Iklan! Iklan! Sila Click!

29 November 2013

Rezeki Allah Bagi

Sejahteralah ke atas kamu...

Takde la kekayaan pun. Hehehehe... Reward yang aku dapat dengan blog ni. Bukan banyak mana. Tak sekencang blogger badan berketak. Tak semeriah blogger cantik dan femes. Tapi ini pun dah cukup buat aku gumbira. Ohoiiiiiii... pertama kali ku melihat wajah si dia....


Pastu yang iklan terakhir tu iklan disco ke? Harap2 sebenarnya Discovery.

GEMUK!!!

Sejahteralah ke atas kamu....

Tengok la ntah hape benda la yang aku beli kat Guardian KL Sentral. Tu yang aku malas nak keluar gi mana-mana. Nanti mcm2 makanan aku beli. kekeke.






pastu....bila orang kata aku gemuk aku sentap. kuheh kuheh...

And The Answer Is......

sejahteralah ke atas kamu....

dilemma nak hantar luth ke mana tahun depan sudah diputuskan. dalam entry yang lepas, boleh dikatakan 99% kawan-kawan blogger aku cadangkan nenek. maka, memang itulah jawapannya. terus la dengan nenek nenek si bongkok tige, siang mengantuk malam berjaga.

hari yang sama masa aku dapat email daripada taska ofis tu, aku tanya nenek dulu.... tahun depan dia nak jaga luth ke tak. aku cakap terus terang dengan dia, aku suka dia jaga anak aku, kalau boleh nak dia jaga luth. tapi kalau tahun depan kot2 dia dah malas nak jaga budak ke, aku nak hantar luth ke taska ofis. pastu nenek kata dia nak jaga luth. semalam pun masa amik luth, nenek pesan lagi... tahun depan biar nenek jaga luth ye. aku terharu plak sebab ada org yang sayang anak aku. heh, perasan plok. nenek kata tahun depan dah tak ramai budak dah kat umah dia sebab ramai yang dah sekolah. tinggal 4 orang je termasuk luth. baby 2 org, toddler* 2 org. 

sejak luth dah makan bubur ni.... nenek siap bagi bekal bubur utk luth makan kat rumah. dah terbalik. patut aku yang bagi bubur untuk luth makan kat umah nenek. kehkeh. jadi, itulah.... keputusannya kami dah decide untuk terus hantar luth kat rumah nenek. aman damai sikit. biarlah tempat kosong kat taska ofis tu diberikan kepada orang yang lebih memerlukan ye dok. walaupun yuran hantar kat umah nenek 300, kalo kat taska 190 je. huhu... takpe luth. demi luth cekomei mama pejam mata je la.






*A toddler is a child between the ages of one and three. The toddler years are a time of great cognitive, emotional and social development.

28 November 2013

Alhamdulillah.... Rajin Anak Mama Mengemas...

sejahteralah ke atas kamu...


cuba ko fokus kat kotak putih tu yang panjang tu. itu kotak yang kat dalamnya ada botol air zam zam 10 liter. dia tolak-tolak sampai ke seberang sana. lepas tu dia tolak2 letak balik kat tempat asal. 

ini gambar dia dah tolak balik kotak putih tu ke tempat asal. aihhhh rajinnnnn sangat.


ini belum lagi aku amik gambar dia main butang-butang pada oven yang aku letak bawah meja tu. kemain semua benda dia kuis. jari kecik je ramas laju-laju semua benda. ramas yang tak dapat pun tu. korang boleh imagine tak cane. dia macam ramas angin je. 

 
 
lepas dah penat mengemas dapur, dia masuk bilik pulak. ini first time berjaya berayap sendiri masuk bilik ni. sebelum ni paling jauh pun kat dapur. wahhh, makin maju anak aku ni. lepas dah main pusing2 bawah meja desktop tu.... baju dia takyah cerita la. lokoih kata orang pahang. bersawang. nampak sgt aku tak mengemop lantai. lepas dah penat, nangis nak susu. lepas isap susu, sambung balik explorace. aku biar je dia nak ke mana. aku ikut je. aku cuma monitor kot2 dia mengutip je.

begitu la kesahnya budak ini.

Dilemma ; Rumah Nenek Pengasuh Atau Taska Ofis

SEJAHTERALAH KE ATAS KAMU.... [amboi hurup besar semua.]

sebelum luth lahir, aku dah hantar borang permohonan untuk booking tempat di taska kat ofis aku. dengar ceritanya quota selalu penuh. walaupun dah awal aku hantar, tapi permohonan aku tu masih berada dalam senarai menunggu. quota untuk bayi pula memang terhad. penyudahnya, sampai luth lahir pun memang takde harapan la nak hantar dia ke taska ofis.

sekarang dah 8 bulan usia luth. baru semalam taska responds dan kata ada kekosongan. mula-mula dulu, aku memang harap sangat dapat hantar luth kat taska ofis. senang aku nak lawat dia tengahari. senang aku nak hantar susu kalau susu tak cukup. tapi bila dah lama nenek jaga luth, aku rasa nenek jaga luth dengan baik, aku mula la jadi dilemma bila ada 2 pilihan macam ni.

aku mengada-ngada kan? mula-mula nak sangat. dah dapat peluang ni aku rasa macam tak nak pulak. apa ni? apa ni?

kebaikan taska ;
1. dalam bangunan ofis - senang nak pantau
2. murah
3. penjagaan mungkin lebih professional
4. kawan-kawan ramai

kebaikan nenek ;
1. suasana tenang, perhatian kat anak lebih sebab baby hanya ada 2 org je nenek jaga.
2. dekat dgn rumah. kalau aku mc, aku bleh hantar luth kat umah nenek. jalan kaki je beberapa langkah.
3. nenek masakkan bubur untuk bagi luth makan.
4. merapatkan silaturrahim sesama jiran. sejak hantar luth la aku baru kenal dgn jiran2 walaupun tak ramai.

kekurangan taska ;
1. dalam bangunan tertutup. anak-anak hanya main dalam ruang tertutup. selamat tapi kurang berkembang.
2. masa perjalanan pergi dan balik akan letak luth di baby car seat. aku macam tak sanggup nak hadap jem bersama luth. aku takut dia menangis pastu aku panik. 
3. kalau aku mc, aku takkan nak hantar luth gi taska. baik aku takyah mc. 
4. selalu terjadi kes taska tutup 2 minggu sebab dijangkiti wabak. bengkrap la cuti aku.

kekurangan nenek ;
1. mahal sikit daripada taska. [taska sebab esesem dah bayar separuh].
2. mungkin pendedahan luth dengan pelajaran kurang la. sebab org tua yang jaga kan..
3. kalau nenek tetiba nak cuti aku pun kena cuti la.


aku dah berbincang dengan mat azghul. kami dah sepakat membawa muafakat dah nak pilih yang mana. ko rasa apa pilihan kami? ce teka. ce teka.

27 November 2013

Cara Untuk Tukarkan Video Di YouTube Kepada Format MP3

sejahteralah ke atas kamu...

kita suka dengar sesuatu lagu di youtube, tapi tak pandai nak download lagu tu dan tukarkan jadi mp3 format supaya kita boleh save dalam playlist kita. begini caranya untuk tukarkan video lagu daripada youtube ke mp3.

langkah 1;

cari video yang ingin ditukarkan ke format mp3 tu
mula-mula copy url [address] video yang ko nak tukar tu.


 langkah 2
kemudian search di enjin carian, taipkan 'mp3 converter' atau 'youtube converter'. kalau aku, aku biasa guna yang paling atas tu;- www.youtube-mp3.org

langkah 3
paste url yang dah copy tadi ke ruangan kosong seperti gambarajah di atas. lepas tu click button 'convert video'.


 langkah 4
dalam masa yang singkat, video tu akan ditukarkan ke format mp3. nampak tak tulisan dia kata 'video successfully converted to mp3' tu. bila dah keluar link untuk download tu, silalah click tanpa ragu-ragu.


 langkah 5
nanti akan keluar tetingkap [window] ni. by default je click ok. untuk bagi file ini di save ke pc.





 langkah 6
nak cari balik file yang kita dah download tadi, sila cari di folder 'download' kat pc kamu. jangan kisah la file2 yang ada dalam folder aku tu ye. heheh.

begitulah caranya. senang je kan.

Kekampungan Makan KFC

Sejahteralah ke atas kamu....

aku hargai kalau ko baca sampai habis entry ni baru komen supaya tak tersalah faham.

ni kisah lampau. masa aku jadi student dulu. 
ada sorang kawan aku ni. biar aku namakan dia nana. dia memang asal dari kampung. aku pon asal kampung jugak.
malah boleh dikatakan kebanyakan kawan sekelas masa tu org kampung.
bila dok kat hostel. bila dah berkawan-kawan, selalu la kita nak makan sama-sama kat bandar.
nana ni plak bila time nak makan je, selalu je nak makan kfc. 
kalau kami semua tengah berbincang nak makan kat mana, nana mesti akan cadangkan kfc. kadang-kadang sampai merajuk-rajuk nak makan kfc.
masa tu aku serabut je. 
dah takde tempat lain ke ko ni.
balik-balik kfc. balik-balik kfc.
'kampung betul' aku kata kat dia. 
dia macam dah taknak try makanan lain. dia hanya nampak itu je la yang paling best.
ko nampak kan mulut aku memang laser. tu dulu la punye citer. 

bukan pasal aku tak suka kfc. cuma kfc ni kan antara fast food yang terawal bertapak kat malaysia ni. pastu dulu2 iklan kfc memang gempak. ambik peha ayam pastu makan peha ayam tu dgn muka berlagak. tagline dia plak 'sehingga menjilat jari'. kiranya dulu sape makan kepsi ni kira kaye raye la. tapi bila zaman dah berubah, kfc ni dah kira benda biasa je. banyak lagi pilihan lain selain kfc kalo kita nak gi makan kat luar. tak mewah pun walaupun sekarang harga kepsi memang makin mahal. ayam kan mahal. nak buat canner kan.

in fact, dalam banyak-banyak fast food yang ada dalam dunia ni, aku paling suka kfc. sebab kfc je fastfood yang masih merupa di dalam 'bentuk' asal dia. maksud aku ayam goreng dia la. masih lagi berbentuk ayam. bukan yang di proses. kan ke kalau burger atau nugget tu dagingnya dah diproses, dikisar, kemudian tah apa benda yang dimasukkan ke dalam daging burger tu kan. kalau ayam kfc tu, sekurang-kurangnya kita dapat lagi siat isinya dan nampak texture daging ayam yang berurat-urat tu. haaa.. gitu la kisahnya.

pasal nana tadi, cerita tu habis situ je. 
pastu kan, waktu tu walaupun dah tak jumpa kawan skolah, tapi selalu la juga bertelefon dgn kawan skolah dulu. nama dia wati. aku citer kat wati pasal aku 'sound' nana sebab asyik nak makan kfc. aku citer kat wati yang aku kata nana tu kampung. hahaha. [wati tak kenal nana sebab wati kawan sekolah menengah, nana kawan masa kat kolej.]

musibahnya aku cerita kat wati, sampai ke tua ni, aku memang kena menganjeng kalau aku kata, 'ari ni aku makan kfc'. memang confirm wati akan panggil aku 'kampung'.  aku memang gelak je la. sebab kalo sesape je yang kata nak makan kfc aku akan panggil 'kampung'. walaupun bukannya aku sebut tu dengan niat nak kata dia kampung. sebenarnya nak mengejek diri sendiri je. then, aku cerita le kisah ni kat ofismate aku yang tengah cuti bersalin sekarang ni iaitu mekjan. nah, sekarang pun kalau anak-anak dia kata nak makan kfc, dia boleh kata anak2 dia 'kampung'. hahahaha. but please don't take this story seriously. seriously don't.

aku harap ko tak anggap entry ni menghina. aku cerita ni hanya sekadar mengimbas kenangan je. sesungguhnya makan kfc tak kampung ye walaupun mungkin aku sebut kampung. dan kalau kampung pun apa salahnya. aku pon orang kampung jugak. hahaha... 

haaa.. sebelum terlupa... korang dah pernah terai tak kfc crazy crunch ni? untuk tekak aku, aku rasa sangat sedap. sebab ada rasa daun kari dan penuh rempah-rempah. rasa macam kuih siput/kuih gunting pon ada. betul-betul ho liaw.... tapi mestilah penuh dengan msg. hehe.


26 November 2013

Apa Itu Marimo Moss Ball

sejahteralah ke atas kamu...

kalau bukan sebab aku PERLU berjimat berikutan kos sara hidup kat mesia ni makin meningkat, aku rasa aku dah beli dah makhluk Allah yang satu ni. walaupun takde la penting sangat dalam kehidupan rumahtangga aku, tapi aku suka sebenarnya nak mempunyai tanaman hijau atau pon benda hidup lain dalam rumah seperti haiwan peliharaan. aku penah cuma tanam [eh takde la tanam pun, cuma jaga je], lucky bamboo yang beli kat ikea. kawan aku hadiahkan. dalam masa sebulan je lucky bamboo aku tu dah mati tak meninggalkan belang. kaktus yang aku beli kat cameron highlands pun sama. tak hidup pon. letak tepi tingkap pun meninggal dunia jugak dia.

yang ini, aku rasa kalau aku beli, mungkin akan mengalami nasib yang sama jugak kot. hehehe...





Apa marimo moss ball ni?

Marimo adalah hidupan yang tinggal di persekitaran dingin di hemisfera utara dan banyak didapati secara semula jadi di Iceland, Jepun, Scotland dan Estonia.

Hidupan itu kini sedang berdepan pengurangan bilangan yang sangat drastik, pelbagai usaha telah dilakukan termasuk festival selama tiga hari diadakan di Tasik Akan, Jepun sebagai mempromosi pemeliharaan marimo.

Di negara Matahari Terbit itu, masyarakat digalakkan membeli sebiji marimo bagi setiap individu.
Sebenarnya, marimo lebih mendapat perhatian masyarakat kerana legenda yang mengaitkan tumbuhan itu dengan tuah, kekayaan dan cinta.


NIGEL KOO merupakan seorang yang amat menggemari tumbuh-tumbuhan dan haiwan peliharaan. Sebelum ini, dia memiliki satu koleksi pokok bonsai yang perlu dijaga dan dicantas hampir setiap hari.
Suatu hari, ketika lelaki yang berumur 37 tahun itu menerokai alam maya, dia menjumpai sebuah laman web dari Taiwan yang memaparkan sejenis hidupan akuatik yang dipanggil marimo.
Marimo adalah sejenis hidupan yang sangat unik. Ia termasuk dalam kategori alga yang hidup dalam air. Ramai menjadikan marimo sebagai tumbuhan hiasan yang diletakkan dalam akuarium.
“Ia dapat mengelakkan pertumbuhan alga dalam akuarium. Jadi, dinding kaca akuarium yang selalu dikotori dengan warna hijau tiada lagi,” terang Nigel ketika ditemui di gerainya di Petaling Jaya, Selangor.
Tumbuhan yang memiliki permukaan seakan-akan kain baldu itu tidak akan meracuni ikan hiasan manakala haiwan bersisik itu pula tidak mungkin dapat memakan marimo kerana fizikalnya agak keras.
Disebabkan marimo dan alga hijau datang daripada keluarga tumbuhan yang sama, berlaku persaingan antara kedua-duanya untuk terus hidup dari segi mendapatkan nutrisi seperti sumber cahaya dan makanan.
Akuarium bersih
Secara automatik, ia boleh bertindak sebagai tumbuhan kawalan secara biologi. Tiada lagi air akuarium yang kotor dan berbau kerana semua bahan keperluan telah diserap oleh marimo.
Pembesaran marimo sangat perlahan iaitu diameternya berkembang lebih kurang satu sentimeter (sm) setiap tahun bergantung pada persekitaran pembesaran.
Marimo membiak dengan cara bertunas, tunas baharu yang tumbuh boleh dicabut dan mampu hidup menjadi individu marimo yang lain.
Meskipun pertumbuhannya sangat lambat, marimo mampu memiliki jangka hayat yang sangat panjang sehingga mencecah 200 tahun.
Dalam koleksi peribadi Nigel, dia memiliki 20 biji marimo bersaiz antara enam hingga tujuh sentimeter.
atau nama botaninya, Aegagropila linnaei, pertama kali dijumpai oleh seorang saintis dari Austria, Dr. Anton E. Sauter pada tahun 1820 di tasik Zeller. Namanya pula diberi oleh seorang ahli botani Jepun, Tatsuhiko Kawakami pada tahun 1898.
Mari membawa maksud bola melantun manakala mo adalah nama generik bagi hidupan yang hidup di dalam air.


Comel kan marimo ni. Bulat2 je.

Mat Labu

sejahteralah ke atas kamu....

ini kisah tentang luth. usia dia dah 8 bulan 3 minggu. sepatutnya waktu ni dia dah makan bubur bermangkuk-mangkuk. aku dengar pakcik tokei kedai mini yang dekat rumah aku tu kata, cucu pompuan dia sebaya luth tapi kalau makan bubur, semangkuk penuh. tu pun tak cukup. aku cam biasa la. mudah sangat panik. eh, anak aku tak normal ke? anak aku ni cukup zat ke tak? risau betul aku.

pembaca setia blog aku mesti tau aku berusaha untuk buat sendiri makanan untuk anak aku. aku siap amik gambar sebab nak menunjuk akan effort yang aku lakukan tu kat blog. tapi hampa. tak dimakannya. aku akui, aku memang rasa down. 

setakat yang aku pernah bagi, bubur nasik masak dgn carrot, puri keledek, kentang [yang ni dia makan jugak sikit], pisang, puri buah pear dan the latest aku bagi dia labu rebus. aku lenyek2 je tak blend pun. hasilnya, dia makan juga la labu tu. tapi aku kena suap dgn jari. pastu memang nak tunggu dia buka mulut tu memang sangat rasa nak jerkah je dia. tapi aku sabar je. kira pencapaian yang baik jugak la labu tu dia makan agak banyak la untuk versi dia yang tak kuat makan tu.

baru aku tau bukan senang nak bagi baby ni makan. tapi aku belum putus asa lagi. semalam ahad, aku masakkan bubur nasik letak labu dan ketulan ayam. ayam tu untuk dptkan rasa ayam je. ketul ayam tu aku yang makan. labu plak aku lenyek2 bagi sebati dgn bubur. mcm halus2 je jadinya tapi tak la tahap puri. aku masukkan juga garam sikit. nak bagi rasa. memang aku tau tak elok nak letak2 perisa sgt. sebab dia baby. tapi daripada aku bagi nestum yang dah tentu ada jugak kandungan gula yang aku tak tau banyak mana, baiklah aku letak garam dalam bubur yang aku masak sendiri. sekurang-kurangnya aku tau banyak mana aku letak. 

aku masak bubur tu pun dah petang. tengahari aku tak bagi dia makan. bila dah petang tu dia meragam. serba tak kena dibuatnya. papa dia yang jaga. aku memasak. dukung takmo. aku berenti masak kejap2 bagi dia breastfeed pun sekejap je dia okay. pastu meragam lagi. naluri kemamaan aku pun mula la rasa yang dia ni sebenarnya nak makan kot. sebab semalamnya [sabtu] aku bagi dia makan 2 kali. pagi dgn petang. ari ni tak bagi makan lagi. kat umah nenek biasa mmg dia makan koleh tepung beras. bubur yang aku masak utk luth tu plak aku buat api paling kecik. maka lambat la masak. sebab nak bagi beras tu betul2 hancur dan lembut. bila dah masak tu, cepat2 je togelkan dia, pakaikan bib dan ready untuk bagi dia makan.....

hasilnya.... luth buka mulut over and over again. dia nak makan! tanpa aku perlu paksa dia buka mulut. tanpa perlu buat tektik nak bagi dia ketawa so bila dia buka mulut, aku masukkan makanan. tak perlu. aku hulur je sudu, dia nganga mulut. subhanallah. perasaan dia memang priceless......syukur alhamdulillah. mesti sebab bubur tu sedap. hehehe...

pendapat picisan aku kat blog picisan aku ni, nak bagi makan anak pun sama juga macam nak breastfeeding anak. minda kena kuat. mind setting kena positif je memanjang. dan yang paling penting, cara nak bagi anak makan, ialah mak dia kena rajin. memang nak jadi mak ni kena rajin. takleh cepat putus asa. kalau anak tanak makan makanan A, cuba lagi makanan B, C, D, E sampai la ke Z.  insyaAllah berjaya.

25 November 2013

Backyard Medicine - Ubat Loya Mabuk Kenderaan

sejahteralah ke atas kamu...

aku nak share satu resepi kejayaan ringkas untuk menghilangkan rasa loya-loya sama ada semasa mengandung atau loya bila menaiki kenderaan [motion sickness]. aku dapat resepi ni bila tengok rancangan backyard medicine kat tv al hijrah yang disiarkan pada hari ahad jam 12.00 tghr.

cara-cara untuk membuat ubat anti loya secara semulajadi atau nama crystallize ginger. macam sedap je. macam sedap je. macam sedap je.

1.  mula-mula ambil beberapa ketul halia. kupas kulit dan potong mengikut keselesaan kita untuk makannya nanti. 



2.  kemudian, halia yang telah dipotong itu perlu direbus mnggunakan periuk dengan air yang dilebihkan satu inci daripada paras halia di dalam periuk tu. 



 3.  rebus halia sehingga 1 jam atau sehingga ala-ala empuk atau orang itali panggil ala dente 
 
 
 4. sila tapis dan buang air rebusan tu

 
 
 
5.  kemudian masukkan halia di dalam sauce pan bersama gula pasir yang sama banyak dengan halia tu. memang manis la ni. tapi balance la dengan rasa pedas dan pedar halia tu.


 
 
 6.  juga sedikit air dalam 2 sudu.




7. tunggu sehingga mendidih dengan api sederhana. kacau sentiasa menggunakan sudip kayu selama 20 minit atau sehingga muncul buih-buih dan halia itu menjadi sedikit jernih.





8. kecilkan api teruskan kacau halia yang bergula tu sampai gula jadi pekat dan bergumpal di dalam periuk.

 
 
9. sediakan gula castor  di dalam dulang [lebih halus daripada gula pasir, dan rupa dia cantik skit].

 
 
 
10.  taburkan halia yang dah diselaputi dgn gula cair tadi dan sebar-sebarkan gula castor di dalam dulang biar terus menyelubungi halia tu.

 
 
 11.  pisahkan jika ada halia yang berketul-ketul dan melekat sesama sendiri. biar mereka terpisah.

 
 
12.  simpan dalam bekas kaca atau sesuka hati la bekas apa pun. dalam balang kaca lagi nampa menarik. halia ini tahan selama 6 bulan kalau di simpan di dalam peti sejuk. dan tahan selama-lamanya jika disimpan di dalam hati. wahh gituu..
 
 
semua gambar-gambar ini diambil dari wikihow. penerangan pula aku alihbahasa doraemon kan untuk yu olzzzy. 
aku belum try buat lagi ni. tapi insyaAllah bila aku dah rasa nak loya nanti aku buat la. hehehe.


Breakfast Dipagi Ahad

sejahteralah ke atas kamu...

entry ini tidak menggunakan capital letter dengan betul sebab key 'shift' di keyboard aku rosak.

sepatutnya aku nak share gambar ni semalam. tapi bila aku buka je lektok, si luth tu pun setat la merengek. tak jadi terus nak hapdet. terus aku shutdown.


ini adalah penkek atau pancake atau lempeng. guna tepung pancake segera je jenama NONA. semalam mat azghul request nak makan penkek sebab dia tengok kotak tepung penkek tu dah lama berkubang atas spice rack kat dapur umah aku tu kan. rupa dia amboih, ada besar ada kecik nkauuu..



ini plak scramble egg. guna telur kecik 5 biji dapat banyak ini je. aku rasa ini first time aku buat scramble egg yang nampak semenggah skit. biasanya mesti nampak mcm seketul-ketul besar. baru aku tau kalo nak dpt scramble egg yang nampak bulat-bulat mcm ni kena selalu kacau pastu nak lagi cantik kena guna whisk.
ini la whisk.

hari ni ada pot luck kat ofis. malam semalam aku gigih merebus kentang dan sayuran untuk buat potato salad. kalau untuk makan sendiri sedap la aku rasa, tapi kalo untuk makan ramai2 kat ofis aku macam rasa malu-malu kucing skit nak bagi makan. aku ni idok le pandai masak pun. setakat masak utk 2 orang tu boleh la. kalau nak masak untuk ramai-ramai tu pon boleh gak tapi boleh bla.

 potato salad yang tak berapa senonoh rupa dan rasanya. tapi ofismate terpaksa la makan je. kalo tak suka sudah nama mu dolah kopek mu sebelah. kuheh kuheh.


jadi la buat banyak ini. bukan ramai pun ada kat ofis hari ni. ramai gi kursus dan cuti.
mangsa pertama dan kedua yang tengah nak amik potato salad macik lyd.

jadi, ini je la entry berunsurkan takbur daripada aku. takbur sebab aku mampu buat makanan yang tah hape-hapenyepunnnn...

22 November 2013

Gadget Craziness

Sejahteralah ke atas kamu....

Sepanjang hari kat ofis, berWhatsApp dengan suami
takpe. 
sebab suami kan. 
rasa rindu bila berjauhan ni konon.... 
kat ofis teringat dan rindu juga pada anak...
terfikir nak main dengan anak, nak dengar dia ketawa...

sampai rumah, lepas amik anak.... mengadap lagi henfon. 
sebab suami tak balik lagi.
wassap pompangpompang dengan suami.
send gambar anak kat suami.
suami tengok gambar anak, tak sabar-sabar nak balik.
nak jumpa anak, nak main dengan anak

bila suami balik...
masih lagi jugak mengadap henfon. 
dah tak wassap dengan suami, wassap dengan group skolah plak. 
dah takde topik nak bincang kat group skolah,
buka fb plak. 
dah tengok newsfeed kat fb sampai habis, tutup seminit pastu buka balik 
yang suami pun sama.
tadi masa kat ofis kemain rindu kat anak isteri.
bila sampai umah, mengadap henfon lagi
whatsapp dengan group dia pulak.

tapi tak bergaduh.
tapi takde pun rasa bosan nak borak dengan suami atau isteri
tapi takde pun rasa bosan nak main dengan anak.

cuma...
cuma....
ngaku je la yang kita ni dah jadi hamba gadget.
ngaku je la yang kita pun dah terjebak dengan berhala yang bukan patung tu.
ngaku je la...

yang paling kesian... kat anak la... mana la dia tau apa2. 
kejap pandang mama tengah terkikih ketawa mengadap henfon
kejap pandang papa, tengah muka berkedut baca artikel... juga kat henfon...

boleh tak kita berazam agar, waktu kat rumah....
henfon terus letak tepi.
kalau ada hal penting orang nak cakap, biar dia call.
boleh ke. mampu ke.

Aku Tak Bertegur Dengan Dia

Sejahteralah ke atas kamu....

entry ini negatif. sila jangan teruskan pembacaan jika tidak mahu unsur2 negatif melekat kepada kamu.

Aku tau kalau orang Islam tak bertegur lebih dari 3 hari tu dah kira berdosa, nabi tak mengaku umat. Huhuhuhu... Tapi kan..... ada sorang ofismate aku ni. Aku cukup sentap dengan dia. Sebab dia selalu ketawakan pada setiap pakaian yang aku pakai. Ada je yang tak kena di mata dia. Aku pakai baju besar-besar gedobos dia ketawa yang macam tersekat-sekat yang macam tahan nak tersembur tu. Boleh ko imagine tak? Pastu bila aku pakai tudung yang dilabuhkan ke dada, dan kat bahagian kepala senget benget, dia pun tetap akan ketawa macam tu. Ko faham tak betapa tersinggungnya aku bila dia buat gitu. Sebab aku tak pernah heran pun dia nak pakai cemana. Aku tak pernah amik tau pun baju dia, rambut dia, kasut dia segala-mala pasal dia. Aku tak amik kisah pun. Bila aku tanya, "kenapa? Ada masalah ke?". Dia boleh kata, takde apa-apa pun cuma dia rasa nak gelak [sambil menahan gelak daripada tersembur]. biadap kan?

aku memang berbeza daripada dulu dari segi berpakaian. baju aku sekarang memang selekeh. rupa pun macam makcik-makcik je. baju aku, tudung aku semua berunsurkan makcik2 pulang petang. ko nak cakap apa kalau aku kata, suami aku yang suruh pakai camtu. dia lagi suka kalau aku pakai baju yang paling tak menarik perhatian orang. nak kata aku ni santekkkkk sangat sampaikan mcm tu sekali suami aku kongkong aku, memang tak la. tapi mungkin memang itu caranya suami aku menjaga aku bila aku tidak berada di sisi dia. aku sendiri pon suka macam ni. aku tak rasa pun dia kongkong aku. selesa apa berpakaian macam makcik-makcik ni. takyah nak pikir untuk jadi perfect setiap kali keluar umah. waktu perfect tu ialah masa kat rumah.

Okay, sambung balik pasal ofismate aku tadi. bagi aku senang je. daripada aku selalu rasa sakit hati dengan ejekan budak tu, lebih baik aku menjauhkan diri daripada selalu terjumpa dengan dia. biasanya jumpa kat pantry je. dah tentu waktu makan sama je kan. aku cuba sedaya mungkin untuk mengelak daripada bertembung dengan dia. supaya aku tak nampak dia ketawakan aku. tapi kalau dah macam tak boleh elak, aku takde la sampai tak jadi masuk pantry. aku masuk je. kalau dia tanya, aku jawab. aku bukanlah sebegitu childish sampai taknak bertegur sapa dengan dia. cuma, kalau nama aku nak mula bertanya dengan dia, memang takde la. aku takkan start a conversation dengan dia. lagipun bagi aku tak perlu pun nak berborak dengan dia sebab kawan pompuan aku ramai. tak perlu aku bersembang dgn dia pun.

selepas dah lama aku macam tu. aku harap dia perasan dan sedar yang aku tak suka dia ungkit pasal penampilan aku. sebab aku takkan nak ubah gaya aku semata-mata sebab dia ejek. aku cuma ikut cakap suami aku. aku bukan nak suruh dia suka dengan gaya aku, cuma aku harap dia respect je. ikut suka aku la kan. ikut suami aku la nak suruh isteri dia pakai cemana. takde kena-mengena dengan orang lain. yang penting aku tak kacau orang. pastu kan...pastu kan.... ada la dalam bulan lepas... bila dah lama aku berjaya mengelak daripada bersembang atau bertegur sapa dengan mamat ni, aku bertembung jugak. pastukan...pastukan..... dia tegur aku... nak tau dia tegur apa? Dia sengih-sengih, mata tengok aku atas bawah atas bawah sambil berkata, "ei, nampak gemuk la ko pakai baju ni"....... argghhhhhhhhhhhhhh.....

dia tak sedar pun aku tak tegur dia selama ni!!!!!!! marahnya aku rasa. tapi aku tanya la dia balik, kenapanya kalau nampak gemuk??!! dia kata takde apa2, cuma nampak kelakar. dalam hati aku, ko ni memang bangsa buta hati. so, aku terus je la buat tak tau je dengan dia. aku lagi prefer kalau tak jumpa dia langsung. supaya dia tak gelakkan aku, then dia tak berdosa bila aku tersinggung.

21 November 2013

Sekolah Tadika Yang Menyeksakan Part 2

Sejahteralah ke atas kamu...

Entry aku yang sebelum ni berkenaan Sekolah Tadika Yang Menyeksakan tu mendapat maklumbalas daripada pembaca yang rata-ratanya tidak mahu menghantar anak mereka ke sekolah tadika tersebut. Memang tak mungkin dapat hantar pun sebab sekolah tadika begitu hanya ada di Jepun. Ye Jepun. Negara yang rakyatnya terkenal dengan budi bahasa dan disiplin yang tinggi. 

Aku sebenarnya mencari, di mana hebatnya pendidikan negara Jepun sampai bangsa Jepun jadi begitu hebat. Bagi aku sangat hebat sebab mereka langsung tak bergantung kepada Barat untuk maju, mereka tak pandai berbahasa Inggeris pun, negara mereka hancur teruk selepas pengeboman di Hisroshima, negara mereka juga tiada sumber asli. Yang mereka ada hanya teknologi yang mereka jual. Mereka maju. Dalam masa yang sama attitude mereka kelas pertama. Maka aku menggali. Bagaimana cara mereka beri didikan kepada anak-anak mereka. Apa yang sekolah mereka ajar. Sehinggakan nilai2 murni 'mengikut' mereka sehingga mereka tua.  Ternyata.... bukan satu tugas yang remeh. 

Beberapa isi penting yang aku kongsi dalam entry aku sebelum ni, ialah diantara 12 perkara yang amat mengkagumkan seorang ibu berbangsa China yang menghantar anak beliau bersekolah tadika di Jepun. Semuanya seperti kejutan budaya untuk beliau. Namun akhir sekali beliau sedar semua peraturan yang ditetapkan itu hanya untuk mendidik anak supaya menjadi lebih kuat dan berdisplin. 

Sesiapa nak baca, boleh baca dan berasa kagum seperti aku; Artikel ini aku ambil daripada China Smack
Nama anak dia TianTian. Yang no 12 tu kalau nak implement kat Malaysia, mungkin boleh tukar lawatan ke masjid ke. Tapi.... Rasanya kalau tadika kat Malaysia buat macam ni, memang takde mak ayah yang nak hantar anak ke situ. Ataupun kalau ada, nanti tadika tu pulak yang disaman sebab mendera kanak-kanak. Aku, kalo yang no 1 tu aku memang suka. Boleh menjahit beg. Hehe.

12 things about Japanese kindergarten [preschool?] that have stunned me as a Chinese mother

Before coming to Japan, Tiantian had already gone through a year of kindergarten [preschool? nursery school?] in Beijing, so you could say that we are no strangers to kindergarten. But there are some things in Japanese kindergartens that have stunned me [are really weird/strong]. Let me share them with you.
1. The Ridiculous Number of Bags.
On the first day, they explained to us that we needed to prepare a certain number of bags of various sizes:
A schoolbag, a blanket bag, a bag for eating utensils, a box for eating utensils, a bag for clothes, a bag for for changing clothes, a bag for clothes after they have been changed out of, and a bag for shoes. Then that bag A had to be of such-and-such a length, bag B had to be of such-and-such a width, bag C had to fit in bag D, and E in bag F. I just couldn’t believe it.
Some kindergartens even ask mothers to make bags themselves!

blanket bag
Blanket Bag

clothes bag
Clothes bag

book shoe bag
Book bag (left) and shoe bag
After two years we’re used to it, and the kids become very good at putting things in their right place. I often think that the reason that the people of Kyoto don’t mind sorting their rubbish might be because they’ve been taught this kind of thing from a young age.
2. All These Bags Carried by Children, While Adults Carry Nothing.
This is a sight that really shocked me: when dropping kids off or picking them up, I noticed that the other Japanese adults, be they mother, father, or grandparent, were carrying absolutely nothing, while all those bags of different sizes (at the very least two or three) mentioned above were carried by those little cuties. What’s more, they were running really fast!
But us? Maybe out of habit, maybe because of a cultural thing, but I carried the bags, and Tiantian carried nothing. A couple of days later the teacher came and had a chat with me: “Tiantian’s mother, Tina does everything herself at school…” Japanese people have a habit of saying only the beginning of a sentence, and letting you work out the rest yourself. I immediately realized that she was asking about the situation at home, but seeing me thinking it over, the teacher continued, “… carrying her schoolbag for example …” After this tactful reminder, I let Tiantian carry her own schoolbag.
When the time came for a parents’ meeting, I told everyone that in China the custom was for parents to carry everything. It was the Japanese mothers’ turn to be dumbfounded. As one, they asked: “Why?”
Why? Is it because we Chinese love our children a little more?
3. Changing Clothes Over and Over Again
Tiantian’s kindergarten has its own uniform; when she arrives she has to take it off, and change into overalls for playtime. She has to take off her shoes and put on white ballet shoes, when she goes into the exercise yard she has to change her shoes again. After their afternoon nap the kids have to change clothes again. A real pain.
uniform
When Tiantian was in Chrysanthemum Class she used to be so slow changing clothes, and I couldn’t help but give her a hand. But I soon noticed that all of the Japanese mothers were standing to one side, not helping at all. I slowly saw that this business of changing clothes educated the children in living independently.  Through things like their experiences at school, changing, sticking their daily sticker, and hanging their handkerchiefs, these kids start from when they are two or three years old to learn the habit of keeping things orderly.
4. Wearing Shorts In Winter
Children in Japanese schools wear shorts in winter, no matter how cold it is. My daughter’s grandparents in Beijing were very worried, and said that I had to talk to the teacher about it, because Chinese children can’t stand the cold.
Japanese mothers with children at school.

Wouldn’t you know it, when we had just started kindergarten, practically every day she got sick. But when I talked to the Japanese mothers about it, their answer amazed me. “Of course! The reason we send our kids to kindergarten is to get sick.”
Seeing the healthy energy of the children charging about like little rockets, greeting me, it occurred to me that we shouldn’t spoil our kids too much.
5. 0-Year-Old Infants Competing in Athletic Events
All classes are named after flowers. Tiantian was a chrysanthemum, then a lily, now she’s one of the “older sisters”, a violet. But the little babies who haven’t reached their first birthdays are all in the “Peach Blossom” class. In Japanese they’re called もも, which sounds like 毛毛 in Chinese [and 'mo-mo' in English]. Japanese kana all come from Chinese characters.
These mo-mo, who haven’t even reached their first birthday, have not only already started going to kindergarten, but take part in all of their major activities, like sports competitions and performances. Seeing these little mo-mo crying while crawling forward, I usually feel bad for them.
get me outta here
6. Girls Playing Soccer
When children reach their middle year of kindergarten in Japan, they start taking weekly “Jumping” lessons, similar to our Physical Exercise lessons back home; when they get to their senior year, there is a soccer competition. When they’re not practicing their drumming all day, they’re practicing soccer. And they really play too, they even have competitions with other kindergartens. Tiantian has bruises from playing but her strength and bravery have been brought out.
soccer for girls
To tell the truth, when we first came to Japan, Tiantian’s performance was really shameful. Japanese kids usually start shooting up at about three or four years old, before that they are a lot shorter than Chinese kids. In Tiantian’s class she was a giant, but was in actual fact quite weak. The Japanese kids would run about outside, but Tiantian? She’d get a grain of sand in her shoe and would have to tiptoe to walk. Once there was an excursion where they went up a mountain, and she could only come down with two short Japanese kids supporting her. These uncomplaining three-year-olds, who didn’t have the experience of allowing her to travel on foot up a mountain for an hour. She’s better now, last year at Shangrila, in that low oxygen environment she walked for four hours without any problems.
7. Mixed Education
When we were in China I saw Tiantian’s kindergarten a few times. Each class would have its classes separately, but in Japan this isn’t the case.
Before 9:30, and after 3:30, the entire school plays together. And in the yard big kids hold little kids, little kids chase big kids, they carry on like crazy. They get to really experience having “siblings”. Their feeling of growth is obvious.
For example in Tiantian’s and the other senior year’s last assembly a few days ago, after performing their taiko piece, they said something that made all the parents cry.
“In today’s assembly we’re very happy, because the children from lower years performed so successfully. This is our last assembly, and when we start junior school we’ll be sure to remember our friends and our kindergarten.”
8. Education: All “Smiles” and “Thank you”.
In this kindergarten, it seems like they don’t care at all about the children’s intellectual education. They don’t have textbooks, just a new sketchbook every month. In the school’s education plan, there aren’t any subjects like mathematics, kana, art, or music. Don’t even ask about English or the International Math Olympiad. They don’t learn roller skating or swimming.
When you ask what they teach, you’d never guess what the answer is: “We teach the children to be all smiles!”
In Japan, no matter where you are, or to who you’re talking to, “being all smiles” is most important. An girl who is “all smiles” is most beautiful.
What else do they teach? — They teach children to “say thank you”.
In everything there are things that they stress here that they don’t in China. But after three years I can see that Tiantian has improved in things like music, art and reading, and these improvements are from a comprehensive education.
9. The Number Of Activities
Looking at my calendar I can see the days when I need to make lunch for Tiantian to take to school. These are the days when she has excursions. I can’t count how many times she climbs mountains, how many lakes she’s seen, or how many animals or plants she’s gone and looked at.
Apart from that, she’s also gathered acorns, made cakes, been to sports carnivals, performed for community events, had sleepovers, celebrated festivals, been at assemblies, attended temples, exhibitions… let’s just say that there have been a lot.
A cute bento box for Japanese children.
10. All The Holidays Chinese People Don’t Celebrate — – Japanese Kindergarten Celebrate
This really floored me too. Like I mentioned above, Japanese kindergartens celebrate their own traditional holidays, Girls’ Day, Boys’ Day, Hungry Ghost Festival…. Not only this, they also celebrate Renri (held on the 7th night of the lunar new year, how many of you know about this festival?), and Qixi.
Today she came back, and said “Today, teacher asked how we celebrated these holidays in China, I said I didn’t know”. What a disgrace! Mommy doesn’t know either.
silly-earrings
11. Teachers’ Abilities
In one Japanese class there are ten to thirty students, but only one teacher. In the beginning I had my doubts, if she was able to keep her eye on all of them she’d be pretty good. Then I found out that I had underestimated these Japanese kindergarten teachers. With just this one teacher, thirty children’s artworks, the lead for their drumming pieces (so professional), thirty children’s art, music, reading, thirty children’s birthdays, their major assemblies and sports carnivals are all organised methodically and thoroughly.
Look at the teacher, and she’s always cool and relaxed. And she’s about 50-years-old! I salute her!
Japanese preschoolers on stage. Performance or graduation?
12. Buddhist Influences
Kyoto has probably more temples than any other city in Japan, it has a kind of monastic ambiance. Tiantian has to go to temple every week for instruction. In the most important festivals she has to bow to Buddha, and there are activities on every Buddha’s Birthday and Nirvana day.
Japanese preschoolers performance or graduation ceremony.

Tiantian is graduating soon, yesterday she went to Nishi Honganji temple to make a wish. Tiantian was the class representative and gave Buddha some flowers. I asked her what she wished, and she said “To always trust in Buddha, to always treat others with a thankful heart, and to always heed others’ words.”

Sekolah Tadika Yang Menyeksakan

Sejahteralah ke atas kamu...

Ada satu sekolah tadika ni. Lokasi dan nama sekolah itu dirahsiakan. Bila baca semua peraturan-peraturan ni, agak2nya nak tak korang hantar anak ke sekolah tadika ni?

Kalau nak hantar anak kat sekolah ni, ibubapa perlu ikut peraturan yang sekolah ni tetapkan seperti;

  1. Kena sediakan bermacam-macam jenis beg seperti beg untuk kasut, beg untuk baju bersih, beg untuk baju kotor, beg untuk bekas bekal, beg untuk letak selimut pastu saiz pulak kena ikut standard panjangnya perlu begini-begini, lebar pula sekian-sekian. Semuanya perlukan beg berlainan. Lagi bagus kalau ibu tu yang menjahit sendiri beg untuk anak yang nak dihantar ke sekolah tu. Pastu beg C perlu muat dalam beg A, dan Beg A perlu muat dalam beg B. Dan seterusnya.
  2. Kesemua beg-beg tersebut... perlu dihangkut sendiri oleh anak-anak. Wajib. Manakala ibu bapa atau atuk nenek yang menghantar anak tu ke sekolah hanya perlu berlenggang kangkung saje. Tak boleh tolong bawak beg-beg tu walaupun satu je yang kecik. Huh. Kejam.
  3. Perlu bertukar baju banyak kali, over and over again. Sebelum pegi main kena tukar baju dan kasut. Lepas tu tukar baju lagi. Sebelum nak tidur tengahari kena tukar baju. Lepas bangun tidur kena tukar baju lagi. Nak gi menari balet kena tukar baju dan kasut, lepas tu tukar baju lagi. Memang mendera mental dan fizikal anak-anak.
  4. Kena pakai seluar pendek tak kira la waktu tu sejuk cemana pun. Kalau anak demam atau selsema sebab kesejukan, parent dtg slow talk dengan cikgu supaya benarkan anak pakai baju yang tebal, tau cikgu dia jawab apa, "of course... memang tujuan anak-anak ni dihantar ke sekolah tadika untuk sakit.". ftttt...
Ada lagi reason yang ridiculous. Tapi nanti la aku sambung..... Oh.. lagi satu, sekolah ni dia punya syllabus dah la takde belajar sangat. Nak kata nak kenal hurup atau belajar mengira memang takde la. Hanya aktiviti je yang banyak.

Aku nak tanya pendapat korang, serius ni... kalo korang la... nak ke ko hantar anak ko ke sekolah cenggini gayanya?

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...