Iklan! Iklan! Sila Click!

30 May 2012

Dari Pandangan Seorang Perogol....

Sejahteralah ke atas kamu....

Artikel berbahasa inggeris ini saya baca di Facebook. Saya terjemahkan mengikut bahasa saya dan amik point penting yang saya rasa menarik sajewww.... 

Sekumpulan perogol di penjara telah ditemubual bagi mengetahui apakah kriteria yang menjadi pilihan mereka untuk menjadikan seseorang itu mangsa. Antara fakta-faktab yang menarik untuk diketahui oleh semua kaum wanita dan anak2 gadees seperti berikut;

1) Perkara pertama yang diperhatikan oleh perogol2 ini ialah gaya rambut. Rambut ikat belakang ponytail dan bertocang menjadi pilihan. Kerana apa? Untuk memudahkan mereka menarik atau menangkap mangsa. Tarik guna rambut. Kesimpulannya, perogol2 ini lebih mensasarkan mangsa yang berambut panjang. Sebab senang nak tangkap. Yang berambut pendek, kurang berisiko, tapi masih perlu berhati-hati. [* ini kat US. Kalo kat Malaysia, yang bertudung pun senang jugak nak tarik tudung kan. Jadi wahai wanita di seluruh dunia, tak kira la kamu bertudung atau tidak, berambut panjang atau pendek... tetap perlu berhati-hati.]

2) Perkara kedua yang perogol ini perhatikan ialah pakaian. Mereka akan pilih mangsa yang memakai pakaian yang paling mudah untuk mereka tanggalkan. Mereka ni kadang2 ada bawak gunting bersama mereka. So, pakai la baju banyak2 lapis skit. Biar la nampak style mcm org kampung ke, nampak selebet ke, asalkan boleh mengurangkan risiko.

3) Mereka juga mensasarkan kepada wanita-wanita yang nampak leka dengan henfon, yang tengah selongkar beg tangan sendiri untuk mencari barang dan apa-apa je aktiviti sampingan yang wanita tu buat sambil berjalan. Sebab pada masa tu, wanita tu berada dalam keadaan yang tak berjaga-jaga, jadi senang la perogol nak control dia.

4) Tempat utama yang menjadi pilihan perogol ialah di tempat parking pusat beli-belah.

5) Tempat kedua yang jadi sasaran perogol utk mencari mangsa ialah tempat parking di pejabat.

6)  Dan tempat yang ketiga bahaya di tandas-tandas awam. [sebenarnya mana2 tempat pun bahye. Tapi yang 3 ni tempat yg paling common.]

7)  Perogol-perogol ni hanya akan culik/ tangkap mangsa dengan kepantasan maksimum kat tempat-tempat tu, tapi akan bawak mangsa ke tempat lain supaya tak kantoi. Dah tu, giler kalo tangkap kat parking lot pastu rogol kat situ. Dengan CCTV dan orang-orang lain yg mungkin lalu waktu tu.

8) Tapi kalau mangsa tu ada effort untuk melawan, perkara ni dah membuatkan perogol tu agak terkancat nak teruskan niat jahat tu, sebab dia pun tanak sebarang masalah timbul. Lagipun bila mangsa melawan, derang akan amik lebih banyak masa untuk buat jenayah tu. Itu akan melambatkan mereka dan mungkin mereka rasa tak berbaloi untuk buat benda tak elok pada mangsa yang melawan tu. [Mungkin berkesan atau mungkin tak berkesan kalau melawan. Yelah, tenaga lelaki dgn pompuan mana bleh compare. Tapi at least kena la berusaha untuk melawan].

9) Perogol-perogol tu kata, mereka takkan memilih mangsa yang ada memegang payung atau objek-objek yang boleh memukul mereka dari jarak jauh seperti gitak kapok, penyapu, mop lantai atau pedang. [Ada ke pompuan pegi jalan bawak penyapu? ] 

PERKARA-PERKARA YANG PERLU KITA INGAT;

1) Kalau kamu rasa ada seseorang ikut kamu dari belakang kat jalan, atau dalam lif atau kat tangga, cuba tenung muka dia, pastu kalo berani, cuba tegur dia, tanya le apa-apa soalan general. Cakap le pasal cuaca ke. Ribut petir ke. Supaya kamu boleh cam muka dia. Cara ni sedikit sebanyak boleh mengurangkan risiko untuk kamu jadi target. [Kadang-kadang saya rasa, ntah ye ke dok perogol2 ni cakap. Kalau kat Malaysia, orang yang dikenali tu la yg lagi berpotensi jadi perogol. Dah rogol complete set dengan bunuh. Dah tu cemana. Adakah perogol2 di US lagi sopan daripada perogol2 di Malaysia?].

2) Kalau tetiba kamu didatangi oleh seseorang daripada depan dan kamu rasa dia memang ada niat jahat, cuba herdik dia dan cakap kuat-kuat 'Jangan!', atau 'Berhenti!'. Kebanyakan perogol2 ni cakap, mereka akan berlalu pergi kalau wanita tu menjerit atau nampak berani nak lawan balik. [Bergantung jugak pada tempat jenayah ni berlaku. Kalau memang takde org langsung kat tempat tu, rasanya sia2 je menjerit. Sebab mereka akan tetap berani nak teruskan niat jahat. Tapi kalau kat tempat yang masih ada orang, boleh la buat camni. Apa-apa pun tak tau jugak. Pernah berlaku satu kejadian kepada kawan saya, pada tahun lepas. Kawan saya ni sampai rumah pada lewat malam dalam jam 1 pagi. Sewaktu dia berhenti depan pagar rumah dia sendiri, tetiba ada 2 orang lelaki dengan motosikal berhenti sebelah keretanya [belah penumpang], buka pintu kereta kawan saya dan cuba nak amik handbag kawan saya yang diletakkan di tengah2 antara seat driver dgn penumpang depan. Waktu itu, kawan saya hanya tengking penjahat tu dengan, 'hoiiiii'. Terus kedua-duanya lari dan tak jadi ambil beg kawan saya.]. So, saya rasa mungkin boleh cuba tengking penjahat tu. Penjahat ni, lebih sukakan mangsa yang mudah dikawal. Bak kata homputis, an easy target. 

3) JIka kamu diserang oleh lelaki jahat, kamu memang tidak mungkin mampu melawannya dengan tenaga. Tapi kamu boleh gunakan kebijaksaan untuk menyakitkan mereka. Katakan kamu diserang daripada belakang dan penyerang memeluk kamu di pinggang, apa yang kamu boleh lakukan ialah mencubit penyerang itu pada lengan [diantara siku dengan ketiak] ataupun dibahagian peha bahagian dalam. Cubit sekuat hati. Jangan lepas. Sebab bahagian tu kalau cubit memang ohoho... very sakit. Ada satu kes yang perempuan cuba melawan penyerangnya, dia cubit sampai tahap rabak tangan penyerang tu dan perlukan jahitan. See... Boleh cederakan mereka tanpa guna kekuatan fizikal. Pompuan kan terer mencubit. Kan selalu cubit pasangan. Hehehe.

4)  Satu lagi teknik biasa yang digunakan, serang pangkal peha penyerang, to be specific, alat sulit. Tendang, guna lutut atau guna siku. Penyerang biasanya akan rasa 'potong' nak teruskan niat jahatnya kalau orang tu melawan. Sebab dia tanak dapat banyak masalah melakukan kejahatan tu.


Tips Daripada Tae Kwan Do [Tekwando ni daripada Korea ye. ]

1. Siku adalah bahagian yang paling kuat pada badan kita. Jadi gunakanlah siku untuk menyiku penjahat-penjahat.

2. Kalau perompak mintak purse kamu, jangan beri kat tangan dia, sila campak purse tu jauh2 supaya dia kejar purse tu, then korang bleh run for your life. Rasanya ramai dah tau taktik ni kot. *Part lari ni, kalau kita tengok dalam filem, sokmo le orang yang kena kejar tu pilih untuk lari ke tempat yang lagi sunyi, pastu panjat bangunan. Kita yang tengok pun rasa geram. Lari le tempat yang ada orang. Eii... Tapi ye la.. masa tengah panik, mana sempat nak fikir nak lari ke mana kan? Lari je asalkan boleh lari.

3) Kalau kamu kena tangkap dan dikurung dalam boot kereta, cuba pecahkan lampu belakang dari dalam boot keta tu. Pastu lambai2 ke luar. Biar keta lain nampak. 

4) Lebih selamat gunakan lif daripada tangga. [haa.. nampaknya lepas ni, saya dah tak bleh exercise guna tangga. Ada org tak bagi. Huhu.. ]

5) Ada banyak lagi tapi saya yakin korang bukan baca pun. Hahaha. So, saya pun malas nak sambung lagi. 



 

 

29 May 2012

Suka Amik Gambar Sendiri Itu Camwhore?

Sejahteralah ke atas kamu....

Biasa yang suka amik gambar sendiri ni pompuan. Lelaki jarang sangat yg suka bergambar kecuali Uncle Gedek, itu pun sebab konsep blog dia self-portrait.

Korang penah dengar tak perkataan 'cam-whore'? Kalau budak2 pompuan amik gambar sendiri then derang sendiri mengaku derang cam-whoring. Contohnya amik gambar sendiri  guna henfon buat mulut muncung pastu dia kata dia camwhore.

Selama ni saya tak tau pun apa benda maksud camwhore tu. Walaupun perkataan 'cam' tu sefaham saya maksudnya camera. Tapi 'whore'? Setahu saya maksud whore tu ialah pelacur. Tapi saya tak amik pusing sangat. ['Amik pusing' ni adalah perkara yang paling susah nak buat kalau ko sakit tengkuk. Muahahahahha. *hanya utk org yg faham sahaja.]. Mungkin itu adalah istilah budak2 zaman sekarang untuk menunjukkan yang mereka sedang amik gambar sendiri dengan muka tak malu. Mungkin saya yang dah ketinggalan zaman tak tahu istilah mereka.

Tapi bila saya google, cam-whore tu bukan bermaksud korang muka tak malu amik gambar sendiri. Tapi maksud sebenarnya adalah kamu bergambar [amik gambar sendiri] bagi tujuan mempromosikan servis seks di internet. Contoh macam amik gambar tanpa baju, nampak semua humps yang ada di bahagian dade. Atau amik gambar tempat2 sulit demi menarik perhatian pengguna-pengguna internet untuk tujuan tertentu la. Takyah la cerita apa fungsinya upload gmbr bugil kat internet ye dok? Sebab saya pun tak tau.

So, sebelum guna sesuatu perkataan tu, jangan main ikut je. Kena la tau maksud dia.


Enterframe lagi. Suka glemer kot aku ni. Muehehehe. Gelakkan diri sendiri. Gambar ni kiterang camwhore amik masa kat Pantai Cahaya Negeri, Port Dickson. Masa tgh setting self-timer kat tangga, ada makcik lalu atas jambatan tu geleng kepala tgk kiterang bergalok kat bawah dalam semak ni. Mungkin dia ingat kiterang belum kawen lagi kot. Hehehe..  Eh, ini caption ke pertandingan essay peringkat kebangsaan? Hahah.
Sumber : Wikipedia, Ivan Lim

28 May 2012

Jemputan Kahwin Guna FB Je? Tanak Pegi La


Sejahteralah ke atas kamu....

Musim kahwin dah bermula sejak cuti skolah dah kembali lagi. Pagi tadi dtg ofis sempat je swipe before time walaupun kuar umah dah lewat, kul 7.55 am. Waktu ofis start kul 8.15am. Heheh. Kira sakti benor la tu kalau keluar rumah dah lewat, tapi sempat punch on time. Kekekeke. Bangga dengan pencapaian diri sendiri.

Berbalik kepada musim kawen ni. Bila ramai orang yang nak berkahwin, ramai jugak la yang dapat undangan perkahwinan. Trend sekarang invite guna FB je. Mudah katanya. Tapi ramai yang sentap kalau dapat invitation guna FB ni. Terus je majuk tanak datang. Ololo... Sho shuwit.. Cepat betul terasa ye kita ni. Banyak sangat makan Ajinomoto cenggitu le gayanya.

Saje nak enterframe.
Bagi saya, menjemput orang untuk datang ke kenduri kawin melalui FB ni ada baik dan ada buruknya. Biasa la. Semua benda dalam dunia ni ada pro[s] and con[s]. Tapi secara jujurnya, saya rasa kita perlu lebih terbuka tentang perkara kecil ni. Apa salahnya kalau dijemput melalui FB sahaja? Dalam waktu-waktu kritikal, ekonomi meruncing bagi kebanyakan orang, jemputan melalui FB dapat menjimatkan belanja kad kawen yg bukan murah yg akhirnya jadi alas botol kicap je. Ataupun buat lap taik cicak. Erm.. Pengantin yang menjemput tu bukan tau pun siapa yang dijemput akan betul-betul hadir ke majlis dia nanti. Kalau nak jemput 2000 org tetamu, pengantin pun print 2000 keping kad, pastu yang datang hanya 1000 org, maka kad yang lagi 1000 utk org yang tak datang tu kan saje je rugi. Itu baru bab kad kawen. Blum masuk bajet untuk makanan lagi. Kalo buat kenduri utk 2000 org, tapi yg datang pun hanya 1000 je, kesian kat pengantin. Betul tak? Ramai org muda yang rasa seram nak kawen bila fikirkan bajet2 ni semua la.

Kita kan dah tau, betapa kos nak kawen sekarang ni makin meningkat. Kos untuk kenduri yang cap hayam macam kenduri kawen saya pun dah makan belanja hampir 10k. Itu hanya untuk persiapan kenduri je. Blum masuk kos kad kawen, hantaran dan baju. Takde bersanding, takde profesional cameraman pun. Doorgift pun bagi telur rebus dengan gula2 je. So, rasanya semua orang tahu yang kos nak kawen bukan sikit walaupun kenduri tu simple je. Itu belum cerita kalo wedding yang gempak2 punya. Baju persalinan berpasang-pasang. Sesi photografi outdoor lagi termasuk prewedding. Wang hantaran dan barang2 hantaran yang branded. Jadi, rasanya lebih afdal dan sangat membantu pengantin kalau kita kikiskan sikit rasa ego dan perasaan mulia kita seperti akulah keturunan diraja yang perlu dijemput melalui kad jugak.

Ye, saya faham ada yang dijemput melalui FB tu pada mulanya berniat untuk hadir ke kenduri yg dijemput tu. Tapi kalau takde peta ke rumah pengantin cemana nak pegi[sebab takdpt kad]? Pastu terus tak jadi pegi. Majuk letttew konon.... So, kat sini, pengantin pun jangan la berlagak diva sangat. Tau la nak kawen nanti dia jadi raja. Tapi sehari je hokey. Jangan diva lebih2. Tapi apa salahnya jadi raja berjiwa rakyat. Kalau ye pun jemput melalui FB, jangan la amik kesempatan dan malas sangat nak jemput orang beriya-iya. Kita nak org datang kenduri kita, so, kita kena la sungguh-sungguh tunjukkan kepada mereka yang kita nak mereka hadir walaupun kita tak berapa rapat dengan mereka. [Berapa banyak mereka daa.... Siapa yang malu? mereka dan keluarga mereka.]

Maksud saya macam ni, pengantin boleh gunakan FB untuk menghebahkan tentang perkahwinan kamu kepada kawan2 yang kurang rapat dan maklumkan di situ bahawa kamu perlukan RSVP mereka.[Répondez s'il vous plaît, or please reply (used at the end of invitations to request a response)]. Maklumkan terus, siapa yang respond untuk attend majlis tu akan diberikan kad. Atau pun kalau rasa biadap ayat tu, boleh la mintak alamat mereka di FB untuk pos kad jemputan. Siapa yang beri alamat, yang tu je la yang dpt kad jemputan. Sape tak bagi, takyah la pos. Padan muka derang.

Tapi pengantin pun agak2 la kan.... Kalau kawan2 rapat yang memang rapat giler, takkan nak tunggu mereka respond di FB baru nak bagi kad. Cara yang saya cadangkan di atas tu hanya untuk kawan2 yang tak rapat. Kalau kawan2 rapat yang selalu lepak sama2, beri je la by hand. Kalo nak kena sembur dgn gas pemedih mata, try la mintak RSVP kat FB jugak pada kawan2 rapat tu. Hehehe. Lagi satu yang pengantin perlu consider, tak semua orang aktif berFB. Macam saya, saya sampai tak perasan pun kawan saya dah kawen sebab dia hanya invite melalui FB je. So, itu pun ada jugak tak eloknya invite menggunakan FB ni. Cuma saya tak la rasa kisah sangat sebab walaupun saya tak pergi kenduri dia, dia tetap selamat berkahwin. Dan dia pun tak la beriya sangat mengharapkan kehadiran saya sebab invite melalui FB je.

Ada fren saya di FB siap buat status mcm ni [le lebih kurang], "Kalau jemput aku melalui FB, aku pun attend melalui FB jugak la wedding korang". Amboii... Divanya dia. Hehehe. Cuma, apa yang saya nak kita semua bukakan minda supaya jangan le sentap2 kalo terima invitation melalui FB. Apa salahnya. Jemput jugakkan? Dan bagi pengantin pulak, jangan la sedih2 pulak kalo org yang dijemput melalui FB tak hadir pun ke wedding kamu. Mungkin org tu rasa kamu tak bersungguh menjemput dan kamu tak kisah pun kalau dia tak datang.

Okaylah... Saya harap korang faham la point saya ye. Tapi still... saya tak kisah kalo org nak jemput saya melalui FB. Kalau boleh dtg saya datang. Kalau ada halangan, jemput la guna kad sebesar gajah pun... tak dapat jugak nak hadir. Untuk bakal2 pengantin, selamat ber ehem-ehem. Untuk bakal-bakal tetamu yang akan hadir ke majlis perkahwinan pun, selamat mentekedarah dengan jayanya.

25 May 2012

My Favourite Animal Pal in Madagascar3: Europe’s Most Wanted

My favourite animal pall in Madagascar is;[ let's guessing ]

He own a long neck
He has brown spots on his back
He is got long legs
 
      He is not a boy but a 'man'
      He is a friend of Alex, Marty and King Jullian
      He is a Giraffe, Melman

               Always worries about ache
               Frequently has a bunch of medicine
               and appointment with doctor
               He is a hypochondriac

                            Most of the time he is skittish
                            But sometimes has moment of profound clarity
                            He makes me laugh more than the other pals do
                            By listening to his voice can make me laugh.

                                    Melman falls in love
                                    He falls in love with his friend
                                    Her name is Gloria a Hypo
                                    And they make a lovely couple
                                    As Melman be so gentleman to her




Why I like Melman? He is so entertaining. He is slumber and spontaneous. The best thing that Melman has is his pure and true love to Gloria. 


                             

              

Drama Romantik Korea - Tinggal Serumah

Sejahteralah ke atas kamu...

Masa muda dulu saya memang hantu-raya-jembalang-tanah dengan drama Korea. Jalan cerita drama-drama Korea ni walaupun pusing-pusing pun macam tu jugak, tapi saya tetap menggelupur nak tengok sampai habis. Bapak panjang 16 jam durasi dia. Macam cerita Hindustan, kalau tak ada hero kuat yang selepas kena tembak 4 das pun masih boleh berlawan dengan 60 orang jahat yang bawak kayu hoki, memang bukan Hindustan la tu. Macam tu jugak dengan drama Korea. Kalau hero dengan heroin tak bermula dengan bergaduh dan bermusuh kemudian jatuh cinta, memang tak Korea ah..

Ada beberapa drama Korea yang saya perasan, konsep jalan ceritanya sama iaitu, hero dan heroin tinggal serumah kerana terpaksa. Terpaksa tu kerana ada la sebab tertentu contohnya dalam Full House mereka tinggal serumah sebab kahwin kontrak [yg lelaki nak penuhi permintaan keluarga untuk berkahwin dan yg pompuan pulak berkahwin untuk dapatkan semula rumah dia]. Ada-ada je la sebab yang terpaksa tinggal serumah ni. Ada yang hilang ingatan dan kena pungut pastu kena jadi orang gaji, atau ada jugak yang menyewa serumah sebab yg pompuan tu ingat lelaki tu gay[Personal Taste - oh, hensengnya Lee Min Ho]. Apa-apapun semuanya akan mula dengan bergaduh tiap-tiap hari. Ada je yang tak kena. Tapi last-last, masing-masing jatuh cinta sebab dah faham perangai masing-masing dan dah dapat kenal kebaikan masing-masing. 

Anak-anak muda yang tengok jalan cerita macam tu mesti akan terasa sweet nya... Indahnya percintaan begitu. Pastu ada jugak yang berangan nak dapat pasangan yang best mcm hero dan heroin drama Korea. [Saya la tu dulu-dulu selalu berangan nak dapat lelaki hensem baik yang sweet dan lomentik]. Hei jangan tak tak tau, hero Korea ni dah la hensem, pastu perangai plak bila dah jadi boyfriend tu memang loving habis. Sweet sangat tau, watak mereka dalam drama tu. Pandaaaaiiiiii mereka berlakon. Yang heroin pun tak kurang jugak, dah la comel, perangai manja-manja kucing pastu lerus bendul. 

Macam drama Korea tu.... kita tgk tak mustahil 2 orang yang saling tak mengenali boleh tinggal serumah pastu lama-lama jatuh cinta betul tak? Jadi..... perasan tak, anjuran Islam untuk berkahwin dulu kemudian baru bercinta tu betul la kan? Memang tak mustahil kita BOLEH duduk serumah dengan orang yang kita tak kenal, dan develop perasaan cinta bila dah tinggal serumah dengan dia. Kenal hati budi dan perangai dia serta sesuaikan diri sama macam kita mula-mula bercouple jugak. Masa mula-mula bercinta pun, kita mesti akan sikit demi sikit kenal kekasih kita tu dan walaupun ada keburukan yang kita nampak ada pada dia, kita akan sanggup je terima dan bersabar. Kadang-kadang punya la lama bercinta sampai 10 tahun tapi boleh maintain je perhubungan walaupun ada bergaduh sekali sekala. Maknanya, kalau boleh bercinta 10 tahun dan bersabar, kenapa tak boleh berkahwin dengan orang yang kita tak kenal?  Lagi best. Bila dah kahwin dah halal. Boleh dating tergedik-gedik berkepit-kepit pun ikut suka. Nak peluk-peluk pun best sebab dah halal. Kalo pegawai2 pencegah maksiat datang serbu masa tengah buat projek kat hotel pun, boleh la berlagak tunjukkan kad kahwin kat pegawai2 tu sambil boo mereka. Point saya kat sini, bercinta selepas kahwin bukanlah sesuatu yang tak masuk akal dan mustahil untuk dilaksanakan. Mind setting je kena tukar skit sebab bila bercinta lepas kahwin tu macam tak sama dengan orang lain. Nampak kolot.

Bercinta lepas kahwin ni saya rasa macam dah nak jadi trend semula dah sekarang. Saya banyak baca kat blog-blog yang berkongsi kisah perkahwinan mereka tanpa bercinta dengan pasangan mereka. Saya rasa trend ini bagus serta kembali kepada ajaran Islam. Dan semua kisah yang saya baca itu alhamdulillah mereka sangat bahagia. Fatimah Sarha sape kenal? Itu pun satu contoh jugak. Jangan la takut tak serasi atau tak bahagia. InsyaAllah bahagia. InsyaAllah akan serasi. Sebelum kahwin, merisik la dulu daripada orang lain sama ada org tu okay ke tak. Boleh mintak tolong sahabat2 terdekat kita atau ahli keluarga kita untuk merisikkan. Kecuali la kalo tetiba kenal pasangan tu dalam kelab malam tengah mabuk-mabuk then ajak kahwin malam tu jugak, itu mungkin akan innalillah la jawabnya. Huhu.

Harap-harap adik-adik yang masih single tu boleh consider untuk bercinta selepas kahwin. Kalau ada orang merisik dan meminang dan kalau lepas dah siasat yg dia tu okay orangnya, proceed je. Yang tengah bercinta tu kahwin cepat-cepat. Dan yang dah kahwin plak, semoga kita berjumpa lagi di hari bahgia ini.... mari teman, mari saudara, kita bergembira... lupakanlah segala nestapa, selamat, selamat hari raya.  Ngo cau sin..

24 May 2012

Politik : Penyokong dan Pembangkang

Sejahteralah ke atas kamu...

Hari ni nak cerita topik yang agak serius. Tentang politik. Sila saspen. 

Sejak akhir-akhir ni percakaran antara semua parti politik makin gila kentang. Semua orang nak mempertahankan keimanan masing-masing terhadap parti politik yang disokong. Walaupun ada orang yang kata, "saya tak sokong mana-mana sebab semuanya sama je", tapi jangan nak tipu, dalam hati mesti ada terlebih sikit menyebelahi pihak2 tertentu. Saya pun sama la. Walaupun hakak kata hakak tak sokong mana-mana, tapi jangan percaya sebab dalam hati hakak, pasti hakak ada menyebelahi salah satu pihak walaupun bukan penyokong tegar. :D [grinning]. Undi adalah rahsia walaupun hakak tak pernah pun lagi mengundi. 

Isu paling panas sekarang ni, pasal PTPTN dan Bersih. Yang ni 2 je la yang pahlawan-pahlawan papan kekunci dan  keyboard warriors dok berbalas pantun kat internet sama ada kat FB, kat blog, kat forum, semua berusaha mempertahankan prinsip yang dibawa oleh  parti yang disokong masing-masing. 

Dalam bahasa yang lebih senang korang nak faham, contohnya bagi isu PTPTN --> 

Senarionya begini [korang semua dah tahu dah ni rasanya, tapi baca je lah] : 
  1. Pembangkang [Pakatan Rakyat - PKR, DAP dan PAS] mencadangkan untuk memansuhkan PTPTN, beri pendidikan percuma.
  2. Penyokong-penyokong BN akan bermati-matian menegakkan bahawa PTPTN itu sangat membantu golongan pelajar miskin untuk sambung belajar. Mansuhkan PTPTN bererti rakyat Malaysia takleh sambung belajar. Mansuhkan PTPTN adalah mustahil dan bodoh. Sape yang sokong untuk mansuhkan PTPTN tu tak kenang budi. Hutang wajib dibayar. Dan sebagainya.
  3. Penyokong-penyokong PR pulak akan bermati-matian pula untuk menegakkan  bahawa PTPTN itu lebih elok dimansuhkan. Mansuhkan PTPTN adalah perkara yang boleh dilaksanakan dan bukan mustahil. Sape yang taknak belajar percuma tu bodoh. 
Okay, itu senario sekarang kan? Korang baca la kat mana-mana pun battle of keyboard warriors , isi dan hujah mereka pun balik-balik yang tu jugak. Takkan lari banyak la. Kalo ada pertambahan pun perkataan-perkataan carut dan maki je.

Sekarang ni apa kata ... ni cuba bayangkan la ye... Kalaulah... Isu untuk mansuhkan PTPTN dan beri pendidikan percuma ni dicadangkan oleh pihak BN pulak. Katakanlah je ni tau. Cuba korang bayangkan pulak, siapa yang akan menyokong cadangan ni dan siapa pulak yang akan membangkang cadangan ni?

Saya boleh jamin, makan nasik lemak 7 hari setiap hari berturut-turut bahawa penyokong-penyokong BN yang sekarang ni kondem habis-habisan cadangan nak mansuhkan PTPTN ni, tiba-tiba akan otometik je menyambut baik cadangan tu. Dan penyokong2 PR yang sekarang ni bersetuju PTPTN dimansuhkan akan tetap bersetuju dengan cadangan tu kehkeh tiba-tiba je secara otometik tidak menyokong cadangan tu.

Betul tak kemungkinan itu akan terjadi? Korang rasa cemana? Saya betul-betul rasa, bahawa apa yang penyokong-penyokong setiap parti ni pertahankan, bukanlah ikhlas tentang isu tu sendiri tapi lebih kepada sokongan kepada parti tu je. Oleh sebab dia dah sokong BN, apa yang BN cakap semuanya benar. Macam tu jugak, sebab dia dah sokong PR, apa yang PR cakap, semuanya benar bagi dia. Tak kisah la sama ada cadangan tu betul-betul baik ke, atau cadangan tu buruk ke, asalkan cadangan itu keluar daripada parti yang disokong, semua penyokong-penyokong parti akan turut sama mempertahankan parti masing-masing. Saya sangat yakin itu. Jadi, korang tak payah nak berlakon la yang korang betul-betul care dengan sesuatu isu tu, melainkan korang cuma nak membela parti yang korang sokong. 

Nak cuit skit pasal cukai. Selalu je pembangkang dok kata, kita yang bayar cukai kepada kerajaan, tapi ramai juga yang tak terasa pun derang pernah bayar cukai. Cukai pendapatan takde pun dipotong oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri [LHDN] setiap tahun. Kalau ada pun setahun sekali je. Itu pun takde la banyak mana. So, mesti kita rasa yang kita tak pernah pun bayar cukai ye tak? TAPI, kita perasan tak bila kita makan dekat KFC, harga yang korang bayar tu TERMASUK 6% gov tax? Itu baru kat KFC. Kat McDonald? Burger King? Sushi King? Sushi Queen? Big Apple? Berapa kerap kita makan kat luar? Berapa banyak tax yang kita dah bayar? Berapa ramai yang makan kat tempat2 tu? Berapa lama dah cukai ni dikenakan? Itu yang saya faham la pasal cukai ni.

Pasal semua isu-isu ni.... semua kontraversi ni, tak kisah la korang sokong apa pun, tapi saya cuma mintak korang jangan dengar berita daripada satu sumber je. Dan bila dengar berita daripada sumber-sumber lain, tolong bukakan hati dan minda untuk terima fakta yang diberikan. Jangan le asalkan fakta tu keluar daripada parti yang ko tak sokong, terus ko tak dengar penjelasan dan anggap tu semua fitnah. 

Kalau blur sangat tak tahu nak sokong mana.... cuba la kaji sejarah kerajaan Islam sejak selepas kewafatan Nabi Muhammad, kemudian zaman Khulafa Ar-Rasyidin dan kerajaan-kerajaan Islam selepas tu termasuk kerajaan Abassiyah sampailah ke Turki Uthmaniyah. Mesti korang malas kan? Paling tidak pun korang baca la kisah kepimpinan 4 orang Khalifah kita, tengok cemana cara mereka hidup. Adakah penuh dengan kemewahan? Abu Bakar AsSiddiq itu hartawan, tetapi memilih cara hidup zuhud. Kenapa? Sebab tak mampu? Sebab sengaja nak hidup mundur? Umar Al Khattab yang sangat amanah dalam pentadbiran negara sampaikan ada satu hari bila anaknya datang bertemu dengannya untuk berbincang masalah keluarga yang tiada kaitan dengan isu umat, sanggup memadamkan lilin kerana takutnya dia menggunakan harta umat [harta rakyat]. Betapa Umar sanggup berjalan di waktu malam di celah-celah kampung untuk melihat sendiri keadaan hidup rakyatnya SECARA SENYAP-SENYAP ye. Bukan disambut dengan paluan kompang dan jamuan seekor lembu.  Kemudian, zaman Umar Abdul Aziz [dia ni khalifah jugak daripada keturunan Umar Al Khattab], semua rakyat mendapatkan kekayaan yang sama rata dan tiada seorang pun rakyatnya layak terima zakat. Hebat tak?

Kita memang tak mungkin dapat lagi pemimpin Islam sebegitu. Tetapi paling tidak pun... carilah yang paling sedikit bezanya dengan mereka. :D Grinning again.



22 May 2012

Meh Nak Cerita Sikit Pasal Greeco Venture

Sejahteralah ke atas kamu...


Sejak teknologi gambar digital makin berkembang, saya dah jarang sangat nak print out gambar ataupun biasa orang sebut 'cuci gambar'. Semua gambar disimpan dalam hard disk je. Tapi leceh juga nak tengok gambar-gambar ni terutamanya bila nak tunjuk kat ahli keluarga, ramai2 nak tengok. Susah nak pass-pass kan gadjet tempat kita simpan gambar-gambar tu. Macam mak dengan abah saya pula, kurang suka tengok gambar dalam bentuk digital. Tak puas kata mereka.


Gambar perkahwinan saya tahun lepas, saya terpaksa jugak cuci sebab nak tinggalkan di rumah mak saya satu album dan di rumah ibu mertua satu album. Dalam masa saya mencari-cari kedai untuk cuci gambar tu, kebetulan terjumpa promotion di Groupon untuk print gambar bersaiz 4D dengan harga murah oleh Greeco Venture Sdn. Bhd.. Untuk permulaan dan percubaan sebab nak tengok elok ke tak elok quality dan service syarikat Greeco Venture - Colourful Memories ni. Cuba test skit tengok okay ke tak.  
Sebelum saya cerita pasal pengalaman saya berurusan dengan Greeco Venture ni, biar saya ceritakan sikit tentang Greeco Venture.

Greeco Venture ini adalah sebuah syarikat yang menyediakan perkhidmatan percetakan gambar [photo printing] yang berkualiti. Perkhidmatannya menggunakan kepakaran yang tinggi dan teknologi yang terkini serta termaju. Wahhh... hebat tau Greeco Venture ni. Don't play-play ahhh...


Okay, sambung balik cerita pasal promotion yang saya beli di Groupon. Saya beli gambar bersaiz 4D. Sila baca betul-betul. 4D ye, bukan 4R macam yang biasa tu. Apa bezanya kedua-dua saiz ni? Sila google. Hehehe. Acah je. Tak baik beri orang harapan palsu kan? Gambar bersaiz 4R itu yang standard kita biasa print kat kedai gambar tu. Kan saiz dia macam 1R, 2R, 3R, 4R. Lagi banyak nombor sebelum R tu, lagi besar la gambarnya. Maksudnya saiz 2R lagi besar daripada 1R dan seterusnya.

4D foto bersaiz sepadan dengan nisbah saiz (4:3) dengan imej yang ditangkap oleh kebanyakan kamera digital, kecuali DSLR untuk mengelakkan imej daripada di crop secara tak sengaja. 


Jadi apa yang bestnya gambar 4D ni? Mcm ni, kalau satu gambar tu terlalu banyak ruang yang membazir contohnya kat bahagian tu tu gambar pokok je yang lagi banyak daripada gambar orang, kita boleh la potong sikit bahagian yang terlebih tu dan gambar tu masih lagi boleh bersaiz 4R selepas potong. Korang ni kalau saya tak letak gambar mesti tak faham kan?




Okay, nampak tak gambar kat atas ni? Kalau saiz 4R, ruang kosong kat sebelah lelaki tu, akan remain luas macam tu la. Tapi kalau gambar bersaiz 4D, ruang yang luas tu, korang masih boleh potong dan jadikan dia saiz 4R. Saya harap korang faham la. Kalau tak faham angkat tangan.

Greeco Venture ni yang saya suka sebab urusannya hanya melalui online. Senang. Korang boleh download software untuk korang upload [send] gambar yang korang nak print tu melalui software ni je. Percuma je, takyah bayar. Cara nak guna, mula-mula korang pilih gambar mana yang korang nak print, pastu pilih saiz gambar dan jenis paper cemana yang korang suka [matte -berkabut, glossy - berkilat] pastu korang ikut je default dia step by step. Tak susah langsung. Korang tekan 'next-next' je. Pastu berapa jumlah harga pesanan korang tu akan dikira. Katakan pesana korang tu terlebih budget pulak, so korang boleh back balik untuk remove gambar yang mana yang terlebih budget tu. Last sekali korang perlu masukkan maklumat yang diperlukan oleh Greeco Venture untuk reply email korang dan untuk pihak mereka beritahu langkah berikutnya yang perlu korang buat.

Tips yang saya nak berikan untuk upload gambar menggunakan software Greeco ni ialah, korang perlu ada line internet yang stabil. Tak semestinya laju, tapi kalau laju lagi bagus. Stabil tu maksudnya tak terputus-putus. Nanti masa upload, connection close plak, susah la kan. Lagi satu, korang baca betul-betul steps yang ada. Kalau ikut betul-betul insyaAllah senang je.


Sekarang ni ada promotion Hari Ibu. Kalau nak print gambar bersaiz 8R [besar ni tau], dierang bagi harga murah je.
Pastu nak bayar pun senang. Boleh guna card credit atau Maybank2u. Lepas tu mereka boleh pos gambar yang kita nak print tu.

Bagi saya, cara berurusan melalui online ni sangat sesuai untuk orang yang tak ada masa nak berjalan untuk survey kedai mana yang offer perkhidmatan lebih murah untuk print gambar. Semuanya melalui internet, kita tak perlu keluar rumah pun, tetiba ... plink! plink! Barang sampai depan pintu rumah. Memang la kena bayar postage fee, tapi kira sama je dengan kos kalau korang sendiri keluar pegi shopping mall. Paling busuk pun, duit minyak kereta atau tambang korang dah kena keluarkan. Pastu bila dah keluar mesti nak makan la, nak gi toilet la, nak beli ubat nyamuk la, nak beli sudip ke, haaa.. kan tetiba je jadi banyak belanja. Beli online kan senang. Jimat masa, tenaga dan duit.

Setakat ni, sebarang pertanyaan saya melalui email terhadap Greeco Venture ni, akan dibalas dengan pantas oleh pihak mereka. Dan solution yang mereka beri juga sangat membantu.  Korang, kalau nak print gambar tapi malas nak keluar pegi shopping lot untuk buat benda tu, boleh la guna cara mudah ni. Sudi-sudikan la singgah laman web Greeco Venture ini di www.greeco.com.my.


Ni ada tips tambahan yang boleh korang refer bila nak gunakan Photoprint Software ni;


To ensure your image from being cropped, the time when the “CROP” button become red, Please pay attention on it, because this image is not match with the print size that choose by you, if you insist to print this size, please click on the “CROP” button, the image will then be enlarge, choose the portion that you wish to print, kindly be reminded that the image outside the crop box will not be printed, and if you want the image to be fully printed, please click on the “APPLY WHITE BORDER” button.Beside that, “CROP” button become red, You will be warn by a cropping message the time when you click “next'” to proceed to the user information, Photo not match with print size. Are you sure you want to continue?
Please be informed that during the uploading, our system will automatically centralise the photo when the prints size not matches with the image.(you may view this the time you add the photo) Therefore, user are advise to crop their photo/image before proceed to avoid photos being automatically centralised.
“REMOVE” button become red means the resolution of the photo is insufficient for the selected print size. If you insist to print the image, your prints might suffer quality losses. The larger the desired prints are (e.g. format), the higher the resolution of your photo should be. You can set the resolution on your digital camera before taking photos.
“REMOVE” button become red, will be warn by a error message the time when you add the photos. Low quality on format.












21 May 2012

Sape Kata Kerajaan Persekutuan Tak Baik???!!

Sejahteralah ke atas kamu...

Tak pernah bil letrik saya kena bayar kurang daripada RM20. Tapi bulan lepas punya hanya perlu dibayar RM2.05 je. Ini sudah bagus. Dapat subsidi wa cakap lhooo... Daripada kerajaan persekutuan waa cakap lhoo... Baru je sekali ni. Kalau dapat subsidi mcm ni setiap bulan pun bagus jugak abang Ajib. Saya suka. Hehehe. Apa-apa pun, air free setiap bulan sejak PKR amik Selangor, lebih saya sukai. Heheh. Sebab bila bandingkan bil air mak dekat kampung, pergh...perperperghhh... Mahal.

Nampak ini stoberi? Saya sangat suka stoberi ni. Sebab dia besar. Puas makan. Beli kat pasaraya je. Hehehe.. Nampak tapak tangan yang berkedut seribu tu? Haa.. itu la tapak tangan saya. Sapa nak kena lempang, meh sini saya lempang. Nanti berbekas skali dengan garis-garis tu kat muka. Dapat corak cantik kat muka, boleh pegi stadium sokong pasukan bola sepak. Orang kata, siapa yang ada banyak garis-garis pada tapak tangan dia, itu maknanya dia tu banyak dugaan hidup. Tapi jangan percaya la. Itu hanya kata-kata tukang tilik nasib. Berdosa percaya. Syirik okay. *habis kalo syirik cemana saya boleh tau plak apa kata tukang tilik? Ko pegi jumpa tukang tilik ke?* Ooohhh mesti lah..... TIDAK. Saya baca komik Pedang Setiawan dulu. Ada sorang tukang tilik yang tengok tapak tangan **Tanpa Nama dan terkejut bila tengok tapak tangan Tanpa Nama  berselirat serta banyak sangat garis. Saya terus terasa macam tapak tangan saya ada persamaan dengan Tanpa Nama. Kehkeh.. Perasan nak mamfff... Kawan saya kat sekolah siap suruh saya iron tangan saya untuk hilangkan kedut. Chait! Tak membantu.

ENTRY INI TAK ADA MOTIF.

**Tanpa Nama : Bukan anonymous yang komen pedas di dalam blog korang. Dia adalah watak baik dalam komik Pedang Setiawan yang saya kelepet baca daripada abang saya.

16 May 2012

Kalau Semua Nak Jadi Ustaz, Siapa Nak Jadi Professional?

Sejahteralah ke atas kamu....


Ada orang bertanya kepada saya. "Doktor mempunyai 13 orang anak, masakan semuanya mahu menjadi ustaz, mahu menghafaz Al Quran? Kalau begitu, siapa yang mahu jadi doktor, jurutera dan sebagainya?"

CUba kita singkap kembali perjalanan para cendekiawan kita dalam menuntut ilmu. Kita bangga dengan mereka; orang seperti Imam Syafi'e, Imam Ghazali, Imam Nawawi dan banyak lagi yang pakar dalam pelbagai bidang. Mereka tulis beratus-ratus jilid buku yang digunakan sebagai panduan sehingga sekarang tanpa bantuan apa-apa peralatan yang kita anggap canggih seperti komputer dan internet. Kita dengan peralatan yang canggih yang ada sekarang pun masih tidak mampu untuk menulis walau satu jilid buku pun, dan kadang-kadang peralatan itu lebih banyak membawa kepada kelalaian kita dengan Allah. Contohnya lebih banyak chit chat, menyebarkan fitnah, menyiarkan gambar porno dan sebagainya.

Apa yang hendak saya tekankan di sini, disebabkan kita terlalu menekankan ilmu teknikal inilah yang menyebabkan masyarakat Islam menjadi lemah. Kita tidak mampu melahirkan cendekiawan-cendekiawan yang menguasai pelbagai bidang ilmu seperti orang terdahulu. Kita hanya mampu menjadi user [pengguna], menjadi pengikut, bukan manusia yang sepatutnya diikuti.

Apa silapnya? Silapnya adalah kita telah jauh daripada Allah. Kita jauh daripada Al-Quran. Orang-orang Barat sendiri mengkaji al-Quran dan kitab-kitab [yang cendekiawan kita] tulis walaupun mereka menggunakannya untuk kepentingan keduniaan mereka. Buktinya ketika saya belajar di Jordan belajar bahasa Arab, saya lihat ramai orientalis barat sama-sama belajar bahasa Arab juga. Mereka tahu banyak sumber ilmu di dunia ini berada di dalam al-Quran dan kitab-kitab Arab terdahulu. Sebab itu mereka sanggup belajar bahasa Arab.

Di mana orang Islam? Mereka masih duduk leka dengan ilmu teknikal yang dipelajari daripada musuh-musuh Islam.

Kalau kita lihat hasil kajian yang dibuat oleh Harvard University terhadap ilmu pembangunan insaniyah [human development], sebenarnya dalam membentuk manusia terbaik, 80% daripada ilmu yang mesti dipelajari adalah ilmu sikap.

Realiti masyarakat Islam sekarang, ibu bapa dan pelajar menumpukan 80% masa, tenaga dan sumber-sumber mereka dengan menguasai ilmu teknikal yang hanya meyumbang 20% kejayaan. Sebab itulah masyarakat Islam menjadi lemah, jadi pengguna sahaja serta pak turut.

Di mana letaknya ILMU SIKAP itu?
Ia terkandung di dalam al Quran. Itulah sebabnya Allah meletakkan pembelajaran ilmu berkaitan sikap ini sebagai asas utama dalam pendidikan manusia.

Kita lihat perjalanan pendidikan ulama terdahulu;
  • Mereka menghafaz al Quran
  • Mereka memahami ilmu berkaitan al Quran, ilmu hadis, ilmu bahasa arab dan sebagainya.
  • Dalam masa yang sama mereka beramal dengan ilmu-ilmu tersebut.
  • Allah mencintai mereka atas amalan mereka.
  • Allah memberi mereka kebijaksanaan dengan berkemampuan menguasai bidang ilmu yang lain. 
Inilah jawapan kepada persoalan kenapa saya mahu semua  anak-anak saya menghafaz al Quran. Dengan keberkatan menghafaz al Quran terlebih dahulu akan memudahkan anak-anak saya diberi faham dan beramal dengan pelbagai ilmu lain yang mereka pelajari.

Apa yang kita lakukan untuk cuba mengulangi sejarah itu?
Permasalahan kita sekarang ialah kita hanya mampu berbangga dengan kecermelangan cendekiawan-cendekiawan kita yang terdahulu tetapi semuanya telah menjadi sejarah. Kita tahu mereka hafaz al Quran, tetapi kita tidak hafaz. Kita tahu mereka mengkaji al Quran, beramal dengannya tetapi kita sibuk dengan ilmu teknikal. Kita hanya mahu bercerita tentang sejarah, berangan-angan dengan sejarah tanpa mengambil inisiatif mengkaji serta mengikuti perjalanan mereka.

Salahkah mempelajarai ilmu teknikal?
Jangan salah faham. Saya tidak mengatakan ilmu teknikal tidak penting sama sekali, tetapi hendaklah kita sedari bahawa ilmu teknikal sentiasa berubah, idea dan kreativiti sentiasa berkembang. Kita jangan lupa bahawa semua idea cemerlang ini pastinya datang daripada Allah.

Kenapa perlu hafaz al Quran?
  • Sebagai langkah untuk lebih mudah menghayati ilmu yang lain kerana al Quran adalah mukjizat terunggul.
  • Al Quran apabila sudah menjadi makanan rohani dalam diri, ia membentuk sikap menjadi work smart dalam apa jua pekerjaan semata-mata kerana Allah.


Artikel ini adalah daripada majalah Q & A isu #01 hasil tulisan Dr Mohd Shafie Md Amin Al Muqri, Pengasas Kaedah Sistematik Al-Huffaz.

15 May 2012

Kenapa Saya Kagum Dengan Vegetarian

Sejahteralah ke atas kamu...

Saya takde ramai kawan yang berbangsa dan beragama selain daripada Melayu dan Islam. Kalau ada pun, tak boleh nak dipanggil kawan jugak but kenalan. Dalam hanya beberapa kerat sahaje kenalan saya yang berbangsa lain itu, ada yang mengamalkan prinsip 'vegetarian' sebagai gaya kehidupan mereka. Saya pernah kenal 2 orang vegetarian. Yang sorang tu perempuan berbangsa India. Dia adalah janitor di pejabat lama saya di Pahang dahulu. Sorang lagi lelaki berbangsa Cina yang masih ada di pejabat saya sekarang ini kerana masih ada contract project  dengan pejabat saya. [Dia bukan staff pejabat saya].
Saya pun terfikir soalan yang sama terhadap vegetarian.

Bila saya tengok derang, saya rasa kagum dengan keimanan [faith] mereka terhadap apa yang mereka pegang tu. Bagi mereka, tak boleh makan benda bernyawa dan tidak boleh mengambil nyawa dan mereka betul-betul amalkan. Tak tau la mereka baca kitab apa, tapi apapun.... mereka boleh tahan diri mereka dan keluarga mereka daripada makan segala makanan-makanan sedap yang ada di dunia ni. 

Kita yang Islam ni, memang la ada benda yang boleh dan yang tak boleh kita makan. Selagi makanan tu halal sumber dan cara penyediaannya, maka kita boleh makan. Setidak2nya, yang paling kuat sekali kita control diri kita hanya tak boleh makan babi je. Dan juga minum arak. Ada la banyak lagi, tapi yg 2 ni la mainstream yang paling besar pengaruhnya dalam arena pemakanan. Tapi, vegetarians? Semua haiwan mereka tak makan. Boleh mereka tahan diri daripada makan haiwan-haiwan yang dijadikan Allah sebagai sumber makanan. Boleh pulak perut mereka tahan hanya dengan makan sayur dan buah sahaja. Itu pun dah buktikan mereka lagi kuat iman daripada orang-orang yang mengaku Islam tapi langgar jugak larangan dalam Islam supaya tidak makan bahan-bahan makanan daripada sumber haram.

Jangan salah faham plak. Saya bukan maksudkan yang amalan vegetarian itu satu amalan mulia. Saya harap korang faham maksud saya tentang keimanan tu. Maksud saya kat sini, saya  jika mereka[the vegetarians] Islam, mungkin mereka akan lebih bertakwa berbanding yang sedia Islam ni. Yang si Wai Foong tu, setiap hari dia makan buah je waktu lunch. Kadang2 apple je sebijik. Kadang2 anggur segenggam. Itu je la. Kalau saya makan cenggitu, confirm le slim takyah susah2 panjat tangga tiap2 hari.

Kalau korang perasan, salah satu sebab kita nak makan macam-macam tu semuanya berpunca daripada nafsu. Pulak sekarang semua orang boleh dikatakan mampu untuk makan apa saje yang mereka sukai. Asalkan rasa nak makan Sushi, kita berusaha pergi dapatkan Sushi. Bila rasa nak makan red velvet, mesti nak kena cari red velvet. Kalau tak dapat cari sendiri, post status kat FB. Kawan2 yang baca pun tolong hantar kat rumah. Bila dah dapat tu, makan la nko sampai terbelahak. Ada tak yang macam ni? Mesti ada punye betul tak? Jangan tipu, berdosa. Hehehe. Sebab saya pun macam ni jugak. Maknanya, kita terlalu senang mendengar kata-kata nafsu dan turuti apa yang nafsu nak. Ustazah saya kata, bila kita selalu sangat ikut dan layan je kemahuan nafsu ni, maka secara refleknya, nafsu tu tadi akan menjadi semakin kuat. Nafsu menjadi kuat kerana banyaknya kita makan. Bila nafsu kuat, kita akan malas untuk beribadah. So, malu la skit dengan Wai Foong. Dia senang-senang je boleh tundukkan nafsu dia dengan hanya bersabar dan makan buah-buahan saje setiap hari. Ko mampu? Sebab apa... sebab nafsu ini hanya dapat dilemahkan apabila kita lapar. Sebab tu la para alim dan ulamak selalu mengamalkan berlapar. Ni semua untuk menundukkan nafsu, melemahkan nafsu supaya mereka ringan untuk beribadat. 

Faham tak maksud saya? Faham tak?


Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...