Iklan! Iklan! Sila Click!

30 August 2011

Menakutkan. Phewww... Tarik Nafas Dalam-dalam

Sejahteralah ke atas kamu...

Senarai Pertama
  1. Wali
  2. Waqi Dah keja
  3. Uwais
  4. Tirah
  5. Aisyah
  6. Yon Pon dah keja
  7. Ummar
  8. Ammar Tak balik raya
  9. Fadilah
  10. Marwan
  11. Syu
  12. Maisarah
  13. Arief
  14. Airie
  15. Hajar
  16. Ainuddin
  17. Azim
  18. Sarah
  19. Amaluddin
  20. Ilman
  21. Yana
  22. Ili
  23. Ilham
  24. Afham
  25. Azfar
  26. Hana
  27. Jah
  28. Azril
  29. Syifa
  30. Aaina
  31. Razin


Senarai Kedua
  1. Apip
  2. Ayiq
  3. Darwish

Semua sekali 31 orang untuk diberi duit raya. Arghh... Pengsan maksu. Nasib le kalo dpt 2 hinggit je. Nnt sape complaint, aku nak ckp macam ni... "you take it or leave it". Hahaha... bagi kata 2 je. *Nasib baik tahun ni punya sampul raya EsEsEm lebih cantik daripada sampul '1 Malaysia' yang ada iklan pasal Piagam Pelanggan untuk Penubuhan Syarikat. Nak guna pun malu. Last-last buat kertas bakar utk permulaan rebus ketupat kat dapur kayu.

29 August 2011

Selamat Haghi Ghayer

Sejahteralah ke atas kamu...

Esok dah nak raya... Korang dah sedia ke nak beraya ni? Dah sedia nak tinggalkan bulan Ramadhan yang mulia dan penuh keberkatan ni? Dah balik kampung ke? Saya dah berada di kampung ni... Nyaman je rasanya dapat beraya di kampung. Bahang panas di siang hari yang di kelilingi pokok-pokok sangat berbeza dgn bahang panas dikelilingi bangunan.

Sempena 1 Syawal ini... Saya ingin mengucapkan ;



*tak lawa pun, tapi... Adha Ku Kayshah?

28 August 2011

Nilai Blog Saya...


Huhuhu... Murah... Tapi takpe la.. Abih nak expect mcmn lagi kan? Takkan nak harap nilai dia sama banyak mcm google kan? Kekekeke.

27 August 2011

Psycho Test

Sejahteralah ke atas kamu yang tidak psycho...

Hi
Read this question, come up with an answer and then scroll down to the bottom for the result. This is not a trick question. It is as it reads. No one I know has gotten it right, including me .


A woman , while at the funeral of her own mother, meets a guy whom she did not know. She thought this guy was simply ' amazing' , very much of her dream guy, she believed him to be just that! She fell in love with him right there, but never asked for his number and could not find him.

........A few days later she killed her FIRST sister.

Question: What is her motive in killing her sister?(Give this some thought before you answer).
SCROLL DOWN .............

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
.
:
:
:
:
:
:
:
:

Answer: She was hoping that the guy would appear at the funeral again.

If you answered this correctly , you think like a psychopath . This was a test by a famous American Psychologist used to test if one has the same mentality as a killer. Many arrested serial killers took part in the test and answered the question correctly. If you didn't answer the question correctly, good for you.

Be sure to share the test!


*p/s :- Nasib baik le aku fikir yg lelaki tu ialah bf kakak dia. Aishhh... Nampaknya aku tak saiko. Yey!

26 August 2011

Date Dhibs


Sejahteralah ke atas kamu...

Dtg ofis pagi tadi, tengok-tengok ada botol ini di atas meja.



Apa ke jad plak dah ni? OrgKgBaru kata itu lah bahagian untuk saya daripada hamper yang bos saya dapat semalam. [Semalam saya cuti, kengkonon buat kuih raya. Kuheh....kuheh...].

Dhibs? Apa benda tu? Search maksud perkataan tu kat Google, takde plak. Kalau 'dib' tu ada la. Pastu google punye google punye google, jumpa la web bertuah ni. Kat situ dia kata makhluk seram di dalam botol/jar ini adalah... untuk dibuat minuman. Lebih kurang mcm jus kurma la. Ooooooooohh.... Begitu kesahnya ye... Mana le kawan tau.

Tapi takpe.. Walaupun pelik... saya suka dapat benda-benda pelik tapi boleh digunakan ni. Heheheh... Ok la korang, saya nak berangan minum jus kurma jap utk berbuka nanti.....

Orang Lelaki

Sejahteralah ke atas kamu...

"Orang lelaki ni suka minum air. Kalau kamu jadi isteri, kamu perlu selalu bertanya kepada suami, "Nak minum tak?". Lelaki suka dilayan begitu.". Pesanan itu saya dengar semasa saya masih belajar di kolej. Lecturer saya yang pesan. *lecturer itu adalah lelaki dan beliau adalah seorang ustaz. Saya tetap ingat pesanan itu walaupun bila dah kawen, tak plak selalu praktikkan.

Daripada pemerhatian saya yang baru je 2 bulan kawen ni..... Lelaki ni, dia nampak tak kisah kalau kita tak masak untuk dia, tak buat air untuk dia, atau tak layan keperluan perut dia, tapi dalam hati dia sebenarnya saya rasa dia kisah. Mungkin dia tak pernah merungut, atau tak pernah mengaku kalau kita tanya, "Awak marah ke kalau saya tak masak?". Mesti dia akan kata, "Tak marah la. Saya tak kisah pun kalau awak tak masak. Asalkan ada awak dalam hidup saya.". Mungkin dia memang tak marah pun, tapi kalau kamu offer diri untuk buat semua tu untuk dia, kamu boleh tengok airmuka dia sangat happy.

Mcm suami saya sendiri, dia tak pernah minta atau request untuk saya buat apa-apa untuk dia. Maksud saya request macam, "Nak makan jemput pisang la.. pegi buat jap". Atau, "tolong buat air Vico jap syg". Tak pernah. Kalau request tolong amik henfon sebab dia malas nak bangun tu biasa le.[baby, i'm sorry.. citer pasal rumahtangga plak kat public... huhu...Ni untuk pengajaran je bagi yang tak tau.].

Mula-mula dulu, saya selalu la offer untuk buat air atau hidangkan makanan, bawak depan muka dia. Tapi, bila dia nampak macam tak kisah... Saya pun macam terus jadi alpa. Saya dah tak offer dah nak buat air ke, nak hidangkan makanan lagi selepas masak. Pandai-pandai le dia bawak diri dia. Tu kan umah dia.

Tapi pagi tadi, waktu sahur... tetiba saya tergerak hati nak tanya dia, nak minum air panas tak?[*biasanya minum air kosong je]. Masa dia dengar soalan tu, saya tetiba je dapat tangkap airmuka dia macam happy sangat. Terus je dia cakap nakkkkk.... So, faham kan maksud saya?

Saya ingat dulu suami saya pernah cakap, "Mana ada lelaki yang tak kisah kalau isteri dia tak masak. Mesti kisah punya. Cuma sama ada dia cakap or complaint atau tidak je.". Walaupun saya tau kalau saya tak masak, atau tak sediakan pengisi perut untuk dia, dia takkan marah atau merungut serta takkan request.. Tapi saya juga tahu jika saya lakukan semua tu untuk dia tanpa disuruh, dia akan sangat gembira. :)

25 August 2011

Blog Yang Suka Dilawati/Mudah DiFollow

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini...

Warning : Entry ini bukanlah berdasarkan statistik atau fakta, tetapi hanya pendapat personal saya sebagai pembaca blog.

Blog ada banyak kategori. Ada yang ilmiah. Yang keagamaan. Yang merepek tah hapa-hapa. Yang kongsi fakta ceduk daripada blog lain. Yang cerita tentang personal, tentang anak, tentang suami, tentang jiwa kacau. Yang kongsi resepi memasak. Pastu ada macam-macam kategori lagi la. Nak senaraikan pun malas.

Saya sebagai follower blog orang, saya suka follow blog yang;

  1. Baru nak mula berjinak-jinak dengan blog seperti saya. Follower dia pun ada bawah daripada 100. Kononnya supaya senang dia nak notice yang saya ni jadi follower dia. So, nnt dia bleh la follow saya balik kan. Tapi biasanya kalau yg dah lama saya komen-komen blog dia tp dia tak follow balik, saya terus stop follow la. Hehehe.. tak ikhlas sungguh kan? Tapi ye la.. biasanya blog dia pun bukan hebat sgt, tapi dia dah bajet diva. Kalo Fatin Liyana yang tak follow saya balik tu saya faham la. Sebab follower dia ada 20 ribu.
  2. Diupdate tiap-tiap hari saya follow la. Saya akan semak entry dia. Kalau sebulan 1 entry je, nak follow pun malas. Nak baca update apa? Tak ada entry. Bosan la macam tu.
  3. Dimiliki oleh kawan-kawan. Yang ni, tak kisah le kalo dia tak follow balik pun.
  4. Tuan punya blog tu follow saya dulu, saya akan follow dia balik.
  5. Gaya penulisan yang menarik, santai, senang difahami, blog tu ringan [click je terus keluarsemua contents takyah loading lama-lama], then warna serta font yang tak serabut.
  6. Isi kandungan entries dalam blog tu best. Cerita yang diceritakan tu original. Mungkin dia ceritakan kisah personal dia je, tapi tengok la cara dia bercerita tu jgk. Kalau dia pandai, sesebuah cerita tu akan jadi menarik walaupun cerita tu sebenarnya cerita bosan. Korang dapat tak point saya ni?
  7. Kadang-kadang saya cepat tertarik dengan entry jiwa kacau. Nak tau perasaan orang lain tentang cinta. Perasaan sedih dia. Bukan bermaksud saya gembira bila orang lain sedih. Tapi suka baca entry jiwa kacau. Sebab waktu jiwa kacau, orang akan luahkan je perasaan dia tanpa berfikir panjang. Kadang-kadang rasa mcm nak beri nasihat, sebab saya ni pun biasa jgk jiwa kacau dolu-dolu. Tapi malas le nak masuk campur. Ikut suka dia la. Saya hanya baca je.
  8. Blog masakan. Blog masakan ni, kalau saya tak cuba pun resepi yang mereka letak tu, saya suka tgk gmbr makanan. Hehehe.. Nampak sangat. [aku ni kuat melantak. muahahaha].
So, itu je la kot ciri-ciri blog yang disukai atau senang dapat follower di hati saya.

24 August 2011

Kenapa Wordless Is Only For Wednesday?

Sesiapa boleh jawab? Wordless Wednesday ni siapa yg start? Jadi kalo camtu, Thursday apa plak? Thoughtless Thursday? Fearless Friday? Sad-less Saturday? Sunless Sunday? Apa ni? Apa semua ini? Korang ni suka taw main ikut-ikut. *dengki~ hahahaha...

Sunnah Rasulullah Yang Sudah Tak DiPraktik

Sejahteralah ke atas kamu...

Kita tahu, bahawa Nabi Muhammad adalah orang pertama yang memberi salam jika baginda bertemu dengan sesiapa pun, walaupun orang yang tidak baginda kenali. Baginda mengajar kita supaya memberi salam. *Beri salam itu sunat. Dan jawab salam pula wajib.

Tapi kan... kalau zaman sekarang ni.... Katakan ada seseorang yg bila dia jumpa orang je, dia beri salam walaupun orang yg dia tak kenal. Apa tanggapan kita pada orang tu? Jujurnya, saya anggap dia 'sumthing wrong somewhere' tapi dalam mode yang masih berbaik sangka - mungkin dia memang peramah. Sedangkan apa yang dia buat itu adalah betul dan sedar tak bahawa cara kita ni yang salah dan semakin menyimpang dari sunnah Rasul. Pedih tak hati bila kamu sendiri mengakui fakta ini benar.

Pastu, kita plak hanya akan beri salam pada orang yang kita kenal je. Oppss... Chup! Beri salam ke? Rasanya beri salam pun tidak kan? Setakat senyum je tanpa bertegur sapa. Tu pun kadang--kadang sengaja buat-buat tak nampak sebab malas nak senyum.

Bukan setakat beri salam je. Akhlak pun sama. Kadang-kadang kita hanya berbudi bahasa hanya dengan org yg kita kenal je. Bila org tu kita tak kenal, kita terus rasa mcm takperlu nak buat baik.

Nampak tak? Ini satu lagi perkara yang benar tapi nampak salah, dan perkara salah nampak benar. Seseorang yang beri salam pada setiap orang yang dia jumpa kita akan rasa dia pelik, tapi kalau tak beri salam tu kita rasa tak pelik. Pastu kalau sesiapa yang berkaple dan bercinta sebelum kawen tu kita nampak normal tapi kalau terus kawen tanpa bercinta kita nampak tak normal. Maaf, bukan nak condemn sesiapa. Tapi cuma nak beri gambaran sebenar masyarakat kita sekarang. *Saya juga tak beri salam pada org dan dulu pun penah juga bercinta walaupun tahu ianya tak elok. Kita kan rakyat Malaysia. Semuanya BOLEH!

Suka atau tidak, perkara benar dikatakan salah dan perkara salah dianggap benar itu adalah salah satu daripada fitnah Dajjal. :) Peace....


*Maaf jika saya terpoyo. Citer katun pocoyo.

Kedai Rakyat 1Malaysia

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini...

Kedai Rakyat 1Malaysia setakat ini baru ada 2. Alamatnya ialah;

1. * Stesen LRT Kelana Jaya
KJ14 Damansara - Puchong Highway
47300 Petaling Jaya
Kelana Jaya
* Tel : Not available at this time [belum dpt untung lagi. Tak mampu nak beli telepon]
* Fax : Not available at this time
* Open daily, 7am - 11pm

2. * Pusat Komersial Komuniti Bandar Tun Razak,Jalan 26/107A,Taman Mulia,Bandar Tun Razak,50000,Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur
* Tel : Not available at this time
* Fax : Not available at this time
* 7am-11pm


Siapa nak pergi boleh pergi. Saya teringin jugak nak tengok. Untuk makluman, kedai rakyat 1Malaysia ini dikontrak kan kepada Mydin Sdn. Bhd. So, boleh agak la harga dia murah macam Mydin kan. Kalau tak silap lebih murah daripada Mydin. Akan datang nak buka 1 lagi di Pantai Dalam. Pastu 4 lagi kat Melaka. Sekian saje info untuk kali ini.

Barang-barang atau produk yang dijual di kedai ni yang saya tengok kat website Kedai Rakyat nampak macam murah je. Cuma cap dia tu putih jela, dengan logo 1 Malaysia. Tapi ada aku kesah?

23 August 2011

Buffet Romdhan

Sejahteralah ke atas kamu...

Saya tak biasa sangat berbuka puasa di tempat-tempat yang hebat atau yang mahal-mahal. Biasanya makan kat umah je. Dulu masa bujang, on the way balik umah dari ofis saya singgah beli sebungkus nasi dan kuih 3 pieces, dah. Makan le ko kat rumah sensorang. Bila dah kawen pun still berbuka puasa kat umah, cuma skrg kena la masak. Kalo nak beli, banyak mana nak beli ye tak? Karang suami saya nak ulang makan. Pastu utk sahur sekali. Bengkrap tokey tudung.

Semalam saya berbuka di Hilton KL. Hilton KL ni kira boleh tahan jugak la hebatnya makanan dia. Tapi tempat dia sangat crowded. Sempit giler. Kalu nak bergerak dari satu lubuk makanan ke lubuk makanan yg lain, kena tunggu turn, hanya untuk lalu kat laluan tu. Belum part nak amik makan lagi.

Bagi saya, taraf HEBAT bagi sesuatu tempat makan yang menyediakan buffet Ramadhan saya tentukan dengan beberapa kriteria iaitu jika buffet itu menyediakan;


  1. Segala jenis seafood termasuk oyster[walaupun aku bleh termuntah makan osyter terutamanya yang mentah diperah limau tu], udang yang dimasak berbagai jenis [goreng tempura, bakar, stim, bla..bla..bla], sotong, ketam besar-besar, ikan mahal-mahal termasuk shark-fin[wp aku tak makan jugak huhu].

  2. Kambing panggang yang sedap yang available dengan banyaknya, maksudnya lepas habis, mereka refill, so takkan ada orang yang tak sempat makan. Kambing pun saya tak berapa makan sangat. Tapi bleh le try skit2. [Kalau ada kambing, tapi rasa dia tak sedap, maka tak hebat.]

  3. Booth makanan yang banyak jenis, ada kaunter mee, kaunter satay, kaunter bubur-bubur, kaunter pasta, kaunter mcm-mcm le. [walaupun aku takkan dpt melantak semua sekali, tapi asalkan setiap jenis aku dapat amik sesudu atau seketul kecik pun jadi le. Mesti rasa semua.].

  4. Mesti ada coklat fountain di bahagian desert disertai dengan strawberry. Part ni, kalo 3 yang kat atas tu tak ada pun, saya terus otometik bagi rate 'hebat' untuk tempat tu. Pilih kasih lagi. Hahaha.. nak tengok tempat makan tu high class ke tak, tengok le desert dia. Kalau ada segala jenis coklat mousse, cheesy kek, creamy pudding, maka otometik le kita bleh tau tempat tu bermodal besar dan boleh sediakan makanan-makanan yg mahal. Nyum.... Deliciousssssss... Betul-betul ho liawww...

  5. Ada sushi.

  6. Ada air longan [padahal bukan aku amik pun kalau ada. Saje nak tamak]

  7. Pastu ada makanan-makanan best yang tak dapat dijumpai di kedai makan Asam Pedas Sri Melaka atau di kedai-kedai nasi campur yang lain. Contoh macam Chicken Boxing Stew, Ikan Garupa Goreng Tempura, haaahhh tu je la yang saya ingat hehe.. Sakai jugak la kalo asyik lupa ni.

  8. Ada Ahmad Izham Omar, hahahahah. Semalam ada Ahmad Izham kat Hilton. Dengan wife dia. Huu.. itulah lelaki pojaan saya dulu semasa saya bujang. Sebab dia muda-muda dah jadi CEO Media Prima.



Ok, habis citer.

IQ Ko Tinggi Ke?


Sejahteralah ke atas kamu yg membaca blog ini...

Nak test IQ kamu tinggi atau IQ Zero? Cuba la kamu buat ujian di link yang saya bagi kat bawah ni. Result saya hanya 118 daripada markah penuh 140. Soalan IQ ni ada 39 untuk dijawab dalam masa 40 minit. Kira ok la kalo 1 soklan kamu ada masa 1 minit lebih utk jawab.


IQ TEST

Ni contoh result IQ Test saya. Result kamu nnt share le dgn saya.



Link itu saya kelepet daripada blog Nina Syarfa

22 August 2011

Sedapnya Kalau Dapat.....

......makan megi kari. Dah lama tak makan megi. Sejahteralah ke atas kamu.

Bila dah buat biskut raya tak menjadi ni, makin bersemangat plak saya rasa nak cuba lagi sampai menjadi. Tapi masalahnya bila dah tak jadi buat jenis pertama, saya tanak try buat biskut yang sama lagi. Nak try biskut lain plak. Beragas*. Hahahah... [*Beragas itu hanya orang-orang Kuantan seperti kakak Chomel je yg paham].

Hari ni nak try buat kuih-kuih senang je seperti Cornflakes Meringue [perghhh... nama dia very kebaratan.], nak try juga buat biskut carik nahas iaitu samprit [walaupun nampak senang, tapi kalo sampai ke tangan saya, saya amat yakin ianya amat la susah], nak try buat German Cookies [lagi sekali saya mengagung-agungkan barat.. ish..apa nak jadi ni], dan yg paling tempting untuk dicuba dan dimakan begitu sahaja sambil bermain Angry Birds ialah.... Chocolate Chips Cookies. Harap-harap le menjadi.

Saya dah study petua-petua buat biskut ni daripada blog CheMatGebu, beliau kata.. "kalo pukul mentega dgn gula tu jangan sampai kembang. Bagi sebati je.". Paham??? Takpe..lepas ni saya nak cuba. Kalau tak jadi jugak... saya buat popia sira gula je sudah. Tu pun kalo rajin. Muahahahaha... Hancho ko ni Lydi.

Memang Sah!!



Semalam adalah satu-satunya hari yg ada untuk saya spend time sepenuhnya dengan keluarga. Eceh, gaya le macam keluarga besar sgt. Padahal ada saya dan suami je. MUehehe..

Konon-konon nak berjimat pastu nak buat biskut raya sendiri menggunakan kudrat dan kedua-dua jari jemari runcing - ouchhh... jari aku tak runcing ku yg kontot ini... Pastu beriya la ni keluar pegi beli barang-barang yg berkenaan. Tapi sebelum tu, pergi IOI Mall Puchong untuk beli iron board cover. Tapi iron board cover ntah ke mana, last skali saya hanya beli seaweed dan washing machine cover. Melampau. Langsung takde kena-mengena. Then pegi Jalan Othman utk cari kedai hardware, nak beli lampu kalimantang. Sebab yg kat umah punya dah rosak. Sambil-sambil tu, sempat jgk pegi hantar kasut saya untuk repair tapak kat carpenter cobbler. Lagi sekali takde kena-mengena dengan kuih raya. I'm sorryyyy [sambil buat muka, suara dan tangan macam Amir Rajalawak yg tak berapa lawak tu]. Kemudian, pegi kat Pantai Dalam, beli lauk-lauk mentah. Cekononnya nak buat mikari.

Sampai je umah, lepas solat Zohor, saya terus bersilat nak prepare mikari. Jam 5.30ptg saya dah siap masak mikari. Guna rempah kari Baba's for the first time. Rupa-rupanya rempah kari itu very the pedas. Argghh... Berapi lidah saya. Suami saya sampai sakit perut tak pasti sama ada sebab pedas, atau sebab memang mikari tu beracun. Yg pasti, saya pun sakit perut gak, baru pagi ni.

Pas masak, terus tido. Suami plak bangun, amik alih tugas siang ikan. Memang sengaja tinggalkan untuk dia tugas tu. Nanti dia kecik hati plak kalo tak bagi dia tugas. Nanti dia rasa diketepikan plak. Hahahah.. Alasan bini malas mmg cenggitu.

Lepas berbuka tu baru le saya sambung bersilat utk buat kuih raya. Muka suami dah cuak bila saya dah kuarkan semua senjata rahsia saya untuk buat kuih raya sebab dia tau dia akan jadi mangsa utk tolong. Eh, jangan tak tau... Saya ni selalunya kalo bab-bab peralatan taknak kalah. Complete semua ada. Cuma sama ada tak digunakan @ tak pandai guna @ kalau guna pun sama mcm tak guna sebab hasilnya hancho.

Mak aihhh... bergelumang dengan butter dan tepung memang sangat tak seronok. Saya sangat tak pandai nak bajet mcmn keadaannya doh tu sepatutnya jadi. Kalau ikut sukatan betul-betul macam dalam resepi, lagi le lembik doh tu. Terpaksa memandai masukkan tepung sendiwi. Tu la... ngada-ngada lagi nak cuba seswatu yg bawu. Ko ingat ko Yuna? Masa bakar tu, hanya dpt 2 kali bakar ke. Sepatutnya kuih tu saya nak buat mcm ni...

Gmbr dan resepi saya kelepet daripada blog Azlita Masam Manis.
Nama kuih ni Ntah apa benda beauty black hapa benda ntah [Chey, dah marah punya pasal, nama kuih pun malas nak ingat dah].

Tapi biskut yg saya buat, langsung tak jadi cenggini. Rupa dia jadi macam taik cacing. Buruk benor. Pastu ada besar, ada kecik. Macam huru hara jugak la kalo korang tengok. Saya tak sanggup nak amik gmbr, sbb buruk benor. Tapi rasa dia not bad la [menyedapkan hati sendiri je ni]. Lepas dah tengok hasil yg mengecewakan tu, saya terus bad-mood. Sian suami saya. Dia buat lawak pun saya tak gelak. Sbb marah kan biskut punya pasal.

Jadi memang telah terbukti. Memang sah. Dah terang lagi bersuluh... bahawa saya ini sungguh tidak berbakat dalam bab-bab menguli tepung untuk buat biskut raya. Terbuktilah bahawa saya ini memang koman spanar.

21 August 2011

Hukum Bercinta Dengan Lelaki Yang Sudah Berkahwin?

Sejahteralah la ke atas kamu...

Hukum bercinta dengan lelaki yang beristeri adalah WAJIB, jika isteri kepada lelaki tersebut adalah kamu. Heheh. Sorry. Sarkastik.

Persoalan ini 90% saya cedok menggunakan senduk daripada Fikratul Ummah

Soalan :

Assalamualaikum.

Saya ingin menceritakan tentang hubungan saya dengan seorang lelaki. Sekarang saya bercinta dengan seorang lelaki yang sudah beristeri. Dia baru mengatakan bahawa dia sudah beristeri setelah kami bercinta selama sebulan. Dia menjelaskan alasannya, iaitu kerana dia tidak bahagia dalam perkahwinannya. Saya pula terlalu sayangkan dia. Saya memang seorang yang mudah sayangkan orang. Saya juga pernah memintanya untuk meninggalkan saya setelah mengetahui dia sudah beristeri. Tapi dia tidak mahu meninggalkan saya sampai menangis-nangis. Sekarang saya keliru dengan situasi saya ini, harap dapat membantu saya.


Jawapan asal yang telah dirumuskan oleh LydSunshine : Bercinta sebelum kahwin itu HARAM dan berkahwin dengan lelaki yang telah beristeri pula adalah HARUS.[maksudnya tak perlu bercinta-cinta]. Takyah le pepanjang huraiannya. Kalau nak tau nas-nas yang berkaitan, sila rujuk Fikratul Ummah

Jawapan Yang Lydsunshine sesaje nak jadi nasik tambah : Percaya le sangat kat lelaki tu. Nangis-nangis konon. Bukannya dia takleh berlakon. Ada jenis lelaki yg mmg susah nak kuar air mata, walaupun mak dia meninggal dunia. Tapi ada lelaki yg airmata dia murah cam pompuan. So, hati-hati. Pastu taktik 'rumahtangga tak bahagia' tu biasanya memang alasan je. Kadang-kadang mereka bahagia pun. Tapi saje nak test market, nak tengok ada lagi tak pompuan yang akan jatuh cinta pada dia selain isteri dia. Kadang-kadang ada juga lelaki yang memang spesis 'buruk lantak' dan 'tamak nak makan banyak'. Chittt! Porrah!!!!

Bagi saya, pompuan boleh mengelak daripada bercinta atau terjatuh cinta kepada lelaki yang sudah berumahtangga. Pertama, masa mula-mula berkawan je terus kena sahkan status dia bujang ke dah kawen. Kadang-kadang yang jadi 'tak tau plak dia dah kawen' tu sebab org pompuan sendiri tak tanya. Kalau dah tanya dan dia jawab belum kawen, tapi sebenarnya dah kawen, lagi le mudah keja pompuan. Tinggal je la terus sebab dah sah-sah dia kuat menipu. Kalau dia boleh curang terhadap isteri dia... Kamu boleh pasti ke dia takkan curang dgn kamu jika kamu dapat kawen dgn dia?

Lagi satu, senang je kot nak kenal dgn lelaki yang dah kawen ni... 1. Fizikal... lelaki dah kawen ni confident dia lain macam skit walaupun dia super tak hensem. So, gaya berjalan dia mcm penuh yakin je. Takde nak kalut-kalut.
2. Ayat... Lelaki dah kawen ni ayat dia lain macam jugak. Dia pandai pujuk. Pandai memanjakan. Maklum le.. Dah lama berlatih dengan isteri juga anak-anak. Hahaha...

Kalau terjadinya kes-kes bercinta dengan suami orang ke atau scandals apa-apa... saya memang takkan salahkan pompuan. Sebab yang salah memang lelaki. Pergh... Bias giler saya ni kan.. Tapi betul la... lelaki ni katanya pemimpin. Pompuan pulak insan yang lemah. Lelaki pun katanya ada 9 akal dan 1 nafsu. 9 hokey? Banyak tu kalau nak dibandingkan dengan pompuan yang ada 1 akal tapi 9 nafsu ni. Jadi, siapa yang lebih patut dipertanggungjawab kan? Hahahah.. Mesti la orang yang mempunyai akal 9 tu kan? Sebab mereka katanya lebih pandai daripada pompuan..Betul tak?

Saya bukannya anti poligami [walaupun kalo kena batang hidung sendiri, aku memang tak rela.. auwww.]. Kalau betul-betul ada keperluan nak kawen dengan suami orang, tak perlu bercinta le. Itu je maksud saya. Takperlu sampai terlanjur. Tak baik tau. Berdosa.










[*mesti kecik hati suami aku kalo baca ni... Kekeke.. Baby, relax... ni syg citer pasal org lain ni tau, bukan pasal baby.]

20 August 2011

Rukuk?



Kertas ni saya jumpa depan pintu umah saya. Tak tau saper punya. Yang pasti, tuan punya kertas ni mestilah seorang yang berusaha utk hafal bacaan-bacaan dalam solat.

19 August 2011

Pilih Kasih


Sejahteralah ke atas kamu...

Cuba tengok gambar ni....


Nampak yang halus-halus warna putih hijau tu. Macam rambut uban kena highlite kaler hijau. Masa nak amik sayur rambut uban ni, saya tanya pekerja restaurant tu, "apa ke bende ni?". Then beliau jawab "Ini adalah taugeh". Togeh ke kurus cenggitu? Beliau menyambung lagi... Taugeh ni import punyer. *tak tanya plak dari negara mana. Fuhh... kalo import, kenala saya try. Tak boleh dibiarkan ni. Kalau tidak, sia-sia je datang jauh-jauh untuk berbuka puasa.*Jauh la sungguh.

Saya ni tak gemar togeh sebenarnya. Kalau setakat taugeh kacang hijau tu, tak pandang punya. Hahahah berlagak nak mampus. Tapi bila dengar je togeh tu 'imported', tetiba je terus jadi gemar. Melampau tak?

Orang lain mungkin dah biasa jumpa dengan togeh ni, tapi saya baru je first time jumpa. Maklumle.. Kat Sungai Lembing takde togeh ni. Saya google tadi, nama togeh ni ialah Alfalfa Sprout. Maksudnya, togeh alfalfa. Biasanya togeh kacang hijo.

Rasa togeh ni boleh-boleh le. Macam rasa makanan kambing skit-skit.[*eh, bila masa plak aku tau rasa makanan kambing cemana ni? ~kantoi!]. Tapi rasanya lebih kepada daun-daun berbanding togeh biasa yang gemuk dan banyak air tu.

Itu je la cerita tentang togeh. Hahaha... Ni la yang seronoknya ada blog. Pasal togeh pun bleh citer kat blog.

18 August 2011

Amboi, Bukan Main Seronok Nak Raya Kan?

Sejahteralah ke atas kamu...

Isnin lepas, Waki sms saya. Tanya saya dapat tak separuh gaji yg kerajaan beri untuk raya ni. Memang confirm jawapannya ialah 'tidok'. Pastu Waki kata nak share dengan saya duit gaji yang beliau dapat. Saya ok je. Sape je yang giler sangat tanak duit kan? Then Waki transfer ke akaun saya.

Walaupun amaunnya tidaklah sebesar mana, tapi saya sangat suka dan bersyukur. Sebab ada rezeki Allah berikan kepada saya. Juga rasa terharu bila Waki ingat pada saya. Wooo.wwoooo...wooo... Nanges~! Saya ni je la yang selalu tak ingatkan Waki. Haihh... Membazir je dapat kawan macam saya ni.

Kita ni kan.. bila dapat duit, mula la macam-macam plan yang timbul di kepala otak, "Apa la aku nak buat dengan duit juta-juta yang aku dapat ni?". Saya pun sama la. Terfikir macamana saya nak manfaatkan pemberian BFF saya tu. Nak bayar duit tempahan baju raya ke? Nak beli barang-barang untuk buat biskut raya ke? Nak bayar broadband ke? Atau nak buat belanja balik kampung? HUh! Bermafaat le sangat gayanya.

Tengah berangan dalam keadaan yang sungguh tekun, tetiba hati rasa tersentap bila tengok blog Ben Ashaari. Beliau kongsikan video tentang penderitaan saudara-saudara seIslam kita di Somalia. Tak makan. Yang kanak-kanak pula kurus kering dihurungi lalat. Sesape yang ada anak, cuba la bayangkan anak-anak kamu yang sihat walafiat tu tetiba kurus kering tak cukup makan dan dihurungi lalat. Sedih tak hati? So, mcm itu le juga perasaan mak-mak kepada anak Somalia tu. Nak menyusu badan pun susu kering.



Kita biasa dengar tentang Somalia kebuluran. Kita biasa tengok gambar anak-anak yang kurus keding tu, dan kita akan insaf. Tapi insaf kita itu sungguh la seketika. Kita akan rasa simpati dan bersyukur sebab anak-anak kita tidak jadi begitu, tapi sekadar simpati je la kan? Takde pun usaha apa-apa nak membantu. Ye dok?

Kat Malaysia pun ramai jugak orang susah. Kalau kita nak derma kepada rakyat Somalia pun biar la lepas habis orang miskin kat Malaysia ni kan? Bagus juga azam itu, cuma yang tak bagusnya kita tak sumbangkan juga untuk rakyat miskin negara kita kan? Haah.. saya dah start membebel ni payah ni. So, elok stop dulu la.

Jadi, pembaca semua.... kalau ada sedikit rasa simpati dan rasa ingin berkongsi rezeki yang Allah berikan kepada kita dengan saudara Islam kita yang memerlukan, jangan fikir panjang... Lawat website IRM[Islamic Relief Malaysia] ni dan derma. Kalau tak mampu nak derma RM10,000, derma RM10 pun boleh. Senang je. Bleh derma melalui MaybankTuYu. Click je pada button 'Make A Donation' pastu ikut je arahan. Bulan Ramadhan ni kan elok bersedekah. Even kalau dah bayar zakat pun apa salahnya derma. Zakat tu zakat le. Derma lain plak ganjarannya.

Untuk Waki, aku dah sumbangkan semua duit raya yang ko bagi tu ke sini. Memanjangkan sedekah bak kata Ijan.

15 August 2011

Seorang Guru Agama Dituduh Meliwat!!

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini...

Gempak betul tajuk entry. Tapi sorry, entry ni bukan nak cerita detail tentang guru agama yang buat jahat ni, tapi cuma nak complaint skit pasal cara berita-berita begitu dikeluarkan sama ada di TV atau surat kaba.

Ok, mula-mula saya nak tanya. Apa perasaan kamu bila kamu dengar atau baca tajuk berita macam tu? Guru agama? Meliwat? Eeuuww... Kejinyer... ? Dah la guru agama. Dia mengajar agama, tapi dia buat jahat. Apa nak jadi dengan dunia sekarang ni....???

Mesti sedikit sebanyak macam tu yang kita akan fikir betul tak? Eh, ke saya sorang je rasa macam tu? Alamak.. Malu plak rasanya. Walau apa pun yang kamu terfikir, saya pasti persepsi kamu terhadap berita itu pastinya negatif.

Saya pun tak paham, apa motif media utk keluarkan tajuk berita macam tu. Contohnya kalau Bulaton Otomo kat TV30, laporkan berita itu. Nada pembaca berita semasa membaca tajuk berita tu plak kerek gila. Sedangkan kita yang Islam ni pun akan terasa "eei, teruknya la guru agama tu", habis tu apa plak persepsi orang bukan Islam yang dengar? Kalau kat surat kaba pojok Motre plak, siap kuar jadi tajuk utama muka depan 'GURU AGAMA ROGOL KUCING'. Orang Cina, orang India walaupun mereka tak beli surat kaba Motre tu, mereka akan dpt baca juga kalau mereka lalu lalang kat depan kedai surat kaba kan? Dah tentu berita tu kat muka depan. Kamu rasa apa yang mereka akan fikir? Makin bertambah berminat dengan Islam ke tak agak-agaknya? Fikir sendiri la kan.. Kalau orang menghina agama Islam, kita terus meloncat. Marah. Tapi kadang-kadang kita sendiri la jugak yang memberi sumbangan terhadap punca penghinaan yang diterima tu.

Mungkin niat media tu nak hentam pihak keagamaan ni hanya nak tunjukkan bahawa 'guru agama tak semestinya baik'. Atau 'orang yang tau pasal agama ni bukan semuanya boleh dipercayai'. Tapi silap la percaturan mereka sebab kesan berita begitu akan terkena agama Islam itu sedikit sebanyak.

Sebab itulah dalam rukun Iman, hanya ada 6. Ingat lagi tak keenam-enam itu murid-murid?

  1. Beriman kepada ALLAH
  2. Beriman kepada MALAIKAT
  3. Beriman kepada KITAB
  4. Beriman kepada RASUL
  5. Beriman kepada HARI KIAMAT
  6. Beriman kepada QADA' dan QADAR


Hanya itu saja rukun IMAN kita. Takda pun termasuk 'Beriman kepada GURU AGAMA' atau 'ULAMAK' atau 'USTAZ'. Jadi, sebab tu la... seseorang itu, kalau dia mengajar tentang agama Islam kepada kita, tentang ilmu atau apa sahaja yang baik, kita ikut. Kita jadikan pedoman selagi dia tidak bercanggahan dengan Islam. Ilmu yang dia ada lagi banyak, tak salah kalau dia nak kongsikan dengan orang lain. Kita pun akan dapat manfaat. Tetapi bila dia buat jahat, takyah le ikut. Sebab dia manusia biasa macam kita juga. Dia juga digoda oleh syaitan yang sama menggoda kita. Dia juga ada nafsu sama macam kita. Malah mungkin dia diuji dengan lebih kuat lagi oleh Allah utk membuktikan keimanan dia.

Apa yang guru agama buat jahat itu memang la tak patut, sebab sepatutnya dia tau ilmu agama, dia kena la amalkan apa yg dia tau. Zaman sekarang plak. Kita ni terdedah dengan berbagai-bagai peluang untuk berbuat jahat. So, tak kira la dia tu ustaz ke ulamak ke, dia masih tetap terdedah dengan godaan-godaan dunia.

Saya bukan nak membela golongan ustaz yang buat jahat ni... Tapi pihak media pun tolong la... Takyah la nak menjatuhkan agama Islam. Tau le rakyat Malaysia ni suka sangat dengan gossip. Kalau tulis berita tu, mesti nak kena masukkan profession orang tu sekali ke sebagai tajuk utama? KETUA HAKIM DISONTOT. AKAUNTAN PECAH PINGGAN. AMAH LARI DALAM GUNI. DOKTOR JUAL ORGAN PALSU. ARKITEK LUKIS DESIGN BURUK NAK MAMPUS. macam tu ke? Punya la nak provoke orang untuk beli surat kaba dia atau tengok berita tu sampai habis. Murahan la publisiti macam tu Joe. Serius.. Murahan. Murah! Murah! Mari beli. Beli 1 percuma 20. Ok.. main-main plak. Apa salahnya kalau tulis je, "Wanita Ditangkap Berkawad di Tengah Jalanraya", walaupun mungkin dia tu seorang ustazah. Kan lebih elok.

Pesan saya... kita sama-sama la improve diri kita. Yey!! Kalau ikutkan, panjang lagi aku nak berleter kat media Malaysia ni. Tapi cukup la pendek ni je entry aku. ??? Pendek??? Really?? Hahaha...

14 August 2011

Wanita, Perempuan Solehah Itu Bagaimana?

Sejahteralah ke atas kamu...
[Saper tak baca ni maksudnya dia sombong + berlagak.. Hahahaha]

Untuk artikel penuh, sila rojokkk ke web Raudhotul Jannah. Saya kelepet ayat ini daripada situ...


Seorang perempuan solehah bukan dilihat daripada bentuk tubuh badannya yang mempesona, tetapi dilihat daripada sejauh mana ia menutup bentuk tubuhnya yang mempesona itu.

Perempuan solehah bukanlah dilihat daripada sebanyak mana kebaikan yang diberikannya, tetapi daripada keikhlasan hatinya ketika ia memberikan segala kebaikan itu.

Perempuan solehah bukan dilihat daripada seberapa indah lantunan suaranya, tetapi dilihat daripada apa yang sering mulutnya bicara.

Perempuan solehah bukan dilihat daripada keahliannya berbahasa, tetapi daripada bagaimana ia bicara dan hujah kebenaran di sebaliknya.

Perempuan solehah itu bukan dilihat daripada keberaniannya memakai pakaian yang grand, tetapi dilihat daripada sejauh mana ia berani mempertahankan kehormatannya melalui apa yang dipakainya.

Perempuan solehah bukan dilihat daripada kekhuatirannya digoda orang di tepi jalanan, tetapi dilihat daripada kekhuatirannya bahawa dirinyalah yang mengundang orang tergoda.

Perempuan solehah bukan dilihat daripada seberapa banyak dan besarnya ujian yang ia hadapi, tetapi dilihat daripada sejauh mana ia menghadapi ujian itu dengan penuh rasa redha dan kehambaan kepada TuhanNya, dan ia sentiasa bersyukur dengan segala kurniaan yang diberikan.

Perempuan solehah bukan dilihat daripada sifat mesranya dalam bergaul, tetapi dilihat daripada sejauh mana ia mampu menjaga kehormatan dirinya dalam bergaul.


Apakah nilai seorang perempuan solehah? Berapakah harganya di sisi Allah SWT? Jawab Al-Khawarizmi, pakar Matematik Islam:

Jika wanita solehah dan beragama = 1
Jika dia cantik, tambah 0 kepada 1 = 10
Jika dia kaya, tambah lagi 0 = 100
Dan jika dia dari keluarga baik-baik, tambah lagi 0 = 1000
Tetapi jika yang ’1′ tiada…
Maka, tiada apa yang tersisa pada wanita tersebut kecuali sekelompok ‘0’.

13 August 2011

Pengalaman Semasa Ramadhan Yang Cuba Dilupakan Tapi Tak Boleh


Sejahteralah ke atas kamu...

Tajuk entry pun dah panjang bersepai. Inikan pula isi kandungan entrynyaaa... Saya ada satu cerita nak kongsi dengan kamu, my blog reader...

Satu hari di bulan Ramadhan pada tahun 2009, saya ikut kawan-kawan ofis berbuka di Hotel ShangRi-La Kuala Lumpur. [Macam bagus je bunyinya ye. Konon-konon kaya la benor. Padahal bukan aku bayar pun. Vendor yang belanja. Aku tumpang je la. Nak tunggu aku sendiri yang 'tergerak hati' untuk pegi berbuka pose kat Shangri-La bayar sendiri, sampai matahari meletup pecah 18 pun belum tentu aku pegi. Huhu... Mehei bai.]

Saya ni sebenarnya kurang berbakat dalam bab-bab makan buffet. Sebab saya tak kuat makan *dulu la, skrg cuba bawak aku pegi buffet, tgk berapa timbun aku makan..*. Waktu tu, kalo pegi makan buffet, saya terjah Abg Nas rambut ketak dessert je. Dessert itu adalah pencuci mulut bagi yang tak pasti. [Nak basuh mulut, basuh le guna air dan sabun woi... Ada plak nak guna makanan. Tu melantak namanya.]. Biasanya buffet kat Hotel lain yg saya pegi, dessert dia biasa-biasa je. Setakat kuih2 tradisional yg ala kadar, kek dan ais krim, pastu cendul tu biasa je. Tapi kat Shagri-La, dessert dia... perghhhhhhhhhhhhhhhhhh..... bersembur air liur kalo tahan makan. Kuih tradisional, dengan kek yang memang ikhlas punya ingredient sebab kalo coklat, memang chocolaty habis, kalo cheese memang cheesy habis, buah-buah dia plak tak main le buah2 tembikai ni. Letak strawberry terus. Siap dengan coklat fountain. Fuyyohhh.. Rasa nak berenang dalam coklat tu. [Bajet diri kau kecik sangat Lydi..]. Ada ais krim, ais kacang, coklat mousse, pudding bla..bla..bla..bra..bra...bra.. [oppss.. lucah... bulan pose ni sila sopan.].

Makanan lain pun tak kurang hebatnya. Ada banyak booth. Dari Western sehingga la ke Oriental semua ada. Termasuk makanan tradisi melayu dan india dan cina. Tapi kalau dah sakai dgn dessert, keluar la sup sirip yu + serbuk emas pun, memang tak pandang dah semua tu. Saya pun dok pulun semua dessert yg ada. Saya cuba semua. Rasa seperti di kilang Willy Wonka Chocolate plak. Tinggal lagi tak naik sampan dalam sungai coklat je. Kebahagiaan itu sukar dicari ganti. Percayalah.... [muka terkebil-kebil dengan mata bergenang air mata, pastu tangan kiri genggam tangan kanan mintak simpati.].

Lepas makan coklat banyak giler, tiba la masanya untuk balik. Kawan-kawan ofis pun dah bangun dari kerusi. Mereka semuanya lelaki. Saya sorang je pompuan. Sebab masa tu, saya belum kawen. Buka pose pun sorang2 je kalo tidak. Sebab tu kawan2 saya ajak saya berbuka di luar. Masa tengah jalan nak balik tu, perut saya dah bersenandung lagu Melayu Deli kisah penderitaan ditinggalkan kekasih. Pergolakan dalam perut saya tu saya dapat rasa dengan jelas. Kepala pun dah pening ting tong. Tekak pun rasa tak dpt nak handle lagi... Lepas tu.... saya terus termuntah di khalayak ramai kat lobby hotel tu selepas penyambut tetamu ucapkan terima kasih kepada kami sebab dtg hotel dia. Habis semua warna koko je yg keluar. Bersembur laju giler. [Eh, disgusting nya cerita aku ni pasal muntah. Sorry wei. Aku terlalu hanyut dibuai kenangan lalu. Eceh.].

Ko percaya ke aku muntah kat lobby? Hahahah.. Tipu je. Saya mesti la jaga reputasi saya. Pergi toilet la utk keluarkan semua tu. Dan saya rasa, itulah makanan berbuka yang paling membazir skali seumur hidup saya. Sebab tak sempat sejam pun duk dlm perut, dah keluar semula. Demm! Penat saya pegi ulang-alik amik dessert tu. Pastu kunyah lagi. Penat tau tak mengunyah ni. eii.. apa nak jadi.. apa nak jadi.. dahulu bujang sekarang dah kawen.

12 August 2011

Isu Melayu Murtad, Hina Islam

Sejahteralah ke atas kamu...

Saya tidak mahu memasukkan sebarang gambar atau imej tentang apa yang mereka tulis. Kalau kamu nak tahu, sila rujuk di SINI . Itu satu contoh je. Sebenarnya banyak lagi yang macam ni seperti Salleh Gregor, Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara dan lain-lain. Tapi tak perlu la saya promote blog mereka. Nanti tak memasal saya jadi 'pendakwah' mereka secara tidak langsung.

Pendapat saya, orang-orang yang begini adalah orang-orang yang jiwa mereka sakit, tetapi mereka tidak sedar. Mereka memaki Allah, mereka ingat mereka dapat apa? Allah Yang Maha Agung, sedikit pun tidak terjejas.

Surah An-Nisa, Ayat 170 yang bermaksud; "Wahai manusia, sesungguhnya telah datang Rasul (Muhammad) itu kepadamu dengan (membawa) kebenaran dari Tuhanmu, maka berimanlah kamu, itulah yang lebih baik bagimu. Dan jika kamu kafir, (maka kekafiran itu tidak merugikan Allah sedikitpun) karena sesungguhnya apa yang di langit dan di bumi itu adalah kepunyaan Allah[382]. Dan adalah Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana."

Mereka ni semua... kalau mereka nak cakap apapun, nak menyangkakan apa yang mereka pegang dan buat itu adalah betul sampai merasakan diri mereka hebat tanpa Allah... Memang kesian la mereka. Kita ni sebagai hamba Allah, jika kita taat dan patuh kepada Allah, melakukan suruhan-Nya dan meninggalkan apa yang Dia larang, Allah tetap Maha Tinggi, tak kira kalau kita patuh atau ingkar, Allah tak perlukan kita pun. Dia menjadikan kita untuk hidup di muka bumi ni bukan untuk memberi manfaat apa-apa jua kepada Dia.

Jadi, manusia tak perlu nak berlagak sombong kononnya nak ingkar perintah Allah. Kalau manusia mati ke, hidup ke, Allah tetap juga Agung, tetap Hebat. Sama juga jika manusia ingkar, atau derhaka terhadap perintah Allah, Allah tidak akan rugi apa-apa pun. Yang rugi hanya manusia-manusia yang lalai dan ingkar tu juga.

Para blogger semua, kita boleh merasa marah dengan cacian orang-orang yg lebih sesat daripada binatang ternak ini, tetapi jangan jatuhkan reputasi kita sebagai umat Islam yang taat. Membalas balik caci-maki mereka seolah-olah mendedahkan kelemahan umat Islam sendiri yang 'cepat melatah', tetapi hanya berani bertekak dan berlawan cakap sahaja. Kalau kamu betul-betul sayangkan Islam, mantapkan diri sendiri dan bangkitkan Islam serta bersatu di atas nama Islam, bukan di atas nama parti politik atau individu berkepentingan tertentu. Bila kita dah kuat dan bersatu, baru la mereka-mereka yang menghina Islam ini akan dapat dibanteras dengan mudah. Tiada siapa lagi yang akan berani nak main-main atau mempertikaikan agama Islam selepas ini.

Tapikan... apa yang saya terfikir... dia ni [merujuk kepada Makcik Hajjah Sitt], takde keja lain ke? Apa yang ada dalam fikiran dia yer? Hidup dia seolah-olah, bangun pagi memang tujuannya hanya untuk memaki hamun agama Islam? Seperti kerjaya. Kalau tengok pengetahuan dia tentang Islam, nampak mcm pandai. Banyak yang dia tau tentang Al Quran dan Hadis. Tetapi cara dia menterjemahkan maksudnya tu yang merosakkan fikiran dia. Saya tak kata saya ni kalau mati esok confirm dapat masuk syurga. Mana la kita tau nasib masing-masing kan? Cuma, saya nak cakap... Makcik Hajjah ni..kesian la dia. Dia buat kerja yang sia-sia.

11 August 2011

Wordless Thursday





En Stormpong bagi. Haha.



Hahaha.. Suka nak melawan. Orang buat wordless wednesday, saya buat Thursday tak berdosa kan? Kan? [Tapi ini dah bukan namanya Wordless. Sebab dah ada taip juga walaupun pendek je. ]



Cerita Bulan Puasa

Sejahteralah ke atas kamu..

Hari ini 11 Ogos 2011, bermakna sudah 11 hari umat Islam berpuasa [kecuali bagi perhiasan dunia yang uzur syar'i]. Bagus juga tahun ini 1 Ramadhan jatuh betul-betul pada 1 Ogos. Senang nak kira berapa hari kita puasa, tak gitu? *pastu ramai-ramai jawab, "gitu-gitu-gitu".

Setiap orang yang berpuasa, mesti ada makanan feveret masing-masing bila tiba bulan Ramadhan ye tak? Makanan feveret saya time bulan puasa ialah, tak ada. Huhu. Tahun ni, saya hanya pegi sekali je kat pasar ramadhan. Beli kuih-muih je. Pastu selainnya masak sendiri kat rumah, ala kadar. Bukan apa, saya ni bahaya sikit. Ada penyakit. Penyakit takleh-tengok-saje-mesti-nak-beli-pastu-tak-habis-then-buang. BFF syaiton sungguh sikap sebegitu. So, sebab tu saya tak suka pegi pasar ramadhan selain dari sebab sesak dan ramai orang.


Apa saya nak citer ni sebenarnya? Erm... takde idea la. Pekata kalau saya tanya soalan, then saya jawab je sendiri. Ehehehe...


1. Ramadhan yang paling mencabar keimanan?
- Semasa tunggu result SPM, sebab tolong kakak saya goreng kuih tempeyek untuk tempahan raya. Fuhh... Panas sungguh bertenggek tepi dapur gas, dalam keadaan berpuasa dan tidak bersahur. [Sape suruh ko tak sahur??!! Masa tu saya memang tak biasa bersahur. Makan sekali je pada waktu berbuka pastu, dah. Sebab tu dulu aku kuruihhhh... mak aihh.. skrg je tak kuruih..]

2. Ramadhan yang paling bahagia?
- Semestinya Ramadhan tahun ini... Kerana kali pertama berpuasa dengan suami. Tak perlu komen panjang-panjang la kan. Nanti ada yang meluat. Lagipun tak penting pun untuk diceritakan. Sebab alasannya bahagia itu sangat tipikal seperti semua orang yang sudah berumahtangga. So, berenti di sini saje.

3. Ramadhan yang paling seronok tak hingat?
- Masa zaman sekolah dan tinggal di asrama. Merasa le juga berpuasa sebagai anak terbiar yg berjauhan daripada keluarga, makan lauk-lauk hostel yang sungguh tak va-va-vroom, tapi takde pilihan lain kena makan jugak kalau tidak kebulur takde sape peduli. Waktu tu, semua orang sama. Sebelum berbuka dah chop tempat kat dewan makan, amik makanan siap-siap, tanda tempat dengan botol air atau barang-barang peribadi yang tak berharga untuk memberitahu orang bahawa 'tompek ini den yang punyo'. Lepas dah tanda tempat, main bergalok kt court bola tampar depan asrama pompuan, main kejor-kejor sampai ada yang jatuh tersagat hidung kat simen jalan tar. Ishh... sadis. Dah la nak raya. Sorry Waki. Aku cerita pasal ko. Hahaha.. Tapi ko memang 'world'.

4. Ramadhan semasa kanak-kanak?
- Seumur hidup saya, saya tak pernah puasa penuh sebulan. Masa belum baligh banyak mengelat. Pastu bila dah baligh, memang confirm tak dpt puasa penuh walaupun teringin nak puasa penuh. Hahahaha... Saya ni memang mengade-ngade. Anak bongsu plak tu. Lagipun mak saya bukan jenis yang paksa anak puasa [anak yang belum akil baligh la.]. Kalau larat, buat. Kalau tak larat berbuka la. Dan mak saya pun takde ajar kalau puasa penuh, dapat duit ke apa. Tu semua takde dalam diari hidup mak saya. Beliau sangat cool. Yelah, asalkan boleh latih saya puasa dan puasa dengan ikhlas sudahlah kan. Kuantiti tu tak perlu. Yang perlu adalah kualiti. Sebab tu la saya ni bila dah besar, saya jadi manusia yang berkualiti. Sungguh 'berkuali...ti'. Hahahah... macam halal...

5. Ramadhan yang paling disia-siakan seumur hidup?
- Bulan Ramadhan pada tahun 2008 dan 2009. Tu paling suwey skali dlm hidup. Masa tu memang saya alpa, lalai, leka, berlagak bagus dan semua perkara-perkara tak best. Tengok le masa tu saya berkawan dgn sape. Tapi bukan salah dia jugak, tapi salah saya sebab lupa daratan. Saya sungguh hina pada waktu itu. Banyak dosa. Duit banyak dibazirkan dengan berbuka pose dia tempat-tempat bajet bagus. Saya puasa tapi macam tak pose. Huuhuu... Pengsan.

6. Ramadhan paling sunyi?
- Pada tahun 2010. Masa ni saya berbuka puasa mostly sorang2 je kat rumah. Sahur sorang2. Housemate saya masa tu jarang balik juga. Sebab dia dah ada special someone pada waktu itu sedangkan saya tiada special someone. Beras jati speacil pun takde. Sadis betul aku waktu tu. Huhu...

Lainkali lah sambung. Nak balik dah. Babai.

10 August 2011

BEN ASHAARI AJAK KENAL BLOG INI #2


Santai Bersama Ben Ashaari : Segmen : Kenali Blogku #2
<-- Click wei, click! Jangan tak click.

Dulu saya tulis blog sebab jiwa kacau. Nak luahkan kat orang, semua orang dah pengsan nak dengar cerita jiwa kacau saya tu. Jadi, buat le blog. Pastu lama-lama, semua benda rasa mcm nak cerita kat blog. Termasuk pasal jiran maki anak dia, pasal kereta kena blocked kat parking, pasal absorber keta tukar baru, pasal hari raya panjat bukit Panorama dan macam-macam la. Kadang-kadang ada juga berkongsi pasal hal-hal keagamaan Islam yang saya rasa menyentuh hati, jadi nak juga hati pembaca blog saya ni tersentuh. Ok.. Saya merepek melarat. Enaf Lyd! Enaf! Lain kali sambung.

Segmen Ben Ashaari ni saya jumpa dari blog KamiJiwaSeni. Sejak awal berblog saya dah biasa dengar nama Ben Ashaari ni. Pernah juga jenguk blog dia. Tapi tak jadi follower. Konon-konon egoistic. Blah la diri aku sendiri!! Tapi now saya dah terjebak juga utk join segmen beliau ni. So tempting la. What to do kan? [Ben, saya yakin ni].

Hari ni saya rajin terlebih + dengan tahap mencuri tulang paling professional di peringkat kampung Kuala Kenau dengan menjenguk blog-blog berikut;

1. http://orensyafiqsalam.blogspot.com/ - Dia kata dia jiwa seni. Tapi dia jual susu kambeng. Sila beli susu kambing itu.
2. http://pinxterritory.blogspot.com/ - Saya terliur tengok kerepek tempe dalam entry Wordless Wednesday #1.
3. http://landcalledparadise.blogspot.com/ - Blog dia bagus, ilmiah dan keagamaan.
4. http://www.abdulfarique.com/ - Blog dia ni macam-macam ada. Isu semasa pasti ada.
5. http://duniafantasifyna.blogspot.com/ - Dia citer pasal hal-hal yg ringkas-ringkas je. Easy-reading bak kata orang.
6. http://sukakereta.blogspot.com/ - Tengok url pun dah tau blog ni banyak cite pasal keta. Bagus ni. Berinformasi.
7. http://ceritagadisbandar.blogspot.com/ - Walaupun umur dia ni muda lagi, tapi gaya penulisan dia takla mcm bebudak sgt. Agak matang juga la...
8. http://hidayahcintaku.blogspot.com/ - Saya suka blog ni. Sangat membuka minda dan menyentuh hati. Tentang ilmu agama, hal-hal harian yg selalu dipandang remeh. Good job!
9. http://bonekeys.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-ajak-kenal-blog-ini-2.html - Blog baru, tapi follower lagi ramai daripada follower aku. Entry berkenaan artis, kira ok la..tak boring..

10. http://eddydce.blogspot.com/ - Kelakar dia ni. Sempoi je. Lawak dia pun tak tipikal. Jarak bibir longkang dengan kereta = 3 ekor kuman. Serius kelakar.

11. http://bolehlasikitsikit.blogspot.com/ - seperti nama blog ni, entry dia memang betul2 sikit. Ringkas dan padat kekadang kelakar. Dia juga suka pulut panggang. Tp pulut panggang kat KL tak sedap. -tetiba.

12. http://mayalisaminamichan.blogspot.com/ - Entry yg ringkas tapi cool, banyak gambar. Psstt... Jangan bgtau orang.. ni rahsia tau, [nada berbisik mcm yusuf taiyoob]... Saya rasa dia ni peminta Selena Gomez. Tapi blog dia ni takde Shoutbox. Kot-kot saya yg buta huruf tak pandai cari ke. Huhu..

13.http://blogcunayz.blogspot.com/ - very informative!! Blog ini milik Rizky Wardiansyah. Dia banyak share tips dan tutorial tentang setting di PC. Cool! Blog ini pun takde Shoutbox. Atau lagi skali saya tak pandai cari. Kalau takde Shoutbox, canner saya nak menjerit kat blog dia?

14. http://bantalgolek.blogspot.com/ - nahhhhhh... hambik engkau... eyah! eyah!! Dush! Dush! Kebabowwww!!!!! Tuan punya blog ni suka beri tumbukan sebelum bagi tajuk entry. Kekeke. Tipu je.

15. http://dearbella-bella.blogspot.com/ - Contents ada informative, ada yg kiut-kiut sbb letak gmbr kiut-kiut.

16. http://cthaslinda.blogspot.com - Saya yakin dia ni adalah seorang yg chumel. Sbb blog dia banyak sangat gmbr katun-katun. Bleh dikatakan setiap entry ada katun. Pastu ada juga dia buat tutorial utk share cara-cara nak setting blog. Bagus dik. Kasi ajar sama itu worang!!! Itu worang tu aku la kot. Ngehngeh.

Meminati Dan Diminati


Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini...

Orang kata wanita lebih ramai daripada lelaki kat Malaysia ni. Kalau betul, kenapa ramai wanita yang masih belum ada pasangan hidup? Nak kata wanita terlalu memilih, tidak juga [tak memilih bukan bermaksud terima je ntah sape-sape termasuk penagih dadah atau lelaki tak guna yg jahat, tapi masih terima walaupun lelaki tu biasa-biasa je.].

Mengikut statistik Jumlah Penduduk Malaysia yang dikeluarkan pada Disember 2010, jumlah kaum lelaki melebihi kaum wanita dengan nisbah 105:100. Nampak macam elok dah tu kan. Sorang lelaki cukup le untuk sorang wanita. Tapi statistik ni tak plak bitau nisbah umur lelaki dengan wanita ni macamana. Kot-kot lelaki tu lebih ramai lelaki tua yang dah veteren dan juga kanak-kanak. Tak tau la kan.

Betul ke lelaki ramai? Atau sikit? Cuba kita tengok di persekitaran kita, setiap wanita walaupun dia tak berapa lawa kalau nak dibandingkan dengan Maya Karin, tetap juga ada peminat [lelaki]. Manakala pompuan cantik pula, peminatnya ramai sangat. Minat plak sampai tahap yang takde keja lain memang betul-betul kejar pompuan tu je keja nya. Jadi, kalau kita fikir balik.... kalau 100 org wanita tu ada paling minimum sorang peminat, maksudnya lelaki confirm ada 100 orang kan. Pastu yang jadi peminat kepada pompuan cantik sampai 5, 6 orang tu mana datang? Katakanlah dalam 100 org wanita tu, ada 30 orang cantik dan setiap seorang ada 5 orang peminat. 30 x 5 = 150 dah. Abih, mana datang lelaki ramai-ramai tu?

Jadi kesimpulannya, apa yang saya nampak, seorang lelaki mungkin meminati lebih daripada seorang wanita dan bermaksud.... susah nak cari lelaki yang betul-betul setia. Hahahah... Haa, pompuan, kalo dah jumpa lelaki setia, jangan lepaskan.

Dah tu, apa motif?

09 August 2011

Lambatnya Malam...

Sejahteralah ke atas kamu..

Tak sabar nak balik rumah. Nak tunggu malam. Nak masak cepat-cepat. Biar malam tu bleh terus berehat sambil tengok Ana Lu'lu. Dah 2 minggu terlepas tengok ni. Aish... Opss... Bulan Ramadhan ni bukan ke aku sepatutnya beribadah dengan lebih pesat lagi ke daripada tengok Ana Lulu? Errrr.... Gagap...

Diantara Menipu Dan Tidak Berterus-terang


Sejahteralah ke atas kamu...

Ada bezanya antara MENIPU dan TIDAK BERTERUS TERANG.

Kan bagus kalau manusia ni mcm Pinocchio... Asal menipu je, hidung jadi panjang. Pastu kalo dah banyak sangat menipu then hidung dah jadi panjang giler, bleh la guna hidung je kalau nak kait buah rambutan. Takyoh susah-susah cari galah.



Menipu itu berdosa. Bermaksud, kita buat-buat cerita. Tak kira la buat cerita sebab nak bagi cerita tu sedap, atau kita nak menyelamatkan diri sendiri yang dah bersalah kot. Yang pasti, menipu tetap menipu. Sama ada lie or white lie. Saya memang tak berapa gemor dengan orang yang menipu ni. Orang yang suka menipu ni biasanya dia penakut. Dan tak jujur. Kadang-kadang memang niat tu baik, nak cover line, supaya tak memburukkan keadaan. Tapi bak kata pepatah, "Berkata benarlah walaupun pahit". Contohnya kalau kita nak kuar dating, tapi kita tau mak kita akan marah kalau kita keluar dengan lelaki. So, nak selamatkan diri, kita kata kat mak... Nak kuar lepak-lepak dengan Yuna untuk cuba seswatu yg bawu, padahal kita gi dating dengan Remy Ishak. Maka, 1 penipuan telah berlaku. Which is not good. Tipu mak plak tu. Apa nak jadi dengan nkau ni? Ish..ish..ish..

Bagi saya, tidak berterus terang itu 2% lebih baik daripada menipu. Sebab sambung kepada contoh di atas tu, katakan kita nak gi dating dengan Remy Ishak, tapi kita cakap kat mak, kita cuma nak kuar dengan kawan. Dah. Fullstop. Then larikkkkk!!! Jangan buka peluang mak tanya lagi. Hahaha.... *adakah aku mengajar anak-anak remaja menjadi jahat? Oww.hhh.. tidak.. tidak.. Maksud saya kat sini, kamu akan selamat daripada menipu dan dimarahi mak selagi mak tak tanya kawan kamu itu siapa? Duduk kat mana? Dengan siapa? Ada henfon? Apa nombornya? Tapi bila mak tanya je, kena jawablah dengan jujur walaupun kantoi. Padanla dengan muka kan? Heheh.

Saya selalunya memang jarang menipu. Memang menipu la kalau saya kata saya tak menipu kan? Cuma saya selalu tak berterus terang je. Kekeke.. Tapi kalau orang tanya, saya akan jawab sejujurnya. Walaupun dalam blog ni saya selalu reka cerita merepek untuk jadi menyedap cerita, tapi dalam kehidupan sebenar, saya memang tak pandai nak reka cerita tentang orang lain demi utk memburuk-burukkan orang lain. Dalam blog ni bleh reka cerita sebab itu dah mcm Sci-Fiction. Ala... yang macam citer Transformer tu. Semua tu kan rekaan.

Pesanan : Berdating itu tidak baik. Kalau suka, kawen then bercinta lepas kawen. Kalau 2-2 orang ikut syariat Allah dan Rasul, pasti tak ada masalah dan akan bahagia hingga ke akhir hayat. Cayo la cakap den, bak kata Fara Fauzana.

08 August 2011

Jika Ingin Bersedekah, Sedekahkan Apa Yang Kita Sayang

Sejahteralah ke atas kamu....

Saya hanya memanjangkan pesan dan nasihat orang kepada saya. Seorang ustaz pernah berkata, jika kita ingin bersedekah, bersedekahlah dengan apa yang kita paling sayang atau suka, bukannya sesuatu yang kita sendiri dah tak mau. Contoh yang ustaz berikan, seperti peniaga-peniaga bazar Ramadhan...... Bila juadah yang mereka jual sudah tak laku, mereka akan humban semua makanan tu ke masjid atau surau seolah-olah masjid itu majlis perbandaran'Bahagiann Logistik'. Kalau nak bersedekah, lebih afdal sekiranya mereka ketepikan dahulu satu bahagian untuk masjid sebelum memulakan perniagaan, kemudian selebihnya buat berniaga. Ada berani?

Kita pun selalunya mempelawa kawan-kawan dengan makanan yang kita sendiri dah tak habis makan atau sesuatu yang kita memang tak suka makan, ye dok? Contohnya kita beli karipap di waktu pagi 3 ketul. Sampai ke petang, kita hanya habiskan 2 biji saje. So, tinggal sebijik je lagi. Waktu tu baru kita nak pelawa kawan sebelah untuk makan karipap tu. Huuhhh... Buruk sungguh perangai. Cuba kita pelawa masa karipap tu masih ada 3 ketul di pagi-pagi hari. Kan lebih manis dan beradab?

Contoh sedekah yang baik; katakan kamu makan tomyam. Kawan2 kita tak makan tomyam, makan benda lain. Dalam tomyam tu, part yang paling best ialah udang besar. Boleh kamu pelawa kawan kamu udang itu? Dan jika kawan kamu terliur dan inginkan udang itu, boleh kamu bagi dengan rela hati? Sanggup kamu pelawa kawan kamu makan coklat Beryl's yang kamu beli hanya 2 ketul kepada kawan kamu untuk berikan 1 kepada dia? Ada yang sanggup. Saya tau. Kawan2 saya ada yang begitu. Nama dia Ijan. Hahaha. Aku asyik promote Ijan je. Nampak sgt aku rindu kat dia sebab dia cuti bersalin. Tapi ada juga yang tak sanggup. Aku pun tau juga. Ak sendiri? Erm.. kadang2 sanggup, kadang2 tidok. Kehkeh. Biasa le. Manusia.

Atau, lebih bertambah afdal lagi, jika kita memang berniat untuk belikan kepada kawan. Contoh kita beli karipap 4 ketul, 2 untuk kita makan, 2 lagi untuk berikan kepada kawan2. Saya kalau makanan tak habis, saya jarang pelawa kepada orang. Kalau tak habis di ofis, saya akan bawa balik. Dan kalau saya nak berikan kepada kawan-kawan, saya memang dah siap2 beli banyak untuk mereka makan bersama-sama, bukan saya makan dulu, bila dah puas makan dah penuh perut, baru pass kat kawan2. Itu buruk namanya.

Karipap - Syurga Itu Mahal Harganya

Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini...


Rasanya sudah semua tahu bahawa 1 hari di akhirat = 1000 tahun di dunia. Lama tu. Kita nak habiskan masa 14 jam utk tunggu waktu berbuka pun rasa macam dah lama gila, inikan pula 1000 tahun.

Seorang ustaz pernah berkata, jika kita andaikan kita hidup 100 tahun sebelum ajal kita, jika dibandingkan dengan 1000 tahun itu, kita hanya ada 2.4 jam sahaja untuk beribadah. Itu pun jika lahir-lahir je kita ke dunia ni, terus kita beribadah tak tinggal dan tak buat benda lain. Tapi mustahil betul tak? Tak termasuk kita berseronok-seronok, pergi shopping complex membeli belah, lepak-lepak, dating-dating, berbual pasal menu berbuka dgn member yang dok meja sebelah serta macam-macam lagi la. Ok, tapi abaikanlah bahagian yang tak beribadah tu. Katakan 2.4 jam itu kita memang beribadah sahaja setiap masa. Hanya selama itu sahaja amal yang kita lakukan untuk masuk ke syurga Allah? Layakkah?

Perumpamaannya seperti.... Kita buat kuih karipap satu bekas besar, dalam masa sehari suntuk. Penuh satu bekas tu dgn karipap. Kemudian, kita bawa karipap yang kita buat itu kepada seorang pemilik rumah banglo yang bernilai RM1 juta. Pastu kita kata, kita nak beli banglo itu dengan harga sebekas karipap yang kita buat tadi. Boleh tak? Padan tak nilai rumah tu dgn karipap? Layak tak untuk kita miliki rumah itu hanya dgn karipap?

FIkir sendiri yer. Sekian.

05 August 2011

Menurut Kata Ustaz Wan Akashah Lagi...

....bila kita membuat amal, tak perlu cerita kepada orang. Diam-diam je sudah. Jangan bagitau oghanggg*berbisik mcm iklan Yusup Taiyoob.

Sejahteralah ke atas kamu...

Puasa Sunat.
Katakan kalau kita berpuasa sunat..... Tak perlu la kita buka ruang untuk orang lain tahu bahawa kita sedang berpuasa sunat. Contohnya, kalau dah tau tengah berpuasa sunat, tapi dok lepak kat cafeteria lagi. Sengaja nak tunjukkan kepada orang yang kita tak makan, biar orang lain boleh tanya, "Kenapa tak makan?", supaya senang la kita nak jawab dgn perasaan riak, "Saya berpuasa sunat.".

Pergi Umrah.
Mula-mula kita pergi umrah 2 minggu. Pastu bila kita balik tu takde orang pun tanya kita pegi mana. Patutnya kita terus diam-diam je. Tak perlu cakap kepada orang, "Perasan tak saya takde 2 minggu baru-baru ni? Nak tau saya pegi mana? Saya pegi umrah..."*dengan muka bangga. Dah.. tak perlu biar orang lain tahu. Kalau orang tak tanya, sudah. Nak riak buat apa.

Solat Terawih.
Sejak 2,3 hari ni... bila tengok status kawan-kawan di Facebook, ramai yang update lokasi mereka berada pada waktu itu seperti ini; "Di Surau Al Farouq", "On the way ke Masjid Darul Syafiq berjalan kaki", "Ramainya orang kat masjid hari ini...". Apa yang ko cuba buktikan tu? Nak bagitau ko pegi masjid utk solat terawih? Haha.. Kelakar la kan. Dah pegi masjid tu, diam-diam je. Tak penting pun untuk org lain tau. Yang lebih penting Allah tau sejauh mana keikhlasan hatimu.


Errm... Itu je. Jgn sentap ye... :D ngeeee.... Bulan puasa ni tak baik sentap-sentap...

04 August 2011

Saya Kuat Berangan

Sejahteralah ke atas kamu...

Berikut adalah perkara-perkara yang saya MAHU dan TAK MAHU lakukan jika saya ada anak nanti. Salinan kepada : En Stormpong.


MAHU :
  1. Beri nama anak dengan sepatah perkataan sahaja. Senang dia nak bawak nama dia nanti. Kalau boleh, nama sepatah tu pun biar ada 2 atau 3 suku kata je. Kadang-kadang rasa nak letak nama dia bermula hurup A. Biar masa peksa nanti, nama dia mula-mula skali. Pastu kalo time ujian lisan, dia kena panggil dulu. Hahaha.. Acah je. Tak baik membuli anak sendiri. Contoh : Anabella. Fuh.. nama kebaratan. Owh.. takleh. Nama tu ada 4 suku kata.

  2. Nak amik gambar masa dia tengah buat aktiviti menarik@kelakar. Pastu nak letak dalam album koleksi aktiviti dia. Tapi saya rasa semua orang yang dah ada anak setuju bahawa bila dah ada anak, tak sempat ko nak amik gmbrnyer derrr. Lagipun nak amik gmbr anak-anak ni mencabar. Dia suka duduk tak diam. Then kadang-kadang masa dia tengah buat aktiviti dia, elok-elok je bila kita nak rakam, dia lari atau terus tak buat dah. Biasanya anak-anak sedara aku gitu le perangainya.

  3. Mahu belajar menjahit dan jahit sendiri baju melayu atau baju kurung atau baju gaun atau apa-apa je baju utk anak-anak. Kalau anak pompuan la best. Bleh buat gaun kain cotton sendiri. Tapi seperti biasanya, saya ni hanya hangat-hangat taik lalat. Plan gempak habis. Tapi tak buat. Takper... berangan bukan kena bayar. *En Stormpong.... nak mesin jahit satu, bleh tak?...

  4. Kalau nak cerita tentang anak saya di blog, saya akan create blog account yang baru. Takmo campur-campur dgn blog merapu saya ni. URL blog tu je saya akan beritahu mereka nanti. URL blog merapu ni akan dirahsiakan. Itu pun kalo rajin le. Tapi biasanya malas.


TAK MAHU :
  1. Tak mahu pakaikan baju yang bertali halus kalau anak saya pompuan nnti. Sebab ntah le. Nampak tak elok walaupun dia masih kecik. Tapi tak tau le, kot-kot dah ada anak pompuan nanti saya pakaikan juga kan? Saya rancang je. Hehehe...

  2. Saya tak mahu anak saya nanti, jaga gigi susu dia betul-betul. Bior gigi dia rosak atau rongak. Supaya nanti bila tumbuh gigi kekal, akan tumbuh betul-betul elok muat-muat kat gusi. Huhu... Sebab mak dia ni la contohnya.. Gigi tumbuh berterabur sebab masa gigi kekal tu tumbuh, gigi susu masih belum tercabut. Jadi le gigi tak sama sampai ke besor. Tapi kang susah plak nak suh dia sayang gigi bila dah besar yer? Erm.. takper, part tu saya serahkan le kat ayah dia nanti kan? Hahaha.. *part susah bagi kat suami.

  3. Tak mau ajar anak tidur sekatil dengan saya dan suami. Hehehe.. Ngaco daun je kang. Kalau boleh nak dia jadi seorang anak yang kental dan berdikari macam mak dgn ayah dia nanti. Ceh, cakap je lebih. Ntah-ntah kang bila ada anak, suami saya plak yg saya ketepikan pastu saya tidur dgn anak kat ateh katil. Hati seorang ibu ni kan lain. Anak tu tetiba jadi lebih disayangi berbanding suami. Pernah saya tengok ada sorang baby ni mcm umur dia 2 tahun kot. Masa tu kat MidValley semasa tunggu En Stormpong solat. Anak tu pun ayah dia yg jaga. Mak dia solat kot. Anak tu duk atas stroller [betul ke aku eja ni Bedah? aku hentam jek], pastu dia ek-ek skit, pastu tidur je sorang2. Senang. Takyah nak meragam. Dah la comel. Bila saya pandang dia, dia senyum. Pastu sambung ek-ek..


Relax la korang... Saya tau ni semua plan yang merapu dan mana boleh nak jangka anak-anak ni macamana betul tak? Setiap anak ada karektor sendiri yang kita takkan tau macamana sehingga la kita jaga dia. Saya saje je buat entry ni. Haa.. lagi satu, saya bgtau je la terus. Saya belum pregnant. Tapi memang nak menghala ke arah itu. Cuma belum ada rezeki lagi.

03 August 2011

Semanis Kurma, Manisnya Kurma Ini


Sejahteralah ke atas kamu yang membaca blog ini...


Ustaz Wan Akashah berkata, cara untuk bahagia ada 3, iaitu :-

  1. Jangan banyak merungut. - contoh kalo driving, traffic jammed, pastu mulut kita tak berenti menabur berpatah-patah perkataan yang lebih banyak 'asterisk' daripada huruf roman. Ustaz kata, tak baik. Let it go je. Walaupun mungkin org lain driving mcm 'haiwan yang suka melanggar batas', kita anggap je mereka sedang dalam kecemasan. Saya plak, kalau berada di situasi ada kereta cucuk angin kat belakang kereta saya, saya hanya anggap pemandu kereta itu tengah nak cepat sebab nak berak cirit pastu cirit tu dah keluar skit kat lubang dubur dia. Kot?

  2. Jangan suka menyalahkan orang lain - apabila menerima musibah atau kesusahan, jgn la cepat sangat melatah lepas itu terus je menuding jari hantu ke muka orang lain sambil berkata "f**k you!". Apa-apa hal pun kena terima, kena redha dan anggap la semuanya kerana ada kelemahan kita sendiri juga. Kalau kita suka salahkan orang lain, percayalah.. hati kita akan sentiasa sakit dan rohani kita tak sihat.

  3. Jangan menyesali perkara yang sudah berlalu. - Perkara yang dah lepas tu lepas la. Jangan pandang belakang congkak tentang peristiwa lama. Sila pandang ke depan karom je lepas ni. Bila bercakap tentang menyesal ni, ada sorang manusia yang bermulut longkang. Kenalan saya. *Kawan pun bleh kot. Dia ni tanya saya, "Macamana perasaan selepas kawen?". So, saya kata la... best. Seronok la kan. Pastu dia tanya lagi, ada tak saya menyesal sebab saya kawen lambat? Terus je saya jawab "Tak. Siap bersyukur lagi ada.". Tapi si longkang ni tak puashati. Dia memang suka menang kot. Pastu dia bleh kata yg saya ni sengaja beri jawapan macam tu sebab nk menyedapkan hati sendiri sebab dah kawen lambat. What the frog?????? Saya cakap terus terang je.. Saya bersyukur sebab saya kahwin sekarang, dan bukannya awal-awal dulu masa saya muda. Sebab masa tu saya sgt baran, hangin, moody dan mood swing tak tentu hala. Mungkin sebab tak matang kot. Jadi, bila usia saya dah makin matang ni, saya dah tak perlu nak lalui pergaduhan yang tercetus kerana sikap peribadi saya. Lagipun, buatapa bah ko mau menyesal? Jodoh ni bukan ko yang tentukan. Allah juga yang beri. Dan saya kawen lambat pun bukannya saje-saje dah ada calon tapi nak kawen masa umur 31 thn? Tak logik kan? Bagi saya juga, orang Islam... tak sepatutnya mempersoalkan nyesal tak menyesal terhadap sesuatu perkara. Semuanya adalah ketentuan Allah. Qada' dan qadar Allah. So, nak pertikaikan kenapa. Haahhh... Tak pasal-pasal plak saya emosi. Tu la... punggung yang berbisul, jgn dicubit. Nanti bila rasa bisa, tindakan reflek dia bleh dapat penampar.


Kalau kita nak bahagia, kita perlu lebih banyak 'redha'. Redha tu macamana nak buat? Maksudnya, kita terima hakikat. Walaupun untuk hakikat yang susah. Tapi kalau kita belajar terima hakikat, insyaAllah hati kita tak sakit. Kalau hati tak sakit, kita akan lebih bahagia walaupun kita takde duit yg banyak untuk shopping tanpa risau duit habis utk bajet bulan ni.


Rasanya... itu aje la kot untuk dikongsi pada hari ini... Nasik lemak biru, esok je la ye. Semalam saya masak Asam Pedas Ikan je. Sebab nak habiskan ikan minggu lepas yg tersimpan dalam peti sejuk LG kesayangan ku itu.


02 August 2011

Nasi Ayam Obses

Sejahteralah ke atas kamu...

Ye. Memang saya obses dengan warna pink sampaikan nasi ayam pun nak warnakan pink. Tapi memang betul kata OrgKgBaru, nak masak nasi ayam ni senang je. Kekeke...





Cantik bukan warna nasi ayam warna pink? Hehehe.. Bukan apa, pewarna pink ni dah kebetulan ada, tapi tak pernah pakai. Lagi satu ada pewarna biru. Tapi kang nampak macam nasik kerabu plak. Tapi takpe. Ingat petang ni nak masak nasik lemak, nak letak pewarna biru plak. Bior pengsan laki aku tengok. Hahah.


Resepinya ada juga saya rujuk di web Ini. Dan kebanyakan teori-teorinya saya tanya OrgKgBaru dan juga Wani. Mekasih la yu ollss sebab mengajar akak sudip memasak nasi ayam. Koman spanar betul akak ni... Org lain dah lama belajar buat nasi arab, nasi parsi, nasi turki... akak baru belajar nak buat nasi ayam. Siannnn... Eh, tapi akak pandai buat nasi kucing apa.. hahaha.

01 August 2011

Mimpi Yang Buat Sakit Hati Je


Sejahteralah ke atas kamu...

Saya tengok citer Transformers : Dark Side of The Moon pada hari Ahad lepas. Jam 12.20am. Awal pagi. Tengok midnight, you. Siang Sabtu tu, dah berpenat iron baju bersama-sama En Stormpong sampai ke petang. Balik tu terus pegi MidValley, makan kat Sushi King.

Nampak seiras la ... Cawan sushi king tu...
Banyaknya lemak kat tangan aku. Ohoiii!!! ~Gmbr yg konon-konon seni tapi tak seni.

Ok.. meleret banyak. Lepas makan sushi, kami balik umah dulu pastu jam 12mlm baru dtg balik ke MidValley. *Konon-konon balik umah untuk berehat atau senang cakap, nak tido sebelum tengok midnite movie... Supaya tak tertidur di kemudian waktu. Heheh..

Dipendekkan je la cerita ye [apsal aku terdengar ada orang berkata, "Alhamdulillah" di dalam hati? Hahaha.. Ada yang bersyukur sebab aku ringkaskan cerita kan??], bila dah masuk dalam panggung, dan bermula tengok betapa bestnya movie Transformers tu... Kami tengok 3D. Seriyes cool giler. Rasa mcm ni le movie 3D yang paling berbaloi utk ditonton selain Alice and Wonderland. Sebab.... ntah la sebab apa. Sebab apa ek ko rasa? Aku tak sure, tapi rasa puas hati dengan gambar 3D tu.

Pastu walaupun movie tu best kuasa 13, ntah bila saya pun tak perasan, saya tertidur jua... Huwarghhhhh.... Menci... Menci... Rugi duit aiiii... So, saya tengok 'on and off la movie tu. Tapi dalam pada tengok 'on and off' tu pun saya masih lagi dapat memberi kesimpulan bahawa movie itu memang best. Dah tertidur tu satu hal la kan... Tapi yang paling hangin buat saya terbakar, bila tertidur tu siap mimpi plak tu. Mimpi belajar buat kuih 'cara gula' yang warna hijau tu. Eeiii... Geram je rasa. Time tertidur dalam wayang bleh plak mimpi belajar buat kuih. Nampak sangat kuat melantak.. Tak faham sungguh aku. Dah tu movie tu, semua part yg saya tengok semasa saya terjaga, semuanya best. Mesti part yg saya tertidur tu pun best jugak. Adeh... Sabor je la dengan ko ni Timahhhh...

Saya ni memang kalau tidur, kuat mimpi. Mimpi tu plak biasanya ntah hapa-hapa punya mimpi je. Contoh pagi tadi, masa nak bangun pergi kerja... Saya boleh mimpi saya baring kat sofa di ruang tamu dengan En Stormpong. Pastu ntah mana datang tetiba ada anak buah saya, si Amaluddin kat celah sofa tu. Lagi sekali tak tau mana dtg, ada pencuci muka Safi Rania GOld kat tangan dia, dia main pencuci muka tu pastu habis seluruh tangan dia jadi purple. Dalam hati saya masa tu sempat plak terdetik, "Oooo.. Safi Rania Gold ni warna purple ke isi kandungan dia? Rasanya macam warna Gold sebab kadang2 saya curi2 pakai pencuci muka Zatul yg dia tinggal kat atas sinki umah saya tu. Pastu bila si Amaluddin dah habis purple semua, saya rasa perbuatan dia tu sangat le comel dan adorable, maka saya nak amik gambar dia. Kemudian, lepas satu, satu le saya layan dia dalam mimpi tu, punyalah sengaja keluar mimpi-mimpi lalai macam tu supaya saya bangun lambat.... Haddoiii... Geram sungguh.


Itu je la saya nak cerita.. Kat bawah ni gambar Yee Mee Goreng yang saya buat hari Khamis malam lepas. So, pagi Jumaat tu sekali lagi saya paksa asben saya bawak bekal pergi ofis. Muahahahaha...... Gelak golek-golek... Tetiba je saya rasa lapar mcm nak makan yee mee goreng.. Nyumm... Sedap ni tau, walaupun takde seurat sayur pun saya letak dalam ni. Kehkeh.





Yang Ini Juga Menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...