Iklan! Iklan! Sila Click!

28 February 2014

Buku Mendidik Anak Mengikut Cara Rasulullah

Sejahteralah ke atas kamu....

satu hari, aku sampai kat ofis, aku tengok atas meja aku ada sampul surat coklat. aku buka sampul surat dengan gelojohnya tanpa tomakninah untuk tahu apa benda kah itu. dan jawapannya ialahhhhhh.... tadaaaaaa

BUKU.


Siapa la insan mulia yang baik hati yang menghadiahi buku ini untuk saya ye..... hehehe... aku ucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada beliau. buku ni sangat bermanfaat untuk aku mendidik luth nanti. lepas aku dah baca insyaAllah saya akan share perkara-perkara penting yang terkandung dalam buku ni dengan uolls ye.

semoga insan berhati mulia dan pemurah tu akan terus dilimpahkan rezeki yang tak terhingga oleh Allah. kalau korang tertampi-tampi nak tahuk, sila la klik pada link insan mulia tu dan sila follow blog beliau. dari masa ke semasa mana tahu ada lagi hadiah yang ingin dia berikan kepada pembaca blognya, mungkin ada peluang untuk jadi rezeki uolls plak kan. untuk insan yang sentiasa murah rezeki tu, maaf ye... dah dalam dapat buku tu, baru sekarang berkesempatan cerita kat blog dan ucapkan terima kasih secara terbuka begini.

nota bulu kaki ; penulis tu confirm la berasal dari besut ganu ork? ke guane?

Bye Che Ta, Hye Ziana Zain

Sejahteralah ke atas kamu....

Sebelum ni aku pakai Safi Rania Gold yang ini. [hari ni aku pakai nametag kat ofis. bangga taw.]


sesuai dengan kulit muka aku. dengan kulit badan pun sesuai hahahah. tetiba rasa cam gewdiks jew.. cam gewdiks jew nak tukar ke Safi Rania Diamond. terpesona kot tengok ziana zain dah jadi makin putih dalam commercial ad safi rania diamond tu. ko jangan la jual barang kat aku sangat. nanti aku beli. huhu.


compact powder ni aku beli satu percuma satu kat guardian. harganya rm19.90 je. murohh. sekarang beli je la yang jual kat farmasi. gudbye la MAC ke bobbi brown ke. sebab aku pakai hok mahal, muka aku gitu jugak. takdenya nak jadi extra cantik ke hapa. eh, tapi yang silky girl ni okay apa bedak dia. tak caya gi beli sekarang dan pakai. harga pun mampu milik ye. aku pakai satu bedak ni 2 tahun. kehkeh. so, kalo rm19.90 untuk  2 tahun maknanya rm19.90/24 bulan = rm0.83 je sebulan. ceh tak pasal-pasal buat kalikesyen plak kat sini. nak tunjuk yang aku pandai matemetik lettew.

apa yang aku merepek ni sebenarnya??

27 February 2014

Tarian Singa Di Sungai Lembing Sempena Tahun Baru Cina

Sejahteralah ke atas kamu....

Ni cerita basi. Kebetulan waktu aku balik kampung masa raya cina yang lepas, aku pegi pasar pagi kat pekan Sungai Lembing, ada tarian singa kat salah sebuah kedai kat situ. Aku pun otometik jadi mamarazi amatur.

Gambar ada sikit je. Sebab aku rekod video. Sape nak tengok boleh tengok channel aku no kat YouTube. [Ehehe... macam la orang minat sangat nak tengok tarian singa yang beriya sangat aku promote ni. Saje je aku share, kot-kot la ada anak2 yang nak buat keja khusus untuk subjek pendidikan moral ke kat skolah].







Potensi Untuk Menjahit Tu Ada Walaupon Tipis.

Sejahteralah ke atas kamu..




26 February 2014

LCCT Sila Sediakan Kerusi Untuk Penumpang Yang Menunggu

Sejahteralah ke atas kamu....

Semalam aku cuti. Aku banyak hutang nak blogwalking kat blog korang. InsyaAllah aku akan singgah blog korang tapi terhegeh-hegeh la skit ye. Aku cuti tu tujuan asalnya ialah nak iringi pemergian Ibu dan Pak mentua ke tanah suci menunaikan umrah. Iring pun sampai ke airport aje. Bukan sampai ke Mekah. Aku sangat menginginkan peluang untuk ke sana. Ko bayangkan ye, artis-artis kita yang vogue gedevas seperti Mizz Nina dan Rabecca Al Islam tu bila pergi ke tanah suci, berubah terus... Berhijrah jadi yang lebih baik terus. Jadi, aku kepingin untuk pergi ke tanah suci supaya aku juga dapat jadi lebih baik daripada sekarang. [InsyaAllah].

Mula-mula tunggu dekat restoren Mekdi. Aku tak makan Mekdi, jadi tumpang duduk saje di situ. Adik ipar je yang breakfast kat situ. 

Lepak je kat Mekdi buat macam lepak kat Kedai Haji Lan kat kampung. Hehehe...

Kat dalam, sementara nak tunggu drop luggage, takde tempat nak duduk, maka buat le macam rumah sendiri, bersila anak-beranak. Dah tu sape suruh LCCT tak sediakan kerusi. Mehei sangat ke nak beli kerusi berbanding dengan keuntungan Air Asia tu? Kalau letak kerusi bukan ke lebih nampak bertamadun. Tu pun tak mampu nak fikir ke. Image tak jaga langsung.

Tapi yang budak kecik baju biru tu memang asal boleh je tidur. Penat sangat la tu. Dah la waktu nak keluar pergi airport tu tak mandikan dia pun. Hehehe.. sebab ingatkan nak gi sekejap je. Sekali sampai ke pukul 12 tghr.

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Cuma yang agak menyedihkan kami, sewaktu sebelum sampai LCCT ni, adik ipar aku si Ina sepatutnya nak datang juga. Dia drive sendiri bersama 2 orang anaknya. Sekali dia call, katanya kereta dia kena langgar dengan teksi dari belakang. Dah dia tak jadi datang. Urusan report polis semua suami dia yang uruskan, kemudian bawak dia pergi klinik sebab dia pregnant 6bulan. Jadi, selepas Ibu dan Pak berlepas masuk ke dalam gate, kami pergi ke rumah Ina pula untuk menziarah orang yang diuji tu untuk hiburkan hati dia dan tenangkan trauma dia. Dia dan anak-anak tidak cedera apa-apa cuma anak sulungnya terhantuk sikit kepala pada dashboard. Syukur kepada Allah yang memelihara kami sekeluarga. Akibatnya, kul 3 ptg baru aku dapat mandikan Luth. Heheh. Sian budak masam mama tu.

Keith Foo Dan Izara Aisya Berlakon Bersama

Sejahteralah ke atas kamu...

Petang Isnin yang lepas, waktu aku masuk ke simpang masuk ke rumah aku masa nak balik rumah dari ofis, aku nampak ramai-ramai berlonggok kat jalan masuk ke flet tu, sampaikan kereta yang drove depan aku takleh lalu dan terhenti kat tengah jalan tu beberapa minit. Siap ada payung gerai yang macam org jual burger lagi, aku saspek ada penggambaran felem. Rerupanya memang betul ada shooting cuma tak tau le aku filem ke drama ke telefilem ke short film ke. Dari jauh aku nampak macam kenal je sorang lelaki tu. Bila kereta yg kat depan aku tu dah dapat bergerak ke depan, baru aku nampak lelaki tu ialah pelakon Keith Foo. Walaupun aku tak layan drama Ariana Rose, tapi aku pernah tengok beberapa kali drama tu secara sambil lalu [sebab tak follow cerita tu, maka kalau aku tengok kejap2 tu aku tak faham, jadi aku tak amik port la dgn cerita tu. Tapi sempat la aku cam muka pelakon lelaki tu.].

Nampak biasa je bila kat luar. Hensem la laki aku lagi. Muahahaha.. Masa aku lalu kat tempat orang berlonggok ramai-ramai tu, aku nampak plak pelakon pompuannya dengan gaun merah menyala, putih melepak, slim, cun melecun iaitu si Izara Aisya. Okay, berlebihan plak aku punye interpretation ni.

Ko bayangkan, rumah flet yang buruk, cat dah hilang, dinding berkulat tetiba ada pompuan cantik pakai gaun kat depan bangunan tu, memang menyerlah la pompuan tu kan. 

Demi peminat-peminat Tengku Adam[ Keith Foo] dan Izara Aisya, aku gigihkan juga diri aku untuk gi amik gambar mereka. Aku dah macam melukut di tepi gantang je sambil dukung Luth yang waktu tu minyak rambut bertepek atas kepala. [Baru amik dia dari rumah nenek. Lokasi pengambaran tu pun hanya beberapa tapak je daripada rumah nenek.].






Dengar2 budak kat situ kata drama yang tajuknya sumthing like Toll Gate or Colgate ke. Heheh. Toll Gate Girl kot.

21 February 2014

Girls Be Careful. ‘Not So Girl’ Also Should Be Careful

Sejahteralah ke atas kamu.
 
Artikel ini daripada artikel berbahasa inggeris yang telah aku alihbahasa ke bahasa Melayu mengikut gaya bahasa aku.  Semoga bermanfaat.

1.    1.     Apa yang perlu dilakukan oleh seseorang wanita jika sewaktu dia ingin menaiki lif berseorangan pada waktu malam gelap dan sunyi kemudian datang seorang lelaki yang mencurigakan nak naik lif yang sama.

Cadangan Pakar : contohnya, jika wanita itu ingin ke tingkat 13, sila tekan semua button floor yang lain 12, 11, 10..... sebab boleh membuatkan penjahat tu tak berani untuk menyerangnya jika lif yang berhenti di setiap floor.  

Pendapat aku :  tapi aku tak sure jugak penjenayah kat Malaysia ni semua hati kering, jahat bercampur bodoh. Kalau mereka nak buat jahat tu, mungkin dia boleh standby sebelum lif berhenti kat salah satu floor then ragut beg pompuan tu ke. Mana la tahu kan. Jadi cara yang lebih afdhol, elok la jangan keluar rumah dah malam-malam. Kalau terpaksa pun, ajak la teman. Huhu. Kalau tak ada cara jugak, sila la berhati-hati.



2.     2.    Apa yang perlu dilakukan jika penjahat menyerang sewaktu kamu berseorangan di dalam rumah sendiri, ialah pergi ke bahagian dapur.

Cadangan Pakar: Dapur kita, kita tahu kat mana kita simpan serbuk lada, serbuk kunyit dan pisau. [*huhu, bahyenya pisau]. Semuanya tu boleh dijadikan senjata. Kalau tak sempat nak ambil serbuk-serbuk tu, boleh gunakan pinggan, atau periuk belanga, baling kepada penjahat tu biar pinggan pecah untuk buat bunyi bising sambil menjerit. Perlu diingat bahawa bunyi hingar bingar adalah musuh utama kepada penjahat. Mereka takut tertangkap.

Pendapat aku : ~lagi sekali aku tak sure jugak cara ni akan lebih Selamat atau lagi bahaya. Dalam keadaan panic, sempat lagi ke ko nak ingat serbuk kunyit ko letak mana? Pastu nak ambil dalam keadaan yang ketakutan, pastu nak buka bekas serbuk tu lagi, ahhh buang masa. Pisau, pinggan pecah tu semua akan membuatkan penjahat naik berang je aku rasa. Takut senjata makan tuan je. Lagipun macam aku kata la, penjahat kat Malaysia ni jahat bercampur bodoh. Mereka lebih rela bunuh, kemudian mereka ingat mereka takkan tertangkap. Pendek akal tu la sifat yang paling bahaye bagi seorang penjahat. Sebab penjahat yang pendek akal ni akan buat benda yang akan buat mereka tertangkap.



3.     3.    Menaiki teksi atau kenderaan awam pada waktu malam.

Cadangan Pakar : Sebelum masuk ke dalam teksi, tulih no pendaftaran kenderaan tu. Lepas tu, buat panggilan telefon kepada kawan rapat atau ahli keluarga untuk ceritakan maklumat yang kamu sedang naik teksi tu, kat kawasan mana, no teksi, teksi warna apa. Biar drebar teksi tu tahu yang ada orang lain tahu maklumat pasal teksi tu, just in case kalau dia ada niat tak senonoh kepada kamu dia mesti tahu dia akan dapat masalah besar kalau dia buat perkara tu kepada kamu. Jadi, drebar teksi tu secara nak ke taknak, dia terpaksa bawa kamu ke destinasi kamu dengan selamat. Katakan kamu sudah membuat panggilan telefon, tetapi tiada sesiapa yang jawab panggilan kamu, takpe... don’t be khuatir. Kamu berlakon je, pura-pura macam tengah berborak dengan seseorang dalam telefon. Hehehe. Nak bagi real, buat-buat la lawak ke then gelak sorang-sorang takpun buat-buat macam tengah bergossip pasal artis bercerai ke. Baru le drebar teksi tu percaya yang kamu tengah berborak dengan orang.

Pendapat aku :  Tektik ni mungkin berkesan kot. Kalau nak lagi berkesan, call ramai-ramai orang skit. Ataupun bersembang je sampai le kita Selamat sampai ke destinasi.



4.      4.   Bagaimana pula jika pemandu teksi tu mengubah laluan yang kamu rasa kamu berada di dalam keadaan yang tidak selamat?

Cadangan Pakar : Waktu ni, kamu kena bertindak lebih drastic dan of cos, lebih dramatic. Kamu boleh gunakan tali henbag kamu kemudian sauk leher pemandu tu dari belakang dah tarik. Biar dia tercekik then kamu suruh dia lalu jalan yang betul semula. Pastikan kamu duduk di bahagian belakang ye. Kalau naik teksi, etikanya ialah kamu perlu duduk di belakang. Penumpang lelaki okay je kalau rasa nak duduk depan sebelah pemandu. Tapi bagi penumpang wanita, kamu HARUS duduk di seat belakang jika menaiki teksi. Ini pemandu teksi sendiri yang suggest ye. Nampak lebih sopan. [ingat wanita je ke yang takut dengan drebar teksi? Drebar teksi pun takut jugak dengan fitnah wanita ni tau. ]

Pendapat aku : Nak buat ni kena la betul-betul berani. Kot kalo time kita jerut leher dia, dia balas dengan grab kepala kita [tudung atau pun rambut], tak ke naya. Lagipun tenaga lelaki mesti la lagi kuat daripada wanita. Pastu, kalau handbag kamu tu jenis yang berjenama high class, Luwi Vutten je, Perada ke, Guci ke, tidak ke rasa macam sayang nanti kotor tali beg tu kena peluh atau air liur penjahat. Heheh. Eh, tapi nyawa dan keselamatan lagi penting.



5.       5.  Jika kamu diekori di waktu malam yang sunyi, cuba cari kedai yang masih buka atau kalau dah takde kedai buka, cuba cari ATM. Duduk depan tu. Sebab mesin ATM ada kamera litar tertutup.

Cadangan Pakar : Sikap berjaga-jaga dan berhati-hati adalah senjata utama yang kamu perlu ada. [Of cos selain doa kepada Allah]. Jadi berhati-hati la.

Pendapat aku : Oleh sebab penjenayah Malaysia bukan kira pun tempat tu ada CCTV ke tidak kalau dia nak buat jahat, maka pergi ke ATM ni hanya dapat membantu mencari penjenayah tu jika terjadi apa-apa kepada kamu. Ntah-ntah penjenayah ni tak tahu pun tempat tu ada CCTV.


Akhir sekali, demi keselamatan semua... cuba la elakkan bersendirian ke tempat-tempat sunyi. Bagi wanita, elakkan la daripada keluar waktu malam. Jika terpaksa nak buat cemana kan. Hanya perlu hati-hati.


Susu Susut

Sejahteralah ke atas kamu....

Masa Luth masuk wad minggu lepas, dia tak makan hanya menyusu. Waktu itu susu aku banyak sampai berlebihan plak. Sehinggakan aku terpaksa pam dan buang susu tu supaya tak bengkak. Agak kufur nikmat aku ni. Bila balik rumah selepas Luth discharged, susu terus kering. Cemas plak aku. Ni la kita ni manusia. Susu banyak salah, susu sikit pun salah.

Ada masanya sekarang aku rasa Luth macam kelaparan je bile waktu malam sebab tak cukup susu. Sedih aku tahu. Nk bangun masak bubur rasa cam tak logik plak kul 2 pagi nak masak bubur.

Aku yang cemas terlebih ni pon mula la nak cari formula milk untuk menampung keperluan Luth. Aku buka majalah Pa&Ma, ternampak iklan susu yang diformulated menggunakan susu kambing, Karihome. Ye aku tau susu ni mahal. Aku pun belum decide apa-apa lagi, cuma sebab aku jumpa iklan tu di awal muka surat. Aku buka website yg disertakan dalam iklan tu. Aku baca sikit-sikit then aku isi borang untuk dapatkan sample.

Sehari selepas tu, aku dapat balasan email daripada Karihome. Emailnya begini....



Malu muka aku setepek. Heheh. Tak dapat la aku nak bagi sample tu kat Luth. So, biarlah aku terus bersabar dengan rezeki susu yang Allah beri kepada Luth ni. Banyak mana yg ada, hanya itu sahaja la keperluan Luth. Be strong ye anak..

20 February 2014

Muka Putih, Kaki Hitam




Sejahteralah ke atas kamu...

 
Biasanya aku pakai stokin hitam bila keluar rumah @ gi ofis. Stokin hitam bagi aku memberi imej elegan[kot-kot perasaan aku je]. Lagi pun biar orang tak terconfuse bila aku pakai stokin warna kulit nanti orang anggap tu warna kaki aku, padahal aku pakai stokin. Bab stokin ni aku agak confuse skit konsep dgn dengan pakai baju ketat. Kalau kita takleh pakai baju ketat sebab menampakkan susuk badan, stokin pun ketat juga, menampakkan susuk kaki. Silap-silap kalau pakai stokin, lagi nampak seksi. Maklumla, nampak bentuk kaki tu dah cantik then kulit plak nampak flawless je kan sebab pakai stokin berwarna sama dengan kulit. So, sebab tu aku lagi prefer pakai stokin hitam. *tapi sepengetahuan aku, kaki ni termasuk dalam aurat yang tak berat, tidak seberat aurat breast, dan anggota kemaluan yang lain. Tapi aku pun tak pasti juga pasal ni. Ada ke aurat berat atau aurat ringan? Huhu.. Tolong jawab siapa tahuk.

Tapi sekali sekala, ada juga aku pakai stokin warna kulit. Kena la rotate giliran stokin yang ada. Kalau aku pakai stokin skin color ni, bila balik rumah, tengok stokin mak aihhh.... berbekas hitam pada pergelangan kaki stokin. Kotoran melekat.  Juga pada belakang tumit dan hujung jari stokin.

Jadi. No wonder girl la kalau ada sesetengah wanita tu, bila kita tengok muka dia putih, tapi tgk kaki gelap. Ni la sebab dia. Sebab tak pakai stokin. Kotoran tiap2 hari melekat pada kaki. Nak pulak kalau jenis yang tak de masa nak sental kaki lebih-lebih waktu mandi. [Biasanya kalo ada anak kecik atau anak ramai, mandi asal boleh je.  Takde dah nak belek diri sendiri satu persatu macam masa bujang dulu. Masa itu platinum bila dah jadi mak-mak.]. Kalau kaki tak bertukar jadi lebih gelap dari muka sekali pun, kulit kaki nampak kering dan berdebu. Girlsss... sila check kaki anda sekarang.

Memang aku akui mula-mula rasa leceh. Sebab nak pakai stokin kena membongkok then kena ulang dua kali, kanan dan kiri. Aku selalu je pakai stokin sambil berdiri. Muahaha. Pemalas aku ni. Cemana aku boleh begitu berazam nak pakai stokin, kisahnya macam ni. Eceh, padahal takde la nak dikatakan ‘kisah’ sangat pun. Hahaha. Aku kalau masa nak masuk kereta, waktu nak langkah kaki masuk kereta tu, kain aku selalu tersingkap sampai betis. Dulu aku tak kisah, tapi lama-lama aku rasa malu orang nampak kaki aku. *biasanya pagi2 takde orang pun kat situ. Tapi saje la nak malu jugak.*. Pastu, aku perasan gak bila kawan aku naik tangga, akan ternampak jugak betis dia sikit. Jadi, aku fikir, aku pon pakai kain macam dia... Aku pun naik tangga. Jadi mesti betis aku pon akan ternampak bila naik tangga. *kita sendiri memang takkan nampak kaki kita waktu kita naik tangga. Sebab pandangan kita dari atas jadi tak nampak pandangan dari belakang. Atau mungkin perut boroi tak nampak kaki. Muahahah.
Jadi... marilah kita pakai stokin untuk menutup aurat. J.

*tolong la... pleaseeee jangan anggap entry ini entry riak. Kalau ko nak cari kelemahan aku dalam blog aku ni, nescaya ko akan jumpa. Ada banyak kelemahan yang aku pamerkan secara tak sengaja dalam setiap entry aku, sikap buruk aku. TAPI, jika ko nak cari yang positif dari blog aku ni.... insyaAllah, kebaikan itu lebih banyak daripada yang buruk.

19 February 2014

Jom Beli Perfume Di Zalora

Sejahteralah ke atas kamu....


Aku suka perfume. Banyak jenis dah aku pakai, yang murah jenama Avon atau Cosway juga yang mahal designer brand seperti Burberry, Gucci, Salvatore Ferragamo, Dolce & Gabbana dan sebagainya,  tapi tidak la sampai buat koleksi. Bagi aku, perfume ni salah satu perkara yang penting juga dalam hidup aku. Aku suka berbau wangi sebab aku ni secara naturalnya adalah busuk dan kuat berpeluh, terutamanya sejak badan dah makin berisi ni. Jadi, perfume adalah satu produk yang memang aku perlukan untuk cover bau busuk aku tu. Hahaha. Jangan bgtau orang ye. Ni rahsia.


Sebenarnya dah lama aku tak beli perfume. Takde masa nak pergi mall untuk beli barang-barang sendiri. Lagipun perfume lama dulu masih tak habis-habis dah 4 tahun beli. Kalau pergi mall pun laju-laju je untuk beli barang keperluan rumah atau pun keperluan asas anak. Barang sendiri, aku selalu beli online je. 


Korang pula bagaimana? Suka perfume? Kalau sesiapa yang suka wangi-wangian, aku cadangkan korang beli perfume kat Z a l o r a. Siapa kata Z a l o r a hanya jual baju dan kasut je? Perfume dan accessories, kosmetik, bags malahan barangan sukan pun ada hokey. Banyak pilihan pulak tu. Ada perfumes, ada body mist, dan body spray. Harga wangiannya boleh didapati dari serendah RM13 ke RM370. Daripada jenama yang biasa-biasa, sehingga la ke jenama yang terkenal seperti Mariah Carey, Rihanna, Elizabeth Arden, David Beckham tak lupa juga Justin Bieber. 
 


Tak caya harganya start daripada RM13?



Kalau nak tahu bau setiap perfume tu pula, ada penerangan tentang baunya. Contohnya kalau aku nak beli perfume JLO ni, baunya dah disenaraikan kat situ, ada bau apa, apa, apa dan apa.


InsyaAllah kalau ada rezeki lebih, aku tertarik dengan perfume Aigner ni. Aku nak beli sebab baunya berunsurkan fruity dan fresh... bau yang sesuai dengan haku yang ceria ini....

 Jom ramai-ramai kita singgah Z A L O R A untuk beli fragrance di Z A L O R A   F R A G R A N C E

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...