ikut hti mmg tiap2 hari nk beli buku tau lyd..hahahah

    ReplyDelete
  8. Samalah, tahun 2014 lebih banyak baca buku. :D

    ReplyDelete
  9. Masa muda2 dulu saya suka membaca buku tapi sekarang otak dah tepu bila tengok buku. Sekarang lebih suka menuntut ilmu melaui internet...

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum lyd..
    apa khabar besan sy nie ngan bakal menantu..? lamanya tk menjenguk kat sini..harap semuanya baik2 sahaja yer...rajinnya lyd bc buku...sy skrang tak berkesempatan sudah..:)

    ReplyDelete
  11. lagi jimat beli online..kan??tak payah angkut pun ye..hahahah

    ReplyDelete
  12. mmber opis pon beli novel online je sbb lgi murrraahhh....

    ReplyDelete
  13. wah bagus Lyd.. bagi inspirasi buat saya..
    harap sayapun rajin baca buku cam awak juga..

    ReplyDelete
  14. Wah salutelah Lyd.....Oklah jugak tu Lyd....
    Okje ni nampaknya masih dalam kedunguan sampai sekarang le......sebab kurang suka membaca haha

    ReplyDelete
  15. jom kak, saya pun tgh target.. satu bulan satu buku. Buku ahmad lutfi saya dah khatam dah :) yup cerita pasal diri dia tapi apa yang buat saya kagum, dia bijak berkata2 :)

    ReplyDelete
  16. huahua. aku plak terbalik dengan ko. dulu rajin. sekarang dah malas dah.

    ReplyDelete
  17. saya suka membaca dari kecil. dan saya tak pernah beli majalah2 artis yang tak berfaedah tu.

    ReplyDelete
  18. ada jugak usha mph online ni..niat hati nak cari buku anak2 la..tp tak byk pulak pilihan.mak budak otak berkarat malas dah baca buku.haha..

    baguslah azam tahun baru nak tambah ilmu..semoga dipermudahkan n diberi kelapangan.lagipun dpt pahala kan tuntut ilmu ni.sambil membaca sambil beramal.peace!hehe

    ReplyDelete
  19. wah byk buku tu . sis blh baca blog jer ... tu pun mcm x cukup masa ... nak juga sesekali baca buku .

    ReplyDelete
  20. akak..nik pun suka sangat baca buku karya jerry d gray tu.. nik buat koleksi buku2 dia.. hehehe..

    ReplyDelete
  21. Betol tu. If walk in beli buku di MPH harganya mahal. So, online lagi senang..

    Jimat pun jimat kan :)

    ReplyDelete
  22. ye ke..
    baik beli online kan...

    baru tadi masuk mph kat aeon alpha angel

    ppsstt: tima kasih lyd..
    bab comforter tu, nti erk. tgh mencari.. x lama dh

    ReplyDelete
  23. Beberapa kalo gak beli buku online. Memang murah. Tapi tu lah, MPH nyer password daku dah lupa. Nak ke register balik nih.

    ReplyDelete
  24. Belum pernah lagi beli buku kat MPH online ni. Jenis spesies tak suka bakar lemak macam I ni, haruslah mendahulukan pembelian online berbanding yang lain. Jimat kos.

    I pun cakap terus terang ajelah. Memang suka baca buku tapi la ni suka sangat cari alasan tak munasabah untuk menyelak helaian buku-buku yang ada. End of last year, I kemas lemari buku, hampir 90% buku yang I beli I belum baca mukadimahnya pun lagi. I kalau baca suka baca depan, belek ending kat last page and then barulah start membaca dengan penuh khusyuk. Sekarang masa penuh khusyuk tu terlalu limited. Arrggghhh... alasan lagi!

    Eh, betul ke kita jangan guna total percentage kebodohan yang ada dalam otak untuk masa depan? Kalau gitu gayanya, I ada banyak lagilah ni sebab I dulu CERDIK. Hahahaha!

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...