Iklan! Iklan! Sila Click!

30 September 2013

Luth Punya Pasal

Sejahteralah ke atas kamu..


Aku baru je masuk ofis hari ni. Minggu lepas aku cuti 4 hari. Haih, macam-macam jadi. Sepatutnya cuti 2 hari je untuk jaga Luth sementara pengasuh dia cuti. Tetiba Khamis tu Luth demam lagi. Aku terus bawak pergi spital, jumpa pakar kanak-kanak. Pakar kekanak tu dengar nafas Luth, terus dia suruh warded untuk bagi gas 4 jam sekali. Katanya paling minimum 3 hari kena dok ward. Lepas dia suh masuk wad, baru dia amik sample darah utk test dan bagi gas [aku tak tau cemana eja, nebulizer]. Otak aku memang serabut masa tu. Kad insurans Luth aku belum apply. So, kena bayar deposit cash 1K tetiba tetibun, tak dapat le nak bayar. Aku terus suh doktor tu refer ke PPUM. Mampu la jugak aku nak bayar. Tapi aku boleh mintak GL dengan ofis esesem. Moral dia, lenkali.... bila lahir je anak, terus kena register insurans untuk anak. Malang itu tidak berbau. Jadi, sesape yg badannya berbau tu, elok la tukar nama jadi 'malang'. Baru le tak berbau lagi badan dia.

Petang Khamis tu, selepas ambil GL dari ofis, aku pegi PPUM, membawa surat referral daripada doktor kat spital yang aku gi mula-mula tadi. Pakar kanak-kanak di PPUM check Luth, dia kata okay plak. Breathing okay walaupun ada bunyi kahak. Tekanan darah, tekak, telinga semua okay. Pastu dia tengok blood test result, walaupun dia kata ada jangkitan sikit [sebab nampak cell darah putih lebih sikit daripada biasa] tapi tak la sampai perlu masuk wad. Hanya perlu ambil antibiotik je. Aku dah lega la skit. Kalo Luth masuk ward, nanti aku mula la sedih walaupun aku boleh temankan dia. Aku tak suka anak aku sakit. Mana-mana ibu pon tak suka anak dia sakit. Huhu. 

Sebelum balik, aku request dgn doktor untuk bagi nebulizer kat Luth sekali lagi. Kan doktor kat spital pertama tadi kata nak tahan Luth di wad untuk neb 4 jam sekali. Sekali doktor PPUM kata neb tu tak boleh bagi kerap sebab boleh effect pada jantung Luth. Pheww.. Selamat la tak masuk wad tadi. Kalo tidak nak bagi Luth 4 jam sekali? Takkan doktor yang pertama tadi tak tau kot? Is it about business?

Jumaat ni aku kena gi PPUM laggi skali untuk test darah Luth. Demi memastikan yang no more infection pada Luth. 
Mama, i'm confused.

23 September 2013

Kalau Dah Namanya Stoner

Sejahteralah ke atas kamu...

Aku ada seorang kawan namanya Muthu. Dia juga berkawan namanya ah seng. Kami berkawan baik sama sedarjah, belajar bersama main bersama. Ooo...ooo..ooo.. 3 sekawan. Harry. Dia ni kawan kepada husband aku jugak. Dah sekampung kan. Mesti la besfren-besfren gitew. Masa balik kampung baru-baru ni, aku lepak kat buaian depan pagar rumah abah aku. Dengan Luth dan mat azghul sekali. 

Tetiba nampak Harry lalu dengan motosikal. Bila nampak kiterang, dia datang kat kiterang. Pastu kami sembang2 la, tanya khabar. Harry, katanya dia hanya tinggal di kampung, jaga mak dia. Pastu tak kerja, tak buat apa-apa. Aku hanya menyampuk sikit-sikit je bila Harry berborok dengan Mat Azghul, sebab aku lagi prefer layan si cekomei main sembur-sembur air liur.

Mat Azghul bagi suggestion kat Harry, suh dia amik kursus belajar baiki henfon. Free. Dapat elaun lagi. Harry macam berminat je. Dia tanya cemana nak apply apa semua, kat mana bla..bla..bla. Mat Azghul pun dengan tulus ikhlas explain ke dia, cemana kursus tu. Rasa hepi la kan kalo dapat tolong kawan-kawan yang memerlukan. Lepas dah habis explain tu semua, Harry kata, "Itu la... aku rasa aku nak jadi pemain bola la. Tapi aku tak tau lagi nak main untuk negeri mana".... Hahahahaha.... Menyirap je Mat Azghul. Terus dia dapat detect yang Harry tengah stone masa tu. Ko memang 'doktor' la Harry. Umur dah 33 tahun, ko ingat kelab mana nak amik ko main? Dah la main bola tak reti. Pastu bleh dia kata, takpe, aku bleh belajar nak dapatkan skill tu balik dan nak kuatkan stamina. Pui.

21 September 2013

Kenapa Saya Bencikan Kursus Motivasi

Sejahteralah ke atasmu wahai sohabat sohabatku sekalian.......

Aku dah abih kursus semalam. Kemain sakit sakit badan aku berkursus ni. Maklum je la orang yg lembab macam aku ni tetiba kena bergerak pantas. Apa pun, makanan kat swiss garden agak sedap. Eh, kalo aku cite pasal kursus ada ke orang nak baca cite bosan aku?

Aku cuba highlight seringkas yg mungkin. Aku hepi gi kursus ni sbb kumpulan aku yg tak cukup ahli tu boleh jadi pemenang keseluruhan plak. Padahal masa awal awal tu memang group aku asyik jadi pengalah je. Walau cemana pon, kursus motivasi tetap aku benci sebab: 

1. aku bosan dengan kata2 motivasi yg dipaksa jerit kuat2 dan berulang ulang kali. Benda ni sejak zaman skolah lagi aku dah kena buat dan memang sejak skolah lagi aku dah menaruh perasaan benci terhadap aktiviti itu.

2.  berkenalan, ice-breaking, perkenalkan diri, jawab soalan daripada motivator dan seumpamanya, bahagi kumpulan dan suaikan diri dgn ahli kumpulan (yg akhirnya akan bertukar menjadi sesuatu yg bagus tapi aku tetap tak suka. Kalau engkau aku tak suka, keturunan kauuu pun aku tak sukak faham??!)

3.  kerja berkumpulan, tulis dalam kertas mahjong then present kat depan. This is what i hate the most. Kertas mahjong? owh come on! Nak kena buat mind mapping la apa ke jadah. Tak suka kuasa lapan.

4. acara senaman pagi, senaman petang, erobik, poco poco yang walaupun ianya baik untuk kesihatan, tapi aku tak minat. Kalau ada aktiviti jungle trekking lagi la complete kebencian aku tu. Aku ni tak suka penat. Sebab kalo aku penat nanti aku badmood. Dan kau tau apa kesannya kalau aku badmood? Memang sesape je yg bercakap dengan aku akan ditengking, diherdik dan dibaling pinggan oleh aku. Lepas tu aku spray mata orang tu dengan pepper spray. Bila orang tu dah berguling2 kesakitan kat lantai, aku ketawakan dia walaupun pada waktu tu aku badmood. Utk menambahkan seksaan kepada org tu, aku akan gangnam style depan dia guna muzik latar suasana hari raya.

5.  Kalo tadi aku kata yg kerja berkumpulan adalah yg i hate the most, sebenarnya aku tipu. Yang aku paling benci bila pergi kursus motivasi ialah persembahan berkumpulan, sama ada sketsa, lakonan bisu, tarian terkinja kinja atau nyanyian. Aku tak suka buat, tak suka tengok atau terlibat sama sekali. Persembahan tu selalunya syok sendiri je lebih. Pastu cliche. Benda yang sama je, tukar dialog filem p ramlee, berlakon jadi jebat dan tuah, dikir barat, boria, disertai dengan dialog yg tak kelakar ataupun suara nyanyian yg sama macam bunyi hujan batu. Pui. Pui.


Itu jela di antara faktor faktor kebencian aku terhadap kursus motivasi. Mekasih la sebab 
sudi baca entry yg penuh dengan benci ni. Hehe.

Fakta  ringkas: 

1. Aku sama kumpulan dengan Si Kiki anak didik Zoey. Dah la dia tu ketua kumpulan. Huhu.

2.  Semasa treasure hunt, kami satu kumpulan kena minum air 100 plus yg dicampur susu segar dan telur mentah. Actually rasanya not so bad, mcm rasa yogurt drinks cuma hanyir skit la. Pastu yg paling buat air tu menjijikkan sebab air tu perlu dikacau rata menggunakan tangan kiki. Bluwekkk. Ingat lagi tak Remy, kawan bujang aku yg aku kata baik tu? Dia pon ada dlm kursus ni dan jadi ketua kumpulan lain. Dia punye budiman, dia yg minum semua air tu mewakili group dia. Anak buah mintak nk minum pon dia tak kasi. Nampak sangat dia suka minum air tu dan nak minum sorang. Kehkeh.

3.  Aku tak amik gambar pon masa kursus sebab aku rasa tak penting dalam hidup aku. Kejam kan?

4.  Makanan sedak.

5. Peserta lain tido kat hotel, aku lepas abih program malam tu aku balik umah untuk hantar susu Luth. Luth plak demam, kerongkong kena virus infection. Berak kapur la nekwan dengan atok dia nak handle kehkehkeh.

16 September 2013

Selamat Hari Malaysia

Sejahteralah ke atas kamu...

Aku ada kat kampung ni. Esok aku kena gi kursus kat Swiss Garden Kuantan. Sampai hari Khamis. Lepas tu aku terus cuti sampai Ahad tu kat kampung Isnin 23hb aku masuk kerja sehari pastu aku cuti semula untuk jaga Luth. Nenet mintak cuti 2 hari sebab ada sedara nak datang ke rumah dia. Begitu la kisahnya.

Kalau ada entry aku yg keluar dalam waktu aku bercuti tu, maknanya itu adalah auto-publish. Balik kampongg... wooo wwooo wooo balik kampung.

14 September 2013

Bayi 6 Bulan Cedera Parah Didera Pengasuh

Sejahteralah ke atas kamu.

 Ini berita 3 hari lepas.
KLANG, 11 Sept (Bernama) -- Seorang bayi perempuan berusia enam bulan mengalami kecederaan teruk di bahagian kepala dipercayai menjadi mangsa dera ketika berada di rumah pengasuhnya di Jalan Teluk Gadung Kecil di sini.
Ketua Polis Daerah Klang Selatan ACP Mohamad Mat Yusop berkata bapa mangsa berusia 28 tahun membuat laporan polis dengan mendakwa anaknya mengalami keretakan di tengkorak kiri, pendarahan otak dan lebam pada dahi serta kedua-dua lututnya.
 "Mangsa yang kini sukar untuk bernafas sedang dirawat di unit rawatan rapi wad kanak-kanak di Hospital Tengku Ampuan Rahimah di sini," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.
Mohamad berkata sepanjang empat bulan dijaga pengasuh itu, bayi itu pernah mengalami luka melecet di dahi sebelah kiri akibat bergesel dengan karpet ketika cuba meniarap selain kesan lebam di dahi akibat terkena botol susu.
Beliau berkata bapa mangsa diberitahu mengenai keadaan anaknya itu oleh pengasuh tersebut ketika beliau berada di Pulau Indah semalam atas urusan kerja.
Mohamad berkata pengasuh berkenaan telah dipanggil untuk direkodkan kenyataannya dan kes disiasat di bawah Seksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001.


Sumber berita daripada Yahoo Malaysia



Kenapa la pengasuh yang sudah tentunya seorang manusia dan bukannya seorang orang utan itu tergamak buat macam tu pada bayi. Belas kasihan dah tak ada ke dalam hati tu? Ni kalo kes ni naik mahkamah tetiba kang hukumannya hanya pergi hospital sakit jiwa sebab pengasuh tu sakit jiwa. Kan menyirap? Ada yang menyalahkan mak ayah budak tu. Dah tau ada tanda2 lebam selama 4 bulan hantar kat situ, kenapa masih hantar kat pengasuh tu? Bagi aku, kita tak berhak la nak cakap banyak sebab mana la kita tau apa yg mak ayah budak tu tanggung. Desakan2 hidup mereka yg kita tak tau, mungkin jadi penyebab kenapa mereka tetap hantar anak di situ.


Apa yang pasti, orang utan sekalipun tidak akan mendera anak orang utan yang lain walaupun mereka tiada akal. See? Naluri orang utan lebih baik daripada naluri manusia yg mendera tu. Pui.


*entry ni auto publish.

13 September 2013

Dulu Aku Anti Dia Ni

Sejahteralah ke atas kamu....

Sebab minat sangat kat kumpulan rock kapak melayu, aku memang bengang bila artis-artis rock feveret aku tak boleh keluar TV selagi mereka berambut panjang. Kalo nak keluar TV, potong rambut! Awie dengan Amy Search pon patuh dgn arahan tu. Ramli Sarip plak terpaksa ikat rambut kemas2 dan sorok rambut dalam baju rambut dia. Ni semua Tan Sri Mohamad Rahmat [kini arwah] la yang punya angkara. Masa tu beliau adalah Menteri Penerangan Malaysia daripada tahun 1987 hingga 1999]. Memang syarat nak keluar TV agak ketat waktu tu. Artis wanita takleh berpakaian yg nampak ketiak. Skirt pon kena bawah lutut. Kalau filem pulak, adegan-adegan tak senonoh memang kena cantas. Cerita hantu, jangan harap nak keluar TV.

Memang langsung tak supportive. Waktu itu, ramai juga orang yg mengutuk Tan Sri Mohamad Rahmat ni. Ye la.. Dah itu tak boleh, ini tak boleh. Cemana industri hiburan Malaysia ni nak berkembang. Pengkarya-pengkarya seni tanahair kita pun memang susah nak berkarya. Terbatas gitew. Aku pon ala-ala cam bosan nak tengok TV. [Ini mungkin satu pembohongan secara terang-terangan].

Setelah beliau tak lagi menjadi menteri penerangan dan jawatan beliau diganti oleh menteri penerangan yg baru yang namanya biarlah korang cari sendiri, semua peraturan ketat tu dilonggarkan. Artis-artis dah bebas berkarya. Filem-filem pun boleh dihasilkan ikut kreativiti pengkarya dengan sewenang-wenangnya. Now, hasilnya korang tengok la sendiri musibahnya. Filem hantu je dah macam-macam jampi serapah keluar. Filem gangster boleh dikatakan tiap2 tahun  2,3 buah keluar wayang. Aksi rogol dah terang-terangan ditunjukkan. Artis nak rambut panjang, nak bertatu, nak seksi ke, semua boleh keluar TV. Nak peluk-peluk kat atas katil pon boleh. Buat je. Takde masalah punya. Asalkan namanya hiburan. Erm, dulu aksi-aksi pondan pon tak boleh keluar TV tau.

Dulu memang aku rasa aku menyampah dengan Tan Sri Mohamad Rahmat ni. Tapi sekarang aku rindukan dia. Ini serius ye. Bukan sarcasm hokey. Tolong la selamatkan media elektrik Malaysia daripada rancangan-rancangan yang melampaui batas. Err.. tapi... aku faham stesen TV terpaksa la keluarkan cerita yg paling hot untuk bersaing dengan internet. Kalo letak cerita ikan paus je, sape nak tengok TV plak ye tak?

"Babak itu paling susah sebab saya perlu menghayati watak secara fizikal dan bermain dengan emosi. Tapi alhamdulillah ianya menjadi" -kata seorang aktress setelah melakonkan aksi rogol yg direlakan bersama seorang aktor yg juga suami orang. segala puji bagi Allah kerana mengizinkan maksiat itu berlaku? Homai..

12 September 2013

Cara Mudah Untuk Belajar Bahasa Arab Percuma



Sejahteralah ke atas kamu....

Aku ni kalau baca Al Quran, bukan aku faham pun maksudnya kecuali kalau aku baca terjemahan. Terjemahan dengan tafsiran Al-Quran adalah 2 perkara berbeza. Terjemahan maksudnya ayat Al Quran itu dialih bahasa secara langsung manakala tafsir pula adalah tafsiran kepada ayat-ayat Al Quran untuk memberi maksud secara jelas. Kan ayat Al Quran ini bahasanya sangat indah dan selalunya insan biasa seperti kita ni kurang jelas dengan maksud ayat tersebut. 

Aku baru je mula nak belajar bahasa Arab ni. Macam biasa le, kalau dah namanya Melayu, mesti la nak yg paling senang dan free of charge.  Jadi, ingin aku kongsikan web ini ; MadinahArabicDotCom ini. Satu website yang mengajar bahasa arab secara percuma dan secara online. Diulang, belajar bahasa Arab dengan mudah dan percuma secara online.

Dia ajar daripada tatabahasa asas juga kosa kata yang bagi saya agak mudah untuk aku ikuti. Kebanyakan orang yg pernah belajar bahasa Arab kata bahasa Arab ini sangat sukar untuk dipelajari. Tapi percayalah... di mana ada keretapi, di situlah ada rel keretapi. Kalau sungguh2 mesti boleh punye. Persyaitonirrojimkan kata-kata orang yang boleh melemahkan semangat kita untuk belajar bahasa Al Quran ni. 

Meh la aku citer skit pasal MadinahArabic ni. Untuk yang baru belajar, korang boleh klik pada Arabic Course


Lepas tu akan keluar la pilihan antara Arabic Reading Course [untuk yang tak kenal huruf dan masih susah nak baca huruf jawi] dengan Arabic Language Course [Untuk yg dah kenal hurup tapi masih buta bahasa arab. Huhu.]




Web ini disertakan dengan audio. Jadi kalau kita tak tau ayat tu nak disebut macamana, kita boleh klik pada ayat tu, nanti akan keluar suara lelaki macho idaman Malaya tolong sebutkan ayat tu untuk ko. Memang la orang kata belajar tanpa guru ni seperti berguru dengan syaitan kan, tapi Madinah Arabic ini juga menyediakan perkhidmatan forum yang membuka ruang untuk kita berbincang dari hati ke hati kalau tak faham, serta ada juga tutor yang boleh dihubungi melalui Skype.

Belajar la selagi ada ruang dan peluang ni. Untung kalau dapat baca Al Quran dan terus faham tanpa perlu merujuk kepada terjemahan. Semoga bermanfaat.




Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...