Iklan! Iklan! Sila Click!

08 November 2013

3 Bangsa, 3 Adegan

Sejahteralah ke atas kamu....

Ini semua kisah benar. 

Adegan 1
Pembeli singgah gerai jambu potong untuk membeli jambu potong. Penjual jambu potong sedang memegang pisau di tangan dan mempotong jambu potong. Lalu Pembeli pun berkata,

"Dik, bagi jambu duwe hingget".
Adik si Penjual jambu potom membalas sambil tangannya tekun memotong jambu potong dan matanya langsung tidak memandang Pembeli, "Kejap".
"Jambu ni boleh potong kecil-kecil* tak dik", pinta si Pembeli.
Dengan tegas, yakin, saya kunci lirik ini pak nil dan bolos saja dinding itu, si Penjual  menjawab, "Kita memang tak potong kecik2 jambu ni. Kita jual yang sedia ada** ni je."

Daaaaa?!![mata terbeliak]. Ko tengah pegang pisau kan? Chopping board pon dah ready terbentang depan ko kan. Tapi ko boleh kata ko taknak potong jambu tu ikut kehendak pelanggan. Vat iz dizzz? Watdayamin?

*kecil-kecil - potong jadi kiub supaya bleh makan guna lidi.
**sedia ada - yang dah dipotong slice tapi besar.


Adegan 2
Pembeli singgah di kedai barangan plastik dan perkakasan rumah. Niatnya untuk mencari plastik kecil yang berpelekat untuk kegunaan tertentu.

Pembeli bertanya kepada salah seorang pekerja kedai itu, "Ada tak plastik berpelekat". 

Pekerja1 jawab, "masuk dalam".

Pembeli masuk dalam, terpinga-pinga, kat mana nak terpa. Ini first time datang kedai ni. Haaa... nampak sorang lagi pekerja lain. Bertanya lagi, "Ada tak plastik?" dengan harapan pekerja2 tu tunjukkan tempat semua beg plastik ditempatkan. So, nanti Pembeli hanya perlu memilih plastik yang dikehendaki.

Pekerja 2 kata, "Plastik ada di luar". Pekerja 2 bawa pembeli ke luar kedai. Pembeli hanya ikut dari belakang... Sampai kat depan kedai, Pekerja 2 tunjuk longgokan bekas-bekas plastik, container, baldi dan segala plastik ware. "Inilah plastik".

Dalam hati Pembeli, "apa yang ko cuba nak sampaikan sekarang ni??". So, takpe la maknanya dia tak faham. Pembeli ni tak putus asa, pergi tanya balik pekerja 1, "ada tak plastik berpelekat". 

Dengan muka yang paling 'lost world of Tambun' dia geleng kepala sambil pandang Pembeli atas bawah atas bawah sampai Pembeli rasa bersalah dan rasa cepat-cepat nak blah dari situ.

*** aku faham kalo ko tak tau apa benda plastik berpelekat tu. Tapi at least bleh tak tanya kalo tak dapat tangkap apa yang customer minta. Mungkin benda tu ada dalam kedai tu tapi nama dia lain. Ini langsung terus tanak layan. Ayoyo.


Adegan 3

Urusniaga secara atas talian. Pembeli call Peniaga online. "Ada tak lagi barang yang encik iklankan di website ni?".

Peniaga tanya balik, "Mau model apa"
Pembeli jawab, "Model A1". Lantas Peniaga menjawab, "Ada-ada. You bayar ke akaun ini. Nanti kita akan pos. [Bagi no akaun Hong Leong Bank].
Pembeli macam susah nak buat bayaran kat Hong Leong Bank. Dah macam tak jadi nak beli. So, Pembeli kata, "Takpe la... tak jadi beli la.. Sebab tak ada Hong Leong Bank berdekatan tempat saya ni".
Peniaga cepat-cepat bagi solution lain, "Kalau kita bagi akaun bank lain boleh? Bank apa you boleh buat bayaran?"
Pembeli kata, "Maybank". Lalu Peniaga beri no akaun Maybank untuk Pembeli buat bayaran.

**** dia akan sanggup ikut pembeli punya rentak walaupun terpaksa guna akaun bank kawan supaya pembeli tak lari.

...............................................................................................................

Kalo ko betul-betul baca apa yang aku citer dalam 3 adegan kat atas ni, ko mesti akan dapat agak, yang mana peniaga Melayu, yang mana peniaga Cina dan yang mana peniaga India. Tengok attitude tu macam dapat ko agak tak attitude bangsa apa?

37 comments:

  1. sure ko tak beli jambu batu dari kaplamyenge dan cayanunalif kannn...

    ReplyDelete
  2. orng kita meniaga ikut kepala dia bkn ikut kehendak pelanggan bykkannyer..yg kedua lak tak memahami kehendak pelanggan...yg ke3 lak demi bisnis sanguup wat aper jer...sbb tuh depa leh maju berbanding yg 2 lg...

    ReplyDelete
  3. salam kak :)..
    akak, photobook boleh dibeli ke?
    photobook yg lady buat ni perlu ditempah.. dalam 40 pages..
    kalau akak nak tempah, akak bg 100 keping gambar yg paling cantik yg kak lyd suke.. hehehe..

    p/s : akak, lady nk tgk photobook yg akak beli tu.. baper rgt ek kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh beli. Akak beli kat groupon je. Pastu nanti dia bagi software yg boleh donlod free. Bila nak print dia suh submit je. Rasanya akak penah share pasal fotobuk tu. nanti akak cari perma link dia. Harga dalam rm50 ke bawah. Tapi ada banyak jenis yg akak beli. Ada yang kulit tebal, pages kat dalam nipis. Ada yang kulit dan pages nipis. Nnt akak share yg terbaru akak buat fotobuk utk Luth. Ada tige.

      Delete
  4. akak, berkaitan dgn cerite di atas kan..
    situasi pertama n kedua lady jangkakan mereka hanyalah pekerja.. jd untung ke rugi ke mereka x ambik kisah..

    situasi ke 3, beliau mmg tuan punya perniagaan.. maka beliau akan cube sedaya upaya untuk menjual produk mereka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin jugak la lady. Sebab tu mereka tak kisah sgt kalo customer lari. Eh tapi yg ke3 tu pun pembeli tu cuma bercakap dengan pekerja jugak rasanya. Sebab dia asyik suruh hold on dan tanya seseorang lain. Tapi ada jgk la bangsa ke 3 tu kalo dia pekerja mmg kerek jugak.

      Delete
  5. Yg first tu konfem melayu..yg ke2 india..yg ke3 chinese..org skg meniaga mmg kdg2 kurang hajar pun ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo nak citer pasal yg kuang hajau ni, memang sakit hati kan?

      Delete
  6. oh... memang dapat agak la sebab dah dibuat slang siap2. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ada, mana ada. hehehe... takde pun slang.

      Delete
  7. Well said dan huraian yang tepat boss. Lepastu yang dua atas boleh tanya napa bisnes mereka tak maju berbanding yang bawah. Nak bisnes buat cara nak bisnes la kan. Saya sebagai orang yang selalu deal dengan supplier kerap kali berhadapan dengan masalah supplier or vendor punya internal problem. Saya sebagai pelanggan cuma nak barang ada dan sampai seperti yang dijanjikan. Internal problem, itu masalah dorang. Takkan kita sebagai customer@client nak tolong setelkan pulak kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pastu bila org tak beli dgn dierang, dierang kata kaum sendiri taknak tolong bangsa. Huhu...

      Delete
  8. nak teka boleh?1st=melayu, 2nd=india, 3rd= cina :D

    ni pesen keje nak senang, malas keje dan makan gaji buta :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo akak buat contest ni mesti dah ramai pemenang. Betul tepat sekali jawapan ko.

      Delete
  9. memang dapat agak dah..

    kalau nak komen lebih2 rasa malu jugak sebenarnya tapi itulah hakikatnya kan... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn?? Tapi nak komen lebih2 pun rasa mcm kutuk diri sendiri. heheh.

      Delete
  10. Nak niaga ni, kalau nak close customer, close betul-betul. Kalau tak dapat pun, at least jangan bagi dia rasa sakit hati. Tapi, bangsa kita ni, normally kalau niaga mesti nak rasa diri sendiri dah jadi bos. Tu yang malas sikit nak ikut demand customer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sikap nak jadi bos tu yang paling bosan. Padahal kita nampak dia biasa2 je, dia je yg rasa diri dia bos.

      Delete
  11. baca sambil dah boleh agak2 bangsa apa tu.... malas nak komen je !

    ReplyDelete
  12. 1. peniaga melayu.. opcos la kan..
    2.india.. memey la suka wat muka xpaham tu.
    3.cina.. dari ayat saja dah tahu. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sendiri mau ingat la kan. Kita ni satu malaysia. Dah faham sgt dah setiap bangsa punye peel.

      Delete
  13. sbb tu untung rugi tu depend pd attitude peniaga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu awak. Attitude tu mmg kena jaga kalo nak jaga customer.

      Delete
  14. Memang dah agak kaumnya...Dari dulu sampai sekarang, nak tukar attitude bukannya mudah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah sebati sejak zaman jepun lagi kan. Cuma org zaman jepun dulu lebih gigih dan berkualiti daya saingnya.

      Delete
  15. Huh! Dasar Melayu! Yg India tu, fhmlah. Tak reti BAHASA!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandang atas bawah atas bawah tu yg tak bleh blah.

      Delete
  16. tak semualer kot... kat sini si penjual jambu batu sangat baik... boleh geng... tapi dia kata kat tempat lain mmg tak nak potong jambutu...

    ReplyDelete
  17. Bukan nak kata tp nak gtau je la.
    org melayu kita mmg payah nak ikut kehendak pelanggan.meniaga ikut pala sendiri ja. sbb ciksu pernah kja dgn tokei melayu.

    yg kedua india.masalah bahasa/ komunikasi
    tak da pengalaman kja dgn india.

    yg ketiga myb cina@ melayu.sbb ramai juga melayu kita buat biz online skrg kan.
    kalau cina dorang mmg akan ikut kehendak pelanggan. sanggup layan je.sbb ciksu pernah kja dgn cina.huhu

    setakat berurusan dgn bisnes online ni ok je.yg melayu pon ok je.

    ReplyDelete
  18. Yes... dapat saya bayangkan warna kulit peniaga2 tersebut di atas. Heishh pastu mengeluh bisnes tak maju and salahkan peniaga ke-3.

    ReplyDelete

Saper komen, dia best!

Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...