Iklan! Iklan! Sila Click!

27 March 2014

Aku Hutang Dengan Ko

Sejahteralah ke atas kamu...

Dalam blogging ni ada banyak cabang tugasnya [tugas la sangat]. Sama macam kerja di pejabat juga. Cuma blogging ni adalah part time bagi kebanyakan orang. Aku yakin korang akan setuju kalau aku listkan dalam blogging ni perkara penting yang perlu kita lakukan ialah;

1.  Update blog sendiri. Seelok-eloknya setiap hari satu. Kalau sehari lebih dari satu entry tu dah lebih daripada bagus. Aku cuba untuk update sehari 2 entry, tapi selalu je gagal. Hadoi.

2.  Lawat blog yang ada dalam bloglist kita. Baca dengan tertib serta tinggalkan komen.

3.  Balas jejak kepada blogger yang dah tinggalkan komen di blog kita.

4.  Approve komen kalau komen perlu diapprove.

5.  Reply komen yang ditinggalkan di blog kita.

6.  Blogwalking ke blog-blog yang belum pernah kita lawat sebelum ni untuk dapatkan pengikut blog kita yang baru.


Okay, itu sebahagian tugas yang paling penting untuk seorang blogger. Untuk buat semua yang aku senaraikan ni, perlukan masa lapang yang banyak. Kalau korang betul-betul menghayatinya la. Terutamanya point no 2 tu. Memang perlukan masa yang sangat banyak. Kalau setakat singgah then tak baca pun entry, pastu komen yg takde kaitan, itu biadab namanya.

Jadi, bila aku hanya ada masa terluang yang terhad, aku akan utamakan mengikut senarai yang aku listkan kat atas tu. Apa yang cuba nak sampaikan kat sini, kalau aku tak reply komen yang korang tinggalkan kat entries aku, please jangan kecik hati. Aku hargai komen korang cuma masa aku terhad membuatkan aku tak sempat nak reply. Blogwalking pun sama. Kalau aku tak sempat, aku akan blogwalk bila ada masa dan sekali aku lawat blog korang, aku akan cover balik entry post yg aku ketinggalan untuk baca.

Motif aku bagitau ni ialah.... aku cuti ari ni. Balik kampung. Minggu depan baru aku online semula. Kat kampung offline. Berehat je. Kalau nampak ada new post kat blog ni, maksudnya itu auto publish. Kupai.

26 March 2014

Nu Sentral Mall Akan Dibuka

Sejahteralah ke atas kamu...


Nu Sentral Mall yang letaknya bertentangan dengan KL Sentral dan bersebelahan Aloft Hotel KL Sentral akan dibuka tidak lama lagi. Dengar khabar 29hb Mac ini akan mula dibuka walaupun tidak sepenuhnya beroperasi.



Mall 7 tingkat termasuk Lower Ground [LG] dan Concourse ini bakal dioperasikan oleh Parkson, GSC Cinema, bowling centre, MPH Book Store dan Wesria Food Court. 


Pasaraya seperti Parkson adalah sesuatu yang memang dinanti-nantikan oleh orang-orang di sekitar KL Sentral. Jika sebelum ini, Mall yang terdekat dengat KL Sentral ialah MidValley MegaMall, yang mana bagi pendapat peribadi aku adalah sangat-sangat dekat, namun selalunya masalah parking penuh dan juga pengangkutan awam yang tidak begitu lancar menyebabkan kekangan untuk warga KL Sentral berkunjung ke MidValley MegaMall pada waktu rehat hari bekerja. 

Dengan adanya Nu Sentral ini, sedikit sebanyak membantu memudahkan warga KL Sentral untuk membeli belah barangan keperluan asas.


Untuk melihat masterplan ini di dalam original size boleh click di Master Plan Nu Sentral ini.


Maklumat lanjut boleh rujuk Nu Sentral Official Website.

Kenapa Begini Akhirnya? Please Keep Praying For MH370

Sejahteralah ke atas kamu...



*Di dalam hati masih lagi berharap agar mereka semua selamat. 

Kenapa Amerika tak bantu cari guna satelit sama yang mereka guna untuk jejak Osama Bin Laden? Bukankah satelit itu canggih sampaikan Osama dalam rumah pun mereka boleh cari? Kenapa tak nak tolong?

Kenapa begitu lama masa yang INMARSAT British ambil untuk buat analisa data daripada  'ping' dan bacaan Doppler effect tu? Kenapa lambat sangat nak tolong? Mentang-mentang la Malaysia ni negara tak femes.

Kenapa jauh sangat tersasar sampai ke lautan Hindi sana?


.............

I'm not happy. Aku pernah kehilangan insan yang paling aku sayang seumur hidup aku, arwah mak aku. Perginya meninggalkan jasad, yang dikebumikan di pusara yang jelas tempatnya, yang boleh aku lawati bila-bila aku mampu. Itu  pun aku dah cukup sedih. Sangat sedih. Rindu.

Inikan pula..... kehilangan orang yang disayangi, tanpa pusara. Tanpa jasad. Tanpa diketahui pun di mana. Sedihnya. 

Aku tak begitu mengikuti setiap inci berita tentang MH370. Yang aku tahu, aku hanya nak MH370 ditemui dengan selamat. Itu je. Ternyata Allah lebih tahu.

25 March 2014

Ada Juga Office Yang Tak Support BreastFeeding...

...iaitu office aku. 

Sejahteralah ke atas kamu...

Nak kata tak support 100% tu tak juga. Tapi pilihan yang diberikan tu macam terlampau susah nak dilaksanakan. 

Selama ni, kaum ibu yang mengepam susu dan simpan susu dalam peti sejuk office memang ramai. Setiap level ada aku rasa la. Untuk makluman, setiap level office aku ni ada fridge yang disediakan oleh office. Dulu takde isu pun. Kami boleh je simpan susu dalam peti sejuk kat pantry tu. 

Minggu lepas dapat email daripada pihak pengurusan. Katanya tak boleh simpan susu [ibu] dan segala peralatan yang berkenaan breasfeeding di dalam peti sejuk pejabat supaya tidak berlaku kejadian yang tidak diingini. Sampai sekarang aku tak faham apa pulak kejadian yang tak diingini tu. Solution yang diberikan, untuk simpan semua susu di peti sejuk di bilik penyusuan di taska sahaja. Erm... Bukan semua ibu hantar anak kat taska. Takkan takde kaitan dengan taska pun nak pegi simpan susu kat situ. Huhu... Sedih. Jap... ini entry mengumpat ofis, nak gi delete jap address blog kat FB. 

Aku pun tak tau kenapa jadi mcm ni. Dengar cerita ada kes susu hilang kat tingkat lain sampai jadi kecoh pastu siap masuk dalam meeting pengurusan. Abis tu, mana la pihak pengurusan tak hangin satu badan. Untuk aku masih okay kot, sebab sekarang aku hanya pam sekali je waktu kat ofis. Aku boleh pilih waktu petang sebelum balik. Jadi tak perlu simpan lama-lama susu tu tanpa peti sejuk. Orang lain, agak kesian la. Tapi apapun keputusan pengurusan, terima saje la. Sebab kita ni menumpang je keja kat sini. Nak demand lebih-lebih nanti disuruh pindah sarekat lain plak. Lagi la merana.

Resepi Nasi Arab Nasi Mandy

Sejahteralah ke atas kamu...

Nasi Arab ni ada banyak jenis. Ada nasi Mandy, nasi Khabsa, nasi Maqluba dan macam-macam lagi. Yang aku tahu 3 jenis tu je la. Sama juga konsep dia macam nasi-nasi Melayu ada nasi dagang, ada nasi minyak, nasi tomato, nasi lemak etc. 

Setakat yang aku dah cuba masak nasi Arab menggunakan set segera yang aku beli daripada blogger Myra Jay, yang paling aku rasa sedap ialah nasik Maqluba. Maqluba ni nasiknya tu dimasak sekali dengan kentang, kubis bunga, carrot dan sesuka hati la sayuran apa yang ko nak tambah. Make sure sayuran yang tak mudah hancur. 

Dalam entry lepas, aku ada cerita yang aku tak berapa suka nasi arab kan. Sebabnya ialah aku rasa combinationnya terlalu kering. Lepas tu rasanya hanya masin dan masam. Ayam dan nasik, lepas tu takde sayur atau sup atau kuah. Sekadar sos Harrah dan timun dan tomato. Tak berapa boleh layan la. Jadi, aku cari cara untuk men'suka'kan nasi arab tu. Maka aku rasa perisa dia aku perlu tambah iaitu manis. Sos Harrah tu, aku buat manis. Bukan la manis macam pengat tu. Itu gile. Aku maniskan sos Harrah tu tambah gula skit supaya balance flavour dia. Hehe. Memandai je. Baru la aku rasa macam syok betul makan nasi arab ni bila sos dia tu bukan sekadar masam dan masin. Ayam dia pun, aku cuba maniskan sikit je. Biar seimbang skit. Aku ni lebih Kelantan daripada orang Kelantan rupa-rupanya.

Untuk resepi, aku hanya rujuk belakang kotak ni je.

Macam ni la rupa kotak tu. Dalam kotak ni ada beras dan rempah untuk tumis dan bakar ayam. Rempah dia tu agak tak cukup la bagi aku. Portion yang dicadangkan adalah untuk seekor ayam. Rempah untuk perap ayam tu dia berikan sepeket kecik termasuk untuk masukkan dalam tumisan nasik. Aku rasa tak cukup. Jadi, kalau nak sedap, rempah tu aku cadangkan lebihkan ke nasik dan untuk bakar ayam, letak je la serbuk kari ke apa ke sebab yang penting nasik tu rasa rempah. Ayam tu bakar le cemana pun, mesti sedap punye.

Untuk nasi Mandy sepatutnya saladnya [untuk dicicah dengan sos Harrah tu] ialah tomato dan timun. Tapi macam bosan je, aku membelot la ganti dengan terung dan carrot. Aku sumbat je skali dalam pemanggang ajaib.

Inilah dia nasi mandy tak cukup rempah. Next time aku nak letak semua la rempah dalam nasik.

Ayam aku bakar guna pemanggang ajaib. Pemanggang ajaib is the best.

Senang kan aku bagi resepi kat korang. Aku snap je gambar belakang kotak ni. Kehkeh.

24 March 2014

Amalan Minum Jus Lemon Setiap Hari

Sejahteralah Ke Atas Kamu....

Sejarah latar belakang keluarga aku, arwah mak menderita sakit jantung. Aku selalu rasa symptoms sakit jantung tu ada pada aku. Kalau tengok tabiat pemakanan aku, dengan coklat cake extra ganache nya, cheese cake nya, nasik lemak nya, dengan tak exercisenya lagi. Aku takut gak, tapi makanan sangat sedap. Hahaha. 

Aku ni nak exercise tapi tak dapat lama la. Yang aku mampu buat hanya terkinja-kinja je berlari setempat atau aerobic dengan rutin yang simple. Tu pon 10 minit je. Jadi, apa yang aku buat untuk cover balik lemak tepu berlebihan tu ialah dengan minum jus lemon bercampur madu setiap hari. 

Sebijik lemon aku perah jusnya. Kemudian aku campur sesudu madu untuk counter attack balik rasa masam lemon tu. Amik nkau. Siap ber 'counter attack' lagi aku. Tak campur air pun. Dapat la dlm 2 teguk. Aku suka. Rasa menyegarkan sangat. Aku tahu, yang terbaik adalah kawal pemakanan dan bersenam. Akan aku lakukan cuma berusaha tu kena gigih lagi la. Tak semudah menaipnya di blog. 


20 biji semuanya. Request kepada Mat Azghul supaya belikan lemon untuk aku. Selamat le dia rajin melayan.

Wajahnya Ke'arab'an

Sejahteralah ke atas kamu....

Suami aku si Mat Azghul ni dia ada sorang kenalan. Kenalan yang dia dapat masa jaga kedai, kira macam customer dia la. Lelaki tu ialah pemain bola sepak Selangor, import punye. Apa ntah nama dia, Dawood kot. Pemain kulit hitam. Aku pun tak siasat dari Nigeria ke, Zambia ke, Mozambique ke dari mana. [Sekarang dah tak main utk Selangor dah, tamat kontrak.]

Ada sekali tu, Mat Azghul cerita, dia gi solat kat Masjid Negeri Shah Alam. Pastu dia nampak la si Dawood Sulaiman Ilyas Ilyasak Yunus Zakaria Yahya Isa ni. Dia tegur Dawood, sekali Dawood buat tak tahuk je. Hahahaha... Sedih plak aku dengar. Pastu Mat Azghul beriya perkenalkan diri, [cakap omputish la ni, tapi aku translate kan aje ye.] "Awak tak kenal saya? Saya Azrul". Pastu Dawood tenung je muka dia then baru dia kenal. "Ye...ye... saya ingat. Awak yang kat kedai Celcom tu kan..... [ni the best part... rugi tak baca], saya tak perasan tadi, sebab saya sangkakan awak ni lelaki Arab, sebab tu saya buat tak tahuk je". Muahahahah....

Setat daripada ari tu, memang dia selalu kena menganjeng dengan aku pasal ke'arab'an dia tu. Kalau pasal rupa, aku selalu je nak buat-buat ayat sentap terutamanya kalau melibatkan Luth. Luth ni untuk pengetahuan hadirin dan hadirat sekelian, muka dia memang photostet muka Melayu Bugis aku 100% [okay sebenarnya bila masa plak aku ni Bugis. Fiksyen semata]. Takde sipi pun muka ke'arab'an papa dia. Kulit lagi la. Memang kulit aku. Tak ikut papa dia langsung. Ternyata genetic aku terlalu mendominasi Luth.

Mat Azghul ni, dia suka makan nasik arab. Aku plak tak suka sangat makanan belah-belah timur tengah ni. Aku suka makanan Jepun, Chinese food dan Western. Aku bajet kalo aku makan makanan Jepun kot-kot perangai aku jadi berdisiplin macam orang Jepun. Hahaha... Sikit pun tak sangkut. 

Oleh sebab suami suka nasi arab, walaupun aku tak suka sangat, aku ada beli set nasi Arab segera daripada blogger MyraJay. 3 kotak aku beli. Nasi Mandy, Nasi Khabsa dan Nasi Maqluba. Mula-mula aku masak nasi Maqluba, beriya-iya dia makan sambil puji sepanjang makan tu sedapnya sedapnya. Biasa kalo nasi biasa dia memang akan puji tapi takde la sampai tahap berzikir macam tu. Then, kali kedua aku masak nasi Khabsa... Dia puji gak. Pastu dia kata dia rasa dia memang ada darah keturunan arab la. Sebab nasi arab tu dia rasa memang dia suka sangat. Pastu aku terus je jawab, "Haah la. Ntah-ntah bubi ni keturunan Rasulullah kot"... Bengang dia........

Tidok le ke'arab'an sangat. Tapi ada la sikit2 je. Hehe.

21 March 2014

Kutuk Mengutuk Hobi Kita

Sejahteralah ke atas kamu...

Korang tau kan perkataan menganjing? Maksud dia mengejek yang macam saje-saje nak bergurau. Kalau teruk sangat menganjing boleh jadi bergaduh. Selama ni yang aku perasan, orang-orang pantai timur paling kuat menganjing. Orang Kelantan, Terengganu dan Pahang terutamanya orang kampung aku, Sungai Lembing. Memang kaki menganjing. Oppss, buruk je bunyinya, macam anjing-anjing sikit kan. So, biar aku tukar ejaan jadi nganjeng. Nampak sopan skit walaupun sama je bunyinya. Hahaha...

Memandangkan suami aku si Mat Azghul pun sekampung dengan aku, memang aku tak leh elak la daripada kena nganjeng dengan dia. Contohnya ada sekali tu, dia masuk bilik air. Lepas dia keluar tu, dia tanya aku... "Ni berus gigi sayang ke"? sambil menunjukkan berus gigi yang dia tengah pegang tu. Memang aku ngaku aku dah lama tak tukar berus gigi masa tu. Memang buruk kembang la kan. Pastu dia buat muka geli dia cakap, "Buang je la berus gigi ni. Dah boleh masuk rancangan Bersamamu dah berus gigi ni". Boleh?

Pastu pagi tadi kan.... masa aku nak hantar Luth kat rumah pengasuh, aku riba Luth dalam kereta. Sambil peluk Luth, aku pesan macam-macam la kat Luth, 'dengar cakap nenek, tidur kul 3, minum susu sampai habis, makan banyak-banyak, main dengan kawan baik-baik blaa... bla.. bla..' pastu Luth macam buat tak heran je bebelan aku tu sebab dia sibuk nak main kerongsang aku yang ada juntai-juntai kat bawah dagu. Pastu papa dia ni pun menambah... "Sudah la mama, dia tak heran pun. Main kerongsang mama yang macam ayam belanda tu lagi menarik.". Huuuwaa... dia samakan aku dengan ayam belanda sebab aku pakai kerongsang juntai-juntai. 

Ok tu je la yang aku ingat. Aku memang banyak kena menganjeng dengan laki aku. Tapi part aku menganjeng dia pun banyak. Nanti kalo aku rajin baru aku cerita. Actually aku memang tersangat rajin nak cerita, cuma aku ragu korang rajin ke nak baca. hahaha.

Sticker Blackboard Is Awesome!

Sejahteralah ke atas kamu....

Aku plan, nanti Luth dah besar sikit, aku nak ajar dia menulis menggunakan white board atau blackboard. Aku ni cecitenya nak jadik cikgu skolah. Tapi agaknya aku ni memang benak sangat jawab exam untuk masuk maktab pun 2 kali tak lulus, so biar le aku jadi cikgu takde tauliah je untuk anak aku. Mungkin aku boleh paksa husband aku sekali untuk meramaikan kelas. Hahah.

Aku dah survey harga blackboard yang datang sekali dengan stand [kaki ampu], harganya dalam RM70++. Agak mampu milik cuma masalahnya sekarang ruang yang terhad dalam rumah aku membuatkan potensi untuk aku beli blackboard atau whiteboard yang berkaki tu agak kelabu berasap.

Seperti roti dicita pizza mendatang bila aku ternampak ada promosi blackboard sticker di satu website ni. Bila aku kaji kegunaan dia, aku rasa macam sesuai je kalau aku beli untuk rumah aku. Padahalnya aku tak tau lagi sejauh mana ke'best'an makhluk tu. Aku ni cenggitu le. Selalunya aku tak pernah tahu dan tak pernah guna pun sesuatu benda tu, tapi aku suka cuba beli walaupun benda tu ada kemungkinan boleh merugikan aku. Selalunya memang betul-betul best la barang tu. Tapi ada juga aku rugi je sebab barang tu tak best. Ikut rezeki la. Mungkin aku ni ada sipi-sipi je sifat seorang 'risk taker' kot.

Macam ni la rupa kotak dia. Harganya RM39 termasuk pos.

Percuma 5 batang kapur kasut.

Tampal kat dinding. Dinding ni guna cat jenis kapur. Tapi sticker tu melekat kuat. Ini hanya separuh daripada segulung tu. Dalam 2 meter la panjang keseluruhannya. Actually, tempat aku tampal tu ialah tempat aku gantung satu frame lukisan. Maknanya aku tampal kat belakang lukisan. Nanti bila aku nak guna, lukisan tu aku alih letak bawah kejap. Lepas dah habis guna papan hitang ni aku letak balik frame kat situ. Jadinya, jimat ruang. Aku ni katanya kretiffff sesangattt nkauu. *Gambar dengan lukisan aku lupa plak nak amik. Aku terasa macam nak balik rumah sekarang jugak nak gi amik gambar tu. Tapi takpe la. Korang speculate je la sendiwi ye.



Ni la gulungan dia.

Eh, sama jek macam gambar atas cuma takde water mark.. Ko dah kenapa Lyd?!!

Cenggini le kaedah dia. Macam sticker katun-katun yang kita selalu main masa kecik-kecik dulu. Tak begitu tebal pun. Sebab kalau tebal nanti takut gam tu tak mampu men'setick'kan kat dinding lebih lama sebab kalau tebal, berat lebih. Menurut hukum fizik, jika isipadu bertambah bermakna jisim bertambah ceh ceh aku hantam saja ni bayam. Pakar fizik jangan ketawakan shaye ye. Malu la shaye.

Haa, tengok ni... Nak glemer sket. Letak nama alam maya aku.

Nak padam boleh gunakan wet tissue. Tapi kalau selepas padam tu nak menulis perkataan baru terus, padam guna kain kering la. Kalau guna wet tissue kena tunggu dia kering baru la kapur tu melekat. Time basah kalo tulis nanti dakwat dia tak keluaq baq hanggg.


Okay, itu aje la review produk aku untuk kali ni. Aku suggestkan benda ni kalau korang ada impian nak jadi main cikgu-cikgu kat rumah tapi rumah dah penuh dengan barang atau rumah sempit. Nak buka kuliah agama kat rumah pun boleh. owh, satu lagi... sticker dia tu aku tak sure la boleh melekat lagi selepas dibuka. Mungkin boleh kot. Cuma dia akan jadi tak cantik la berkedut2 bila sekali dah buka then nak tampal balik kat tempat lain.

17 March 2014

Aku Pelik Bercampur Menyirap

Sejahteralah ke atas kamu...

Rakyat Malaysia ni asyik bergaduh. Ntah ke benda yang digaduhkan pun aku tak faham. Kadang-kadang pasal perkara remeh, Fasha Sandha tak pakai stokin masa berpantang pun nak bergaduh. Walaupun tak bergaduh secara fizikal, tapi bergaduh dengan method yang dikatakan lebih tajam daripada mata pedang. Perang mulut. Perang statement. Berbalas-balas komen. 

Kemudian Allah 'menegur' rakyat Malaysia. Allah beri bala, banjir. Banyak tempat yang tak pernah kena banjir pun dibanjirkan. Rakyat Malaysia masih bergaduh.

Allah beri ribut yang musnahkan banyak rumah. Rakyat Malaysia masih juga bergaduh. 

Tak insaf-insaf.

Lepas tu Allah beri lebih lagi. Allah beri jerebu. Masing-masing menuding jari tuduh-mentuduh. Bergaduh lagi. Makin parah. Berbalas-balas kenyataan akhbar.

Tak cukup lagi 'teguran' yang Maha Segala tu bagi. Ish....ish...ish....

Mungkin rakyat Malaysia ni nak peringatan yang lebih 'keras'. Allah tarik balik hujan, Allah kemaraukan sebahagian bumi Malaysia. Air kering. Air kena catu. Alih-alih dia bergaduh lagi. Tak mau jugak berdamai.

Vat iz rong vit u pipel? 

Allah dah gandakan lagi peringatanNya. Allah sorok sementara MH370. Alhamdulillah.... Yang bergaduh tu dah makin lupakan persengketaan. Dah mula menumpukan berdoa memohon perkara yang sama, agar MH370 selamat. Solat hajat juga sudah sepakat, beramai-ramai tanpa mengira pasukan manchester united atau liverpool. 

Dan..... berita positif tentang MH370 telah memberi sinar harapan kepada yang berdoa dan mengharap.....

Rakyat Malaysia pula? Ye, mereka kembali bergaduh. 

Korang nak tunggu sampai bumi Malaysia ni merekah dan seorang demi seorang jatuh ke dalam gaung dan mati atau ko nak tunggu langit runtuh atas muka sorang demi sorang baru korang nak bersatu ke apa ni? Ce cite. Aku terlalu tepu nak paham.

16 March 2014

Suatu Hari Nanti....

Sejahteralah ke atas kamu...

Malam Ahad, berniat nak menulis entry sentapan jiwa.
Sebab Luth dah tido awal dgn papanya.

Jerebu datang setiap tahun.
Setiap kali datang, telah atau akan pergi jua.
Musim panas juga setiap tahun menjenguk bumi.
Juga pasti ada akhirannya.

Yang jerebu dihalau sang hujan.
Musim kering dan hangat berganti encik tengku juhari.

Saling bertukar baton.
Masih ada pasang surut datang perginya.

Jangan gembira dulu.
Suatu hari nanti,
Bagaimana jika yang datang itu tidak mahu pulang?
Atau diperintahkan untuk terus kekal...

Bagaimana andai yang bermula itu tiada lagi akhiran?
Mampukah untuk kita bersedia,
Menghadapi jerebu tanpa penghujung selama 7 tahun?
Redhakah kita menjalani hidup harian tanpa air dan makanan saban hari selama bertahun2?aa
Akan sabarkah kita berpanas dan berlapar begitu lama?

Suka atau pun tidak,
Rela atau tidak,
Kita harus ingat bahawa semua itu pasti akan berlaku kepada bumi ini satu hari nanti.
Pada waktu mendesak begitulah akan bermulanya fitnah dajjal.
Dengar-dengar, pada waktu itulah nanti ramai yg terpedaya.


Kiamat sudah dekat.

13 March 2014

Fridge Magnet KFC Delivery

Sejahteralah ke atas kamu....

Siapa yang suka kumpul frigde magnet dan nak FM KFC Delivery, boleh la beli KFC secara delivery, nanti mereka akan sertakan satu fridge magnet. Tak tau sampai bila free gift ni akan diberikan. Selagi stok masih ada la biasanya.

Ok, atas meja makan ada minyak mesin jahit. Hahaha..

Gini la rupa dia fridge magnet yang aku sebut-sebutkan tadi.


*ada hari yang aku memang malas nak masak dan malas nak singgah kedai pergi beli jugak. Maka, call delivery service saje la.

12 March 2014

GA Jejaka Sombong : 5 Tanda Patut Tinggalkan Je Perempuan Tu

Sejahteralah Ke Atas Kamu.....





GA ni aku nak masuk sebab hadiah dia wang tunai RM100. Aku nampak Afzal Suka Suki join, maka aku pon nak gedik2 jugak join.

Kalau hanya ada 5 sebab kenapa ko patut tinggalkan seseorang pompuan, meh aku nak bagitau diantara tanda-tandanya;

1.  Mulut Longkang - Ko kena tengok time ko berborak dengan dia, topik apa yang dia cerita. Kalau kisahnya hanya cerita pasal keburukan kawan-kawan dia sendiri walaupun kawan rapat, malahan ahli keluarga sendiri pun semua tak betul, dia sorang je yang paling mulia berbanding semua manusia dalam dunia ni, lepas tu cerita pulak pasal perangai buruk jiran, sampaikan kambing Pak Mail pun turut terkena tempias, maka ko kena hati-hati. Sebab tak mustahil bila ko kawen dengan dia, habis keburukan ahli keluarga ko pun akan diceritakan pada orang. Silap-silap kekurangan ko pun dia akan cerita pada orang.


2.  Degil Tak Makan Saman - Bila ko tegur kepada sesuatu yang dia memang betul-betul salah yang obviously dia salah seperti makan tangan kiri [macam mengata diri sendiri je ni..hahahah], atau mendera kucing, gi pijaknya kucing sampai terkeluar bijik mata kucing tu, then bila ko tegur apa yang dia buat tu salah, dia mati-mati taknak terima. Dia ada je nak menjawab yang akan spin fakta tu sampai buat dia rasa dia betul jugak, haaa.... yang ni walaupun dia comel cemana pun ko patut fikir banyak kali. Sebab yang degil macam ni, kalo ko jenis yang tahan sabar, ko mungkin akan boleh didik dia menjadi anggun dan mendengar kata. Tapi kalau tidak, ko hanya akan buat diri ko sendiri menderita dikemudian hari. 


3.  Perfectionist Yang Melampau - Yang ini takkan menjadi masalah kalau ko pun jenis yang sama, perfectionist. Yang aku maksudkan kat sini ialah yang melampau. Ok aku bagi contoh, menggayakan tudung antara kiri dan kanan tu dia nak seimbang dan symmetrical, maknanya dia perfectionist.  TAPI kalau sampai tahap kena guna pembaris untuk ukur secara tepat kedudukan kerongsang dengan bahu dan setiap sudut condongnya perlu sama antara satu sama lain, then itu perfectionist melampau. Ini hanya contoh je. Aku tau ramai yang suka kemas, suka sempurna. Tapi kalau jenis yang melampau tu, bila tak kemas, dia boleh berubah karektor menjadi badmood, semata-mata ko alihkan kotak tisu dalam kereta dia dan tak jadi keluar makan dengan ko, maka itu bahye dan mentakutkan. Huuhuuu. Sila run for your life.


4.  Derhaka Kepada Ibu Bapa Atau Tak Hormat Orang Tua -  Kalau pompuan tu, sanggup derhaka cakap ayah dia semata-mata sebab kononnya demi kekasih sejati dia, maknanya tak mustahil dia ada kecenderungan untuk derhaka kepada ko jugak bila ko jadi suami dia. Let say dia cerita yang ayah dia tak bagi dia keluar jumpa ko, tapi dia senyap-senyap keluar ikut cerobong asap semata-mata nak jumpa ko, maka ko patut tahu yang dia tu derhaka pada ayah dia. Abis, ko ingat dia akan taat pada ko nanti? Mungkin boleh, tapi ko kena kerja keras dan tahan sabar la. 


5.   Saiko! - Saiko ni ada banyak tahap. Saiko pertama kalau ko buat apa-apa semua dia siasat. Satu persatu dia tanya. Ko pergi berak pun dia akan tanya dengan sapa pergi berak? Saiko kedua kalau ko tak buat sesuatu yang dia expect ko akan buat, maka dia mengamuk tapi ko still tak tau apa yang dia marahkan sebab dia tak bagitau secara direct, hanya bagi hint je. Dah tentu ko tak faham kan. Lelaki kan slow skit nak terima bahasa kias ni, so bila ajak berbincang dia taknak bincang tanak dengar alasan, tanak jawab telefon dan tak beri peluang. Saiko yang ketiga, sampai tahap semua kawan-kawan atau saudara mara ko dia nak berkawan. Pastu dalam laman social ko, semua pren ko dia add jadi friend dia. Pastu setiap status yang ko update, dia akan komen. Setiap status kawan ko yang ko komen, dia pun komen walaupun dia sikit pun takde kaitan dalam perbualan tu. Saiko yang ke empat, lainkali la aku cerita lepas aku menang GA ni nanti. Wahkakaka....


Ada banyak lagi. Tapi sebab syarat dia nak 5 je, so jangan langgar syarat hokey... 

MH370 Tanda-tanda Tanya Yang Bermain Di Fikiran

Sejahteralah ke atas kamu...

Ini bukan spekulasi ye, harap maaf. Apa yang aku nyatakan di sini hanyalah persoalan yang berlegar-legar di fikiran aku selama kehilangan MH370.

Tanda tanya 1 : 
Kapal terbang boleh hilang dari radar jika terbang rendah. 
~  Agak konsisten dengan 4 laporan polis yang telah dibuat oleh rakyat tempatan, salah seorang daripadanya ialah seorang nelayan yang mendakwa ternampak cahaya terang yang menghala ke arah 'berlainan' daripada biasa dengan ketinggian yang 'lebih rendah' daripada biasa [cahaya terang ini katanya berwarna putih yang lebih bermaksud kepada lampu kapal terbang, bukan letupan]. Kalau rendah memang radar tak dapat kesan la kan. At this point, kalau betul ada kecemasan seperti kegagalan teknikal MUSTAHIL captain Zaharie tidak berusaha untuk memberikan sebarang Mayday call. Even kalau dia tetiba diserang sakit jantung sekalipun, co-pilot kan ada. Pasti akan minta bantuan. TAPI.... Tiada makluman kecemasan yang diberikan. Misteri kan?

Kelantan police receive four reports related to missing MH370 – Bernama



Tanda Tanya 2 :
Sidang Media Yang Tak Memberi Jawapan Pun
~  Aku memang tak salahkan pihak yang berwajib tu, mungkin mereka pun tak tahu. Menteri pun mungkin tak tahu juga apa sebenarnya yang terjadi. Tapi, agak memeningkan kepala bila hari ni buat press conference untuk beri petunjuk baru seperti tumpahan minyak, esok buat press conference untuk bagitau tumpahan minyak itu bukan milik MH370. Hari ni buat press conference untuk bagitau jumpa serpihan yang dipercayai pintu pesawat, bila siasat2, esoknya buat PC untuk bagitau yang itu bukan milik pesawat MH370. Dan most of the time, PC tak banyak memberi info terbaru pun. Sekadar 'Nothing Is Confirm' dan 'we are looking into that'. Penat betul nak tunggu. Again, aku jelaskan yang aku tak salahkan pihak berkuasa tu, cuma aku rasa seperti dipermainkan secara emosi bila menunggu-nunggu berita terkini yang sebenarnya tak terkini pun. Huhu. Ko bayangkan kalo kita yang tak bersaudara dengan penumpang pun rasa menyirap, apa pulak keluarga mangsa yang berharap dengan sepenuh hati untuk tahu berita, tetiba dapat jawapan yang tak membantu. Sian kat dierang. Sian jugak kat Menteri sebab terpaksa buat gak PC walaupun tak tau nak jawab apa sebab dia sendiri takde jawapan.


Tanda Tanya 3 :
Pengguna Pasport Palsu
~  Yang ni memang aku puji la. Hanya melalui rakaman CCTV sewaktu nak check-in, individu yang menggunakan passport palsu yang kononnya rakyat Austria dan Itali, boleh dikenalpasti sebagai rakyat Iran yang bernama Pouria Nour Mohammad Mehrdad berusia 19 tahun dan Delavar Seyed Mohammad Erza, 29. Memang cekap la penyiasat yang menyiasat tu mencari identiti penyamar tu. Pepeperghh.. katanya, tiket untuk Pouria ni dibeli oleh travel agent untuk kawan kepada Pouria yang bernama 'Mr Ali'. Mr Ali pula membeli tiket itu bagi pihak kepada 2 warga Iran yang menggunakan passport palsu tersebut. Maklumat tentang ini kebetulan dapat disiasat kerana ibu Pouria yang menghubungi pihak berkuasa Malaysia untuk mengetahui kenapa anak beliau tak sampai ke Jerman dari Malaysia. Persoalannya..... Cemana bleh cuai sangat ni, passport palsu boleh lepas. Mungkin dah banyak dah yang terlepas sebelum ni.



Tanda Tanya 4 :
~  Menurut berita yang aku baca daripada Berita Harian, ada yang mendakwa terdengar bunyi dentuman kuat daripada laut dan ada yang nampak cahaya berwarna kekuningan dalam bentuk membulat selama setengah jam sebelum cahaya itu hilang dilindungi awan. [Meletupkah? Ada kaitan dengan MH370 kah?]



Tanda Tanya 5 :
~  Menurut pakar yang menyiasat, mereka yakin MH370 yang hilang beberapa hari lalu, akan temui. Mereka lebih pakar, mereka lebih tahu apa yang mereka kata. Tapi keyakinan mereka itu agak mencurigakan. Kenapa yakin? Adakaah mereka tahu sesuatu? Aku harap sangat agar misteri kehilangan MH370 ni tidak berkaitan dengan sebarang propaganda 'the hidden hand' yang sanggup memanipulasi keselamatan penumpang yang tidak berdosa, juga memainkan emosi setiap ahli keluarga yang terlibat juga mempersendakan perasaan setiap orang yang urut beremosi tentang kejadian ini. Aku harap la. Sangat berharap semuanya bukan dirancang oleh orang jahat yang mempunyai niat jahat terhadap keamanan negara kita. [lagi sekali aku tegaskan yang ini bukan spekulasi].


Tanda Tanya 6 :
Kegunaan Bubu Selain Daripada Untuk Menangkap Ikan....
~  Siapa yang panggil bomoh tu? Waktu decide nak panggil bomoh ni tak fikir ke persepsi negara lain tentang Islam. Kata Malaysia ni negara Islam. Tak fikir ke kesan terhadap umat Malaysia ni, andaikata la.... takdir Allah selepas teropong guna bubu tu MH370 betul2 betul ditemui..... Berapa ramai orang-orang dungu yang akan booking tok moh tersebut untuk meneruskan hajat yang tak kesampaian? Sedangkan tanpa sebarang bukti yang cara itu berkesan pun dah ramai yang guna, inikan pula 'terbukti'.

*nyawa dan perasaan orang lain adalah sangat tidak berharga terhadap segelintir manusia lain yang mempunyai kuasa terbesar dunia. Jadi, segalanya mungkin.... huhu...

Maaf kalau tersilap kata.




11 March 2014

Yang Ke Number Five

Sejahteralah ke atas kamu...

Menunaikan haji apabila mampu. 'Apabila mampu' atau 'setelah mampu' atau 'wajib mencapai mampu'?

Ibu dan pak dah kembali ke tanahair daripada menunaikan umrah pada hari Ahad lepas. Kami sambut ketibaan mereka berdua dan sempat la jumpa mereka sekejap sebelum mereka terus naik bas rombongan makcik Normah, balik ke Kuantan. 

Pertemuan yang sekejap itu..... memberi kesempatan kepada ibu untuk berpesan kepada aku, "awak orang ni semua, kalau ada rezeki, pergilah haji masa masih muda ni. Senang nak beribadah, tubuh badan masih sihat, masih kuat".

Bengkak kaki Pak sebab banyak berjalan

Walaupun Pak bukanlah orang yang gemuk, kaki bengkak jugak. Rasanya kaki ibu pun bengkak. Bukan mereka je, kaki Pakcik We pun bengkak. [Pakcik We tu jiran seblah umah ibu. Dia pun ikut serta juga dengan rombongan umrah ni.]

Jika mengikut kefahaman aku yang lama, menunaikan ibadah haji apabila mampu ni, maksud dia, kalau takde duit takpe, takyah buat, bila dah mampu baru la buat. Ternyata salah pegangan tu. Maksud apabila mampu di sini ialah, bila cukup syarat, cukup duit, cukup simpanan, maka kamu memang WAJIB pergi haji, kalau tak pergi bila cukup syarat tu maka berdosa. Manakala kalau tak berduit lagi, maknanya perlu berusaha-struggle-sedaya-upaya untuk mencukupkannya, bukan menunggu duit tu secara tak sengaja menjadi cukup. Tak faham angkat tangan. 

Aku harap aku dapat pergi haji semasa aku masih muda ni. Aku pun dah nak hampir masuk ke usia tak muda lagi. Tinggal beberapa tahun je lagi ni. Tapi simpanan ni aduhaiii....

10 March 2014

Stok Untuk Seberapa Lama

Sejahteralah ke atas kamu...

Aku ni nak minum susu sangat, tapi susu tepung aku tak 'boleh gi'. Macam 'tak lalu' betul dengan susu tepung ni. Bau dia, rasa dia. Penuh kepalsuan. Ceh, cerita pasal susu je pun, beriya nak buat ayat pementasan drama ni aku dah kenapa???!!

Makanya, bagi memenuhi keperluan kalsium harian aku, aku minum jugak la susu UHT. Tak tau le baik ke tidak untuk kesihatan. Mungkin formulanya tidak diperkayakan dengan segala tok kaduk DHA, AHA, UHU ke folate ke[ada UHU ke dalam susu? gam uHU aku tau la]. Tapi takpe la. Janji aku minum susu. 


Baru beli stok kat Mydin semalam. Satu karton yang susu chocolate tu [x24] harganya RM32.50. Dan yang kotak besar full cream tu plak [x12] harganya dalam RM67 sumthing. Boleh le tahan untuk 2 bulan ni kot. Kot je la. Ni, kalau ada contest Dutch Lady untuk kumpul barcode ni, konfirm la aku boleh menang hadiah utama ni. Eheheh... harapan je la.

MH370 Mengatasi Kisah Murahan Si Perampas

Sejahteralah ke atas kamu....

Pagi Sabtu, bila pertama kali aku baca berita pasal 'pesawat MAS hilang dari radar', aku boleh je tak rasa apa-apa. Sebab aku tak sangka perkara itu akan seserius ini. Betul, aku mula-mula tak rasa apa-apa mungkin sebab aku sendiri pun tak fokus dengan apa yang aku baca. Tiba-tiba, sehingga ke tengahari, makin ramai orang update pasal berita MH370 tu kat facebook, baru aku rasa berderau. Berita berat ni. Ni bukan main-main ni. Then barulah aku mengikuti perkembangan semasa tentang kejadian tu.

Nauzubillah. Mohon Allah melindungi kita semua daripada bencana dan malapetaka. Bila aku cuba nak fikir apa yang terjadi kepada semua penumpang dan krew kapal tersebut, macam pening dan buntu kepala aku. Walaupun tiada sesiapa suruh fikir, tapi diri sendiri tetap nak berfikir sebab tertanya-tanya, apa terjadi, di mana, bagaimana, kenapa. Huhuhuh... sedihnya.

Pihak berkuasa menasihatkan rakyat supaya jangan buat spekulasi tentang berita ini. Bagi aku, spekulasi adalah spekulasi. Tiada siapa dapat menghalang spekulasi itu daripada terus dibuat dan disebar. Cuma apa yang mampu kita lakukan ialah, jangan percaya kepada spekulasi-spekulasi tertentu, itu yang terbaik perlu kita lakukan.

Ada juga beberapa pihak yang biadap sangat yang masih ada hati untuk berlawak bodoh murahan pasal isu ini, ada yang sinis menyalahkan pihak tertentu dan melibatkan kes ini dengan politik, ada juga yang sanggup marah semua mangsa MH370 ni semata-mata sebab parents dia asyik dok tengok berita je pasal peristiwa ni sehinggakan dia nak tengok channel lain atau rancangan kpop pun tak boleh, malahan ada yang tuduh mereka yg nak ke Beijing tu untuk buat maksiat. AstagfirullahalAzim... pendekata, sangat ramai yang buat statement yang boleh melukakan hati ahli keluarga mangsa. Jadi saranan aku, setiap kali keluar tweet, atau status update yang mencabar sensitiviti mangsa, SILALAH kita abaikan saje. Jangan sebarkan, sebab niat mereka memang untuk jadi femes walaupun melalui cara yang akan buat semua orang marah. Apa mereka peduli, janji femes. Lepas tu kita tak perlu komen apa-apa. Buat je seolah-olah seperti status itu hanyalah sampah yang tak perlu dihiraukan. Tapi ye lah, aku tau mesti tak mampu sebab kalo dah baca, hati rasa geram, bila hati dah geram, mulalah rasa nak komen je kan. Kalau mampu cubalah ignore hokey...

Bila dah keluar berita serius macam ni, hilang sekejap kisah Anwar. Dan tenggelam terus kisah perempuan perampas yang cari pasal nak saman isteri boyfren dia tu. Hahahaha... kesian pompuan tu. Tetiba bila orang dah lupa pasal kisah nko, ko masih lagi kuar statement mintak lempang ko yang nak provok lagi orang ramai supaya bencikan ko. Ko dah kenapa haaa pompuan??? Ko memang saiko.

Deep down in my heart.... aku berdoa agar semua penumpang dan anak kapal MH370 diberikan yang terbaik daripada Allah. Jika lebih baik untuk Allah berikan mereka terus hidup, maka teruslah hidup. Jika Allah mengetahui lebih baik kematian untuk mereka, ahli keluarga haruslah menerima juga walaupun tanpa rela. Cuma aku memohon agar diberikan petunjuk supaya kehilangan mereka itu ada jawapannya. Kita yang bukan saudara-mara mereka ni pun begitu mengharap agar diberikan petunjuk untuk menemui mereka, inikan pula ahli keluarga mereka. Ya Allah.... permudahkanlah untuk mereka, dan tunjukilah jalan serta petanda tentang mereka.

08 March 2014

Cara Makan CupCakes Dengan Elegant Like Elephant

Sejahteralah ke atas kamu....






Faham tak ? Faham tak? Last sekali makan macam burger. Inti kat tengah. Baru la sekata krim tu dengan kek. Adegan memasukkan kek ke dalam mulut tidak dapat disiarkan demi menjaga kesejahteraan rakyat Malaysia. [terlaku gelojoh].

07 March 2014

Cara Jahitan Mencantum 2 Bahagian Kain Dari Luar

Sejahteralah ke atas kamu....

Pernah seluar track bottom suami aku tertetas pada bahagian poket yang ada zip. Kalau aku nak jahit guna mesin, nanti jahitan tu akan nampak ketara sebab zip poket tu dijahit dari bahagian dalam. Aku memang tak mampu nak jahit dari dalam sebab seluar track bottom tu ada lining kat belah dalam. Memang akan jadi banyak kerja kalau aku nak jahit jugak dari seblah dalam, aku kena buka semua jahitan lining tu semata-mata untuk cantumkan semula zip poket yang terbetas tu. [terbetas ke tertetas ni sebenarnya???]

Jadi caranya ialah aku gunakan teknik sembat susup, [agaknya la nama dia macam tu.] untuk mencantum zip poket seluar track suami aku tuh. Kalau takde idea apa yang aku pokpekpokpek kat atas ni, sila rujuk gambar-gambar kat bawah ni. Contoh yang kat bawah ni ialah comforter baby yang aku dah jahit kat belah dalam dan aku tinggalkan sikit je tak berjahit untuk aku terbalikkan dan jahit dari luar.





Nak cantumkan/jahitkan yang terlopong tu tanpa perlu menggunakan jahitan mesin supaya kelihatan kemas seolah-olah semuanya dijahit dari dalam.


Mula-mula tie the knot. Ikat hujung benang. Ini adalah cara yang paling mudah untuk membuat simpulan benang, iaitu dengan mengikat di hujungnya.


Bila hujung benang dah bersimpul, masukkan jarum ke sebelah dalam lipatan kain di mana jahitan tersebut hendak dimulakan. Kat sini saya mulakan dengan bismillah dan mula dengan kain yang di bawah. [kain kosong =kain bawah, kain corak ribbon = kain atas]. Lebih afdhol kalau dimulai sebelum jahitan di sebelah dalam tu berakhir. nota kuku kaki ; abaikan tangan kerapu tersebut. hahaha...

Tarik jarum sehingga benang habis, dan masukkan secara melintang pada kain yang di atas pula. kemudian tarik benang sehingga habis, masukkan pula pada kain di bawah. Okay aku menjahit guna tangan kiri sebab aku left-handed. T.T


Gambar tak berapa cantik sebab aku ambil guna henfon aje. Malas plak nak bangun gi ambik kemre, padahal macam 4 langkah je jaraknya. Hahaha.

Jenuh la aku nak jahit satu, amik gambar satu, jahit satu amik gambar satu kannnn....

Ulang langkah yang sama sehingga melebihi tempat berakhir jahitan yang sebelah dalam tu. Biar lebih selamat daripada terbetas semula serta akan menjadikan jahitan lebih kemas.



Cara mematikan jahitan;

Cucuk sedikit jarum pada kain

Lilit benang pada jarum tersebut di hadapan jarum dalam 2,3 lilitan, kemudian tarik jarum sehingga benang habis.

Benang tadi telahpun tersimpul, kemudian cucuk sekali lagi jarum pada tengah2 di antara kain bawah dan kain atas, kemudian dari dalam cucuk sahaja pada mana-mana tempat pada kain supaya keluar seperti di dalam gambar.


Kemudian baru la gunting benang itu. Doh tu ngape plak gambar ni terbalik gaye gitu. Hadoii la.

Dengan cara ini, benang2 permulaan dan pengakhirannya akan tersorok setelah di cover line baekkk punye.

Yang terlopong tadi sudah tidak melopong anymore [sambel nyanyik lagu maroon 5, 'anymore, anymoreee']

Tadaaa... comforter sudah siap.




Begitu la kisahnya. Sekian dulu hasil seni yang amatur macam saye ni.







Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...