Iklan! Iklan! Sila Click!

31 December 2013

Walk The Talk To Melaka

Sejahteralah ke atas kamu...

Aku kata aku nak gi Melaka, maka aku dah pergi la ke Melaka. Itulah maksudnya walk the talk aku... Ehehe..

Family day ofis suami aku ni bukanlah segempak seperti family day organisasi besar, tapi cukup bermakna untuk kami. Hanya sekadar gathering untuk berjumpa setahun sekali dengan family members staff lain. Kasi kenal-kenal gitu.. Aktiviti pun banyak aktiviti bebas je, cuma waktu makan je sama-sama. Kiterang ni bukanlah kaki berjalan. Gi tempat crowded pun dah pening kepala, jadinya banyak tempat la kami tak pegi. Jonker walk ke, naik beca ke, tugu ke, dataran pahlawan ke, menara taming sari ke hapa ke, memang takde pergi pun. Walaupun hati teringin, tapi malas nak deal dengan crowd tu mengatasi hati yang teringin tu.

Kami hanya naik river cruise, itu pun sebab company yang bayar. 


Tengah beratur nak naik river cruise ni. Dari petang membawa ke malam. Orang terlampau ramai tak hengat punye. Kalo bukan sebab free, memang aku tak kuasa nak beratur haihh... Memang dah boleh jangka la kan sebab aku pegi pun on weekend, time cuti skolah plak tu. Dah tu nak expect apa. Takkan nak harap tempat tu lengang ye dok?

Budak kecik ni tengok je air dan lampu-lampu tapi muka macam takde perasaan je. Aku saspek, dia ni tak minat kot benda2 macam ni.

Malam, acara makan-makan asam pedas, sambil aku makan, sambil le anak2 ofismate husband aku dok bergambar dengan Luth. Elok plak dia senyap je melayan peminat dia bergambar. Eceh. Bajet cam selebriti la Luth tu. Booo.

Aku tengok je dari jauh orang bergambar dengan anak aku. Padahal tektik je kan aku amik gambar ni, zoom ni dari jauh. Sebab takut orang kidnap anak aku hahah. Over. Padahal dah tentu la family orang yang kita kenal kan.

Kami bergambar je kat bawah Menara Taming Sari tu. Nak naik, orang beratur seolah-olah dari Johor ke Perlis. Panjang gile. Luth plak dah tido masa ni. Dia tu memanjang je tido waktu orang bawak gi tempat bergalok-galok. *Nampak jambang ala-ala Karam Singh Walia versi kaler merah. Tutup dagu berlapis hokey.

Tempat yang aku memang excited sangat nak pergi ialah Zoo Melaka. Aku ni kan pencinta haiwan. Lagipun asyik tunjuk kat Luth, giraffe dan elephant dalam buku je, nak le bagi dia experience tengok zirafah secara live kan.

Luth start meragam. Dah mama dengan papa kalau ye pun, bawak budak kecik ni pegi Zoo Melaka tengahari buta.  Dengan panasnya, tak selesa, lapar lagi [lapar sebab tak makan bubur. Aku bawak bekal bubur letak dalam 3 bullets [baby bullet], tapi tak dapat nak simpan dalam fridge sebab dalam bilik hotel yang kami duduk tu takde fridge plak. Yang ada hanya fridge magnet je. Tu pon aku beli untuk buat kenangan. Eh, takde kena-mengena. So, berbalik kepada kisah bubur tu, kalau dah tak simpan dalam fridge, jawapan dia memang rosak le bubur tu. Huhu... Akibatnya, tak dapat la Luth nak makan bubur hari Ahad tu. Itu yang meragam je. Sekarang dia dah pandai bising kalau tak dpt makan bubur.]

Tengok tu, muka bukan setakat seriyes, tapi dah empat belas riyes dah ni. Kami ni pun dah penat sebenarnya. Sebab tu pilih nak naik tram. Tapi rupa-rupanya, baru la aku sedar yang naik tram ni sangat tak best. Sebab aku tak dapat nak menghayati setiap jenis haiwan pun. Aku suka tengok lama-lama. Dah tu kalo naik tram ni, dapat lalu je la kat tepi kandang, tak dapat berenti utk tilik satu persatu bulu zirafah. Huhuh... Kena pegi Zoo Negara  je la lepas ni kalo nak belek binatang kat zoo tu satu-satu.


      
Masa lalu kat zirafah ni, aku beriya cakap ke Luth, "Luth, giraffe, giraffe", sekali... dia pandang pun tidok. Sibuk dia pandang merata-rata tengok bumbung tram la, tengok orang sebelah. Sabar je la mama dia ni... hinsss.... hidung dah berasap ni tahan sabor. Pastu lalu kat gajoh pon sama. Aku jugak la beriya beritahu, Luth tengok gajah Luth, elephant. Sama jugak reaction dia... like,"ada Luth kesah"?. Dia tak pandang pon. Macam takde feel pun endingnya pergi Zoo Melaka tu. 
 
Huhu.. aku nak tengok kawan aku, badak air, tapi tak nampak pon. Sebab tram tak lalu kat tempat badak. Yang sempat nampak hanya kawan papa Luth je, 3 ekor kambing gurun. Bau diaaaa.... ya hampun... 100 meter pun bleh bau kuat giler. Patut le kalo orang busuk tak mandi disamakan dengan kambing gurun. Memang busuk.

Lepas turun dari tram, terus kiterang keluar zoo dan zasss balik KL. Tak larat la panas sgt. Lagipun sebab utama, kesian kat Luth. Sampai rumah dalam kul 6 petang. Aku terus masak bubur untuk Luth. Bila bubur dah masak, bagi dia makan, kemain banyak dia makan. Lepas tu baru le ceria balik. Apa la anak mama ni. Ikut papa dia la tu kuat makan. Hehehe... [padahal ikut mama..]
 
Aku tak membeli banyak sangat masa kat Melaka. Cuma beli fridge magnet 3 sebab 3 = RM10. Pastu beli pistol buih untuk Luth. Plannya kalo nak gi main kat taman, bleh la main benda tu. Tapi tak sempat nak tunggu gi taman asyik ujan je kan petang2, maka aku dah bagi dia main masa tengah mandi dalam bilik air. Ralit la dia tengok buih-buih tu melekat kat lantai wash room. Suka la tu. Eh, dah terlajak cerita plak. Ok aku stop sekarang. Kupai.
 
 




27 December 2013

Benda Ini La Yang Aku Dok Sibuk Buat Ni

Sejahteralah ke atas kamu...

Dalam aku jiwa kacau sebab Luth sakit vontut macam yang aku cerita dalam entry lepas, aku dok terhegeh-hegeh siapkan makhluk halus ni la... kawan aku Cheetah yang tempah. Last minute jugak tempah sebab dia dah nak bersalin pun bulan 1 ni. Customer tempah 10, aku hanya sempat siapkan 8 je. 2 lagi, kalau ada rezeki baby dia, nanti la aku bagi kemudian.

Barut bayi/ barut baby jenama Dobbot's by Nu Sigma Shoppe.

Ada 8 ajeee...
Kawan-kawan bloggerku sekelian, aku rindu nak baca cerita korang untuk minggu ni dan minggu lepas. Tapi aku belum sempat nak lawat rumah singgah korang. Tahun depan jelah insyaAllah aku belokwok dengan jayanya. Selamat tahun baru. Maaf zahir batin. Weekend ni aku nak gi Melaka, ada acara bergalok-galok skit. Muehehehe...

Taman Tema 20th Century Fox Di Genting

Sejahteralah ke atas kamu...

Adakah aku sepatutnya bangga bila pengeluar felem Hollywood, 20th Century Fox akan membina taman tema pertama mereka di Genting? Atau patutkah aku rasa risau dengan racun duniawi tu melekakan ramai rakyat Malaysia?

Sebelum ni, Disney dan Universal Studio dah ada taman tema sendiri. Maka 20th Century Fox pun tanpa segan silu, nak buat taman tema mereka juga. Persoalannya, kenapa dalam banyak-banyak tempat dalam dunia ni.... Malaysia jugak yang dipilihnya? Kat Pahang plak tu. Mungkinkah kerana Malaysia adalah negara yang paling 'selamat' untuk para pengunjung asing datang melawat?

Aku masih lagi takde idea nak tulis entry baru. Mueheheh.. Peace.

Kalau nak tau lebih lanjut pasal ni, boleh click ke Yahoo News ni :

Taman tema Hollywood bakal dibuka di Genting Highlands

26 December 2013

Nak Berjimat Punya Pasal

Sejahteralah ke atas kamu,..


Hi blog, what happen to you? Ceh, patutnya blog yang tanya aku, what happen to me sebab aku yang tak update blog. Aku sebenarnya takde idea nak update blog. Idea ni pun macam air laut. Ada pasang surutnya... gitu.

Sepanjang minggu ni, aku jiwa kacau. Luth ni dia dapat penyakit vera sikit-sikit tapi kerap. Selain aku risaukan apa ke dajah nya yang menimpa anak aku, aku turut merisaukan diaper dia yang sangat cepat susut. Bayangkan dalam sehari, guna 6 keping. 6 x 70sen = rm4.20. Ayo, mama sape la yang kupik sangat tu. Sangat berkira orang itu. 

Maka, aku pon mula la buat idea kreatif demi untuk menjimatkan diaper. Sebab vera dia sangat seciput, tapi kena tukar diaper baru. Caranya aku gunakan nappy liner utk alas di atas permukaan diaper tu. Dengan harapan, nanti kalo dia mencirit, aku bleh tukar nappy liner tu je. Nappy liner tu aku beli dah lama. Masa dia dalam pantang dulu. Eh, dia tak dalam pantang, aku yang dalam pantang sebab aku yang memberanaks. Kuheh. Itu pon dengan motif yang sama, tapi aku tak berapa memakaikan dia dengan nappy liner tu. Itu pasal ada lebih lagi. 

Aku pakaikan dia dengan nappy liner tu, pastu aku bawak dia pegi IOI Mall. Aku shopping, papa dia jaga. Mekasih papa bear Luth sebab sangat-sangat membantu istewimu ini. Huhi. Sape nak tengok gambar Luth dengan papa dia kat IOI Mall angkat tangan...


Ok, boleh jatuhkan tangan. Gambar papa dia takyah la difofularkan. Demi menjaga airmuka beliau.

Masa kat IOI tu memula dia okay je. Tido dengan lena dalam stroller. Tiba satu masa, dia menangis. Aku expect dia boring. So, aku pun dukung bawak dia pusing-pusing dalam Jusco tu sementara papa dia bayar. Sekali masa on the way balik tu aku check diaper, nampak dia macam terkincit skit. So, aku nak tukar diaper dia masa dalam keta. Sekali aku tengok, si poko chan dia dah merah. Dia menggelupur bila aku nak lap dan spray dengan air. Sambil menangis-nangis. Sedihnya aku tengok budak itu jadi cenggitu. Rupa-rupanya sebab nappy liner tu, kulit dia melecet. Sian sangat kalo tengok. Bertambah lagi dengan dia banyak kali vera, makin la lambat nak baik sebab asyik kena lap dan basuh je kan. 


Balik rumah tu, dia menangis sampai kerang, memang nampak dia kesakitan. Sampai ke hari ni, kulit dia masih lagi belum pulih. Sebab tu aku jadi takde idea nak update blog. Sebab jiwa aku kacau ni. Heheh. Sekian la entry yang menjawab persoalan, kenapa LydSunshine tak update blog. Eh, tapi bukan ke aku tak update blog sejak minggu lepas lagi? Minggu lepas pun aku takde idea gak.

19 December 2013

Tangki Air Sempena Minggu Takde Air

Sejahteralah ke atas kamu...

Pagi tadi Mat Azghul berbual dengan seorang jiran di flat kami, katanya tangki air rumah kami yang letaknya di tingkat atas bangunan flat itu sangatlah kotor. Segala macam benda ada dalam tu, tahik burung, sampah, daun, pendek katanya dah macam limbah.

No wonder girl la bila aku tadah air dalam baldi, mesti akan terkumpul bendasing di dasar baldi tu. Dan no wonder jugak setiap kali aku tadah air, airnya keruh sangat. Warna coklat. Aku membayangkan kualiti air SYABAS memang teruk. Aku sangkakan karat. Kalau di sinki, air yang aku gunakan untuk masak pun air itu la jugak. Cuma nasib baik sikittttt je air kat sinki dah ditapis dengan water filter. Tapi ye lahkan... Kalau yang ko tapir tapis tu air limbah, walaupun katanya dah bertapis, kembang jugak la tekak ko kan. 

Dulu aku selalu terfikir ntah-ntah dalam tangki air umah aku tu ada mayat. Drama sangat aku kan. Eh, tapi kira berasas jugak la sbb bile tgk warna air tu memang coklat. Bukan coklat lumpur, tapi coklat warna karat. Aku pun tak tau la apa benda dah termasuk dalam perut aku selama ni. Bersyukur sangat kepada Allah sebab Dia memelihara kami sekeluarga daripada wabak. Huhu... Aku geli ni tau. Kalau tak tau takpe, bleh rilek je. Bila dah tau... petang ni kang memang confirm la aku beli mineral water botol besar 3 botol untuk buat minum dan masak. Sementara abang Abu bersihkan tangki tu. Petang karang Mat Azghul nak check cemana hasil kerja abg Abu tu. [Upah dia tolong bersihkan]. Abg Abu pun tak sengaja je tahu pasal keadaan tangki ni. Itu pon sebab dia pegi check tangki umah salah satu resident kat situ. Syukur la dapat tau jugak walaupun agak terlewat. 

Gelinye wei.

Perlu Ke Share Semua?

Sejahteralah ke atas kamu...


Satu hari, sorang ofismate aku yang bernama Asan*bukan nama sebenar* tegur aku, dia kata aku pakai baju nampak macam makcik. Aku tak ambik port sangat sebab aku macam dah disuntik dengan vaksin penyakit 'jiwa lemah kena kutuk macam makcik-makcik atau kena kutuk gemuk'. Tapi aku whatsApp suami aku, mengadu. Hahahaha... Lepas tu, laki aku reply, dia kata bak sini nombor si Asan tu biar dia marah skit budak Asan tu. Aku reply dengan ketawa golek-golek je la. Kita pun kenal la pasangan kita. Antara gurau dengan serius. 

Sambil berbalas2 watsep dengan Mat Azghul, aku bagitau Asan, "Hei, Asan, laki aku mintak nombor tepon ko".

Pastu Asan dengan muka berubah berkata, [mungkin sebab malu dengan laki aku] "itu pun ko cerita kat laki ko?". Asan ni untuk makluman, masih bujang dan insyaAllah akan menamatkan zaman bujangnya tahun depan.


Aku nak tanya korang, korang yang ada pasangan la... korang cerita semua tak aktiviti  korang dengan pasangan. Ataupun bagi yang single, korang rasa korang suka tak nak cerita semua kepada pasangan bila korang dah ada pasangan nanti? 

Dulu aku pernah single. Aku rasa macam aku memang jenis suka nak cerita semua benda pada pasangan bila aku berkahwin nanti. Ternyata suami aku juga jenis macam tu. Padahal setiap hari pun tanya benda yang sama, "makan apa?", "dah sampai ofis ke belum", "dah sarapan ke", "dah lunch ke" dan benda2 remeh yang lain seperti, "ari ni saye naik tangga nak pegi ke tingkat 8 parking". Dan sebagai contoh topik yang aku cerita "tadi Asan cerita pasal dia nak beli kereta baru". Semmmmua ok? Semua. Kalau ada yang tak dicerita tu pun sebab lupa.

Then bermula la episod mati kutu si Asan bila semua orang di sekeliling meja aku membantu memberikan jawapan dan semuanya memihak kepada aku. Bukan pasal aku pakai macam makcik-makcik tu. Tapi pasal semua benda nak cerita kat pasangan. Rupa-rupanya bukan aku sorang je yang suka bercerita semua benda kepada suami aku. JekJan, Ida malahan Izwan pun. 

Pastu si Asan ni mula la kata, dia rasa dia bukan macam tu. Sebab tu dia rasa aneh bila gf dia cerita pasal ofis gf dia, sampai Asan rasa dalam hati, "apsal le ko nak cerita benda tak penting ni". Berbeza pulak dengan izwan. Oleh sebab izwan dah kawen, maka pendapat dia, kalau gf mungkin takpe tak cerita semua, tapi bila dah kawen, kita cerita semua benda tu bukan pasal kita gedik nak mengadu atau nak mengumpat. Cuma saje nak dijadikan topik perbualan. Habis tu kalau tak cerita pasal aktiviti harian, atau pasal berita terkini hiburan sensasi yang berlaku di sekeliling kita pada pasangan, mati kutu la jadinya. Nak cerita apa lagi kan? Takkan nak diam je ko tengok muka aku, aku tengok muka ko. Dannnn... izwan pun dah bocorkan rahsia kat Asan yang kisah pasal Asan nak beli kereta baru pun dia citer gak kat wife dia. Hahah.. Boleh? Dan rupa-rupanya, Jekjan pun cerita kat suami dia pasal Asan nak beli keta dan Ida pun cerita. 

Apa yang menyebabkan Asan confuse pasal habit bercerita semua benda kepada pasangan ni sebab dia kata, satu hari tu dia pegi kenduri sorang lagi ofismate yang lain. Masa bersembang-sembang, tetiba suami kepada salah seorang ofismate kami tanya dia, "jadi ke nak amik keta tu". Terus Asan rasa pelik. Rasanya dia macam baru first time jumpa suami ofismate ni. Cemana dia boleh tau plak pasal dia nak beli keta. Hahahah... Sian Asan. Takpe. Nanti dia dah kawen, sedikit sebanyak dia kena jugak lalui perkara tu semua. Kalau dia tak cerita semua pun, mungkin wife dia yang akan cerita je macam2 kat dia. 

Tapi aku yakin, tak semua orang macam aku dan ofismates aku ni. Aku tak kata plak wajib cerita semua benda pada pasangan. Terpulang kepada cara masing-masing la kan. Yang mana kita selesa, kita praktikkan la dalam rumahtangga kita. Betui tak?

18 December 2013

WishList Aku

Sejahteralah ke atas kamu....


Aku ada impian yang ingin aku capai sebelum aku 'pindah ke lubang kecik 4 segi tepat'. Diantara impian-impian tu ialah;

1.  Nak menulis buku. Aku teringin nak menulis buku at least sekali seumur hidup aku ni. Aku belum ada idea lagi nak tulis buku pasal apa. Yang pasti bukan novel la. Sebab aku tak pandai nak buat cerita, buat konflik pastu selesaikan sendiri konflik tu. Mungkin buku pasal parenthood, atau pasal kewanitaan ke. Hehe.. dengar genre pun dah bosan. Kalo keluar buku tu sok, lagi le bosan sampai terkeluar bijik mata sape yg baca. Ahh tapi aku tak pedulik, buku tu bosan ke tak, aku nak tulis buku bukan utk keuntungan. Tapi kepuasan. Sama macam kepuasan seseorang wanita memiliki berlian. [Ingat lagi tak iklan habib jewel dolu2?]

2.  Nak keluarkan produk perniagaan sendiri. Produk yang takde orang pun dalam dunia Malaysia ni buat. Produk yang aku menjadi satu-satunya pengeluar. Produk berkualiti yang aku boleh jual dengan harga murah. Tapi aku masih lagi sampai sekarang takde idea nak keluarkan produk apa. Kehkeh. Tiap2 hari aku berfikir tapi aku tak dapat idea jugak. Cemana tu?

3.  Jadi sukarelawan. Yang ni memang impian aku sejak sekolah. Orang kata kalau nak seribu daya, kalau tidak berjuta la dalih dia. So, aku rasa mungkin aku ni banyak sangat dalih sebab tu masih tak dpt nak jadi sukarelawan seperti yang aku idamkan tu. Ntah la, aku rasa ruang untuk aku berkhidmat untuk masyarakat belum terbuka. Setakat bantu-bantu bagi derma tu belum cukup untuk memuaskan hati aku. Aku kalau boleh nak membantu orang susah dari segi tenaga, masa dan harta sekali. Masa banjir kat Pahang baru-baru ni, aku nak sgt turun Kuantan untuk tolong sedara mara cuci rumah. Tapi..... oo..ok... lebih baik aku stop sebelum aku beri dalih aku yang ke sejuta tu.

4.  Pergi haji di usia yang muda. Aku ni pun dah hampir nak jadi tua. Taun depan, usia ahli syurga aku ni dah akan bertambah setahun. So, dah tak sama dengan usia ahli syurga lagi la. Maknanya dah tua. Tapi turn lambat lagi. Buntu di situ.

5.  Terer menjahit tahap tertinggi. Hahaha... nak terer kena la belajar. 

Apa lagi eh? Itu je la kot buat masa ni.

Vera Vera

Sejahteralah ke atas kamu...


17 December 2013

Cara Mengenalpasti Madu Asli Atau Madu Tiruan

Sejahteralah ke atas kamu....

Ramai yang dah tahu tentang kebaikan madu. Ramai juga ingin mengamalkan madu dalam diet harian. Cuma masalahnya kadang-kadang madu yang dibeli itu madu tiruan, tidak asli. Madu yang terbaik tentulah madu asli yang diambil daripada sarang lebah yang hidup di habitat asal. Bagaimanapun, madu yang diambil daripada lebah ternak juga masih lagi asli dan baik. Yang tak eloknya ialah madu asli yang dicampur dengan gula tiruan atau yang paling teruk kalau keseluruhan gula perang tu diletak di dalam botol kemudian dijual dan dilabel sebagai 'Madu Tualang Asli'. Sungguh tak senonoh perbuatan itu.

Setakat ini sepengetahuan aku, madu yang 'didakwa' sebagai madu terbaik di dunia ialah madu Yaman. Sebotol yang saiznya lebih kurang 600ml harganya RM300. Choyyy... Mahal ayokk.. Madu terbaik tu adalah kata penjual madu Yaman. Kalau ko tanya penjual madu Tualang, pastilah jawapannya madu tualang yang terbaik. Yang jual madu Acacia pun akan kata madu Acacia pulak yang terbaik. Kalau tanya pendapat ikhlas aku.... Cara nak mengenalpasti madu yang terbaik hanyalah dengan mencuba sendiri setiap jenis madu tu. Yang mana paling serasi dengan tubuh badan kita, yang tu la yang terbaik. 

Ye, aku tahu, kita ni manusia kalau boleh kita hanya nak untung je. Tak mau rugi langsung. Tak mau try and error. Sebab hanya nak pastikan semua pilihan kita tepat. Kalau begitu, biar aku cerita sikit beberapa fakta menarik tentang madu yang mungkin dapat memberi ilmu pada kamu semua dalam memilih madu yang terbaik dan mengenalpasti ketulenan madu tersebut;

  1. Madu asli TIDAK MEMPUNYAI TARIKH LUPUT. Makin lama madu disimpan, warnanya akan menjadi makin gelap, tetapi tidak akan menjadi basi, busuk, buruk, hapak, ketiak masam atau sebagainya.
  2. Madu asli TIDAK AKAN BEKU walaupun disimpan di dalam freezer. Ini kerana komposisi air di dalam madu sangatlah rendah. Kandungan lain di dalam madu ialah bukan air jadi bila disimpan di dalam tempat beku, hanya akan menukarkan madu itu menjadi lebih pekat seperti gel.
  3. Madu asli MUNGKIN BOLEH dihurungi oleh semut. Diantara kandungan di dalam madu ialah gula [fructose, glucose, sucrose etc.] jadi memang tidak mustahil untuk semut menghurungi madu. Dah tentu la makanan semut ialah gula. Kan?
  4. Titisan madu bentuknya bulat. Bila madu dititiskan di atas tapak tangan atau atas pinggan, bentuknya bulat, cantik berkilat. Berbeza dengan air, yang akan terus meresap bila dititiskan di sebarang permukaan. Ini kerana kelikatannya. Eh, kalau gitu larutan gula pun akan jadi mebulat jugak la kan? Ermm... so point yang ini tak perlu dijadikan kayu pengukur untuk mengenalpasti keaslian madu ye.
  5. Cara yang paling tepat untuk mengukur ketulenan madu tidak lain dan tidak bukan ialah dengan cara ujian yang dilakukan di makmal. 

Sangat penting bagi kita untuk memastikan madu yang kita beli itu asli atau tidak. Kerana madu itu kita makan. Kalaulah madu itu tiruan dan kandungan gulanya tinggi, kita boleh membahayakan kesihatan kita sendiri. Asalnya nak jadi sihat kang tak pasal-pasal dapat sakit. 

Aku pernah beli banyak jenis madu. Yang terbaik setakat ini ialah madu Acacia. dB Premium. Memang dapat beza rasa madu tu yang manis dia tak manis menyengat macam gula. Manis dia ada rasa masam-masam tapi still rasa manis. Macamana la nak explain.



Okay, ni satu lagi fakta.... Madu memang tidak digalakkan untuk diberikan kepada bayi  yang berusia kurang daripada setahun. Kerana di dalam madu mengandungi spora bakteria “Clostridium Botulinum”. Bacteria ini tak boleh dipindahkan keluar oleh sistem penghadaman bayi yang masih kecil. Bila bacteria itu tidak keluar daripada tubuh bayi, akan menyebabkan spora pada bacteria itu akan berkembang dan membiak dan akan mendedahkan bayi untuk mendapat penyakit “Botulism”.

Fakta terakhir, kalau nak makan madu, digalakkan menggunakan sudu plastik atau kayu. Tak digalakkan guna sudu besi sebab besi akan mengoksidakan beberapa komponen dalam madu. Lebih kurang boleh mengganggu molekul pada madu tu.


16 December 2013

Anak Soleh Berusia 9 Bulan

Sejahteralah ke atas kamu....

Sekejap je masa berlalu. Sekejap je aku rasa aku menikmati bau kulit baldu dan kepala baldu Luth masa dia baru lahir. Sekejap je aku merasa dukung dia dengan penuh berhati-hati sebab dia kecik sangat dan fragile sangat masa tu. Luth danh 9 bulan dah sekarang. Rambut baldu dah bertukar menjadi rambut keras. Kulit baldu dah makin tebal, daging dah makin pejal. Tulang pun dah makin keras. Progress tumbesaranLuth seiring dengan usia dia. 


Motor Skill
Luth banyak bergerak dan merayap dengan cara 'melaju'. Ada yang panggil mengesot. Dia belum merangkak walaupun dia dah boleh duduk, dah boleh berada dalam posisi untuk merangkak, tapi bila nak bergerak je, dia kembali melaju. Tapi dia bergerak laju tau walaupun dia tak merangkak. Kalau aku tinggalkan dia kat depan TV kejap, aku gi dapur untuk memasak, baru je seminit bila aku berpusing, tengok2 dia dah ada kat belakang aku sambil tersengih nampak gusi. Buat meremang bulu tengkuk aku je budak Luth ni. Sekarang dah mula nak meniti. Pantang duduk dekat dengan aku atau papa dia, dia akan berdiri sambil berpaut pada kami. 

Dia dah boleh pegang botol susu sendiri, pegang sudu, pegang apa-apa yang sempat dia capai dengan jari kecik dia pastu ketuk-ketuk kat lantai.


Bercakap
Dia hanya pandai panggil mama bila nangis nak susu atau nak tidur. Dengan nada yang sungguh menyedihkan dia sebut, "mammaaaaa". Kadang-kadang ada jugak dia sebut "papa". Biasanya waktu dia tengah buat nakal le. Time tu kalo ko ajar dia sebut mama pun jangan mimpi dia nak ikut. Hinsss... Aku kerap jugak ajar dia sebut "Allah". Walaupun dia belum ikut lagi, tapi aku tau dia dah register perkataan tu dalam otak dia. Perkataan-perkataan lain hanyalah bunyi 'yayayayaya', 'tetetetette', 'pupupupupu' kadang2 mulut menyembur macam muncung itik, kadang-kadang dia letak mulut kat perut aku, atau kaki aku pastu sembur sampai berbunyi prekkk prekkk... Sabar je la aku budak tu.


Makan
Aku memang bersyukur sangat sebab Luth memang dah makan tanpa perlu dipaksa. Paling kurang dia akan makan 2 kali sehari. Paling banyak 3 kali sehari bubur yang diblend. Selalunya nenek la yang masak. Aku hanya masak bubur on weekends je untuk Luth. Biasanya lepas dah habis makan bubur, baru aku bagi dia main dengan sudu dan mangkuk bubur tu. Memang bersepai la sisa-sisa bubur tu bila dia campak sudu dan mangkuk tu ke lantai. Tapi takpe. Aku rajin nak kemas. Wet tissue kan ada. Senang je nak bersihkan. Punye la nak bagi anak explore sendiri. Kalau tengok orang makan, dia dah pandai kunyah2 angin. Bila orang hulur ke dia, dia mesti buka mulut.

Sampai begitu sekali dia nak makan pisang kat tangan papa.
Yang aku perasan tentang Luth ni, dia suka sangat makan kaki. Kaki kipas, kaki kerusi, kaki meja, semua dia suka hisap. Bukan tu je, jari kaki aku dengan kaki papa dia pun dia hisap. Aih... Aku selalu je membebel kat dia, 'Luth tau tak, mama sendiri pun tak sanggup nak isap jari kaki mama, eeii...' Tapi macam la dia kesah kalo aku bebel ke dia pun.



Main versus Tengok TV
Mestilah dia pilih main. Tiap-tiap hari dia akan merayap je satu rumah. Semua benda nak dicuitnya. Tapi aku memang biar je selagi benda tu tak merbahaya dan menyepahkan rumah. Biasanya aku hanya akan angkat dia kalau dia nak main tong sampah atau tayar beskal papa dia. Lain-lain tempat, aku biarje tapi dengan pengawasan CCTV la iaitu aku la CCTV tu. Ceh. Lawak le tu konon. Dia hanya akan tengok TV kalau rancangan kat BBTV yang dia suka je. Itu pun lepas beberapa minit, dia sambung merayap. Kecuali kalau aku pasang Indahnya Iman, time tu memang terpaku depan TV.  Walaupun pakar kanak-kanak kata tak boleh bagi anak bawah 2 tahun tengok TV, tapi aku rasa aku memang tak mampu nak elakkan TV daripada Luth. Sebab sekeliling dia terdedah dengan TV. Cuma aku nak latih supaya dia minat dengan rancangan TV yang macamana kalau dia nak tengokpun. Setakat ni, kalau aku pasang rancangan menyanyi-nyanyi, memang dia tak tengok. Dia tengok pun hanya sesetengah jenis rancangan TV je kat Baby TV tu. Upin Ipin pun dia kurang minat.

Sambil-sambil je tumpang lengan kat Baby Seater Bumbo ni. Aku ingatkan dia tersangkut kat situ. Aku alih dia bagi dia duduk betul-betul. Seminit lepas tu aku tengok dia duduk balik camni. Last-last aku bior ke lantak je la dia. Janji dia buat hal dia. Aku boleh tengok TV dengan aman. Kehkeh.

1. Nak kastam skit apa yang ada dalam beg ni.  2. Macam menarik je. Macam cantik je.   3.  Ahahhhh.... Dah nampak dah apa benda dalam beg ni....   4.  Bosanlah diaper beg ni. Nak main kipas la plak.   5.  Apa plak mama ni amik gambar saye. Malu la saye...   6.  Mama dah la tu.. Takyah la amik gambar saye.




Respon
Luth ni yang paling ketara aku tengok ialah dia pandai membalas senyuman. Biasanya bila dia celik je mata daripada tidur [kalau aku atau papa ada kat sisi dia waktu dia bangun tu], aku akan senyum pada dia. Dia akan balas senyuman. Macam tu jugak kalau dengan orang2 yang dia jumpa. Kalau orang tu senyum, dia akan balas senyum. Selalu aku dengar orang akan kata Luth ni murah rezeki sebab selalu bagi sedekah senyuman kat orang. Ehehehe... Takyah jumpa orang kat luar la. Kalau dalam TV yang iklan 3 Ustazah tu pun dia mesti akan senyum dan ketawa bila tengok ustazah2 femes kat Malaysia ni bercakap sambil buat gaya dengan tangan. Yang tu mama ada sikit tak faham. Mama tengok macam tak kelakar pun. Tapi dia boleh plak ketawa bila tengok.  Kalau tengok katun yang dok ketawa-ketawa pon dia akan ikut ketawa. Macam dia faham je.

Senyum bila bangun tidur tu akan bertukar jadi tangisan kalau dia bangun tengok takde orang kat tepi dia. Hehehe... Pastu, kalau kat rumah nenek, bila aku datang nak ambil dia... bila dia nampak je aku, dia akan terkinja-kinja atas dukung nenek. Kalau nak tau, aku kat umah memang tak dukung dia. Tapi kat umah nenek, nenek yang rajin dukung. Pastu mula la dia tanak duduk kat bawah. Bila nenek tinggal je dia nangis. Mengada-ngada kan? Aku rasa nenek rajin dukung sebab nenek malas nak biar dia merayap dan main tah hapa2 kat dalam rumah nenek tu. Nanti penat nenek nak kemas. So, baik dia dukung je.....

Interaksi
Korang pun tau kan, permainan cak-cak dengan bayi tu sebenarnya bagus untuk tengok cara dia respon dan berinteraksi dengan kita. Aku main jugak macam tu. Tapi aku bajet USA, aku tak sebut cakkkk, aku sebut peek-a-boo.... Hahahah... serius aku rasa aku mcm mengada-ngada, tapi sebab dalam baby TV ada katun yang main macam tu dan sebut peek-a-boo, so aku guna je la perkataan yang sama. Biar Luth dapat relate TV dengan dunia sebenar.  Lagi satu, aku selalu main 'Where Is Luth' dengan Luth. Ini pon aku ikut dalam Baby TV, ada watak katun Yoyo The Magician tu sorok diri dia sendiri dalam kain, pastu dia sendiri tanya, "Where is Yoyo"... then dia sendiri jawab, "Hereee is Yoyo".. Maka, aku pun tukar la nama Yoyo tu jadi nama Luth. Aku selubung Luth dengan towel atau dengan kain lampin atau dgn bantal, then aku tanya "Where is Luth"???!!... Pastu bila dia tarik kain tu dari muka dia, aku dengan exicted dan beriya nak mamfuss akan jawab sendiri, "Heree is Luth" atau kalau dia jauh daripada aku, aku kata "There is Luth" atau ikut situasi. Luth mesti akan ketawa terkikik-kikik kalau aku main macam tu.

Ada sekali tu, aku terharu sangat. Masa tu aku baring tengok TV. Luth plak tengah main ntah mende-mende je sekitar ruang tamu tu. Tetiba aku nampak dia macam nak pergi dapur. Sambil nak ke dapur tu, aku perasan dia pandang je aku. Oleh sebab aku baring, aku hanya dapat nampak dia melalui bawah sofa. Aku tengok dia nyorok sebalik sofa then dia pandang aku. Aku buat tak tau je. Aku rasa dia nak suruh aku tanya where is Luth. Pastu bila dia jenguk je kepala dia kat tepi sofa, aku pun terus tanya kuat-kuat "Where Is Luth??!!" dia punye la ketawa. Aku macam nak nangis sebab aku tau dia nak ajak main. Sebab biasanya dia tau aku akan panggil kalau dia nak pegi dapur. Dia tau aku tak bagi dia main kat dapur sorang-sorang sebab ada tong sampah. Aku yakin anak aku cerdik sebab aku mak dia. Hahahah...


Itu je la entry yang panjang melampau cerita pasal anak. Harap2 korang terhibur la baca. Haha.. Perasan betul.

13 December 2013

Pertama Kali Makan Sendiri

Sejahteralah ke atas kamu.....

Ini gambar semalam masa aku first time bagi dia makan sendiri.  Mari kita tengok apa jadi...


Langkah pertama : makan guna sudu

Langkah kedua : Gigit pemegang sudu billa dah bosan nak makan pada sudu.


Langkah ketiga : terbalikkan mangkuk.

Langkah keempat : sambung nakal.

Di Bawah Jagaan Papa

Tak tahu apa yang menyampuk aku, sehinggakan semangat aku untuk blogging semakin pudar. Mungkin sebab musim hujan ni, udara lembap, maka otak aku pun turut menjadi lembab.

Tengahari semalam aku kena ambil Luth daripada rumah nenek sebab nenek jatuh dan pengsan kena masuk hospital. Aku kerja separuh hari je la semalam. Hari ni, aku request papa Luth amik cuti. Biar dia plak jaga Luth. Cuti aku dah habis. Dah la aku baru je MC Selasa lepas. Rabu plak aku memang cuti. Khamis aku keja halfday. Dah tu apa je keja aku kalo aku asyik cuti je? Rosak la reputasi aku kang.

Sebelum pergi kerja pagi tadi, macam-macam la aku pesan. Mandi kul berapa, makan kul berapa, susukan dia, tidokan dia, bla bla bla. Heheheh.... Luth mana pernah tinggal berdua dengan papa dia dalam jangka waktu yang lama. Kalau setakat take turn masa aku masak ke, aku still ada kat situ. Itu pun tak lama sangat. Ini nak tunggu sampai rehat tengahari karang, aku berdoa papa Luth mampu handle. Aku yakin Mat Azghul boleh!

06 December 2013

Banjero

sejahteralah ke atas kamu...


keterlaluan tak kalau aku katakan yang kesan banjir yang masih melanda di pantai timur yang sekarang ini sama seperti kesannya dengan taufan hayyan. mungkin ketakutan dan kebahayaan itu tak sama. jumlah kematian juga jauh taufan hayyan lagi tinggi berbanding banjir kat sini. syukur alhamdulillah. tapi kesan seperti ketiadaan makanan, pakaian dan tempat tinggal tu, sama. rumah mereka-mereka yang terkena banjir juga kebanyakannya sudah totally lost. tidak sedikit juga yang kehilangan kereta. semua tenggelam. ada sahabat aku yang baru beli perabut bernilai rm 10ribu, sehari sebelum banjir melanda. semuanya habis. sekelip mata. 

aku pernah jadi mangsa banjir. aku pernah juga dipindahkan ke masjid semasa banjir dgn menaiki bot. cuma, waktu itu kerugian tidak la seratus peratus seperti kebanyakan mangsa banjir yang berlaku sekarang. sesiapa yang pernah mengalami rumah terkena banjir mesti tahu perasaannya.

selalu berlaku, bila kita dah kemas2 barang untuk pindah, tetiba banjir tak berlaku. tapi waktu kita tak prepare apa2 pun, tiba2 air naik mendadak sehinggakan tak sempat untuk selamatkan apa2 melainkan diri sendiri. dugaan ini sungguh berat untuk sesiapa jua yang merasainya. ada kawan cerita, saudaranya yang berada di pusat pemindahan, anak2nya yang masih kecil tidur hanya beralaskan plastik hitam sampah dengan baju basah yang sama dibuat mengharung air banjir. makanan tak ada. sarapan pagi pun dapat makanan basi. betapa teruknya. 

aku tak pulak nak salahkan sesiapa. aku faham bantuan lambat dapat diberikan sebab masalah perhubungan dan transportation. kalau pasukan keselamatan seperti polis, bomba dan askar boleh berikan bantuan mungkin lebih cepat.

air masih belum surut. kalau surut sekalipun.... mereka masih tidak dpt tinggal bermalam di rumah sendiri. air tentulah takde, letrik pun takde. fius letrik tentu rosak. kalau mereka tinggal di rumah pon, terpaksa menggunakan lilin. nak tidur pun tentu hanya beralaskan apa2 sahaja kain yang tinggal. kawan-kawan yang berkemampuan..... jika ada selimut atau comforter berlebihan, boleh la memberikan sumbangan pada sukarelawan yang menawarkan untuk membuat pungutan barang2.

Keresahan Yang Tidak Mampu Disukat

sejahteralah ke atas kamu,...

aku orang pahang. orang kuantan. pada waktu air mula naik bermula hari isnin 2 disember 2013 yang lalu, aku dengan keluarga kecik aku iaitu mat azghul dan encik luth bergerak pulang ke kuala lumpur. jam 7.30pagi. tengahari tu aku dapat berita, jalan charu - sungai lembing sudah tak boleh lalu. 


jambatan ni tiap2 tahun banjir. tapi inisiatif pihak berkuasa tempatan untuk naiktarafkan jambatan ni supaya jadi tinggi dan tak terkena banjir anymore. maka, dibina satu laluan alternatif kat sebelah jambatan ni sementara nak tunggu jambatan ni siap. aih, sekali tak sempat pun, jalan alternatif dah hancho berkecai dulu.

ni pulak gambar pekan sungai lembing. 
kalau sungai lembing banjir, memang tiap2 tahun paras ni. aku boleh buat kesimpulan, banjir kat sungai lembing tahun ni tak teruk pun. tahun 2001 lagi teruk.

TAPI..... tahun 2013 ni banjir di bandar kuantan yang paling teruk dalam sejarah. sg lembing yg aku kata tu tak masuk dlm bandar kuantan. lebih teruk daripada banjir 2012. cuba bandingkan dua gambar ni, diambil dari tempat yang sama, depan berjaya megamall.

ni gambar tahun 2012

yang ni plak tahun 2013. lagi pekat airnya.

depan kolej shah putra, indera mahkota.

sungai isap

sungai isap jugak
kak long aku, abang Di dan abg chik aku terkena musibah ini. umah abg Di di cenderawasih, rumah kak long di sungai isap dan rumah abang chik di bukit rangin. semuanya dinaiki air. rumah kak long paling teruk. dengar khabar air sampai ke paras bumbung. 

aku turut bersedih dengan kehilangan yang mereka terima. bayangkan hanya tinggal sehelai sepinggang. air naik dengan begitu pantas. aku nak tolong banyak pun tak mampu jugak. sikit-sikit tu boleh la. namun aku bersyukur kerana keselamatan mereka masih Allah pelihara. rencana Allah tiada siapa yang tahu. apa sebenarnya di sebalik kejadian ini Allah jualah yang Maha Mengetahui.

05 December 2013

Hadiah Harijadi Untuk Suamiku ;D

sejahteralah ke atas kamu....

2,3 hari lagi besday mat azghul. aku tak beli hadiah yang mahal pon untuk beliau. takde la nak beli gadget yang terkini di pasaran. cuma barang yang dia perlukan untuk musim tengkujuh ni iaitu  baju ujan. jenama racing boy. mat azghul ni gi kerja naik moto je. 



gambar dari google


lagi satu aku belikan dia food thermos jenama endo. yang ini untuk dia bawak bekal nasik pergi ofis. nanti bila tengahari dia nak makan tu nasik dan lauk-lauk masih panas. kalau tidak, makan nasik sejuk je time tengahari.


kat dalam ni ada 3 bekas kecik. cukup la untuk letak nasik, lauk utama dan sayur. kemain hepi mat azghul bila dapat 2 hadiah yang bermanfaat ni.

tak lupa juga hadiah untuk si kecil luth. thermos untuk bawak bekal bubur dia ke rumah nenek. aku beli yang warna putih ada gambar isketambola tu.  pagi tadi untuk pertama kali aku gunakan thermos ni untuk letak bubur luth. sampai kat umah nenek, nenek suruh bawak balik bubur ni sebab nenek kata dia dah masak bubur untuk luth. huhuhu. sampai hati nenek. semalam masa amik luth pun nenek bekalkan jugak bubur nasik blend untuk luth. nampaknya, weekend je la aku masak bubur utk budak kecik tu.

04 December 2013

AWAS!!!! Entry Ini Mengandungi Gambar Lubang Hidung

sejahteralah ke atas kamu...


kalau ada yang ternampak aku pakai penampal hidung macam yang Robbie Fowler pemain bolo pasukan Liverpool seperti di bawah ni, silalah jangan pelik. ramai yang bertanya kerana kekonfiusan bila tengok penampal kat atas hidung aku ni. 'kena tumbuk ke', idung patah ke', 'selsema ke' dan soalan2 mengambil berat yang lain. mekasih sebab ambil berat. 


penampal hidung ni namanya Breath Right. breath right ni bukan plaster berubat yang ada rasa berangin atau nak bagi hingus kering. dia adalah plaster semata-mata. fungsi dia adalah untuk membantu meluaskan lubang hidung supaya dapat bernafas dengan normal. aku pakai ni sebab lubang hidung aku bengkak kat belah dalam. lebih kurang macam ini;

okay, idung aku tak la semancung mat saleh ni.

tak tau le kenapa tisu kat bahagian dalam tu macam membengkak di kedua-dua belah. mungkin sebab resdung. gi klinik pon bagi ubat titis yang tak membantu pun. kalau biasa tak pakai breath right ni, aku mesti selalu semput. sebab tak cukup oksigen. dalam entry lepas2 kan aku ada cerita pasal aku pening tu kan. aku tanya doktor, doktor kata mungkin ada kaitan juga dengan tak cukup oksigen yang sampai ke otak. sebab lubang penafasan sempit.  jadi, bila pakai breath right ni, seolah-olah seperti dia menarik kulit di atas hidung tu supaya jadi lebih luas. maka, dapat la aku bernafas dengan lebih lancar. bila tanggalkan masa nak mandi ke, nak wuduk ke, memang semput jugak.


bagaimana ia berfungsi, pada plaster tu ada spring yang diperbuat plastik. spring leper je. bukan yang bulat toinyoinyoin tu. bila ditampal di hidung, gam plaster tu melekat pada kulit hidung sedangkan spring plastik tu seperti cuba utk luruskan jadi berlaku 2 fungsi berlawanan.


ini cara-cara nak tampal breath right ni. 



untuk kanak-kanak pun ada. saiznya lebih kecik dan bercorak-corak.

siapa yang ada masalah sukar untuk bernafas boleh la cuba pakai ni. kot-kot membantu.

Nak Ripair Boom Boom

sejahteralah ke atas kamu...


repair rumah cat rumah. ikat batu, plaster, pasang bumbung, pasang mozek.


pun boleh jugak la bai.

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...